Jump to content

Recommended Posts

A NO SIE CZŁOWIEK UCZY DZIEKI

 

[ Dodano: Nie 21 Lip, 2013 20:41 ]

ralf325 napisał/a:

Ja gotuje cukier.

 

to nie rób tego więcej.... :grin:

hmmm... ten tego a niby dlaczego??? :cool:

mam takie drobne przekonanie że ralf gotuje ten cukier do próby pióra, a potem coś tam jeszcze z nim robi i wychodzi mu pomada :wink:

I TO RACJA
  • 3 months later...
  • Replies 204
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Sezon na dynie trwa, więc upiekłam ciasto dyniowe.

 

Składniki:

4 jajka

300 g mąki pszennej przesianej

szklanka cukru

200 g roztopionego masła

garść rodzynek wcześniej namoczonych w wodzie

garść orzechów włoskich

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

1,5 łyżeczki przyprawy do piernika

30 dag startej na tarce jarzynowej dyni

 

Sposób wykonania:

 

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika.

W drugim naczyniu miksujemy całe jajka z cukrem i dodajemy rozpuszczone, ostudzone masło.

Po ubiciu jajek z cukrem i tłuszczem dodajemy składniki sypkie i ponownie wyrabiamy mikserem.

Na końcu dodajemy rodzynki i orzechy.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 50 min.

 

post-53395-0-76895400-1383507889_thumb.jpg

 

do ciasta można podać odrobinę dżemu dyniowo - pomarańczowo - cytrynowego.

 

post-53395-0-17818900-1383508040_thumb.jpg

 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

 

 

Sezon na dynie trwa, więc upiekłam ciasto dyniowe.

Aniu patrząc na składniki Twego apetycznie wyglądającego ciasta ,myślę ,że Twój przepis można zastosować do ciasta innego np można zetrzeć jabłko -można jak myślisz? Pozdrawiam :D

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

 

Sezon na dynie trwa, więc upiekłam ciasto dyniowe.

Aniu patrząc na składniki Twego apetycznie wyglądającego ciasta ,myślę ,że Twój przepis można zastosować do ciasta innego np można zetrzeć jabłko -można jak myślisz? Pozdrawiam :D

 

myślę, że można zamiast dyni dodać jabłka (należy je jednak po starciu na tarce odcisnąć z nadmiaru soku ) ale można też dodać startej marchewki i będziemy mieli ciasto marchewkowe :) pozostałe składniki nie ulegają zmianie

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

Można do tego ciasta dodać również buraki Przy dodaniu jabłek żeby nie odciskać soku pokroiłaby jabłka w kostkę jest takie ciasto o nazwie wiewiórka albo dałabym połowę mąki pszennej i połowę mąki krupczatki Krupczatka wchłonie nadmiar soku takie ciasto piekę i przekładam go kremem z dodatkiem kawy cappucino Krem można zrobić na dwa sposoby z bitą śmietaną i kawą cappucino lub z kremem jajeczno maślanym z kawą cappucino

Aniu pięknie ci to ciasto wyrosło :tongue:

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

renesi .... myślałam wczoraj o przełożeniu tego ciasta kremem cytrynowym -lemon curd z przepisu Kory .... ale jak zobaczyłam że w dziwnych okolicznościach znika :) zrezygnowałam, ale przy następnej okazji wypróbuję 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

Znikające ciasto świadczyło o tym że było pyszne Przełożyć go kremem lemon curd ty wiesz co dobre

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

upiekłam ciasto dyniowe.

Jeszcze nie jadłem,trzeba zrobić :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

 

upiekłam ciasto dyniowe.

Jeszcze nie jadłem,trzeba zrobić :)

 

kostek ... nic trudnego :) wystarczą chęci i kawałek dyni ... resztę składników  jest  zawsze w domu

no to do dzieła :thumbsup:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
  • 2 weeks later...

Aniu gdzie jest piernik ja chce twój piernik i wcale nie piernicze mówie serio ;)

Rafałku ... cierpliwości na pewno pokaże :facepalm: i tak ciasto musi ''dojrzewać''  4-5 tygodni zanim je upieczesz :tongue: i dopiero wtedy poczujesz smak prawdziwego piernika :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

 

 

Rafałku ... cierpliwości na pewno pokaże i tak ciasto musi ''dojrzewać''  4-5 tygodni zanim je upieczesz i dopiero wtedy poczujesz smak prawdziwego piernika

Ło kurna ja już tego nie będę piekł za dużo czekania jak dla mnie no i kto by go pilnował-ja?  :rolleyes: . W przypadku tego ciasta czas dojrzewania jest niezbędny dla głębi smaku. Pozdrawiam :D

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Wrzucam dawno obiecywany przepis na piernik staropolski dojrzewający

Składniki

- pół litra miodu naturalnego (nie polecam gryczanego i wrzosowego)

- szklanka cukru

- 25 dag masła

- 1 kg mąki pszennej

- 3 jajka

- pół szklanki mleka

- pół łyżeczki soli

- 1,5 łyżki przyprawy do piernika

- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

- 3 łyżki drobno pokrojonej smażonej  skórki pomarańczowej

- garść orzechów włoskich

- słoik powideł śliwkowych

Wykonanie

Miód masło i cukier podgrzać aż do rozpuszczenia się składników. Do letniej masy dodawać stopniowo mąkę, jajka i rozpuszczoną w mleku sodę oczyszczoną oraz sól i przyprawy. Wyrobić ciasto, a pod koniec jego wyrabiania dodać skórkę pomarańczową i pokruszone orzechy. Bardzo starannie wyrobione ciasto włożyć do kamiennego garnka i przykryć bawełnianą ściereczką i umieścić w chłodnym miejscu. Ciasto dojrzewa po upływie 3-4 tygodni. W trakcie dojrzewania nabiera ciemnej barwy. Piecze się tydzień przed podaniem. Ciasto podzielić na 3 równe części i po rozwałkowaniu piec na blaszce 160 stopni przez około 45 minut każdą część osobno. Upieczone placki przełożyć powidłami śliwkowymi.

 

post-53395-0-67032500-1384518792_thumb.jpg

 

to jest ciasto wyrobione i przygotowane do kamionek .. bezpośrednio po wyrobieniu ciasto ma konsystencję nieco rzadką, ale po kilku minutach masa gęstnieje.

 

post-53395-0-43810000-1384519096_thumb.jpg

 

 

Życzę cierpliwości w oczekiwaniu na efekty końcowe. :)

 

 

 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

Czy chłodne miejsce tzn lodówka (4-6*C) czy może być np 16*C?  Czy piec powinno się na termoobiegu, czy wyłącznie góra i dół?  Skoro piecze się tydzień przed podaniem to czy powidłami również się tydzień przed przekłada, czy dopiero przed podaniem?  Pozdrawiam! :D

Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą...

Czy chłodne miejsce tzn lodówka (4-6*C) czy może być np 16*C?  Czy piec powinno się na termoobiegu, czy wyłącznie góra i dół?  Skoro piecze się tydzień przed podaniem to czy powidłami również się tydzień przed przekłada, czy dopiero przed podaniem?  Pozdrawiam! :D

odpowiadam :) chłodne miejsce 6-8 stopni .... grzałka góra dół .... powidłami smaruję się po upieczeniu ... czyli tydzień przed zjedzeniem go

żebym nie była ''gołosłowna'' pokażę ów piernik jak go upiekę :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

 

 

żebym nie była ''gołosłowna'' pokażę ów piernik jak go upiekę

 a ja pokaze moj bo chyba z takiego samego przepisu robimy

Ja dodam od siebie ze powidla najlepiej podgrzac przed posmarowaniem

 

 

Ja dodam od siebie ze powidla najlepiej podgrzac przed posmarowaniem

 

A ja dodam od siebie, że zamiast jednej warstwy powideł warto dodać przerobione przez sokowirówkę owoce ponalewkowe. Pychotka, słodkie i z nutą alkoholu :tongue:  

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

 

 

jagra kupuje pomysl! 

 

Nie kupuj. Masz gratis !!!  :D

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

  • 1 month later...

Jeszcze ciepły ... piernik dojrzewający. Przepis na niego zamieściłam wyżej. Ciasto stało w kamiennym naczyniu przez kilka tygodni, aż w końcu doczekało się'' wizyty w piekarniku'' :)

 

post-53395-0-69939100-1387839758_thumb.jpg

 

 

jedno udekorowane polewą ... a drugie czeka w kolejce na podobny zabieg :D

post-53395-0-81072200-1387839881_thumb.jpg

 

za dwa dni możemy jeść :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

@ania27,widze ze nie tylko ja z tych cierpliwych jestem moj piernik tez dojzewal 5 tygodni

ale warto jest poczekac bo smak pyszny :)

  • 3 weeks later...

Było już ciasto marchewkowe i dyniowe a teraz przyszedł czas na ciasto szpinakowe z kremem karpatkowym i granatem, zwane inaczej leśny mech.

składniki

- 5 jajek

- 2 szklanka mąki pszennej

- 1 szklanka mąki krupczatki

- szklanka cukru

- 3/4 szklanki oleju

- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

- 450 gram szpinaku mrożonego ( kupiłam mrożone kulki szpinaku)

Sposób wykonania:

Jajka ucieramy z cukrem dodajemy oliwę i przesiana mąkę z proszkiem. Na końcu dodajemy rozmrożony i odciśnięty z wody szpinak. Wylewamy ciasto na blachę i pieczemy w piekarniku przez 45-50 minut w temp. 160 stopni. post-53395-0-73972600-1389548277_thumb.jpg

 

Z upieczonego ciasta ścinamy górną warstwę i kruszymy ją.

Na blacie górnym widać spory ubytek. Jest to związane z kilkusekundową obecnością znanego osobnika w kuchni. :)

post-53395-0-53973400-1389549277_thumb.jpg

Ciasto przekładamy kremem karpatkowym. Sama gotuję taki krem.

-500 ml mleka

- 2 łyżki mąki pszennej

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 2 jajka

- 4 łyżki cukru

Połowę mleka zagotowuję. Następnie dodaję mleko zmieszane z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz roztrzepanymi jajkami., oraz cukrem. gotuję do momentu uzyskania gęstej konsystencji, którą studzimy i łączymy z masłem.

Wykładamy krem na ciasto i posypujemy pokruszonym ciastem. Na wierzch dodajemy owoce granatu.

Użyłam jednego owocu granatu, następnym razem dodam dwa. Ciasto należy posypać owocami granatu tuż przed podaniem ponieważ puszczają sok i barwią ciasto.

Na zdjęciu oprócz popisowego placka jest też drugie ciasto .... takie tam ... sernik ... bez sera :facepalm:

post-53395-0-23658700-1389549893_thumb.jpg

A tak się prezentuje ciasto do podane gościom.

post-53395-0-29698800-1389550584_thumb.jpg

 

 

 

 

 

 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.