Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Ciasta i ciasteczka Anuś


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
192 odpowiedzi w tym temacie

#121 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1931 postów

Napisano 28 sty 2015 - 19:27

Trening przed tłustym czwartkiem ... :cool: Pączki z ziemniakami. Przepis wielokrotnie wypróbowany przeze mnie. Kształtem nie przypominają tych tradycyjnych, a raczej pączki berlińskie.

Składniki:

50 dag mąki pszennej

50 dag ziemniaków ugotowanych przeciśniętych przez praskę i wystudzonych

1/2 szklanki cukru

jedno opakowanie suchych drożdży 7g

2 jajka

3 żółtka

100g masła rozpuszczonego

400ml oleju i 3 łyżki smalcu

50g spirytusu do ciasta

Wszystkie składniki łączymy i pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia. Ciasto ma dość luźną konsystencję. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2 cm i wykrawamy krążki. Do nadziewania użyłam swojego dżemu pomarańczowo-dyniowego. Następnie pozostawiamy na stolnicy do ponownego wyrośnięcia... na około 15 minut. Smażymy na oleju z dodatkiem smalcu.

Nie wytrzymałam i zanim zrobiłam zdjęcia to dwa zjadłam .. :facepalm: Pączki te zachowują swoją świeżość przez 2-3 dni ... niestety tylko raz udało mi się to sprawdzić. :laugh:

Zajęta kilkoma rzeczami na raz przypomniałam sobie o zrobieniu zdjęć dopiero, kiedy już zaczęłam je smażyć. Posypane cukrem pudrem ... Młody tak lubi  :)

Załączony plik  P1030959.JPG   50,79 KB   3 Ilość pobrań           Załączony plik  P1030960.JPG   58,38 KB   3 Ilość pobrań

Jeszcze ciepłe ... więc proszę jeszcze chwilkę poczekać, później będę częstować :laugh:

Załączony plik  P1030966.JPG   67,73 KB   1 Ilość pobrań

Nie mogę usunąć ostatniego zdjęcia :devil:

 

Załączone pliki



#122 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5008 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 28 sty 2015 - 19:46

Anus, to ile takich przedbiegow bedziesz miala ? :laugh:

 Wspaniale wygladaja  :clap:



#123 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6585 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 28 sty 2015 - 21:11

Pączki z ziemniakami.
 

Anuś... przepis ciekawy i prosty, a pączusie wyglądają bardzo pysznie.  :)



#124 Anulka

Anulka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 439 postów
  • MiejscowośćMaszewo Duże,Płock

Napisano 28 sty 2015 - 21:28

Szalejesz Anuś a u mnie brak czasu może w weekend coś mi się uda upiec :clap:



#125 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 28 sty 2015 - 21:32

Dwa z lukrem poproszę. :cool:



#126 Kamil_1

Kamil_1

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1245 postów
  • Miejscowośćmazowieckie

Napisano 28 sty 2015 - 21:36

Wygląda bardzo apetycznie :D



#127 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1931 postów

Napisano 28 sty 2015 - 21:39

Anus, to ile takich przedbiegow bedziesz miala ?

Następny trening w sobotę :cool:

Anuś... przepis ciekawy i prosty,

Haluś bardzo prosty .. i pączki są pyszne :)

Szalejesz Anuś

Powoli się rozkręcam :laugh:

Dwa z lukrem poproszę.

Tier ... też lubię z lukrem .. zaraz podam :)



#128 goie1

goie1

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćŁódzkie

Napisano 29 sty 2015 - 20:42

A mnie najbardziej spodobało się uszczegółowienie - gdzie ten spirytus trzeba wlać

"50g spirytusu do ciasta"

 

Wyglądają tak apetycznie, że chyba zrobię pierwsze w swoim życiu pączki....

A miałam się odchudzać.....ehhh



#129 boggi

boggi

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1364 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 29 sty 2015 - 20:49

Kurna chata, jak jak zwykle spóźniony i na pewno nic już nie zostało.

Pączki z wyglądu bardzo smakowite, jakoś tak dziwnie podświadomie poczułem ich zapach a raczej aromat  :)



#130 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1931 postów

Napisano 29 sty 2015 - 21:16

A mnie najbardziej spodobało się uszczegółowienie - gdzie ten spirytus trzeba wlać

"50g spirytusu do ciasta"

 

Wyglądają tak apetycznie, że chyba zrobię pierwsze w swoim życiu pączki....

A miałam się odchudzać.....ehhh

W przepisie było 25 gram spirytusu .. ale pomyślałam, że przecież nie zaszkodzi dać więcej :laugh:

Jeśli mogę doradzić ... to jak robisz to pierwszy raz to bez nadzienia, bo ciasto jest dość luźnej konsystencji .. i ciężko będzie zrobić je tak aby nadzienie nie wydostało się podczas smażenia. :) a później próbuj z nadzieniem do woli.Spirytus dodaje się po to, aby ciasto  nie wchłaniało tłuszczu podczas smażenia.

Zrób sobie jeden dzień przerwy w odchudzaniu ... wtedy kiedy będziesz piekła te pączki :laugh:

 

Kurna chata, jak jak zwykle spóźniony i na pewno nic już nie zostało.

No nie zostało ... :tongue:


Użytkownik Anuś edytował ten post 29 sty 2015 - 21:20


#131 goie1

goie1

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćŁódzkie

Napisano 29 sty 2015 - 21:52

dziękuję Anuś za rady.

Moja mama w czasach trudniejszych dodawała zamiast spirytusu trochę octu.

Dziękuję za rady. Poćwiczę, tak jak piszesz. Jak to coś będzie miało ręce i nogi to się pochwalę.

Pozdrawiam - też Ania :)



#132 morfeusz300

morfeusz300

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1530 postów

Napisano 29 sty 2015 - 22:03

Słodziutko;))

#133 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1931 postów

Napisano 29 sty 2015 - 22:05

Poćwiczę, tak jak piszesz. Jak to coś będzie miało ręce i nogi to się pochwalę.

Z przyjemnością obejrzymy  :)  dasz radę :thumbsup:

Pozdrawiam - też Ania :)

Witaj Aniu ... Imienniczko :)



#134 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5008 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 30 sty 2015 - 22:05

Pozdrawiam - też Ania

Witaj Aniu ... Imienniczko

 

 Rosniemy w sile :laugh:  



#135 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2314 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 30 sty 2015 - 22:38

Anus  bardzo ladne wypieki , ciasto z makiem pieknie wyglada jak slonecznik :clap: :clap: :clap:



#136 goie1

goie1

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćŁódzkie

Napisano 01 lut 2015 - 17:22

No i poszło....
Pierwsze pączki

 

db2de83fd9f8ed50med.jpg

 

87af09adb52ede4dmed.jpg


Użytkownik goie1 edytował ten post 01 lut 2015 - 17:25


#137 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1931 postów

Napisano 01 lut 2015 - 17:28

No i poszło.... Pierwsze pączki

Aniu :clap: jeśli możesz to pokaż przekrój ... robiłaś z marmoladą czy bez ? a jak smakują ?

Bardzo się cieszę, że ktoś się pokusił o zrobienie tych pączków :) ... no właściwie to nie ktoś ... tylko Ania :)



#138 goie1

goie1

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćŁódzkie

Napisano 01 lut 2015 - 18:22

Marmoladę dodałam zgodnie z Twoją sugestią - czyli naszprycowałam upieczone.

 

A smakują tak, ze połowy już nie ma. Moja 6 latka wchłonęła już 3, co przejdzie obok stołu to jeden spada na talerzyk :)

 

Zdjęcia przekrojów słabe ale jako tako czytelne:

8fce38b433ed1d15med.jpg

 

1f7032debea97892med.jpg

 

Dziękuję za inspiracje i porady.

Przepis trochę zmodyfikowany - taki mix Twojego przepisu i teściowej.


Użytkownik goie1 edytował ten post 01 lut 2015 - 18:23


#139 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5008 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 01 lut 2015 - 20:24

No i poszło.... Pierwsze pączki  
 

 NO i pierwsze koty za ploty  :clap:

 Aniu, jesli ciasto jest miekkie i ciezko Tobie zrobic rowne i gadkie, to mozesz lekko rozwalkowac takie ciasto( tylko nie cientko)  i pozniej wykroic szklanka, beda mialy ladny brzeg , zwlaszcza ze nie nadziewasz przed pieczeniem. 



#140 goie1

goie1

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćŁódzkie

Napisano 02 lut 2015 - 08:23

Dostrzegam kilka rzeczy do poprawki- za słabo wyrobiłam, a jak już wyrobiłam to sobie przypomniałam, ze nie dodałam alkoholu. Dodałam go więc już do wyrobionego ciasta i jeszcze raz zarabiałam.

Teraz od ciasta odrywałam kawałki i formowałam kuleczki. Następnym razem wykroje szklanką tak jak piszecie.

Pozdrawiam

Ania.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych