Jump to content

Recommended Posts

Podam jeszcze wielokrotnie wypróbowany sposób na zawsze świeży pasztet. Pewnie już to było, ale przypomnę. Otóż my robimy zawsze więcej pasztetu, niż aktualnie potrzebujemy. Reszta, w stanie surowym doprawionym, wędruje do keksówek, owijana jest folią i do zamrażarki. Po rozmrożeniu do piekarnika i mamy świeżutki, pachnący pasztecik. Robimy tak, gdyż sami wiecie, że robienie pasztetu, to duży bałagan i sporo roboty.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

  • Replies 140
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Anuś, będzie super,

 

Mariusz jak dla mnie jest super :D  nie wytrzymałam i musiałam dzisiaj otworzyć jeden słoiczek :D ten akurat z suszonym czosnkiem niedźwiedzim. Jak dla mnie bardzo dobry w smaku i smarowny . Zapomniałam dopisać wczoraj, że żadnych jajek nie dodawałam, a boczku było 20 dag więcej niż w przepisie Halusi. I przy takim przepisie zostaje :)

post-53395-0-04298900-1587640514_thumb.jpg post-53395-0-26170000-1587640738_thumb.jpg

 

Ostatnio zrobiliśmy eksperyment i dodaliśmy boczek oraz słoninę, wszystko dobrze i mocno uwędzone

 

No tego akurat swojego nie posiadam, ale pewnie smakuje wybornie :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

Spojrzałem na słoiczek i przypomniało mi się, że jeśli będziesz rozrzedzała farsz pasztetowy rosołem "ze spodu" garnka, to nie będzie tyle tłuszczu pod wieczkiem.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Ciąg dalszy :) Wyrób z praski :) z indyka. Jako surowca użyłam golonkę z indyka bez skóry i udziec. Peklowanie 18 g 50/50. Parzenie w temperaturze 75-80 stopni. Do osiągnięcia temp w środku wsadu 72 stopnie Przez chwilkę woda miała 81 stopni :D. Jako dodatek dałam pieprz zielony . Nie miałam marynowanego, więc, namoczyłam w wodzie taki ''suchy'' 

post-53395-0-57874200-1587715467_thumb.jpg post-53395-0-58018300-1587715598_thumb.jpg

post-53395-0-20321500-1587715833_thumb.jpgpost-53395-0-28604700-1587716231_thumb.jpg

Mielonka z galaretką. Wzięłam sobie do serca wszystkie rady Kolegów Andrzeja i DZIADKA z filmu przedstawiającego wykonanie tego wyrobu. Problem ciągle mam z napełnianiem słoików :)

post-53395-0-09373900-1587715202_thumb.jpg post-53395-0-57156400-1587716030_thumb.jpg

post-53395-0-88601800-1587716433_thumb.jpg

Cenne uwagi i krytyka mile widziana :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

 

 

Cenne uwagi i krytyka mile widziana

Napisz jaki smak, bo język ucieka do ..... :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Anuś, mam podać adres? :tongue:

Zrobiłaś to co lubię najbardziej, czyli mięsko z zielonym pieprzem :clap:

 

Odnośnie słów krytyki to mam jedną.... żałuję że mieszkamy od siebie dość daleko, w innym przypadku byłbym Twoim degustatorem ;):D

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

 

 

nie wytrzymałam i musiałam dzisiaj otworzyć jeden słoiczek

 

Anuś, bardzo pysznie wygląda ten pasztet w słoiczku  :tongue:  :)  :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

 

 

Napisz jaki smak, bo język ucieka do ..

Maxell bardzo dobre :D

 

 

Zrobiłaś to co lubię najbardziej, czyli mięsko z zielonym pieprzem

Mariusz robiłam pierwszy raz z zielonym pieprzem, ale na pewno nie ostatni :D smak wyborny  :) 

 

 

Anuś , piękne wyroby.

 

 

Anuś, bardzo pysznie wygląda ten pasztet w słoiczku

Dzięki dziewczyny za miłe słowa :D 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

 

 

Wyrób z praski z indyka. ..... Jako dodatek dałam pieprz zielony .
 

Znakomity, apetycznie wyglądający wyrób  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

  • 1 month later...

Dziękuję Wszystkim za łaskawe spojrzenie na mój wyrób z praski. Myślę, że niedługo zrobię coś nowego :)

Kilka dni temu poczyniłam coś innego, a mianowicie kiełbaski smyrneńskie. 

Składniki :

70 dag zmielonej wołowiny ( najlepsza jest jagnięcina, ale to nie ta pora roku) :)

miąższ z jednej bułki pszennej, ja dałam około 7 dag

jedna średnia cebula drobno posiekana

2 ząbki czosnku

3 czubate łyżki posiekanej drobno natki pietruszki

 1 płaska łyżeczka mielonego kminku

pół łyżeczki mielonego cynamonu

1 jajko

sól i pieprz do smaku

3 łyżki oliwy ( dodałam do mięsa )

Wszystkie składniki dokładnie łączymy i formujemy kiełbaski. Następnie smażymy na maśle klarowanym około 5-7 minut, dodając posiekaną cebulę.  Dodajemy sos pomidorowy, sól, pieprz, natkę pietruszki i mielony kminek. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 15-20 minut.

I gotowe :)

post-53395-0-84062900-1592675444_thumb.jpg post-53395-0-59690000-1592675628_thumb.jpg

post-53395-0-26559600-1592675896_thumb.jpg post-53395-0-85810700-1592676105_thumb.jpg

 

 

 

 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

 

 

Kilka dni temu poczyniłam coś innego, a mianowicie kiełbaski smyrneńskie. 
 

 

Zrobię na bank. Dziękuję Anuś za inspiracje.  :clap:  :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

  • 1 month later...

Pokusiłam się o wykonanie  tego przepisu :)  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17468-rosja-pierś-drobiowa-macerowana-w-koniaku/#entry6715

Mięsa było równo kilogram. Z przypraw dodałam pół łyżeczki papryki wędzonej, suszony rozmaryn, pół łyżeczki pieprzu ziołowego i garść tymianku cytrynowego ( z własnej uprawy). Alkoholu nie żałowałam :) wlałam całe 400 ml  :D  Znalazłam patent na suszenie :) Ruszt z kuchenki, podłożona folia aluminiowa ( nie stykała się z mięsem) i balkon w godzinach przedpołudniowych i wczesnopopołudniowych, a wieczorem w kuchni wentylator w odpowiedniej odległości. I tak od środy wczesnego świtu, aż do dzisiaj. Pogoda mi sprzyjała, w środę i wczoraj było wietrznie i nie upalnie.  Próba degustacji wypadła pomyślnie. :)

Kilka moich skromnych uwag :

- następnym razem dodam więcej przypraw ( lubię bardziej wyraziste smaki )

- do suszenia przydały by się kij i haki do wędzenia,  byłby wtedy jeszcze lepszy  przepływ powietrza

- mięso należy przykryć jedną cienką warstwą nowej gazy, ponieważ owady, a głównie osy i pszczoły strasznie  ciągnęły do aromatu tego mięsa :)

Czy mogę zapakować to próżniowo i przechowywać w lodówce ?  Myślę, że alkohol dobrze zadziała jako środek konserwujący ?

Na pewno  zrobię powtórkę :)

post-53395-0-04909900-1595592580_thumb.jpg post-53395-0-98577000-1595592764_thumb.jpg

post-53395-0-95090600-1595592943_thumb.jpg post-53395-0-63964000-1595593163_thumb.jpg

post-53395-0-52737100-1595593324_thumb.jpg post-53395-0-54561500-1595593517_thumb.jpg

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

:thumbsup::clap: Dlatego oni zawsze do kiełbas suszonych i tego typu mięs dodają alkohol. W zupełności zastępuje peklosól. Przy suszonych wyrobach nie kładzie się nacisku na kolor, gdyż mięso nie poddawane obróbce termicznej, za bardzo się nie zmieni. Najwyżej ściemnieje.

Edited by Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.