ralf325 Posted July 21, 2013 Report Share #26 Posted July 21, 2013 A NO SIE CZŁOWIEK UCZY DZIEKI [ Dodano: Nie 21 Lip, 2013 20:41 ]ralf325 napisał/a: Ja gotuje cukier. to nie rób tego więcej.... :grin:hmmm... ten tego a niby dlaczego??? mam takie drobne przekonanie że ralf gotuje ten cukier do próby pióra, a potem coś tam jeszcze z nim robi i wychodzi mu pomada :wink:I TO RACJA Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/2/#findComment-293612 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted November 3, 2013 Author Report Share #27 Posted November 3, 2013 Sezon na dynie trwa, więc upiekłam ciasto dyniowe. Składniki:4 jajka300 g mąki pszennej przesianejszklanka cukru200 g roztopionego masłagarść rodzynek wcześniej namoczonych w wodziegarść orzechów włoskich2 łyżeczki proszku do pieczenia1,5 łyżeczki sody oczyszczonej1,5 łyżeczki przyprawy do piernika30 dag startej na tarce jarzynowej dyni Sposób wykonania: Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika.W drugim naczyniu miksujemy całe jajka z cukrem i dodajemy rozpuszczone, ostudzone masło.Po ubiciu jajek z cukrem i tłuszczem dodajemy składniki sypkie i ponownie wyrabiamy mikserem.Na końcu dodajemy rodzynki i orzechy.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 50 min. do ciasta można podać odrobinę dżemu dyniowo - pomarańczowo - cytrynowego. Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/2/#findComment-310686 Share on other sites More sharing options...
ralf325 Posted November 3, 2013 Report Share #28 Posted November 3, 2013 No super w sobote zrobie ciasto dla rodzinki i z dyni bede miał. :D Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/2/#findComment-310714 Share on other sites More sharing options...
Baca Posted November 4, 2013 Report Share #29 Posted November 4, 2013 Sezon na dynie trwa, więc upiekłam ciasto dyniowe. Aniu patrząc na składniki Twego apetycznie wyglądającego ciasta ,myślę ,że Twój przepis można zastosować do ciasta innego np można zetrzeć jabłko -można jak myślisz? Pozdrawiam Quote Pozdrawiam Zbigniew Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/2/#findComment-310750 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted November 4, 2013 Author Report Share #30 Posted November 4, 2013 Sezon na dynie trwa, więc upiekłam ciasto dyniowe.Aniu patrząc na składniki Twego apetycznie wyglądającego ciasta ,myślę ,że Twój przepis można zastosować do ciasta innego np można zetrzeć jabłko -można jak myślisz? Pozdrawiam myślę, że można zamiast dyni dodać jabłka (należy je jednak po starciu na tarce odcisnąć z nadmiaru soku ) ale można też dodać startej marchewki i będziemy mieli ciasto marchewkowe pozostałe składniki nie ulegają zmianie Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/2/#findComment-310753 Share on other sites More sharing options...
renesi Posted November 4, 2013 Report Share #31 Posted November 4, 2013 Można do tego ciasta dodać również buraki Przy dodaniu jabłek żeby nie odciskać soku pokroiłaby jabłka w kostkę jest takie ciasto o nazwie wiewiórka albo dałabym połowę mąki pszennej i połowę mąki krupczatki Krupczatka wchłonie nadmiar soku takie ciasto piekę i przekładam go kremem z dodatkiem kawy cappucino Krem można zrobić na dwa sposoby z bitą śmietaną i kawą cappucino lub z kremem jajeczno maślanym z kawą cappucinoAniu pięknie ci to ciasto wyrosło Quote Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/2/#findComment-310762 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted November 4, 2013 Author Report Share #32 Posted November 4, 2013 renesi .... myślałam wczoraj o przełożeniu tego ciasta kremem cytrynowym -lemon curd z przepisu Kory .... ale jak zobaczyłam że w dziwnych okolicznościach znika zrezygnowałam, ale przy następnej okazji wypróbuję Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/2/#findComment-310764 Share on other sites More sharing options...
renesi Posted November 4, 2013 Report Share #33 Posted November 4, 2013 Znikające ciasto świadczyło o tym że było pyszne Przełożyć go kremem lemon curd ty wiesz co dobre Quote Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/2/#findComment-310778 Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted November 4, 2013 Report Share #34 Posted November 4, 2013 upiekłam ciasto dyniowe.Jeszcze nie jadłem,trzeba zrobić Quote Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/2/#findComment-310781 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted November 4, 2013 Author Report Share #35 Posted November 4, 2013 upiekłam ciasto dyniowe.Jeszcze nie jadłem,trzeba zrobić kostek ... nic trudnego wystarczą chęci i kawałek dyni ... resztę składników jest zawsze w domuno to do dzieła Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/2/#findComment-310788 Share on other sites More sharing options...
ralf325 Posted November 12, 2013 Report Share #36 Posted November 12, 2013 Aniu gdzie jest piernik ja chce twój piernik i wcale nie piernicze mówie serio Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/2/#findComment-312637 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted November 12, 2013 Author Report Share #37 Posted November 12, 2013 Aniu gdzie jest piernik ja chce twój piernik i wcale nie piernicze mówie serio Rafałku ... cierpliwości na pewno pokaże i tak ciasto musi ''dojrzewać'' 4-5 tygodni zanim je upieczesz i dopiero wtedy poczujesz smak prawdziwego piernika Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/2/#findComment-312686 Share on other sites More sharing options...
Baca Posted November 13, 2013 Report Share #38 Posted November 13, 2013 Rafałku ... cierpliwości na pewno pokaże i tak ciasto musi ''dojrzewać'' 4-5 tygodni zanim je upieczesz i dopiero wtedy poczujesz smak prawdziwego piernika Ło kurna ja już tego nie będę piekł za dużo czekania jak dla mnie no i kto by go pilnował-ja? . W przypadku tego ciasta czas dojrzewania jest niezbędny dla głębi smaku. Pozdrawiam Quote Pozdrawiam Zbigniew Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/2/#findComment-312704 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted November 15, 2013 Author Report Share #39 Posted November 15, 2013 Wrzucam dawno obiecywany przepis na piernik staropolski dojrzewający Składniki - pół litra miodu naturalnego (nie polecam gryczanego i wrzosowego)- szklanka cukru- 25 dag masła- 1 kg mąki pszennej- 3 jajka- pół szklanki mleka- pół łyżeczki soli- 1,5 łyżki przyprawy do piernika- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej- 3 łyżki drobno pokrojonej smażonej skórki pomarańczowej- garść orzechów włoskich- słoik powideł śliwkowychWykonanie Miód masło i cukier podgrzać aż do rozpuszczenia się składników. Do letniej masy dodawać stopniowo mąkę, jajka i rozpuszczoną w mleku sodę oczyszczoną oraz sól i przyprawy. Wyrobić ciasto, a pod koniec jego wyrabiania dodać skórkę pomarańczową i pokruszone orzechy. Bardzo starannie wyrobione ciasto włożyć do kamiennego garnka i przykryć bawełnianą ściereczką i umieścić w chłodnym miejscu. Ciasto dojrzewa po upływie 3-4 tygodni. W trakcie dojrzewania nabiera ciemnej barwy. Piecze się tydzień przed podaniem. Ciasto podzielić na 3 równe części i po rozwałkowaniu piec na blaszce 160 stopni przez około 45 minut każdą część osobno. Upieczone placki przełożyć powidłami śliwkowymi. to jest ciasto wyrobione i przygotowane do kamionek .. bezpośrednio po wyrobieniu ciasto ma konsystencję nieco rzadką, ale po kilku minutach masa gęstnieje. Życzę cierpliwości w oczekiwaniu na efekty końcowe. Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/2/#findComment-313353 Share on other sites More sharing options...
Pulek Posted November 15, 2013 Report Share #40 Posted November 15, 2013 Czy chłodne miejsce tzn lodówka (4-6*C) czy może być np 16*C? Czy piec powinno się na termoobiegu, czy wyłącznie góra i dół? Skoro piecze się tydzień przed podaniem to czy powidłami również się tydzień przed przekłada, czy dopiero przed podaniem? Pozdrawiam! Quote Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą... Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/2/#findComment-313372 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted November 15, 2013 Author Report Share #41 Posted November 15, 2013 Czy chłodne miejsce tzn lodówka (4-6*C) czy może być np 16*C? Czy piec powinno się na termoobiegu, czy wyłącznie góra i dół? Skoro piecze się tydzień przed podaniem to czy powidłami również się tydzień przed przekłada, czy dopiero przed podaniem? Pozdrawiam! odpowiadam chłodne miejsce 6-8 stopni .... grzałka góra dół .... powidłami smaruję się po upieczeniu ... czyli tydzień przed zjedzeniem gożebym nie była ''gołosłowna'' pokażę ów piernik jak go upiekę Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/2/#findComment-313385 Share on other sites More sharing options...
electra Posted November 15, 2013 Report Share #42 Posted November 15, 2013 żebym nie była ''gołosłowna'' pokażę ów piernik jak go upiekę a ja pokaze moj bo chyba z takiego samego przepisu robimyJa dodam od siebie ze powidla najlepiej podgrzac przed posmarowaniem Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/2/#findComment-313459 Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted November 16, 2013 Report Share #43 Posted November 16, 2013 Ja dodam od siebie ze powidla najlepiej podgrzac przed posmarowaniem A ja dodam od siebie, że zamiast jednej warstwy powideł warto dodać przerobione przez sokowirówkę owoce ponalewkowe. Pychotka, słodkie i z nutą alkoholu Quote Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/2/#findComment-313513 Share on other sites More sharing options...
electra Posted November 16, 2013 Report Share #44 Posted November 16, 2013 jagra kupuje pomysl! mozna tez przelozyc marcepanem Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/2/#findComment-313522 Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted November 16, 2013 Report Share #45 Posted November 16, 2013 jagra kupuje pomysl! Nie kupuj. Masz gratis !!! Quote Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/2/#findComment-313547 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted December 23, 2013 Author Report Share #46 Posted December 23, 2013 Jeszcze ciepły ... piernik dojrzewający. Przepis na niego zamieściłam wyżej. Ciasto stało w kamiennym naczyniu przez kilka tygodni, aż w końcu doczekało się'' wizyty w piekarniku'' jedno udekorowane polewą ... a drugie czeka w kolejce na podobny zabieg za dwa dni możemy jeść Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/2/#findComment-322569 Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted December 24, 2013 Report Share #47 Posted December 24, 2013 Ale smacznie wyglada :clap: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/2/#findComment-322577 Share on other sites More sharing options...
electra Posted December 24, 2013 Report Share #48 Posted December 24, 2013 @ania27,widze ze nie tylko ja z tych cierpliwych jestem moj piernik tez dojzewal 5 tygodniale warto jest poczekac bo smak pyszny Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/2/#findComment-322629 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted December 24, 2013 Report Share #49 Posted December 24, 2013 Aniu a moj piernik juz od wczoraj na stole Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/2/#findComment-322654 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted January 12, 2014 Author Report Share #50 Posted January 12, 2014 Było już ciasto marchewkowe i dyniowe a teraz przyszedł czas na ciasto szpinakowe z kremem karpatkowym i granatem, zwane inaczej leśny mech. składniki- 5 jajek- 2 szklanka mąki pszennej- 1 szklanka mąki krupczatki- szklanka cukru- 3/4 szklanki oleju- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- 450 gram szpinaku mrożonego ( kupiłam mrożone kulki szpinaku)Sposób wykonania:Jajka ucieramy z cukrem dodajemy oliwę i przesiana mąkę z proszkiem. Na końcu dodajemy rozmrożony i odciśnięty z wody szpinak. Wylewamy ciasto na blachę i pieczemy w piekarniku przez 45-50 minut w temp. 160 stopni. Z upieczonego ciasta ścinamy górną warstwę i kruszymy ją.Na blacie górnym widać spory ubytek. Jest to związane z kilkusekundową obecnością znanego osobnika w kuchni. Ciasto przekładamy kremem karpatkowym. Sama gotuję taki krem.-500 ml mleka- 2 łyżki mąki pszennej- 2 łyżki mąki ziemniaczanej- 2 jajka- 4 łyżki cukruPołowę mleka zagotowuję. Następnie dodaję mleko zmieszane z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz roztrzepanymi jajkami., oraz cukrem. gotuję do momentu uzyskania gęstej konsystencji, którą studzimy i łączymy z masłem.Wykładamy krem na ciasto i posypujemy pokruszonym ciastem. Na wierzch dodajemy owoce granatu.Użyłam jednego owocu granatu, następnym razem dodam dwa. Ciasto należy posypać owocami granatu tuż przed podaniem ponieważ puszczają sok i barwią ciasto.Na zdjęciu oprócz popisowego placka jest też drugie ciasto .... takie tam ... sernik ... bez sera A tak się prezentuje ciasto do podane gościom. Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/2/#findComment-326384 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.