Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Ciasta i ciasteczka Anuś


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
192 odpowiedzi w tym temacie

#21 ralf325

ralf325

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 418 postów

Napisano 21 lip 2013 - 17:22

jak dla mnie ciut przypieczone , a jak Aniu robisz pomade?

#22 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1929 postów

Napisano 21 lip 2013 - 17:46


Zrobiłam bułeczki z jagodami..... :wink:

Aniu...Aniu , ale dajesz czadu :thumbsup:


Halinko.... to dopiero początek :wink:
w przyszłym tygodniu zaserwuje ciasta na wyjątkowe okazje.. :cool:
muszę zrobić co najmniej cztery różne.... :shock:

[size=9][ Dodano: Nie 21 Lip, 2013 18:49 ][/size]

jak dla mnie ciut przypieczone , a jak Aniu robisz pomade?


ralf
do szklanki cukru pudru dolewam łyżkę mleka i odrobinę soku z cytryny... lukier jest wtedy biały, lśniący i nie rozpuszcza się pod wpływem ciepła.. :thumbsup:

#23 ralf325

ralf325

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 418 postów

Napisano 21 lip 2013 - 19:22

Ja gotuje cukier.

#24 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1929 postów

Napisano 21 lip 2013 - 19:27

Ja gotuje cukier.


to nie rób tego więcej.... :grin:
mleko do lukru może być nawet prosto z lodówki.... :tongue:
spróbuj... i zobaczysz różnicę..... :thumbsup:

#25 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 21 lip 2013 - 19:33

ralf325 napisał/a:
Ja gotuje cukier.

to nie rób tego więcej.... :grin:

hmmm... ten tego a niby dlaczego??? :cool:
mam takie drobne przekonanie że ralf gotuje ten cukier do próby pióra, a potem coś tam jeszcze z nim robi i wychodzi mu pomada :wink:

#26 ralf325

ralf325

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 418 postów

Napisano 21 lip 2013 - 19:33

A NO SIE CZŁOWIEK UCZY DZIEKI

[size=9][ Dodano: Nie 21 Lip, 2013 20:41 ][/size]

ralf325 napisał/a:
Ja gotuje cukier.

to nie rób tego więcej.... :grin:

hmmm... ten tego a niby dlaczego??? :cool:
mam takie drobne przekonanie że ralf gotuje ten cukier do próby pióra, a potem coś tam jeszcze z nim robi i wychodzi mu pomada :wink:

I TO RACJA

#27 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1929 postów

Napisano 03 lis 2013 - 20:49

Sezon na dynie trwa, więc upiekłam ciasto dyniowe.

 

Składniki:

4 jajka

300 g mąki pszennej przesianej

szklanka cukru

200 g roztopionego masła

garść rodzynek wcześniej namoczonych w wodzie

garść orzechów włoskich

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

1,5 łyżeczki przyprawy do piernika

30 dag startej na tarce jarzynowej dyni

 

Sposób wykonania:

 

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika.

W drugim naczyniu miksujemy całe jajka z cukrem i dodajemy rozpuszczone, ostudzone masło.

Po ubiciu jajek z cukrem i tłuszczem dodajemy składniki sypkie i ponownie wyrabiamy mikserem.

Na końcu dodajemy rodzynki i orzechy.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 50 min.

 

Załączony plik  P1030299.JPG   37,96 KB   4 Ilość pobrań

 

do ciasta można podać odrobinę dżemu dyniowo - pomarańczowo - cytrynowego.

 

Załączony plik  P1030302.JPG   48,9 KB   3 Ilość pobrań

 



#28 ralf325

ralf325

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 418 postów

Napisano 03 lis 2013 - 21:41

No super w sobote zrobie ciasto dla rodzinki i z dyni bede miał. :D :D :D



#29 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1956 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 04 lis 2013 - 06:08

Sezon na dynie trwa, więc upiekłam ciasto dyniowe.

Aniu patrząc na składniki Twego apetycznie wyglądającego ciasta ,myślę ,że Twój przepis można zastosować do ciasta innego np można zetrzeć jabłko -można jak myślisz? Pozdrawiam :D



#30 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1929 postów

Napisano 04 lis 2013 - 06:58

 

Sezon na dynie trwa, więc upiekłam ciasto dyniowe.

Aniu patrząc na składniki Twego apetycznie wyglądającego ciasta ,myślę ,że Twój przepis można zastosować do ciasta innego np można zetrzeć jabłko -można jak myślisz? Pozdrawiam :D

 

myślę, że można zamiast dyni dodać jabłka (należy je jednak po starciu na tarce odcisnąć z nadmiaru soku ) ale można też dodać startej marchewki i będziemy mieli ciasto marchewkowe :) pozostałe składniki nie ulegają zmianie



#31 renesi

renesi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 446 postów

Napisano 04 lis 2013 - 08:58

Można do tego ciasta dodać również buraki Przy dodaniu jabłek żeby nie odciskać soku pokroiłaby jabłka w kostkę jest takie ciasto o nazwie wiewiórka albo dałabym połowę mąki pszennej i połowę mąki krupczatki Krupczatka wchłonie nadmiar soku takie ciasto piekę i przekładam go kremem z dodatkiem kawy cappucino Krem można zrobić na dwa sposoby z bitą śmietaną i kawą cappucino lub z kremem jajeczno maślanym z kawą cappucino

Aniu pięknie ci to ciasto wyrosło :tongue:



#32 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1929 postów

Napisano 04 lis 2013 - 09:20

renesi .... myślałam wczoraj o przełożeniu tego ciasta kremem cytrynowym -lemon curd z przepisu Kory .... ale jak zobaczyłam że w dziwnych okolicznościach znika :) zrezygnowałam, ale przy następnej okazji wypróbuję 



#33 renesi

renesi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 446 postów

Napisano 04 lis 2013 - 10:02

Znikające ciasto świadczyło o tym że było pyszne Przełożyć go kremem lemon curd ty wiesz co dobre



#34 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2425 postów

Napisano 04 lis 2013 - 10:17

upiekłam ciasto dyniowe.

Jeszcze nie jadłem,trzeba zrobić :)

#35 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1929 postów

Napisano 04 lis 2013 - 10:45

 

upiekłam ciasto dyniowe.

Jeszcze nie jadłem,trzeba zrobić :)

 

kostek ... nic trudnego :) wystarczą chęci i kawałek dyni ... resztę składników  jest  zawsze w domu

no to do dzieła :thumbsup:



#36 ralf325

ralf325

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 418 postów

Napisano 12 lis 2013 - 21:23

Aniu gdzie jest piernik ja chce twój piernik i wcale nie piernicze mówie serio ;)



#37 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1929 postów

Napisano 12 lis 2013 - 22:57

Aniu gdzie jest piernik ja chce twój piernik i wcale nie piernicze mówie serio ;)

Rafałku ... cierpliwości na pewno pokaże :facepalm: i tak ciasto musi ''dojrzewać''  4-5 tygodni zanim je upieczesz :tongue: i dopiero wtedy poczujesz smak prawdziwego piernika :)



#38 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1956 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 13 lis 2013 - 07:17

Rafałku ... cierpliwości na pewno pokaże i tak ciasto musi ''dojrzewać''  4-5 tygodni zanim je upieczesz i dopiero wtedy poczujesz smak prawdziwego piernika

Ło kurna ja już tego nie będę piekł za dużo czekania jak dla mnie no i kto by go pilnował-ja?  :rolleyes: . W przypadku tego ciasta czas dojrzewania jest niezbędny dla głębi smaku. Pozdrawiam :D



#39 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1929 postów

Napisano 15 lis 2013 - 13:43

Wrzucam dawno obiecywany przepis na piernik staropolski dojrzewający

Składniki

- pół litra miodu naturalnego (nie polecam gryczanego i wrzosowego)

- szklanka cukru

- 25 dag masła

- 1 kg mąki pszennej

- 3 jajka

- pół szklanki mleka

- pół łyżeczki soli

- 1,5 łyżki przyprawy do piernika

- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

- 3 łyżki drobno pokrojonej smażonej  skórki pomarańczowej

- garść orzechów włoskich

- słoik powideł śliwkowych

Wykonanie

Miód masło i cukier podgrzać aż do rozpuszczenia się składników. Do letniej masy dodawać stopniowo mąkę, jajka i rozpuszczoną w mleku sodę oczyszczoną oraz sól i przyprawy. Wyrobić ciasto, a pod koniec jego wyrabiania dodać skórkę pomarańczową i pokruszone orzechy. Bardzo starannie wyrobione ciasto włożyć do kamiennego garnka i przykryć bawełnianą ściereczką i umieścić w chłodnym miejscu. Ciasto dojrzewa po upływie 3-4 tygodni. W trakcie dojrzewania nabiera ciemnej barwy. Piecze się tydzień przed podaniem. Ciasto podzielić na 3 równe części i po rozwałkowaniu piec na blaszce 160 stopni przez około 45 minut każdą część osobno. Upieczone placki przełożyć powidłami śliwkowymi.

 

Załączony plik  P1030308.JPG   62,45 KB   1 Ilość pobrań

 

to jest ciasto wyrobione i przygotowane do kamionek .. bezpośrednio po wyrobieniu ciasto ma konsystencję nieco rzadką, ale po kilku minutach masa gęstnieje.

 

Załączony plik  P1030311.JPG   51,52 KB   1 Ilość pobrań

 

 

Życzę cierpliwości w oczekiwaniu na efekty końcowe. :)

 

 

 



#40 Pulek

Pulek

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 280 postów
  • MiejscowośćGaworzyce

Napisano 15 lis 2013 - 15:53

Czy chłodne miejsce tzn lodówka (4-6*C) czy może być np 16*C?  Czy piec powinno się na termoobiegu, czy wyłącznie góra i dół?  Skoro piecze się tydzień przed podaniem to czy powidłami również się tydzień przed przekłada, czy dopiero przed podaniem?  Pozdrawiam! :D






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych