@halusia@ Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Było już ciasto marchewkowe i dyniowe a teraz przyszedł czas na ciasto szpinakowe z kremem karpatkowym i granatem, zwane inaczej leśny mech Anuś... po raz pierwszy widzę użycia szpinaku do ciasta na słodko... ciekawi mnie jego smak... Natomiast sernik bez sera już mam za sobą... mnie osobiście nie powala z nóg.. ale każdy ma inny gust Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 12 Stycznia 2014 aniu ,bardzo ciekawe to szpinakowe ciasto - a jak smakowało ? sernik ... bez sera śmietanowiec?? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Aniu :clap: Wspaniale wyglada i zapewne też tak samo smakuję. Jestem pod wrażeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Jestem ciekawa smaku ,bo mam duzo swiezego szpinaku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 12 Stycznia 2014 ania27, dnia 12 Sty 2014 - 19:19, napisał: sernik ... bez sera śmietanowiec?? Olgo ja robiłam ja jogurcie bałkańskim Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 12 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Anuś... po raz pierwszy widzę użycia szpinaku do ciasta na słodko... ciekawi mnie jego smak... Halineczko .. nie czuje się zbytnio zapachu szpinaku, możesz do ciasta dodać jeszcze cukier waniliowy, ale ja zrezygnowałam z tego składnika. śmietanowiec?? Tak Olga ... śmietanowiec, tak na ''przegryzkę'' dla Młodego zrobiłam Użyłam śmietany 18%. Jestem ciekawa smaku ,bo mam duzo swiezego szpinaku Proszę mi wierzyć że ciasto jest bardzo ... bardzo dobre ale nie wiem, jaki smak byłby w przypadku użycia świeżego szpinaku. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Aniu,szkoda ze mieszkasz tak daleko, bo bym przyjechał na degustacje - ale mi ślinka cieknie Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 12 Stycznia 2014 A dzieci tak bardzo szpinaku nie lubia. to jeden ze sposobow podania im tego w jadlospisie Po co je meczyc zielona' mamalyga" , Brawo Aniu Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Proszę mi wierzyć że ciasto jest bardzo ... bardzo dobre Szpinak to przedszkolna trauma wielu osób, ale jeśli to ciasto smakuje tak jak wygląda .... to możesz śmiało opatentować smako-terapię Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LP57 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 13 Stycznia 2014 A dzieci tak bardzo szpinaku nie lubia. Nie wszystkie dzieci. Mój wnuk (12- latek) uwielbia szpinak od najmłodszych lat. Gdy w przedszkolu był szpinak na obiad namawiał inne dzieci do jedzenia i niejednokrotnie z pozytywnym skutkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 24 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 24 Marca 2014 (edytowane) Miałam troszkę sera, białek z jaj i brak pomysłu co z tym zrobić. Poszperałam w sieci i znalazłam przepis na sernik, bez dużej ilości żółtek, za to sporo w nim samych białek. Sernik ten nazwałam puszkiem sernikowym. Ma konsystencję pianki, a smak sernika. Dzisiaj piekłam go po raz drugi wg zmian które wprowadziłam po pierwszym jego wypieku. W przekroju widoczne są dziurki, co przypomina ptasie mleczko.Składniki:1/2 kg sera trzykrotnie zmielonego4 jajka8 białekszklanka cukruotarta skórka z pomarańczy4 łyżki budyniu śmietankowegoZmielony ser miksujemy razem z żółtkami i cukrem. Następnie dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i budyń. Wszystko delikatnie mieszamy aż do całkowitego połączenia składników.Ciasto wylewamy do foremki, którą wstawiamy do nieco większej wypełnionej gorącą wodą w ilości 1,5- 2l.Pieczemy w temp 160 stopni, około 50 minut.Pod koniec pieczenia przykrywamy ciasto folią aluminiową, aby się zbytnio nie przyrumieniło. Po upieczeniu zostawiamy je na około 10 minut w piekarniku. Następnie studzimy i wkładamy na noc do lodówki. Można ozdobić polewą czekoladową. Autorka przepisu na którym się wzorowałam, twierdzi, iż ciasto to zawsze nieco popęka... co widać na załączonym obrazku Jeśli mi się uda i ciasto wytrwa do jutra wieczora to wstawię jego przekrój. Edytowane 24 Marca 2014 przez Anuś Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 24 Marca 2014 Czy dawałaś proszek do pieczenia Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 24 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 24 Marca 2014 Czy dawałaś proszek do pieczenia Nie dodawałam proszku do pieczenia .. nie było go w przepisie Właśnie zaglądałam do lodówki i myślę, że jeszcze dziś wieczorem będę mogła go pokazać w przekroju. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 24 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 24 Marca 2014 Wiem, ze nie wypada pisać po sobie, ale nie wytrzymałam i musiałam zobaczyć jak to ciasto wygląda po moich zmianach w przepisie.A wygląda tak ... Ciasto nie jest bardzo słodkie, więc jako dodatkiem do niego jest konfitura z wiśni (wcześniej były zalane 60% eliksirem) a następnie smażone przez trzy kolejne dni po godzinie czasu z dodatkiem cukru. I tak jeszcze są bardzo alkoholowe.... Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 24 Marca 2014 Wiem, ze nie wypada pisać po sobie Nie wypada to zmuszać SiB do wymiany klawiatur i czyszczenia monitorów No i całkiem ładnie wyszło to zdjęcie "skrzydła" przywołują skojarzenia z lataniem i lekkością - podkreślają puszystość ciasta. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 24 Marca 2014 Aniu ciekawy sernik. Faktycznie wyglada ja pianka. Mam pytanie natry technicznej, czy do lodowki wstawiasz w foremce czy wyjete? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 24 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 24 Marca 2014 Aniu ciekawy sernik. Faktycznie wyglada ja pianka. Mam pytanie natry technicznej, czy do lodowki wstawiasz w foremce czy wyjete?Aniu włożyłam do lodówki w foremce, bo po upieczeniu ono jest bardzo mięciutkie i może popękać. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 25 Marca 2014 Miałam troszkę sera, Chudego, czy tłustego? Wygląda smakowicie. http://emotikona.pl/emotikony/pic/2glodny.gif Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 25 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 25 Marca 2014 Chudego, czy tłustego? Tłustego Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 25 Marca 2014 Chudego, czy tłustego?Tłustego Dzięki a jak nie mam 8 wolnych białek to zrobić z 8 jaj czy nawet z 12? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 26 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 26 Marca 2014 Dzięki a jak nie mam 8 wolnych białek to zrobić z 8 jaj czy nawet z 12? Paweł ... to weź 4 całe jajka i 8 białek, tak jak w przepisie jest a żółtka zużyj to ciasta kruchego lub zrób dużo makaronu do rosołu Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 26 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 26 Marca 2014 Dzięki a jak nie mam 8 wolnych białek to zrobić z 8 jaj czy nawet z 12?Paweł ... to weź 4 całe jajka i 8 białek, tak jak w przepisie jest a żółtka zużyj to ciasta kruchego lub zrób dużo makaronu do rosołu Oczywiście masz rację , mogę przecież też jajecznicę na bogato trzasnąć. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 26 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 26 Marca 2014 Miałam troszkę sera, białek z jaj i brak pomysłu co z tym zrobić. Poszperałam w sieci i znalazłam przepis na sernik, bez dużej ilości żółtek, za to sporo w nim samych białek Tu proszę odezwała się "dusza" prawdziwej Poznańskiej gospodyni nic się nie moze zmarnować koniecznie muszę przekazać ten przepis mojej córce , bo po jej pieczeniu zostaje zawsze kilka białek a ja nie mogę patrzeć jak wysychają w lodówce , tym bardziej że są to jajka od moich kur. Rzadko mi się zdarza patrzeć na fotkę wypieku z pobudzonymi kubkami smakowymi ale to zdjęcie z tą konfiturą ..mmm .. Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anulka Opublikowano 26 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 26 Marca 2014 Anuś -super serniczek,ja na razie nie piekę aby nie kusić swojej drugiej połowy na słodkości Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 26 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 26 Marca 2014 Tu proszę odezwała się "dusza" prawdziwej Poznańskiej gospodyni nic się nie moze zmarnować To prawda tak zostałam wychowana przez moich Kochanych Dziadków, za co jestem im bardzo wdzięczna, każdego dnia. Bardzo czerstwy chleb daję dla koni, a pozostałe resztki wywożone są dla kurek. Co prawda za to konia w prezencie nie dostałam ale jajka i czasami kurę tak. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.