Jump to content

Recommended Posts

  • Replies 140
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

 

 

i coś jeszcze pokażę :) też we wtorek.

hmmmm nosz cholernie ekscytująco to zabrzmiało ... :cool::angel:

 

PS

A śledziki takie "slinotokowe" ... jadłbym ze słoikami bez odkręcania ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

 

i coś jeszcze pokażę :) też we wtorek.

hmmmm nosz cholernie ekscytująco to zabrzmiało ...

 

PS

A śledziki takie "slinotokowe" ... jadłbym ze słoikami bez odkręcania

 

Roger ... nie pomyślałam, że to tak zabrzmi :facepalm:  :laugh:  chciałam napisać, że we wtorek dalsze zdjęcia wstawię ... śledzi i innych potraw, :tongue:  dobrze, że oboje mamy ogromne poczucie humoru ... :cool:

Śledzie się ''przegryzają'' ...  jeszcze trzeba poczekać .. do środy  :tongue:

 

Anus nadreptalas sie ale i duzo pysznosci narobilas

Eli ... dreptanie dopiero się zaczęło :)

 

Oj Anuś, tymi śledzikami mnie dobiłaś

 

Cieszę się, ze wizualnie Ci się podobają :) zapewniam, że smak ich wyborny jest. Szkoda tylko, że nie mogę Was poczęstować. Te z cytryną i goździkami mają intensywny zapach i smak, a te z imbirem pachną tak ''świątecznie'' reszta to takie  znane wszystkim  smaki.

Jeśli ktoś ma ochotę je zrobić ... którekolwiek to podam przepis.

Edited by Anuś
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

Poproszę cytrynowe i imbirowe.  :)  Mam do tego nalewki to będzie pasowało  :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Poproszę cytrynowe i imbirowe.  :)  Mam do tego nalewki to będzie pasowało  :)

Jarku ... bardzo proszę :)

Śledzie z cytryną i goździkami.

Składniki:

śledzie ja dałam 5 solidnych płatów

jedna cała cytryna wcześniej sparzona wrzątkiem i z drugiej obrana cieniutko skórka

sok z jednej wyciśniętej cytryny

4-5 goździków na taki słoik jak ja pokazałam

cukier- ja dałam puder 1 łyżeczkę

oliwa

Wcześniej namoczone śledzie wycieram ręcznikiem papierowym, kroję na małe kawałki i układam do słoika warstwami. ... , śledź i pokrojoną w cienkie plastry cytrynę. Dołożyłam również obraną skórkę z drugiej cytryny pokrojoną w słupki . Sok z jednej cytryny łączę z cukrem pudrem i zalewam tym

śledzie i dopełniam słoik oliwą, aż całą zawartość będzie zanurzona.

 

Śledzie z imbirem

Składniki:

cebula szalotka ... dałam 4 sztuki

śledzie - dałam 3 płaty

świeży i obrany imbir .. pokroić w cienkie paski

sok z jednej cytryny

łyżeczka cukru pudru

oliwa

Na dno słoika układamy pokrojoną szalotkę, kawałki śledzia i pokrojony imbir  i tak kolejno, aż do wyczerpania składników. Następnie tak jak w poprzednim przepisie łączymy sok z cytryny z cukrem. Zalewamy zawartość słoika sokiem i uzupełniamy oliwą. Na wierzch dałam świeżo zmielony pieprz kolorowy.

Jak coś niejasne ... to proszę pytać :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

Dzięki Aniu. Myślę, że inni też skorzystają.  :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

  • 2 weeks later...

Popatrzyłam na smalec Arka ( morfeusz300) i sama zrobiłam z przepisu kolegi Pis-a. Dodałam zioła prowansalskie. W większych słoikach jest jeszcze letni i nie do końca stężały. Jak ktoś nie chce smalcu to jest jeszcze konserwa rybna wg przepisu, który podała ANNAM. Moja wersja taka nieco na ''bogato''. Dodałam jeszcze pieczarki i groszek konserwowy.

O niczym chyba nie zapomniałam. :)... chleb będzie później .. taki mały bochenek.... jak się uda :)

post-53395-0-62030300-1420372680_thumb.jpg

Konserwa w zbliżeniu ....

post-53395-0-04034400-1420372851_thumb.jpg

 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Same pyszności;)konserwę też robiłem z przepisu ANNAM ale o pieczarkach i groszku nie pomyślałem;)powiadasz do smalczyku zioła prowansalskie hmmm trzeba będzie zrobić na skosztunek;)

konserwa rybna wg przepisu, który podała ANNAM. 

Wygląda smakowicie, podrzucisz link?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

 

konserwa rybna wg przepisu, który podała ANNAM. 

Wygląda smakowicie, podrzucisz link?

 

Paweł ... ANNAM podała link tutaj do konserwy rybnej, bo robił ją Morfeusz i na tej się opierałam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page-37

Z ryb dałam dorsza, dwa pstrągi i makrelę wędzoną. Ilościowo wyszło więcej niż na zdjęciu, ale rozdałam 3 słoiczki.

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

Hmm smalczyk i rybka, same smakołyki.

Do smalczyku wskazany kieliszeczek  a i rybka też lubi pływać :)

 

Pewnie trzeba będzie zrobić taką rybkę.

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Paweł ... ANNAM podała link tutaj do konserwy rybnej, bo robił ją Morfeusz i na tej się opierałam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page-37

Szanowne koleżanki podają tylko pierwsze strony  :) rozumiem, że to ten przepis https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/?p=382439

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

rozumiem, że to ten przepis

Tak Paweł :) jak coś namieszałam, to przepraszam i w nagrodę możesz się poczęstować moim chlebem pieczonym w naczyniu żaroodpornym. Przepis znaleziony w sieci. Zrobiłam z połowy porcji, bo nie mam, aż takiego dużego naczynia na chleb z całego kg mąki.

Składniki na taki mały bochenek:

500 g mąki pszennej chlebowej

500ml ml letniej wody

opakowanie drożdży suszonych

1 łyżeczka octu 

2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli

dałam 2 łyżki sezamu

Po połączeniu wszystkich składników odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. U mnie wyrastało około 40 min. Nagrzałam piekarnik i wstawiłam naczynie żaroodporne, aby się nagrzało. Ostrożnie je wyjęłam i włożyłam do niego ciasto, następnie przykryłam i zostawiłam na 10 min. Po tym czasie wstawiłam do nagrzanego piekarnika (200 stopni) i pod przykryciem piekłam 30 min. Zdjęłam pokrywkę (ostrożnie!) i  chleb piekł się kolejne 15 minut. Gorący wyjęłam z naczynia.

post-53395-0-29904600-1420382690_thumb.jpg

Obok w misce rośnie sobie pod kołderką ciasto na placek :cool:

post-53395-0-69945000-1420382821_thumb.jpg

post-53395-0-59959800-1420382939_thumb.jpg

post-53395-0-72403600-1420383070_thumb.jpg

Gorący ... jeszcze nie można jeść :tongue: za godzinkę ukroję małą kromeczkę :tongue:

post-53395-0-44664200-1420383205_thumb.jpg

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

Nie namieszałaś, chlebek prezentuje się zacnie.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

chlebek przedni ja dostalam garnek zeliwny polewany ciekawe czy taki chlebek by wyszedl :question: ,wszystkie zaroodporne naczynia mam bez pokrywek

Chlebek super;)) electra robiliśmy już chlebek w żeliwnym naczyniu zobacz jak wygląda u mnie;) https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?/topic/8762-Wyroby-morfeusza

Chlebek mistrzostwo Świata.

Mamy naczynie w domu ale tylko takie podłużne, ciekawe czy ...... ale pewnie też z jednej porcji trzeba byłoby zrobić.

Najpierw jednak zjemy upieczony wczoraj :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

 

 

Mamy naczynie w domu ale tylko takie podłużne, ciekawe czy ...... ale pewnie też z jednej porcji trzeba byłoby zrobić.

Myślę, że też z takich proporcji jak ja podałam... najwyżej częściej będziesz go piekł, bo on taki na jedną kolację :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

@morfeusz300,mam podobny do twojego .trzeba bedzie poczynic bo zapasy sie pokurczyly.

Przekrój chleba .... i od razu przepraszam za tą pierwszą kromkę, ale Młody przewinął się przez kuchnię i nie wytrzymał :facepalm: mówiłam żeby poczekał kilka minut ... nie dotarło :devil:

post-53395-0-21567900-1420390820_thumb.jpg

 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.