Sloczu87 Posted July 17, 2013 Report Share #1 Posted July 17, 2013 Dorobiłem się 20 postów, więc w końcu mogę zaprezentować swoje pierwsze kroki w zadymianiu, i nie tylko Zaczęło się od szynek ala parmeńskich. Wstawiłem szyneczkę, schab, i karkówkę. Łącznie ok 4 kg. Tutaj dwutygodniowa karkówka. (Jak dla mnie dwa tygodnie to minimum) http://cdn2.asteroid.pl/amin.garnek.pl/026/317/26317845_200.0.jpg Potem w ruch poszły kiełbaski, i kurczak (koniecznie muszę popracować nad nabijaniem jelit): http://cdn4.asteroid.pl/amin.garnek.pl/026/374/26374038_200.0.jpg http://cdn1.asteroid.pl/amin.garnek.pl/026/374/26374043_200.0.jpg http://cdn3.asteroid.pl/amin.garnek.pl/026/374/26374052_200.0.jpg http://cdn1.asteroid.pl/amin.garnek.pl/026/374/26374064_200.0.jpg nadszedł czas na szynkowar, genialna alternatywa dla mielonek z supermarketu: http://cdn2.asteroid.pl/amin.garnek.pl/026/455/26455449_200.0.jpg no i winka... http://cdn3.asteroid.pl/amin.garnek.pl/026/455/26455451_200.0.jpg na razie stara beczka po tacie, ale w planach jest murowana wędzarnia z kamienia :grin: http://www.garnek.pl/sloczu/26380009 Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=347662#347662 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8320-s%C5%82oczu-prezentuje/ Share on other sites More sharing options...
Sloczu87 Posted July 18, 2013 Author Report Share #2 Posted July 18, 2013 arkadiusz, Dwa tygodnie to faktycznie za mało. A w przepisach, wg których robiłem pisali że już po 5 dniach nadaje się do jedzenia. Bzdura... Mam ponad miesięczne, i to jest właśnie smak o jaki mi chodziło. Na zdjęciu po prostu pierwszy wyrób Masz bardzo duże podcieki w tej kiełbasce. Napisz prosze coś więcej, tak żebym wiedział co zmienić przed następna produkcją. Tutaj nic nie napisze bo nie próbowałem. Oby w przyszłym roku na zlocie była okazja Ja bym jednak tą beczkę zostawił . :wink: beczułka zostaje oczywiście Ale kamienną i tak wymuruję Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=347662#347662 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8320-s%C5%82oczu-prezentuje/#findComment-293149 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted July 18, 2013 Report Share #3 Posted July 18, 2013 Ale kamienną i tak wymuruję Tego właśnie bym nie robił. Napisz prosze coś więcej, tak żebym wiedział co zmienić przed następna produkcją. Moim zdaniem tak jak zauważyłeś nabijanie to jeszcze przed Tobą.Sądząc po udkach to wędzisz a raczej pieczesz w za wysokiej temperaturze.Niestety nie podałeś składu tej kiełbasy, ani w jaki sposób ją wykonałeś ,ale podcieki mogą też powstać na skutek użycia nieodpowiedniego ( miekkiego) tłuszczu. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8320-s%C5%82oczu-prezentuje/#findComment-293153 Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted July 19, 2013 Report Share #4 Posted July 19, 2013 no i winka...I to mi się najbardziej podoba :thumbsup: :clap: Tylko dlaczego trzymasz je w plastikowych baniakach :question: Quote TYLKO WIDZEW RTS !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8320-s%C5%82oczu-prezentuje/#findComment-293215 Share on other sites More sharing options...
Sloczu87 Posted July 19, 2013 Author Report Share #5 Posted July 19, 2013 Niestety nie podałeś składu tej kiełbasy, ani w jaki sposób ją wykonałeś ,ale podcieki mogą też powstać na skutek użycia nieodpowiedniego ( miekkiego) tłuszczu. 2,5 kg łopatki, 0,5 kg wołowiny ok 0,7 słoniny, połowa gotowanej, połowa surowej zapeklowanej w soli i czosnku (gotowana dla tego, że taka mi została, i nie miałbym co z nią zrobić...) Całość peklowałem 6 dni, przykryte właśnie plastrami słoniny. Potem w jelita, odstała ok 3 godziny i do wędzarni na 4 godziny. Nie znam temperatury, nie miałem jeszcze termometru. bazylwidzew, Niestety nie mam tylu gąsiorów, więc wstawiłem w baniaczkach po wodzie. A szkoda było zmarnować tyle owoców Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=347662#347662 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8320-s%C5%82oczu-prezentuje/#findComment-293285 Share on other sites More sharing options...
Sloczu87 Posted July 23, 2013 Author Report Share #6 Posted July 23, 2013 Zainspirowany przez PanBoczek, wstawiłem 4 litry wina, z przetworów robionych przez mamuśkę jak powiedziała, co najmniej 10 lat temu. Leżały do tej pory zapomniane, w piwnicy. http://cdn3.asteroid.pl/amin.garnek.pl/026/493/26493492_200.0.jpg Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=347662#347662 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8320-s%C5%82oczu-prezentuje/#findComment-293856 Share on other sites More sharing options...
PanBoczek Posted July 23, 2013 Report Share #7 Posted July 23, 2013 Łukasz, jest super, będzie coraz lepiej :grin: super mieloneczka :thumbsup: kiełbaska wygląda jak z pieca.. ale założę się, że w smaku jest boska :grin: To robienie win w plastiku jest chyba ok u kilku osób zaobserwowałem coś takiego.. i podobno nie daje żadnych posmaków - wątpię żeby wpływało ujemnie skoro się sprawdza hehe a masz rację, że marnować owoców nie wolno! zwłaszcza, że potem można się w zimę raczyć ich smakiem :clap: Zainspirowany przez PanBoczek :blush: ja tu marny powielacz jestem :lol: o ile dobrze pamiętam Zbój Madej robił to wcześniej tylko w większej skali niż my hehe życzę dalszych sukcesów i Pozdrawiam :grin: Quote Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8320-s%C5%82oczu-prezentuje/#findComment-293867 Share on other sites More sharing options...
Sloczu87 Posted July 23, 2013 Author Report Share #8 Posted July 23, 2013 Zbój Madej robił to wcześniej tylko w większej skali niż my hehe :grin: heh, To ładnie... Ja mam wstawione ok 50 litrów, i już żona straszy mnie AA :devil: Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=347662#347662 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8320-s%C5%82oczu-prezentuje/#findComment-293892 Share on other sites More sharing options...
arkadiuszcz Posted July 23, 2013 Report Share #9 Posted July 23, 2013 Ja mam wstawione ok 50 litrów, i już żona straszy mnie AA :devil:Ostatnio z sąsiadem odwadniałem 140l nieudanych winek, dobrze że żony nie mam :grin: . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8320-s%C5%82oczu-prezentuje/#findComment-293895 Share on other sites More sharing options...
Sloczu87 Posted July 27, 2013 Author Report Share #10 Posted July 27, 2013 Dziś zrobiłem kiełbaski grillowe, podwędzane. Niedługo zjeżdża się rodzinka, więc jutro zdam relację, jak smakowały http://cdn2.asteroid.pl/amin.garnek.pl/026/516/26516905_200.0.jpg http://cdn2.asteroid.pl/amin.garnek.pl/026/516/26516907_200.0.jpg http://cdn2.asteroid.pl/amin.garnek.pl/026/516/26516908_200.0.jpg arkadiusz, popracowałem trochę nad nabijaniem. Jest lepiej, ale mogło być jeszcze lepiej Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=347662#347662 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8320-s%C5%82oczu-prezentuje/#findComment-294348 Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted July 27, 2013 Report Share #11 Posted July 27, 2013 I z pewnością będzie !!! :grin: Dojdziesz do wprawy Smaczniaście wygląda !!! :grin: :grin: :grin: Quote Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8320-s%C5%82oczu-prezentuje/#findComment-294352 Share on other sites More sharing options...
miro Posted July 27, 2013 Report Share #12 Posted July 27, 2013 A czego brakuje w Twoim nabijaniu ?Według mnie niczego. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8320-s%C5%82oczu-prezentuje/#findComment-294364 Share on other sites More sharing options...
Sloczu87 Posted July 31, 2013 Author Report Share #13 Posted July 31, 2013 Dziś wstawiłem około 11 litrów winka, wg. przepisu: http://alkohole-domowe.com/wino/przepisy-na-wina-rozne/wino-pyszny-pieciopak.html Wstawiłem ok 7l wiśniowego, i 4 litry agrest/śliwka mirabelka. Wszystko z wieloletnich przetworów mamuśki Wino "pyszny pięciopak" Pięciopak czyli pięć litrów taniego mocnego wina. Potrzebne będą następujące składniki: pięciolitrowa plastikowa butla po wodzie mineralnej - 1 szt. cukier - 1,5 kg drożdże - 1/10 kostki drożdży szklanka ryżu - 200 g woda - 4 l słoiczek zaprawionych wiśni lub innych owoców - 300 ml Cukier i drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i wlewamy do butli, wsypujemy ryż i owoce. Należy uważać aby wszystko się zmieściło w butli. W zakrętce można wywiercić otwór i zamontować rurkę fermentacyjną ale można też dziurę zatkać watą. Odstawiamy nasz pakiet w ciepłem miejsce przy kaloryferze i za dwa tygodnie lub nawet szybciej mamy ok. 4,5 litrów fajnego taniego winka. Jeszcze tylko tydzień w piwnicy dla odklarowania i gotowe. http://cdn1.asteroid.pl/amin.garnek.pl/026/543/26543241_200.0.jpg Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=347662#347662 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8320-s%C5%82oczu-prezentuje/#findComment-294793 Share on other sites More sharing options...
robespier Posted July 31, 2013 Report Share #14 Posted July 31, 2013 a drożdże to maja być zwykłe takie do ciasta :question: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8320-s%C5%82oczu-prezentuje/#findComment-294796 Share on other sites More sharing options...
Sloczu87 Posted July 31, 2013 Author Report Share #15 Posted July 31, 2013 Tak. Dalej w komentarzach piszą, że zwykłe nadają się jak najbardziej. Wstawiłem 2 godziny temu, i już zapierniczają bąbelki. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=347662#347662 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8320-s%C5%82oczu-prezentuje/#findComment-294799 Share on other sites More sharing options...
PanBoczek Posted July 31, 2013 Report Share #16 Posted July 31, 2013 Łukasz, ciekawe jak wyjdzie pijalne i alkoholowe na pewno! ale drożdże piekarskie a drożdże winne.. inna bajka zobaczysz sam co z tego będzie i czy Tobie będzie smakować w końcu tylko to jest ważne hehe teraz bardzo rozpowszechniły się drożdże winne.. w każdym sklepiku w mojej okolicy można kupić np. takie w saszetkach płynne biowinu Wybierz sklepik w sieci i pozamawiaj trochę do przetestowania.. w końcu każdemu zależy aby w trunku gotowym był jak najmniej wyczuwalny smak drożdży.. fermentacja przebiegała tak żeby jak najlepiej zachować np. owocowy smak i uzyskać odpowiednią moc.. tyle masz do wyboru różnych drożdży szlachetnych, że szkoda marnować czas na używanie zwykłych piekarskich.. przynajmniej wg mnie Pozdrawiam serdecznie! P.S. kiełbaska grillowa lodzio miodzio z pewnością zrobi furrorę Quote Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8320-s%C5%82oczu-prezentuje/#findComment-294801 Share on other sites More sharing options...
Sloczu87 Posted July 31, 2013 Author Report Share #17 Posted July 31, 2013 Tak, wiem że pełno jest drożdży winnych. Chciałem zrobić zgodnie z przepisem. Mam swój mały sadek, więc jeszcze jest z czym eksperymentować Z resztą znając siebie, i tak to wypiję hehe Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=347662#347662 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8320-s%C5%82oczu-prezentuje/#findComment-294818 Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted August 1, 2013 Report Share #18 Posted August 1, 2013 Sloczu87, cytując klasyka - "nieważne jak smakuje , byle sponiewiera" :grin: Posłuchaj HerrSpeck'a i daj se luz z tymi piekarskimi , bo będzie Ci się odbijało nimi do Pasterki A najlepiej daj dużą garść rodzynek - masz i szlachetne drożdże i smaczek [ Dodano: Czw 01 Sie, 2013 07:52 ]Sloczu87, cytując klasyka - "nieważne jak smakuje , byle sponiewiera" :grin: Posłuchaj HerrSpeck'a (odmłodniałeś Waści) i daj se luz z tymi piekarskimi , bo będzie Ci się odbijało nimi do Pasterki A najlepiej daj dużą garść rodzynek - masz i szlachetne drożdże i smaczek Quote jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8320-s%C5%82oczu-prezentuje/#findComment-294833 Share on other sites More sharing options...
Sloczu87 Posted October 22, 2013 Author Report Share #19 Posted October 22, 2013 Syrop z pigwowca, do herbatki, na zimowe wieczory http://cdn2.asteroid.pl/amin.garnek.pl/027/058/27058325_200.0.jpg Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=347662#347662 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8320-s%C5%82oczu-prezentuje/#findComment-308251 Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted October 23, 2013 Report Share #20 Posted October 23, 2013 Witam.Słoczu a co tam z winkiem pięciopakowym ??? Jakie doznania smakowe. Czy był wyczówalny jakiś bukiet ??? Quote Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8320-s%C5%82oczu-prezentuje/#findComment-308356 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 23, 2013 Report Share #21 Posted October 23, 2013 (edited) (Jak dla mnie dwa tygodnie to minimum) A jak dla mnie sześć. . Edited October 23, 2013 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8320-s%C5%82oczu-prezentuje/#findComment-308362 Share on other sites More sharing options...
Sloczu87 Posted October 23, 2013 Author Report Share #22 Posted October 23, 2013 Witam.Słoczu a co tam z winkiem pięciopakowym ??? Jakie doznania smakowe. Czy był wyczówalny jakiś bukiet ??? Specjalnie dla Ciebie foteczki Smak o dziwo naprawdę dobry, nie czuje się tyc drożdży, może dlatego, że dałem ich malutko. Jeżeli smakuje nawet żonie, pijącej 2/3 piwa na miesiąc (i to smakowe), to musi być dobre http://cdn2.asteroid.pl/amin.garnek.pl/027/063/27063007_200.0.jpghttp://cdn1.asteroid.pl/amin.garnek.pl/027/063/27063001_200.0.jpghttp://cdn4.asteroid.pl/amin.garnek.pl/027/062/27062997_200.0.jpg (Jak dla mnie dwa tygodnie to minimum) A jak dla mnie sześć. . Cytowałem przepis A trzymałem 4 tygodnie Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=347662#347662 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8320-s%C5%82oczu-prezentuje/#findComment-308407 Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted October 23, 2013 Report Share #23 Posted October 23, 2013 Witam.A z czegóż ono takiego ładnego koloru nabrało ??? Quote Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8320-s%C5%82oczu-prezentuje/#findComment-308421 Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted October 23, 2013 Report Share #24 Posted October 23, 2013 dałeś tyć drożdzy , ale one się namnażają , i z tycia jest dużo - z tym samym genotypem , więc miły piekarniczy smaczek jest.... może się przyzwyczaiłeś już i pasi.... Quote jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8320-s%C5%82oczu-prezentuje/#findComment-308424 Share on other sites More sharing options...
Sloczu87 Posted October 23, 2013 Author Report Share #25 Posted October 23, 2013 Dyzio, sok z ciemnych winogron, i kompocik z wiśni. Jumbo, próbowałem go dziś drugi raz, i na prawdę nie czuć tak tych drożdży. Cyba Ci wyślę ćwiartkę dla przekonania Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=347662#347662 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8320-s%C5%82oczu-prezentuje/#findComment-308437 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.