Anuś Posted July 21, 2013 Report Share #1 Posted July 21, 2013 Ten temat to będzie taki mój kulinarny misz - masz. Chleb na drożdżach Składniki: - 1 kg mąki pszennej -1,5 szklanki ziaren ( siemię lniane, słonecznik, pestki dyni, żurawina) -1 szklanka otrąb pszennych.... jednak ja dodałam żytnich -1 litr ciepłej wody -2 opakowania drożdży suszonych (po 8 g każde) -łyżeczka cukru -sól Wszystkie sypkie składniki łączymy w misce http://img62.imageshack.us/img62/9987/ye0y.jpg Uploaded with ImageShack.us dodajemy ciepłą wodę i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny http://img600.imageshack.us/img600/8192/180b.jpg Uploaded with ImageShack.us po tym czasie ciasto wykładamy do blaszki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. pieczemy około 60 minut. http://img23.imageshack.us/img23/6382/vhby.jpg Uploaded with ImageShack.us po upieczeniu wygląda tak.... http://img19.imageshack.us/img19/7564/u976.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img834.imageshack.us/img834/1959/dxmd.jpg Uploaded with ImageShack.us Jest chleb... to i będzie coś do chleba. Pasztet drobiowo- wieprzowy. Składniki: - 4 ćwiartki z kurczaka - 30 dag boczku - 1/2 kg żeberek - 2 marchewki - 1 seler średniej wielkości - 2 pietruszki - 1 cebula - 2 całe jajka - 1 bułka typu ''kajzerka'' - zioła prowansalskie, majeranek, sól Wszystkie rodzaje mięsa i włoszczyznę gotujemy do miękkości.Mięso obieramy z kości i razem z włoszczyzną mielimy wszystko przez maszynkę, na najdrobniejszych oczkach. Przez maszynkę przepuszczamy również bułkę namoczoną w gorącym wywarze z mięsa ( nie odciskamy jej), oraz cebulę zeszklona na jednej łyżce oliwy. Dodajemy jajka i przyprawy. Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. http://img10.imageshack.us/img10/3475/l23k.jpg Uploaded with ImageShack.us Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1,15 minut. Po wyjęciu pasztet zostawiamy w formie do całkowitego wystygnięcia. http://img545.imageshack.us/img545/1829/ktb4.jpg Uploaded with ImageShack.us Najlepiej kroi się na następny dzień. http://img849.imageshack.us/img849/5432/v2l.jpg Uploaded with ImageShack.us Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/ Share on other sites More sharing options...
RaV22 Posted July 21, 2013 Report Share #2 Posted July 21, 2013 Lubię takie chleby, przy których nie ma dużo roboty. :thumbsup: :clap: Quote Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/#findComment-293600 Share on other sites More sharing options...
dh63 Posted July 21, 2013 Report Share #3 Posted July 21, 2013 fajny chlebus i z jeszcze takim pasztetem, mniam Quote Darek Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/#findComment-293601 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted July 21, 2013 Report Share #4 Posted July 21, 2013 Czy ten chlebuś całkowicie bez soli ??? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/#findComment-293602 Share on other sites More sharing options...
harapug Posted July 21, 2013 Report Share #5 Posted July 21, 2013 Śliczny ten chlebuś, czy można zastąpić suszone drożdże takimi świeżymi? W sklepach tutaj suszonych nie dostanę a chętnie bym takiego chlebka zrobiła :clap: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/#findComment-293603 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted July 21, 2013 Author Report Share #6 Posted July 21, 2013 Czy ten chlebuś całkowicie bez soli ??? sverige2 ostatnia pozycja w składnikach... :grin: ..... sól :tongue: Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/#findComment-293604 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted July 21, 2013 Report Share #7 Posted July 21, 2013 No właśnie, co ślepemu po oczach :grin: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/#findComment-293606 Share on other sites More sharing options...
ralf325 Posted July 21, 2013 Report Share #8 Posted July 21, 2013 Czy ten chlebuś całkowicie bez soli ???Jadłes chleb bez soli??? Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/#findComment-293609 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted July 21, 2013 Author Report Share #9 Posted July 21, 2013 Śliczny ten chlebuś, czy można zastąpić suszone drożdże takimi świeżymi? W sklepach tutaj suszonych nie dostanę a chętnie bym takiego chlebka zrobiła :clap: nie próbowałam ze świeżymi drożdżami... zawsze w zapasach trzymam suszone... :wink: Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/#findComment-293610 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted July 21, 2013 Report Share #10 Posted July 21, 2013 Jadłes chleb bez soli???No właśnie o to chodzi że nie. Osobiście daję ok 3 dkg. na 1 kg chleba. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/#findComment-293613 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted September 14, 2013 Author Report Share #11 Posted September 14, 2013 Przepis na zapiekankę z cukinii zdjęcie wstawiłam za zgodą autora, który wykonał to danie... a tą osobą jest Maad Składniki -2 łyżki oliwy -1 cebulę -2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę -mięso mielone wieprzowe około 60-70 dag -dwie młode cukinie ze skórką - ser zółty starty, około 25 dag przyprawy sól, kurkuma, pieprz, mogą być zioła prowansalskie.. -dwie szklanki wody lub bulionu warzywnego Sposób wykonania Na patelnie wlewamy oliwę lekko ją podgrzewamy i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek i podsmażamy około 2 minut, następnie wsypujemy ryż i podsmażamy do momentu kiedy się lekko zrumieni. Zalewamy to wszystko zimną wodą lub bulionem (jeśli zalewamy wodą to musimy dodać 1/3 łyżeczki soli ) i dodajemy łyżkę kurkumy, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy na małym ogniu około 5-7 minut. po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i podsmażamy jeszcze 2-3 minuty. Osobno podsmażamy na patelni mięso dodając przyprawy ( sól. pieprz,). Cukinie ze skórką kroimy w drobną kostkę. W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie ryż, następnie wykładamy mięso mielone, cukinie pokrojoną w kostkę i posypujemy obficie serem żółtym. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 30- 40 minut. Po wyjęciu zapiekanki polewamy ją ketchupem lub ajvarem. Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/#findComment-301194 Share on other sites More sharing options...
Maad Posted September 14, 2013 Report Share #12 Posted September 14, 2013 kurkuma! wiedziałem, że o czymś zapomniałem! Quote Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/#findComment-301195 Share on other sites More sharing options...
chrupekln Posted September 14, 2013 Report Share #13 Posted September 14, 2013 harapug napisał/a:Śliczny ten chlebuś, czy można zastąpić suszone drożdże takimi świeżymi? W sklepach tutaj suszonych nie dostanę a chętnie bym takiego chlebka zrobiła :clap: Ja na 1 kg mąki daję 5 dkg drożdży świeżych najczęściej Babuni z Biedronki i nie czuć ich w chlebku :wink: Quote Pozdrawiam i smacznego zadymiania !!! Leszek Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/#findComment-301201 Share on other sites More sharing options...
PanBoczek Posted September 14, 2013 Report Share #14 Posted September 14, 2013 Aniu wiele, wiele rzeczy mogę o Tobie powiedzieć! zaje..fajnie było cię spotkać.. to raz nigdy nie zawodzisz robisz pyszne przetwory każdy człek dobrze się przy Tobie czuje Jesteś super pomagasz nawet za cenę własnego czasu ciągniesz lebiegi takie jak jak żeby były pozytywne ..i miały pozytywny humor skłaniasz każdemu nieba.. rozdajesz co masz i nie dbasz o siebie... ważne żeby inni byli zadowoleni słoikami, uściskami, przetworami, całusami Aniu Ty wiesz co Pozdrawiam Quote Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/#findComment-301202 Share on other sites More sharing options...
DUCH Posted December 25, 2013 Report Share #15 Posted December 25, 2013 Chleb na drożdżach po tym czasie ciasto wykładamy do blaszki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. pieczemy około 60 minut. być moze taki jest jakis tam przepis , ale chleb po włozeniu do blaszki powinien jeszcze wyrastać zanim zostanie włozony do pieczenia , tak mi się wydaje , ale ja tam mogę się nie znac Quote Da Bóg dzień ,da i radę. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/#findComment-322782 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted December 25, 2013 Author Report Share #16 Posted December 25, 2013 być moze taki jest jakis tam przepis , ale chleb po włozeniu do blaszki powinien jeszcze wyrastać zanim zostanie włozony do pieczenia , tak mi się wydaje , ale ja tam mogę się nie znac Zawsze ten chleb robię w taki sposób, ale wiem że są różne techniki zrobię według Twojego sposobu kiedy będę piekła chleb na zakwasie Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/#findComment-322783 Share on other sites More sharing options...
DUCH Posted December 26, 2013 Report Share #17 Posted December 26, 2013 zrobię według Twojego sposobu kiedy będę piekła chleb na zakwasie to nie jest mój sposób , to takie ABC pieczenia chleba , jednak uważam że skoro przy tym swoim popełniasz taki błąd to za ten na zakwasie nawet się nie bierz .Nad to chciałem nadmienić że z ilości produktów podanych w Twoim przepisie piecze się 2 chleby w takich foremkach ... zrobisz jak uważasz , ja tylko z dobrego serca chciałem poradzić Quote Da Bóg dzień ,da i radę. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/#findComment-322898 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted December 26, 2013 Author Report Share #18 Posted December 26, 2013 Choć dzisiaj święto to miałam pracowity dzień. Piekłam chleb na drożdżach, z przepisu z początku mojego tematu. Przepis uległ nieco modyfikacji. Dałam 500 dag mąki pszennej i 500 gram mąki żytniej. chleb jest wg. tradycyjnego przepisu. Do bułeczek dodałam zioła prowansalskie a do plecionki z ciasta dodałam kminku.A to moje dzisiejsze wypieki to tylko część tego co upiekłam reszta spakowana już wyjeżdża do stolicy Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/#findComment-322900 Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted December 26, 2013 Report Share #19 Posted December 26, 2013 Choć dzisiaj święto to miałam pracowity dzień. To się napracowałaś Anuś... wczorajszy chlebek , który piekłam w/g twojego przepisu wyszedł smakowity Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/#findComment-322902 Share on other sites More sharing options...
świadziu Posted December 26, 2013 Report Share #20 Posted December 26, 2013 Aniu,pieczywo pierwsza liga - gratuluje takich wypieków !Poproszę o dokładny przepis- mam kilka dni wolnego wiec może w końcu zrobię chlebek Quote wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/#findComment-322908 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted December 28, 2013 Author Report Share #21 Posted December 28, 2013 Aniu,pieczywo pierwsza liga - gratuluje takich wypieków !Poproszę o dokładny przepis- mam kilka dni wolnego wiec może w końcu zrobię chlebek świadziu dokładny przepis jest na początku tematu dodaj do ciasta jeszcze dwie łyżki oliwyżyczę powodzenia Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/#findComment-323185 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted February 2, 2014 Author Report Share #22 Posted February 2, 2014 Dzisiaj postanowiłam upiec pasztet według własnego przepisu, który znajduje się na pierwszej stronie tego tematu. Nie byłabym sobą gdybym coś nie zmieniłam. Wszystkie składniki są takie jak w przepisie, ale do jednej foremki dodałam jeszcze suszone pomidory pokrojone w cienkie plasterki oliwki, również pokrojone. Kiedy wstawiam ten post pasztet się jeszcze piecze, ale proszę mi wierzyć że te dodatki są w środku. Niestety ten z dodatkami nie jest dla mnie, dlatego mogę pokazać jutro przekrój tylko tego drugiego, za co przepraszam. Następnym razem zrobię tylko dla siebie i wstawię zdjęcie. Zrobiłam również dzisiaj również gołąbki z kaszą gryczaną prażoną z dodatkiem grzybków rozmrożonych, ugotowanych i podsmażonych z dodatkiem cebuli. Gołąbki te podaję z sosem grzybowo-śmietanowym. Zostało mi nieco farszu i jak zwykle przy takiej okazji resztę przeznaczyłam na kotlety. W przekroju są dość ciemne z powodu grzybów (w tym przypadku były to podgrzybki). Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/#findComment-331189 Share on other sites More sharing options...
mtomaszko Posted February 2, 2014 Report Share #23 Posted February 2, 2014 mnima Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9352&postdays=0&postorder=asc&start=0 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/#findComment-331192 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted March 19, 2014 Author Report Share #24 Posted March 19, 2014 Dzieciaczki dzisiaj pilnowałam i postanowiłam, że zrobię im coś niezwykłego a zarazem szybkiego na kolację. Poszperałam w sieci i znalazłam przepis na parówki zawijane w cieście. We wszystkich przepisach zastosowano ciasto albo drożdżowe, albo francuskie, a ja postanowiłam, że moje parówki będą w cieście kruchym.Przepis na ciasto-25 dag mąki pszennej-125 g masła schłodzonego-1 jajko-1 żółtko-3 łyżki jogurtu naturalnego-małą szczypta soli-pół łyżeczki proszku do pieczeniaWszystkie składniki ciasta zagniotłam i owinęłam folią spożywczą i na godzinkę do lodówki . To jest porcja ciasta którą przygotowałam.Następnie ciasto rozwałkowałam i pocięłam na paski o szerokości 1 cm. Zawijałam nimi parówki. Piekłam 20 minut w temperaturze 160 stopni.Paróweczki pozawijane w beciki .. w drugim rzędzie jest płeć męska ... mają czapeczki z daszkiem. A tak prezentują się po upieczeniuI jeszcze dwie dżdżownice, jednak tutaj ciasto należy przecinać w ten sposób i zawijać parówkową tak, aby nacięta część ciasta była na wierzchu.I gotowe ... jeszcze gorące.Maluszki wróciły do domu z pełnymi brzuszkami i obiecały, że niedługo wrócą. Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/#findComment-341524 Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 19, 2014 Report Share #25 Posted March 19, 2014 I jak takie cudeńko zjeść ? Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/#findComment-341530 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.