Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Ciasta i ciasteczka Anuś


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
192 odpowiedzi w tym temacie

#41 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1922 postów

Napisano 15 lis 2013 - 17:24

Czy chłodne miejsce tzn lodówka (4-6*C) czy może być np 16*C?  Czy piec powinno się na termoobiegu, czy wyłącznie góra i dół?  Skoro piecze się tydzień przed podaniem to czy powidłami również się tydzień przed przekłada, czy dopiero przed podaniem?  Pozdrawiam! :D

odpowiadam :) chłodne miejsce 6-8 stopni .... grzałka góra dół .... powidłami smaruję się po upieczeniu ... czyli tydzień przed zjedzeniem go

żebym nie była ''gołosłowna'' pokażę ów piernik jak go upiekę :)



#42 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5553 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 15 lis 2013 - 22:04

żebym nie była ''gołosłowna'' pokażę ów piernik jak go upiekę

 a ja pokaze moj bo chyba z takiego samego przepisu robimy

Ja dodam od siebie ze powidla najlepiej podgrzac przed posmarowaniem



#43 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3214 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 16 lis 2013 - 08:08

Ja dodam od siebie ze powidla najlepiej podgrzac przed posmarowaniem

 

A ja dodam od siebie, że zamiast jednej warstwy powideł warto dodać przerobione przez sokowirówkę owoce ponalewkowe. Pychotka, słodkie i z nutą alkoholu :tongue:  



#44 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5553 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 16 lis 2013 - 09:07

jagra kupuje pomysl! 

mozna tez przelozyc marcepanem  :)



#45 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3214 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 16 lis 2013 - 11:59

jagra kupuje pomysl! 

 

Nie kupuj. Masz gratis !!!  :D



#46 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1922 postów

Napisano 24 gru 2013 - 00:06

Jeszcze ciepły ... piernik dojrzewający. Przepis na niego zamieściłam wyżej. Ciasto stało w kamiennym naczyniu przez kilka tygodni, aż w końcu doczekało się'' wizyty w piekarniku'' :)

 

Załączony plik  P1030350.JPG   50,21 KB   1 Ilość pobrań

 

 

jedno udekorowane polewą ... a drugie czeka w kolejce na podobny zabieg :D

Załączony plik  P1030352.JPG   37,25 KB   1 Ilość pobrań

 

za dwa dni możemy jeść :)



#47 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2289 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 24 gru 2013 - 06:54

Ale smacznie wyglada :D :clap: :clap: :clap:



#48 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5553 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 24 gru 2013 - 14:09

@ania27,widze ze nie tylko ja z tych cierpliwych jestem moj piernik tez dojzewal 5 tygodni

ale warto jest poczekac bo smak pyszny :)



#49 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4988 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 24 gru 2013 - 21:06

Aniu :thumbsup:   a moj piernik juz od wczoraj na stole :D



#50 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1922 postów

Napisano 12 sty 2014 - 19:19

Było już ciasto marchewkowe i dyniowe a teraz przyszedł czas na ciasto szpinakowe z kremem karpatkowym i granatem, zwane inaczej leśny mech.

składniki

- 5 jajek

- 2 szklanka mąki pszennej

- 1 szklanka mąki krupczatki

- szklanka cukru

- 3/4 szklanki oleju

- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

- 450 gram szpinaku mrożonego ( kupiłam mrożone kulki szpinaku)

Sposób wykonania:

Jajka ucieramy z cukrem dodajemy oliwę i przesiana mąkę z proszkiem. Na końcu dodajemy rozmrożony i odciśnięty z wody szpinak. Wylewamy ciasto na blachę i pieczemy w piekarniku przez 45-50 minut w temp. 160 stopni. Załączony plik  P1030366.JPG   54,15 KB   1 Ilość pobrań

 

Z upieczonego ciasta ścinamy górną warstwę i kruszymy ją.

Na blacie górnym widać spory ubytek. Jest to związane z kilkusekundową obecnością znanego osobnika w kuchni. :)

Załączony plik  P1030368.JPG   93,05 KB   1 Ilość pobrań

Ciasto przekładamy kremem karpatkowym. Sama gotuję taki krem.

-500 ml mleka

- 2 łyżki mąki pszennej

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 2 jajka

- 4 łyżki cukru

Połowę mleka zagotowuję. Następnie dodaję mleko zmieszane z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz roztrzepanymi jajkami., oraz cukrem. gotuję do momentu uzyskania gęstej konsystencji, którą studzimy i łączymy z masłem.

Wykładamy krem na ciasto i posypujemy pokruszonym ciastem. Na wierzch dodajemy owoce granatu.

Użyłam jednego owocu granatu, następnym razem dodam dwa. Ciasto należy posypać owocami granatu tuż przed podaniem ponieważ puszczają sok i barwią ciasto.

Na zdjęciu oprócz popisowego placka jest też drugie ciasto .... takie tam ... sernik ... bez sera :facepalm:

Załączony plik  P1030371.JPG   70,41 KB   1 Ilość pobrań

A tak się prezentuje ciasto do podane gościom.

Załączony plik  P1030375.JPG   44,54 KB   1 Ilość pobrań

 

 

 

 

 

 



#51 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6498 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 12 sty 2014 - 19:33

Było już ciasto marchewkowe i dyniowe a teraz przyszedł czas na ciasto szpinakowe z kremem karpatkowym i granatem, zwane inaczej leśny mech
 

Anuś... po raz pierwszy widzę użycia szpinaku do ciasta na słodko... ciekawi mnie jego smak...  :)

Natomiast sernik bez sera już mam za sobą... mnie osobiście nie powala z nóg.. :facepalm: ale każdy ma inny gust   :rolleyes:



#52 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5150 postów

Napisano 12 sty 2014 - 19:33

aniu ,bardzo ciekawe to szpinakowe ciasto - a jak smakowało ?

 

sernik ... bez sera :facepalm:

śmietanowiec??



#53 Basia285

Basia285

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 355 postów
  • MiejscowośćPolice

Napisano 12 sty 2014 - 19:48

Aniu :clap: :clap: :clap:  Wspaniale wyglada i zapewne też tak samo smakuję. Jestem pod wrażeniem :)



#54 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2289 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 12 sty 2014 - 19:55

Jestem ciekawa smaku ,bo mam duzo swiezego szpinaku :D



#55 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6498 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 12 sty 2014 - 19:58

ania27, dnia 12 Sty 2014 - 19:19, napisał: sernik ... bez sera śmietanowiec??
 

 

Olgo ja robiłam ja jogurcie bałkańskim  :)



#56 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1922 postów

Napisano 12 sty 2014 - 20:10

Anuś... po raz pierwszy widzę użycia szpinaku do ciasta na słodko... ciekawi mnie jego smak...

 

Halineczko .. nie czuje się zbytnio zapachu szpinaku, możesz do ciasta dodać jeszcze cukier waniliowy, ale ja zrezygnowałam z tego składnika. :)

 

śmietanowiec??

 

Tak Olga ... śmietanowiec, tak na ''przegryzkę'' dla Młodego zrobiłam :D Użyłam śmietany 18%.

 

Jestem ciekawa smaku ,bo mam duzo swiezego szpinaku

 

Proszę mi wierzyć że ciasto jest bardzo ... bardzo dobre :) ale nie wiem, jaki smak byłby w przypadku użycia świeżego szpinaku.



#57 świadziu

świadziu

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 939 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 12 sty 2014 - 20:27

Aniu,

szkoda ze mieszkasz tak daleko, bo bym przyjechał na degustacje - ale mi ślinka cieknie :thumbsup: :clap:



#58 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4988 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 12 sty 2014 - 20:37

A dzieci tak bardzo szpinaku nie lubia. to jeden ze sposobow podania im tego w jadlospisie  :laugh: Po co je meczyc zielona' mamalyga" , Brawo Aniu



#59 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 12 sty 2014 - 22:25

Proszę mi wierzyć że ciasto jest bardzo ... bardzo dobre

 

Szpinak to przedszkolna trauma wielu osób, ale jeśli to ciasto smakuje tak jak wygląda .... to możesz śmiało opatentować smako-terapię :)



#60 LP57

LP57

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 23 postów
  • MiejscowośćGrodzisk Maz.

Napisano 13 sty 2014 - 11:24

A dzieci tak bardzo szpinaku nie lubia. 

 

 

Nie wszystkie dzieci. Mój wnuk (12- latek) uwielbia szpinak od najmłodszych lat. Gdy w przedszkolu był szpinak na obiad namawiał inne dzieci do jedzenia i niejednokrotnie z pozytywnym skutkiem. 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych