Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Ciasta i ciasteczka Anuś


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
192 odpowiedzi w tym temacie

#61 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1897 postów

Napisano 24 mar 2014 - 13:53

Miałam troszkę sera, białek z jaj i brak pomysłu co z tym zrobić. Poszperałam w sieci i znalazłam przepis na sernik, bez dużej ilości żółtek, za to sporo w nim samych białek. Sernik ten nazwałam puszkiem sernikowym. Ma konsystencję pianki, a smak sernika. Dzisiaj piekłam go po raz drugi wg zmian które wprowadziłam po pierwszym jego wypieku. W przekroju widoczne są dziurki, co przypomina ptasie mleczko.

Składniki:

1/2 kg sera trzykrotnie zmielonego

4 jajka

8 białek

szklanka cukru

otarta skórka z pomarańczy

4 łyżki budyniu śmietankowego

Zmielony ser miksujemy razem z żółtkami i cukrem. Następnie dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i budyń. Wszystko delikatnie mieszamy aż do całkowitego połączenia składników.

Załączony plik  P1030432.JPG   43,25 KB   6 Ilość pobrań

Ciasto wylewamy do foremki, którą wstawiamy do nieco większej wypełnionej gorącą wodą w ilości 1,5- 2l.

Pieczemy w temp 160 stopni, około 50 minut.

Załączony plik  P1030433.JPG   22,2 KB   6 Ilość pobrań

Pod koniec pieczenia przykrywamy ciasto folią aluminiową, aby się zbytnio nie przyrumieniło. Po upieczeniu zostawiamy je na około 10 minut w piekarniku. Następnie studzimy i wkładamy na noc do lodówki. Można ozdobić polewą czekoladową. Autorka przepisu na którym się wzorowałam, twierdzi, iż ciasto to zawsze nieco popęka... co widać na załączonym obrazku :)

Załączony plik  P1030435.JPG   48,15 KB   4 Ilość pobrań

Jeśli mi się uda i ciasto wytrwa do jutra wieczora to wstawię jego przekrój.

 

 

 
 
 

Użytkownik Anuś edytował ten post 24 mar 2014 - 13:54


#62 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3193 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 24 mar 2014 - 14:14

Czy dawałaś proszek do pieczenia  :)



#63 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1897 postów

Napisano 24 mar 2014 - 14:24

Czy dawałaś proszek do pieczenia  :)

Nie dodawałam proszku do pieczenia .. nie było go w przepisie :) Właśnie zaglądałam do lodówki i myślę, że jeszcze dziś wieczorem będę mogła go pokazać w przekroju.



#64 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1897 postów

Napisano 24 mar 2014 - 15:51

Wiem, ze nie wypada pisać po sobie, ale nie wytrzymałam i musiałam zobaczyć jak to ciasto wygląda po moich zmianach w przepisie.

A wygląda tak ... :)

Załączony plik  P1030439.JPG   49,63 KB   2 Ilość pobrań

Ciasto nie jest bardzo słodkie, więc jako dodatkiem do niego jest konfitura z wiśni (wcześniej były zalane 60% eliksirem) a następnie smażone przez trzy kolejne dni po godzinie czasu z dodatkiem cukru. I tak jeszcze są bardzo alkoholowe.... :cool:



#65 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 24 mar 2014 - 16:50

Wiem, ze nie wypada pisać po sobie

 

Nie wypada to zmuszać SiB do wymiany klawiatur i czyszczenia monitorów :tongue: ;) :D

No i całkiem ładnie wyszło to zdjęcie :clap: "skrzydła" przywołują skojarzenia z lataniem i lekkością - podkreślają puszystość ciasta.



#66 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4971 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 24 mar 2014 - 21:08

Aniu ciekawy sernik.  Faktycznie wyglada ja pianka.

 Mam pytanie natry technicznej, czy do lodowki wstawiasz w foremce czy wyjete?



#67 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1897 postów

Napisano 24 mar 2014 - 21:31

Aniu ciekawy sernik.  Faktycznie wyglada ja pianka.

 Mam pytanie natry technicznej, czy do lodowki wstawiasz w foremce czy wyjete?

Aniu włożyłam do lodówki w foremce, bo po upieczeniu ono jest bardzo mięciutkie i może popękać.



#68 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6099 postów

Napisano 25 mar 2014 - 09:37



 

Miałam troszkę sera, 

Chudego, czy tłustego? Wygląda smakowicie. 2glodny.gif



#69 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1897 postów

Napisano 25 mar 2014 - 20:28

Chudego, czy tłustego?

Tłustego :)



#70 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6099 postów

Napisano 25 mar 2014 - 20:55

 

Chudego, czy tłustego?

Tłustego :)

 

Dzięki a jak nie mam 8 wolnych białek to zrobić z 8 jaj czy nawet z 12?



#71 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1897 postów

Napisano 26 mar 2014 - 09:57

Dzięki a jak nie mam 8 wolnych białek to zrobić z 8 jaj czy nawet z 12?

Paweł ... to weź 4 całe jajka i 8 białek, tak jak w przepisie jest a żółtka zużyj to ciasta kruchego lub zrób dużo makaronu do rosołu :tongue:



#72 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6099 postów

Napisano 26 mar 2014 - 10:04

 

Dzięki a jak nie mam 8 wolnych białek to zrobić z 8 jaj czy nawet z 12?

Paweł ... to weź 4 całe jajka i 8 białek, tak jak w przepisie jest a żółtka zużyj to ciasta kruchego lub zrób dużo makaronu do rosołu :tongue:

Oczywiście masz rację :facepalm: , mogę przecież też jajecznicę na bogato trzasnąć.



#73 DUCH

DUCH

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 621 postów
  • Miejscowośćteraz Opoczno / kiedyś Jeżewo kuj-pom

Napisano 26 mar 2014 - 10:24

Miałam troszkę sera, białek z jaj i brak pomysłu co z tym zrobić. Poszperałam w sieci i znalazłam przepis na sernik, bez dużej ilości żółtek, za to sporo w nim samych białek

 

Tu proszę odezwała się "dusza" prawdziwej Poznańskiej gospodyni :) nic się nie moze zmarnować  :clap: koniecznie muszę przekazać ten przepis mojej córce , bo po jej pieczeniu zostaje zawsze kilka białek a ja nie mogę patrzeć jak wysychają w lodówce , tym bardziej że są to jajka od moich kur. 

Rzadko mi się zdarza patrzeć na fotkę wypieku z pobudzonymi kubkami smakowymi ale to zdjęcie z tą konfiturą ..mmm .. :thumbsup:



#74 Anulka

Anulka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 439 postów
  • MiejscowośćMaszewo Duże,Płock

Napisano 26 mar 2014 - 10:42

Anuś -super serniczek,ja na razie nie piekę aby nie kusić swojej drugiej połowy :( na słodkości



#75 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1897 postów

Napisano 26 mar 2014 - 11:46

Tu proszę odezwała się "dusza" prawdziwej Poznańskiej gospodyni :) nic się nie moze zmarnować :clap:

To prawda :) tak zostałam wychowana przez moich Kochanych Dziadków, za co jestem im bardzo wdzięczna, każdego dnia. Bardzo czerstwy chleb daję dla koni, a pozostałe resztki wywożone są dla kurek. Co prawda za to konia w prezencie nie dostałam :laugh:  ale jajka i czasami kurę tak.



#76 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5414 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 26 mar 2014 - 12:41

Z bialek zawsze mozna upiec bezy,a i bardzo dobrze sie mroza  :) z zoltek mozna ukrecic kogel mogel i wzbogacic go %  i mlekiem i mamy domowy ajerconiak :)



#77 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1897 postów

Napisano 25 kwi 2014 - 23:35

Dzisiaj upiekłam ciasto z rabarbarem ... z własnej działeczki :) Sezon na ciasta ''letnie;; uważam za otwarty :)

Jeszcze cieplutkie ... :tongue:

Załączony plik  P1030472.JPG   63,27 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  P1030473.JPG   62,85 KB   4 Ilość pobrań

Smacznego :)

 



#78 Einshell

Einshell

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 25 kwi 2014 - 23:41

:) Łooojjj ...PRZEGINASZ Anuś... Takie ciacho...o tej porze... :facepalm:  aż mi tu zapachniało :tongue: :thumbsup: :cool:



#79 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2614 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 25 kwi 2014 - 23:50

Dzisiaj upiekłam ciasto z rabarbarem

 

Chyba takiego ciasta nie jadłem. :facepalm: Ładnie się prezentuje, ale wygląda jak zapiekanka



#80 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1897 postów

Napisano 25 kwi 2014 - 23:59

ale wygląda jak zapiekanka

Bazyl :facepalm: .. na wierzchu jest kruszonka i lukier :)  a nie ser  :tongue: jednak musisz kiedyś takiego ciasta spróbować i wtedy zmienisz zdanie  :tongue:


Użytkownik Anuś edytował ten post 25 kwi 2014 - 23:59





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych