Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Ciasta i ciasteczka Anuś


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
192 odpowiedzi w tym temacie

#161 Dzidzia

Dzidzia

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 71 postów
  • MiejscowośćWien

Napisano 29 lip 2015 - 09:21

Paweljack - Tu sie nieda  NIE zaglodac , samo ciagnie



#162 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 29 lip 2015 - 09:24

Kurcze Anuś ależ jesteś zdolniacha  :) goście pewnie siedzieli az wszystko zniknęło ze stołu  ;)



#163 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1892 postów

Napisano 06 gru 2015 - 05:31

Troszkę słodkich upominków na św. Mikołaja :) Blok czekoladowy biały z wiśniami suszonymi,pistacjami, orzeszkami ziemnymi, wafelki z nadzieniem czekoladowym z dodatkiem prażonego ryżu i wiśniówki, śliwki nasączone w % w czekoladzie i własnoręcznie, po raz pierwszy zrobione bombeczki. :)

Załączony plik  P1040546.JPG   59 KB   5 Ilość pobrań    Załączony plik  P1040548.JPG   67,49 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  P1040549.JPG   69,54 KB   4 Ilość pobrań   Załączony plik  P1040551.JPG   71,08 KB   3 Ilość pobrań

Załączony plik  P1040553.JPG   92,22 KB   3 Ilość pobrań   Załączony plik  P1040554.JPG   56,62 KB   3 Ilość pobrań



#164 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4971 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 06 gru 2015 - 22:16

Piekne Aniu  :thumbsup:  A wafle sama robilas/pieklas?



#165 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1892 postów

Napisano 06 gru 2015 - 22:23

Piekne Aniu  :thumbsup:  A wafle sama robilas/pieklas?

Niestety wafle kupione :( nigdy jeszcze takich nie piekłam.



#166 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4971 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 06 gru 2015 - 22:27

 JA jestem bardzo grzeczna i mikolaj ma mi taka prasowalnice do wafelkow dac pod choinke :D



#167 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1892 postów

Napisano 06 gru 2015 - 22:32

 JA jestem bardzo grzeczna i mikolaj ma mi taka prasowalnice do wafelkow dac pod choinke :D

Aniu .. już chyba za późno, abym napisała list do Mikołaja :D  w przyszłym roku poproszę :D

W takiej prasowalnicy tylko wafelki można robić czy coś jeszcze ?



#168 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4971 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 06 gru 2015 - 23:37

 Jak wiem, to wafelki, ale jak na goraco to je mozna zwijac/ znaczy  sie zmieniac ksztalt i pozniej nadziewacczy koszyczki do deseru zrobic



#169 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2614 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 11 gru 2015 - 00:39

Troszkę słodkich upominków

 

Aniu piękne słodkości :clap: Ale najbardziej mi się podoba druga bombka z prawej w dolnym rzędzie :thumbsup:



#170 Ela K.

Ela K.

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 923 postów

Napisano 13 gru 2015 - 19:03

Anuś przejrzałam te strony Twoich wspaniałości i siedzę zaśliniona. Zaraz wciągnę piernika, bo tylko to słodkiego jest. Najgorsze jest to, że sama dałam zakaz na pierniki :D



#171 DUCH

DUCH

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 621 postów
  • Miejscowośćteraz Opoczno / kiedyś Jeżewo kuj-pom

Napisano 14 gru 2015 - 15:56

Ten blok , czekoladowy biały, .. mmm .. z wiśniami . mmm  tak pięknie zapakowany z tą pomarańczą .. nosz kurcze , SUPER :wub:



#172 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1892 postów

Napisano 14 gru 2015 - 21:54

Anuś przejrzałam te strony Twoich wspaniałości i siedzę zaśliniona. Zaraz wciągnę piernika, bo tylko to słodkiego jest. Najgorsze jest to, że sama dałam zakaz na pierniki :D

Dziękuję Elu :) a jeden pierniczek jak zniknie to nikt nie zauważy :D 

 

Ten blok , czekoladowy biały, .. mmm .. z wiśniami . mmm  tak pięknie zapakowany z tą pomarańczą .. nosz kurcze , SUPER :wub:

Tomku .. jak go robiłam to przypomniały mi się lata dzieciństwa :) choć tamten miał mniej dodatków w środku  :) ale też był bardzo dobry  :) 

Pakowanie mojego pomysłu .. bo to były małe prezenciki dla grzecznych dzieci :D 



#173 DUCH

DUCH

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 621 postów
  • Miejscowośćteraz Opoczno / kiedyś Jeżewo kuj-pom

Napisano 15 gru 2015 - 21:14

bo to były małe prezenciki dla grzecznych dzieci :D

ja w tym roku też byłem prawie grzeczny :) :blush:



#174 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1892 postów

Napisano 24 sty 2016 - 14:28

Dziś częstuję sernikiem jamajskim :D skąd taka nazwa .. hmmm .. może dlatego że tam taki egzotyczny trunek dodany  :D

Składniki :

750 g twarogu

100 g ryżu

500 ml mleka

3 łyżki wiórków kokosowych

150 ml Malibu

3 jajka

3/4 szklanki cukru

200 ml śmietany 18%

3 łyżki mąki ziemniaczanej

5 dag miękkiego masła

Ryż płuczemy pod bieżącą wodą. Wsypujemy  na mleko i gotujemy całość około 10 -15 minut. Nie musi rozgotować się. Odstawiamy na całkowitego wystudzenia, wtedy całe mleko wchłonięte zostanie przez ryż.

Do miski z serem dodajemy zimny ryż .. wiórki kokosowe, cukier jajka i śmietanę i masło . W serniku powinno wyczuwać się ziarenka ryżu, dlatego nie miksujemy tego zbyt długo. Na końcu dolewamy Malibu i wsypujemy mąkę ziemniaczaną.

Wylewamy do tortownicy o średnicy 24 cm .. nie mam takiej .. moja ma 26 cm. Pieczemy godzinę w temp 170 stopni. Po wyłączeniu pieczenia, ciasto zostawiamy jeszcze przez około godzinę w piekarniku, a następnie najlepiej na noc do schłodzenia w lodówce. Polewa ma dwie warstwy .. jedna z czekolady ciemnej a na nią polewa z białej czekolady. Ta ostatnia ma mieć konsystencję bardziej płynną, aby przy krojeniu spływała na ciasto. Sernik jest bardzo wilgotny i w smaku wyczuwa się smak trunku. :)

Sernik mogą spożywać osoby będące na diecie bezglutenowej. ... no chyba, że nie lubią ciasta i Malibu. :tongue:

Załączony plik  12630769_885038501614532_656008438_o.jpg   45,81 KB   5 Ilość pobrań

Załączony plik  12637114_885038511614531_675899468_o.jpg   58,57 KB   5 Ilość pobrań

Załączony plik  12620479_885038524947863_1554522212_o.jpg   39,75 KB   5 Ilość pobrań

Załączony plik  12620419_885114464940269_243194171_o.jpg   55,39 KB   5 Ilość pobrań

:)


Użytkownik Anuś edytował ten post 24 sty 2016 - 14:44


#175 Ela K.

Ela K.

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 923 postów

Napisano 24 sty 2016 - 14:56

Anuś cudny:) poproszę kawałek do kawusi

#176 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13893 postów

Napisano 24 sty 2016 - 16:18

Ja też, ja też !



#177 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 24 sty 2016 - 16:18

Dziś częstuję sernikiem jamajskim

 

jadłbym :tongue: ;) :D



#178 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6405 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 24 sty 2016 - 19:58

Dziś częstuję sernikiem jamajskim :D

Aniu.... bardzo interesujący przepis... chyba go skradnę :)



#179 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1892 postów

Napisano 24 sty 2016 - 22:20

Anuś cudny:) poproszę kawałek do kawusi

Elu .. kawałek dla Ciebie odłożony :D kawa też jest :)

 

Ja też, ja też !

I dla Ciebie starczy :D

 

 

jadłbym :tongue:

Przepis prosty .. wystarczą chęci i sernik będzie na stole :D

 

 

Dziś częstuję sernikiem jamajskim :D

Aniu.... bardzo interesujący przepis... chyba go skradnę :)

 

Halinko .. bardzo proszę, będzie mi miło, jak skorzystasz z tego przepisu. W necie są różne wersje tego ciasta, zawsze jednak coś dodam coś ujmę z przepisu i powstaje coś własnego. :D Można by dodać spód do ciasta np. z pokruszonych  ciasteczek digestive , masła i kakao .


Użytkownik Anuś edytował ten post 24 sty 2016 - 22:52


#180 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1892 postów

Napisano 02 lut 2016 - 20:52

Dzisiaj próba przed Tłustym Czwartkiem. Przepis na pączki podobny do wielu innych jakie znamy, tą różnicą, że jest w nich spora zawartość alkoholu  :D

Składniki:

1 kg mąki Królowej lub Puszystej .. ja dałam Szymanowską

10 żółtek

kostka masła 250 g

3/4 szklanki cukru

500 ml mleka

10 dag świeżych drożdży .. ja dałam suszone drożdże .. dwie paczki po 7 g

litr oleju Kujawskiego

1/2 kostki smalcu

3 kieliszki po 50 każdy spirytusu

dowolny dżem, u mnie dżem morelowy ( oczywiście własnej produkcji) :D   .. ja nadziewałam pączki szprycą do dekoracji tortów, kiedy pączki były już upieczone i  jeszcze ciepłe

Do miski  przesiałam mąkę. Cukier ubiłam z żółtkami. Mleko podgrzałam i rozpuściłam w nim masło, mleko musi być dodane do mąki letnie. Wszystkie składniki razem z suszonymi drożdżami połączyłam, na końcu dodałam spirytus  i odstawiłam ciasto do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy na stolnicę, wykrawamy krążki i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia.

Smażymy i gorące nadziewamy marmoladą lub dżemem. Ciasto nie wchłania tłuszczu..Pączki są puszyste i cholernie dobre.  :D

Zjadłam dwa :facepalm:

Załączone pliki


Użytkownik Anuś edytował ten post 02 lut 2016 - 20:54





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych