dyzio Posted August 24, 2014 Report Share #51 Posted August 24, 2014 Sorry, że się dopnę do tematu. W/g mnie to stuktura bardzo ziarnista. Quote Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/3/#findComment-367338 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted August 24, 2014 Author Report Share #52 Posted August 24, 2014 Sorry, że się dopnę do tematu. W/g mnie to stuktura bardzo ziarnista.To znaczy, że się za szybko cieszyłam ze swojego małego sukcesu Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/3/#findComment-367340 Share on other sites More sharing options...
EL GREGOR Posted August 24, 2014 Report Share #53 Posted August 24, 2014 ser bardzo dobry (nie widzę struktury ziarnistej tylko jednolitą,kraterki to za słabo odciśnięty,następnym razem po odcieknięciu połóż ser na desce do krojenia,drugą nakryj i dociśnij np. garnkiem z wodą tylko zrób to w zlewie bo może garnek się przewrócić i woda się wyleje wtedy do zlewu). Rób swoje i nie bierz do głowy,po czyniasz wielkie postępy Quote Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/3/#findComment-367375 Share on other sites More sharing options...
tier Posted August 24, 2014 Report Share #54 Posted August 24, 2014 Ooo taki serek to przydał by się dziś na śniadanko Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/3/#findComment-367376 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted August 24, 2014 Author Report Share #55 Posted August 24, 2014 ser bardzo dobry (nie widzę struktury ziarnistej tylko jednolitą,kraterki to za słabo odciśnięty,następnym razem po odcieknięciu połóż ser na desce do krojenia,drugą nakryj i dociśnij np. garnkiem z wodą tylko zrób to w zlewie bo może garnek się przewrócić i woda się wyleje wtedy do zlewu). Rób swoje i nie bierz do głowy,po czyniasz wielkie postępy Huuuuurahttp://emoty.blox.pl/resource/yahoo.gif czyli nie jest tak źle Przyznaję, że niczym nie dociskałam, ale następnym razem zrobię według Twoich wskazówek. Będę dalej zgłębiać wiedzę i robić postępy... obiecuję. Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/3/#findComment-367382 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted September 28, 2014 Author Report Share #56 Posted September 28, 2014 Wczoraj zrobiłam pasztet w trzech odsłonach .. klasyczny, drugi z orzechami włoskimi, a trzeci z oliwkami Po upieczeniu poszły sobie na noc do lodówki, a dzisiaj przekroiłam jeden.. ten klasyczny.Przepis jest na początku mojego tematu. Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/3/#findComment-373712 Share on other sites More sharing options...
Maad Posted September 28, 2014 Report Share #57 Posted September 28, 2014 Szacun Anuś za to ostatnie zdjęcie Mimo słabego sprzętu jakim dysponujesz wyszło Ci bardzo dobrze. Ciekawa, intrygująca kompozycja, troszeczkę tylko brak ostrości, ale to szczegół.Bardzo mi się podoba Quote Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/3/#findComment-373716 Share on other sites More sharing options...
boggi Posted September 28, 2014 Report Share #58 Posted September 28, 2014 Anuś pasztet jak malowany aż mi ślina pociekła, ciekawe kto mi zwróci za klawiaturę Quote Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/3/#findComment-373725 Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted September 28, 2014 Report Share #59 Posted September 28, 2014 Anus bardzo apetycznie wyglada :clap: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/3/#findComment-373726 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted September 28, 2014 Author Report Share #60 Posted September 28, 2014 Anuś pasztet jak malowany aż mi ślina pociekła, ciekawe kto mi zwróci za klawiaturę Boggi .. klawiaturę odkupisz sobie sam , albo zacznij pisać list do św. Mikołaja mogę tylko zrekompensować tą stratę kilkoma zapełnionymi słoiczkami z mojej spiżarni Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/3/#findComment-373892 Share on other sites More sharing options...
SIVON Posted September 29, 2014 Report Share #61 Posted September 29, 2014 Anuś ale pasztet ci wyszedł Adres mój znasz czy ci podać troszeczkę tylko brak ostrości Maad wg Ciebie powinny być dwie papryczki? Quote Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/3/#findComment-373988 Share on other sites More sharing options...
Maad Posted September 29, 2014 Report Share #62 Posted September 29, 2014 SIVON, o wartościach kulinarnych tych wyrobów się nie wypowiadam, bo ..... słów mi brakuje. No i ciężko jest mówić jak ślinka cieknie Quote Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/3/#findComment-373993 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted October 1, 2014 Author Report Share #63 Posted October 1, 2014 Anuś ale pasztet ci wyszedł Adres mój znasz czy ci podać SIVON .. hmmmm, chyba gdzieś go zgubiłam, ale i tak nie byłoby co wysyłać, bo pasztetu już nie ma, rozdałam a reszta zjedzona. Oddałabym nawet wszystkie trzy foremki, żeby mogła dorównać Tobie w wyrobie wędlin. 'Maad', dnia 28 Wrze 2014 - 13:01, napisał: troszeczkę tylko brak ostrości Maad .. Ty to wszystko dojrzysz ale to prawda, ze nie mam aparatu z najwyższej półki i na razie nie będzie, bo próbuję uzbierać na nadziewarkę.... właśnie ona mi się marzy. Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/3/#findComment-374652 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted November 2, 2014 Author Report Share #64 Posted November 2, 2014 Kiełbasę drobiową zrobiłam ... więc przyszła kolej na chleb i coś do chleba. Zrobiłam sama ( nie pierwszy raz) zakwas na żurek, a później dodałam go do mąki żytniej i pszennej i powstał chleb pszenno-żytni na zakwasie żurkowym i drożdżach.Przepis znaleziony w sieci,ale nie byłabym sobą jakbym coś nie pozmieniała.Własny zakwas na żurek ... ten dopiero ma dwa dni.Składniki;250 ml zakwasu na żurek250 ml ciepłej wody250 g mąki żytniej350g mąki pszennej2 łyżki oleju2 łyżeczki płaskie soli1 opakowanie suchych drożdży - 7 gpół szklanki pestek z dynii tyle samo pestek ze słonecznika2 łyżki siemienia lnianegoWszystkie składniki łączymy ze sobą i pozostawiamy do pierwszego wyrośnięcia.Po godzinie ponownie wyrabiamy i odstawiamy.Następnie wkładamy do foremek i czekamy aż zwiększy swoją objętość.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 10 minut, następnie spryskujemy piekarnik wodą i zmniejszamy temp do 160 stopni i pieczemy przez kolejne 30 minut.Tak wygląda po upieczeniu i jego przekrój. W smaku wyczuwalny zapach czosnku ziela angielskiego. Nie samym chlebem człowiek żyje... więc zrobiłam jeszcze ser twarogowy, jak zwykle bazując na radach EL GREGORAhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page-3 Niestety nigdzie nie było zsiadłego mleka, więc dodałam 250 ml kefiru i 250 ml jogurtu naturalnego na 5 litrów mleka i powstało coś takiego Może być ? Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/3/#findComment-381102 Share on other sites More sharing options...
boggi Posted November 2, 2014 Report Share #65 Posted November 2, 2014 Może być ? To już jest rewelacja Quote Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/3/#findComment-381136 Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted November 2, 2014 Report Share #66 Posted November 2, 2014 dodałam 250 ml kefiru i 250 ml jogurtu naturalnego na 5 litrów mleka i powstało coś takiego Anko.. A ile otrzymalas (wagowo) serka z tej proporcii..? Quote Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/3/#findComment-381141 Share on other sites More sharing options...
tier Posted November 2, 2014 Report Share #67 Posted November 2, 2014 (edited) Chlebek idealny, pory skórka brawo, po włożeniu do formy wygładź powierzchnię łyżką zamoczona w wodzie i niech dalej rośnie, po upieczeniu góra będzie gładka. Edited November 2, 2014 by tier Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/3/#findComment-381143 Share on other sites More sharing options...
Michał Koperski Posted November 2, 2014 Report Share #68 Posted November 2, 2014 Maad .. Ty to wszystko dojrzysz ale to prawda, ze nie mam aparatu z najwyższej półki i na razie nie będzie, bo próbuję uzbierać na nadziewarkę.... właśnie ona mi się marzy. No fakt. Nadziewarka to przydatne urządzonko. Ja odkładalem pół roku i w końcu kupiłem. Quote pozdrawiam Michał Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/3/#findComment-381168 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted November 2, 2014 Author Report Share #69 Posted November 2, 2014 Anko.. A ile otrzymalas (wagowo) serka z tej proporcii..? Grzesiu ... nie zważyłam ale następnym razem to uczynię i napiszę Tobie Myślałam, że takie połączenie mleka kefiru i jogurtu spowoduję, że zmarnuję 5 l mleka... a jednak się udało Chlebek idealny, pory skórka brawo, po włożeniu do formy wygładź powierzchnię łyżką zamoczona w wodzie i niech dalej rośnie, po upieczeniu góra będzie gładka. Trier .... dzięki za radę zawsze smaruję wierzch chleba przed włożeniem do piekarnika rozmąconym jajkiem .... ale tym razem jajek mi zabrakło wszystkie jajka wiejskie jakie kupiłam i dostałam zużyłam w kilka dni. No fakt. Nadziewarka to przydatne urządzonko. Ja odkładalem pół roku i w końcu kupiłem. Michał ... ja też już kilka miesięcy odkładam i jeszcze mi sporo brakuję ale jak sobie kupię to poszaleję kiełbasę drobiową nadziewam ręką, Mam założoną rękawiczkę, aby nie podnosić temperatury mięsa i nadziewam osłonkę... a co się dziej wtedy w kuchni ... lepiej nie mówić i nie pisać Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/3/#findComment-381177 Share on other sites More sharing options...
Michał Koperski Posted November 3, 2014 Report Share #70 Posted November 3, 2014 kiełbasę drobiową nadziewam ręką, nie ty jedna. Nie jestem pewien ale chyba Abratek z Arkadiuszem też czasami krakowską czy szynkową nadziewają bez użycia nadziewarki. a co się dziej wtedy w kuchni ... lepiej nie mówić i nie pisać No domyślam się.Ja z kolei nie lubię myć naczyń. Wkurza mnie ta czynność więc co mogę upycham w zmywarce. No ale mieszadła do farszu do zmywarki nie zmieszczę więc myję ręcznie. Wtedy lepiej trzymać się ode mnie z daleka i zatkać uszy Quote pozdrawiam Michał Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/3/#findComment-381334 Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted November 4, 2014 Report Share #71 Posted November 4, 2014 No ale mieszadła do farszu do zmywarki nie zmieszczę więc myję ręcznie. Wtedy lepiej trzymać się ode mnie z daleka i zatkać uszyNie czuj się osamotniony. Mam to samo. Quote Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/3/#findComment-381446 Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted November 4, 2014 Report Share #72 Posted November 4, 2014 Anus piekny chlebek upieklas , a ser do chleba tez smacznie wyglada :clap: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/3/#findComment-381447 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted November 4, 2014 Author Report Share #73 Posted November 4, 2014 No ale mieszadła do farszu do zmywarki nie zmieszczę więc myję ręcznie. Wtedy lepiej trzymać się ode mnie z daleka i zatkać uszyNie czuj się osamotniony. Mam to samo. Z ust płci męskiej to jeszcze nie tragedia usłyszeć takie słownictwo ale ja kobieta... ostoja spokoju i cierpliwości i żebym takie teksty rzucała ale co się nie robi, aby farsz znalazł się w osłonce Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/3/#findComment-381466 Share on other sites More sharing options...
morfeusz300 Posted November 5, 2014 Report Share #74 Posted November 5, 2014 Anuś jak zwykle pierwsza klasa???????????? Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/3/#findComment-381801 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted December 21, 2014 Author Report Share #75 Posted December 21, 2014 (edited) Idą święta ... wczoraj był dzień śledzia. Na razie tylko 5 rodzajów .. we wtorek będzie jeszcze sałatka śledziowa z musztardą francuską i śledź z burakami zasmażanymi z gruszką i żurawiną Śledź po śródziemnomorsku z kaparami, oliwkami, kolorowym pieprzem i ziołami prowansalskimi Śledź w cytrynach z goździkami Śledź klasyczny z cebulką i ogórkiem Śledź z imbirem Śledź z czerwoną fasolą w pomidorach To by było na razie tyle ... reszta śledzi w nowej odsłonie we wtorek i coś jeszcze pokażę też we wtorek. Edited December 22, 2014 by Anuś Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/3/#findComment-392285 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.