Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Rozmaitości kulinarne Ann..


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
118 odpowiedzi w tym temacie

#1 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1932 postów

Napisano 21 lip 2013 - 17:23

Ten temat to będzie taki mój kulinarny misz - masz.
Chleb na drożdżach
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
-1,5 szklanki ziaren ( siemię lniane, słonecznik, pestki dyni, żurawina)
-1 szklanka otrąb pszennych.... jednak ja dodałam żytnich
-1 litr ciepłej wody
-2 opakowania drożdży suszonych (po 8 g każde)
-łyżeczka cukru
-sól
Wszystkie sypkie składniki łączymy w misce

Dołączona grafika


Uploaded with ImageShack.us

dodajemy ciepłą wodę i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

po tym czasie ciasto wykładamy do blaszki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. pieczemy około 60 minut.

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

po upieczeniu wygląda tak....

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

Jest chleb... to i będzie coś do chleba.
Pasztet drobiowo- wieprzowy.
Składniki:
- 4 ćwiartki z kurczaka
- 30 dag boczku
- 1/2 kg żeberek
- 2 marchewki
- 1 seler średniej wielkości
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- 2 całe jajka
- 1 bułka typu ''kajzerka''
- zioła prowansalskie, majeranek, sól
Wszystkie rodzaje mięsa i włoszczyznę gotujemy do miękkości.Mięso obieramy z kości i razem z włoszczyzną mielimy wszystko przez maszynkę, na najdrobniejszych oczkach. Przez maszynkę przepuszczamy również bułkę namoczoną w gorącym wywarze z mięsa ( nie odciskamy jej), oraz cebulę zeszklona na jednej łyżce oliwy. Dodajemy jajka i przyprawy.
Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1,15 minut.
Po wyjęciu pasztet zostawiamy w formie do całkowitego wystygnięcia.

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

Najlepiej kroi się na następny dzień.

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

#2 RaV22

RaV22

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 706 postów
  • Miejscowośćsam już nie wiem

Napisano 21 lip 2013 - 19:01

Lubię takie chleby, przy których nie ma dużo roboty. :thumbsup: :clap:

#3 dh63

dh63

    Początkujący

  • Zbanowani
  • 12 postów
  • Miejscowośćdziałoszyn

Napisano 21 lip 2013 - 19:12

fajny chlebus i z jeszcze takim pasztetem, mniam

#4 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5176 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 21 lip 2013 - 19:15

Czy ten chlebuś całkowicie bez soli ???

#5 harapug

harapug

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 90 postów
  • MiejscowośćLibiąż

Napisano 21 lip 2013 - 19:19

Śliczny ten chlebuś, czy można zastąpić suszone drożdże takimi świeżymi? W sklepach tutaj suszonych nie dostanę a chętnie bym takiego chlebka zrobiła :clap:

#6 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1932 postów

Napisano 21 lip 2013 - 19:21

Czy ten chlebuś całkowicie bez soli ???


sverige2
ostatnia pozycja w składnikach... :grin: .....
sól :tongue:

#7 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5176 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 21 lip 2013 - 19:24

No właśnie, co ślepemu po oczach :grin:

#8 ralf325

ralf325

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 418 postów

Napisano 21 lip 2013 - 19:29

Czy ten chlebuś całkowicie bez soli ???

Jadłes chleb bez soli???

#9 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1932 postów

Napisano 21 lip 2013 - 19:31

Śliczny ten chlebuś, czy można zastąpić suszone drożdże takimi świeżymi? W sklepach tutaj suszonych nie dostanę a chętnie bym takiego chlebka zrobiła :clap:


nie próbowałam ze świeżymi drożdżami... zawsze w zapasach trzymam suszone... :wink:

#10 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5176 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 21 lip 2013 - 19:45

Jadłes chleb bez soli???

No właśnie o to chodzi że nie. Osobiście daję ok 3 dkg. na 1 kg chleba.

#11 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1932 postów

Napisano 14 wrz 2013 - 17:07

Przepis na zapiekankę z cukinii
Dołączona grafika
zdjęcie wstawiłam za zgodą autora, który wykonał to danie... a tą osobą jest Maad

Składniki
-2 łyżki oliwy
-1 cebulę
-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
-mięso mielone wieprzowe około 60-70 dag
-dwie młode cukinie ze skórką
- ser zółty starty, około 25 dag
przyprawy sól, kurkuma, pieprz, mogą być zioła prowansalskie..
-dwie szklanki wody lub bulionu warzywnego
Sposób wykonania
Na patelnie wlewamy oliwę lekko ją podgrzewamy i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek i podsmażamy około 2 minut, następnie wsypujemy ryż i podsmażamy do momentu kiedy się lekko zrumieni. Zalewamy to wszystko zimną wodą lub bulionem (jeśli zalewamy wodą to musimy dodać 1/3 łyżeczki soli ) i dodajemy łyżkę kurkumy, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy na małym ogniu około 5-7 minut. po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i podsmażamy jeszcze 2-3 minuty.
Osobno podsmażamy na patelni mięso dodając przyprawy ( sól. pieprz,). Cukinie ze skórką kroimy w drobną kostkę.
W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie ryż, następnie wykładamy mięso mielone, cukinie pokrojoną w kostkę i posypujemy obficie serem żółtym. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 30- 40 minut.
Po wyjęciu zapiekanki polewamy ją ketchupem lub ajvarem.

#12 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 14 wrz 2013 - 17:10

kurkuma! wiedziałem, że o czymś zapomniałem!

#13 chrupekln

chrupekln

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 107 postów
  • MiejscowośćZabrze

Napisano 14 wrz 2013 - 17:37

harapug napisał/a:
Śliczny ten chlebuś, czy można zastąpić suszone drożdże takimi świeżymi? W sklepach tutaj suszonych nie dostanę a chętnie bym takiego chlebka zrobiła :clap:

Ja na 1 kg mąki daję 5 dkg drożdży świeżych najczęściej Babuni z Biedronki i nie czuć ich w chlebku :wink:

#14 PanBoczek

PanBoczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3611 postów

Napisano 14 wrz 2013 - 17:45

Aniu wiele, wiele rzeczy mogę o Tobie powiedzieć!
zaje..fajnie było cię spotkać.. to raz ;) :D
nigdy nie zawodzisz
robisz pyszne przetwory
każdy człek dobrze się przy Tobie czuje
Jesteś super
pomagasz nawet za cenę własnego czasu
ciągniesz lebiegi takie jak jak :D żeby były pozytywne
..i miały pozytywny humor
skłaniasz każdemu nieba.. rozdajesz co masz i nie dbasz o siebie... ważne żeby inni byli zadowoleni słoikami, uściskami, przetworami, całusami :D
Aniu ;) Ty wiesz co :D Pozdrawiam

#15 DUCH

DUCH

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 624 postów
  • MiejscowośćBuczek/ Opoczno

Napisano 25 gru 2013 - 21:06

Chleb na drożdżach

po tym czasie ciasto wykładamy do blaszki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. pieczemy około 60 minut.

być moze taki jest jakis tam przepis , ale chleb po włozeniu do blaszki powinien jeszcze wyrastać zanim zostanie włozony do pieczenia , tak mi się wydaje , ale ja tam mogę się nie znac



#16 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1932 postów

Napisano 25 gru 2013 - 21:21

być moze taki jest jakis tam przepis , ale chleb po włozeniu do blaszki powinien jeszcze wyrastać zanim zostanie włozony do pieczenia , tak mi się wydaje , ale ja tam mogę się nie znac

Zawsze ten chleb robię w taki sposób, ale wiem że są różne techniki :) zrobię według Twojego sposobu kiedy będę piekła chleb na zakwasie :)



#17 DUCH

DUCH

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 624 postów
  • MiejscowośćBuczek/ Opoczno

Napisano 26 gru 2013 - 19:33

zrobię według Twojego sposobu kiedy będę piekła chleb na zakwasie

to nie jest mój sposób , to takie ABC pieczenia chleba , jednak uważam że skoro przy tym swoim popełniasz taki błąd to za ten na zakwasie nawet się nie bierz .

Nad to chciałem nadmienić że z ilości produktów podanych w Twoim przepisie piecze się 2 chleby w takich foremkach ... zrobisz jak uważasz , ja tylko z dobrego serca chciałem poradzić :)



#18 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1932 postów

Napisano 26 gru 2013 - 19:53

Choć dzisiaj święto to miałam pracowity dzień. Piekłam chleb na drożdżach, z przepisu z początku mojego tematu. Przepis uległ nieco modyfikacji. Dałam 500 dag mąki pszennej i 500 gram mąki żytniej. chleb jest wg. tradycyjnego przepisu. Do bułeczek dodałam zioła prowansalskie a do plecionki z ciasta dodałam kminku.

A to moje dzisiejsze wypieki :)

 

Załączony plik  P1030362.JPG   60,34 KB   4 Ilość pobrań

 

to tylko część tego co upiekłam :) reszta spakowana już wyjeżdża do stolicy



#19 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6619 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 26 gru 2013 - 19:59

Choć dzisiaj święto to miałam pracowity dzień.
 

 

To się napracowałaś Anuś... :clap:  wczorajszy chlebek , który piekłam w/g twojego przepisu wyszedł smakowity  :rolleyes:



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 świadziu

świadziu

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 939 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 26 gru 2013 - 20:39

Aniu,

pieczywo pierwsza liga - gratuluje takich wypieków !

Poproszę o dokładny przepis- mam kilka dni wolnego wiec może w końcu zrobię chlebek :)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych