ralf325 Opublikowano 21 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 21 Lipca 2013 A NO SIE CZŁOWIEK UCZY DZIEKI [ Dodano: Nie 21 Lip, 2013 20:41 ]ralf325 napisał/a: Ja gotuje cukier. to nie rób tego więcej.... :grin:hmmm... ten tego a niby dlaczego??? mam takie drobne przekonanie że ralf gotuje ten cukier do próby pióra, a potem coś tam jeszcze z nim robi i wychodzi mu pomada :wink:I TO RACJA Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 3 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 3 Listopada 2013 Sezon na dynie trwa, więc upiekłam ciasto dyniowe. Składniki:4 jajka300 g mąki pszennej przesianejszklanka cukru200 g roztopionego masłagarść rodzynek wcześniej namoczonych w wodziegarść orzechów włoskich2 łyżeczki proszku do pieczenia1,5 łyżeczki sody oczyszczonej1,5 łyżeczki przyprawy do piernika30 dag startej na tarce jarzynowej dyni Sposób wykonania: Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika.W drugim naczyniu miksujemy całe jajka z cukrem i dodajemy rozpuszczone, ostudzone masło.Po ubiciu jajek z cukrem i tłuszczem dodajemy składniki sypkie i ponownie wyrabiamy mikserem.Na końcu dodajemy rodzynki i orzechy.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 50 min. do ciasta można podać odrobinę dżemu dyniowo - pomarańczowo - cytrynowego. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 3 Listopada 2013 No super w sobote zrobie ciasto dla rodzinki i z dyni bede miał. :D Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 4 Listopada 2013 Sezon na dynie trwa, więc upiekłam ciasto dyniowe. Aniu patrząc na składniki Twego apetycznie wyglądającego ciasta ,myślę ,że Twój przepis można zastosować do ciasta innego np można zetrzeć jabłko -można jak myślisz? Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 4 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 4 Listopada 2013 Sezon na dynie trwa, więc upiekłam ciasto dyniowe.Aniu patrząc na składniki Twego apetycznie wyglądającego ciasta ,myślę ,że Twój przepis można zastosować do ciasta innego np można zetrzeć jabłko -można jak myślisz? Pozdrawiam myślę, że można zamiast dyni dodać jabłka (należy je jednak po starciu na tarce odcisnąć z nadmiaru soku ) ale można też dodać startej marchewki i będziemy mieli ciasto marchewkowe pozostałe składniki nie ulegają zmianie Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 4 Listopada 2013 Można do tego ciasta dodać również buraki Przy dodaniu jabłek żeby nie odciskać soku pokroiłaby jabłka w kostkę jest takie ciasto o nazwie wiewiórka albo dałabym połowę mąki pszennej i połowę mąki krupczatki Krupczatka wchłonie nadmiar soku takie ciasto piekę i przekładam go kremem z dodatkiem kawy cappucino Krem można zrobić na dwa sposoby z bitą śmietaną i kawą cappucino lub z kremem jajeczno maślanym z kawą cappucinoAniu pięknie ci to ciasto wyrosło Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 4 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 4 Listopada 2013 renesi .... myślałam wczoraj o przełożeniu tego ciasta kremem cytrynowym -lemon curd z przepisu Kory .... ale jak zobaczyłam że w dziwnych okolicznościach znika zrezygnowałam, ale przy następnej okazji wypróbuję Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 4 Listopada 2013 Znikające ciasto świadczyło o tym że było pyszne Przełożyć go kremem lemon curd ty wiesz co dobre Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 4 Listopada 2013 upiekłam ciasto dyniowe.Jeszcze nie jadłem,trzeba zrobić Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 4 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 4 Listopada 2013 upiekłam ciasto dyniowe.Jeszcze nie jadłem,trzeba zrobić kostek ... nic trudnego wystarczą chęci i kawałek dyni ... resztę składników jest zawsze w domuno to do dzieła Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 12 Listopada 2013 Aniu gdzie jest piernik ja chce twój piernik i wcale nie piernicze mówie serio Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 12 Listopada 2013 Aniu gdzie jest piernik ja chce twój piernik i wcale nie piernicze mówie serio Rafałku ... cierpliwości na pewno pokaże i tak ciasto musi ''dojrzewać'' 4-5 tygodni zanim je upieczesz i dopiero wtedy poczujesz smak prawdziwego piernika Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 13 Listopada 2013 Rafałku ... cierpliwości na pewno pokaże i tak ciasto musi ''dojrzewać'' 4-5 tygodni zanim je upieczesz i dopiero wtedy poczujesz smak prawdziwego piernika Ło kurna ja już tego nie będę piekł za dużo czekania jak dla mnie no i kto by go pilnował-ja? . W przypadku tego ciasta czas dojrzewania jest niezbędny dla głębi smaku. Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 15 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 15 Listopada 2013 Wrzucam dawno obiecywany przepis na piernik staropolski dojrzewający Składniki - pół litra miodu naturalnego (nie polecam gryczanego i wrzosowego)- szklanka cukru- 25 dag masła- 1 kg mąki pszennej- 3 jajka- pół szklanki mleka- pół łyżeczki soli- 1,5 łyżki przyprawy do piernika- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej- 3 łyżki drobno pokrojonej smażonej skórki pomarańczowej- garść orzechów włoskich- słoik powideł śliwkowychWykonanie Miód masło i cukier podgrzać aż do rozpuszczenia się składników. Do letniej masy dodawać stopniowo mąkę, jajka i rozpuszczoną w mleku sodę oczyszczoną oraz sól i przyprawy. Wyrobić ciasto, a pod koniec jego wyrabiania dodać skórkę pomarańczową i pokruszone orzechy. Bardzo starannie wyrobione ciasto włożyć do kamiennego garnka i przykryć bawełnianą ściereczką i umieścić w chłodnym miejscu. Ciasto dojrzewa po upływie 3-4 tygodni. W trakcie dojrzewania nabiera ciemnej barwy. Piecze się tydzień przed podaniem. Ciasto podzielić na 3 równe części i po rozwałkowaniu piec na blaszce 160 stopni przez około 45 minut każdą część osobno. Upieczone placki przełożyć powidłami śliwkowymi. to jest ciasto wyrobione i przygotowane do kamionek .. bezpośrednio po wyrobieniu ciasto ma konsystencję nieco rzadką, ale po kilku minutach masa gęstnieje. Życzę cierpliwości w oczekiwaniu na efekty końcowe. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulek Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 15 Listopada 2013 Czy chłodne miejsce tzn lodówka (4-6*C) czy może być np 16*C? Czy piec powinno się na termoobiegu, czy wyłącznie góra i dół? Skoro piecze się tydzień przed podaniem to czy powidłami również się tydzień przed przekłada, czy dopiero przed podaniem? Pozdrawiam! Cytuj Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 15 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 15 Listopada 2013 Czy chłodne miejsce tzn lodówka (4-6*C) czy może być np 16*C? Czy piec powinno się na termoobiegu, czy wyłącznie góra i dół? Skoro piecze się tydzień przed podaniem to czy powidłami również się tydzień przed przekłada, czy dopiero przed podaniem? Pozdrawiam! odpowiadam chłodne miejsce 6-8 stopni .... grzałka góra dół .... powidłami smaruję się po upieczeniu ... czyli tydzień przed zjedzeniem gożebym nie była ''gołosłowna'' pokażę ów piernik jak go upiekę Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 15 Listopada 2013 żebym nie była ''gołosłowna'' pokażę ów piernik jak go upiekę a ja pokaze moj bo chyba z takiego samego przepisu robimyJa dodam od siebie ze powidla najlepiej podgrzac przed posmarowaniem Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 16 Listopada 2013 Ja dodam od siebie ze powidla najlepiej podgrzac przed posmarowaniem A ja dodam od siebie, że zamiast jednej warstwy powideł warto dodać przerobione przez sokowirówkę owoce ponalewkowe. Pychotka, słodkie i z nutą alkoholu Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 16 Listopada 2013 jagra kupuje pomysl! mozna tez przelozyc marcepanem Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 16 Listopada 2013 jagra kupuje pomysl! Nie kupuj. Masz gratis !!! Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 23 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Jeszcze ciepły ... piernik dojrzewający. Przepis na niego zamieściłam wyżej. Ciasto stało w kamiennym naczyniu przez kilka tygodni, aż w końcu doczekało się'' wizyty w piekarniku'' jedno udekorowane polewą ... a drugie czeka w kolejce na podobny zabieg za dwa dni możemy jeść Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 24 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 24 Grudnia 2013 Ale smacznie wyglada :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 24 Grudnia 2013 @ania27,widze ze nie tylko ja z tych cierpliwych jestem moj piernik tez dojzewal 5 tygodniale warto jest poczekac bo smak pyszny Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 24 Grudnia 2013 Aniu a moj piernik juz od wczoraj na stole Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 12 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Było już ciasto marchewkowe i dyniowe a teraz przyszedł czas na ciasto szpinakowe z kremem karpatkowym i granatem, zwane inaczej leśny mech. składniki- 5 jajek- 2 szklanka mąki pszennej- 1 szklanka mąki krupczatki- szklanka cukru- 3/4 szklanki oleju- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- 450 gram szpinaku mrożonego ( kupiłam mrożone kulki szpinaku)Sposób wykonania:Jajka ucieramy z cukrem dodajemy oliwę i przesiana mąkę z proszkiem. Na końcu dodajemy rozmrożony i odciśnięty z wody szpinak. Wylewamy ciasto na blachę i pieczemy w piekarniku przez 45-50 minut w temp. 160 stopni. Z upieczonego ciasta ścinamy górną warstwę i kruszymy ją.Na blacie górnym widać spory ubytek. Jest to związane z kilkusekundową obecnością znanego osobnika w kuchni. Ciasto przekładamy kremem karpatkowym. Sama gotuję taki krem.-500 ml mleka- 2 łyżki mąki pszennej- 2 łyżki mąki ziemniaczanej- 2 jajka- 4 łyżki cukruPołowę mleka zagotowuję. Następnie dodaję mleko zmieszane z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz roztrzepanymi jajkami., oraz cukrem. gotuję do momentu uzyskania gęstej konsystencji, którą studzimy i łączymy z masłem.Wykładamy krem na ciasto i posypujemy pokruszonym ciastem. Na wierzch dodajemy owoce granatu.Użyłam jednego owocu granatu, następnym razem dodam dwa. Ciasto należy posypać owocami granatu tuż przed podaniem ponieważ puszczają sok i barwią ciasto.Na zdjęciu oprócz popisowego placka jest też drugie ciasto .... takie tam ... sernik ... bez sera A tak się prezentuje ciasto do podane gościom. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.