Anuś Opublikowano 21 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Lipca 2013 Ten temat to będzie taki mój kulinarny misz - masz. Chleb na drożdżach Składniki: - 1 kg mąki pszennej -1,5 szklanki ziaren ( siemię lniane, słonecznik, pestki dyni, żurawina) -1 szklanka otrąb pszennych.... jednak ja dodałam żytnich -1 litr ciepłej wody -2 opakowania drożdży suszonych (po 8 g każde) -łyżeczka cukru -sól Wszystkie sypkie składniki łączymy w misce http://img62.imageshack.us/img62/9987/ye0y.jpg Uploaded with ImageShack.us dodajemy ciepłą wodę i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny http://img600.imageshack.us/img600/8192/180b.jpg Uploaded with ImageShack.us po tym czasie ciasto wykładamy do blaszki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. pieczemy około 60 minut. http://img23.imageshack.us/img23/6382/vhby.jpg Uploaded with ImageShack.us po upieczeniu wygląda tak.... http://img19.imageshack.us/img19/7564/u976.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img834.imageshack.us/img834/1959/dxmd.jpg Uploaded with ImageShack.us Jest chleb... to i będzie coś do chleba. Pasztet drobiowo- wieprzowy. Składniki: - 4 ćwiartki z kurczaka - 30 dag boczku - 1/2 kg żeberek - 2 marchewki - 1 seler średniej wielkości - 2 pietruszki - 1 cebula - 2 całe jajka - 1 bułka typu ''kajzerka'' - zioła prowansalskie, majeranek, sól Wszystkie rodzaje mięsa i włoszczyznę gotujemy do miękkości.Mięso obieramy z kości i razem z włoszczyzną mielimy wszystko przez maszynkę, na najdrobniejszych oczkach. Przez maszynkę przepuszczamy również bułkę namoczoną w gorącym wywarze z mięsa ( nie odciskamy jej), oraz cebulę zeszklona na jednej łyżce oliwy. Dodajemy jajka i przyprawy. Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. http://img10.imageshack.us/img10/3475/l23k.jpg Uploaded with ImageShack.us Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1,15 minut. Po wyjęciu pasztet zostawiamy w formie do całkowitego wystygnięcia. http://img545.imageshack.us/img545/1829/ktb4.jpg Uploaded with ImageShack.us Najlepiej kroi się na następny dzień. http://img849.imageshack.us/img849/5432/v2l.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 21 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Lipca 2013 Lubię takie chleby, przy których nie ma dużo roboty. :thumbsup: :clap: Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dh63 Opublikowano 21 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Lipca 2013 fajny chlebus i z jeszcze takim pasztetem, mniam Cytuj Darek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Lipca 2013 Czy ten chlebuś całkowicie bez soli ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harapug Opublikowano 21 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Lipca 2013 Śliczny ten chlebuś, czy można zastąpić suszone drożdże takimi świeżymi? W sklepach tutaj suszonych nie dostanę a chętnie bym takiego chlebka zrobiła :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 21 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Lipca 2013 Czy ten chlebuś całkowicie bez soli ??? sverige2 ostatnia pozycja w składnikach... :grin: ..... sól :tongue: Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Lipca 2013 No właśnie, co ślepemu po oczach :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 21 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Lipca 2013 Czy ten chlebuś całkowicie bez soli ???Jadłes chleb bez soli??? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 21 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Lipca 2013 Śliczny ten chlebuś, czy można zastąpić suszone drożdże takimi świeżymi? W sklepach tutaj suszonych nie dostanę a chętnie bym takiego chlebka zrobiła :clap: nie próbowałam ze świeżymi drożdżami... zawsze w zapasach trzymam suszone... :wink: Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Lipca 2013 Jadłes chleb bez soli???No właśnie o to chodzi że nie. Osobiście daję ok 3 dkg. na 1 kg chleba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 14 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Września 2013 Przepis na zapiekankę z cukinii zdjęcie wstawiłam za zgodą autora, który wykonał to danie... a tą osobą jest Maad Składniki -2 łyżki oliwy -1 cebulę -2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę -mięso mielone wieprzowe około 60-70 dag -dwie młode cukinie ze skórką - ser zółty starty, około 25 dag przyprawy sól, kurkuma, pieprz, mogą być zioła prowansalskie.. -dwie szklanki wody lub bulionu warzywnego Sposób wykonania Na patelnie wlewamy oliwę lekko ją podgrzewamy i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek i podsmażamy około 2 minut, następnie wsypujemy ryż i podsmażamy do momentu kiedy się lekko zrumieni. Zalewamy to wszystko zimną wodą lub bulionem (jeśli zalewamy wodą to musimy dodać 1/3 łyżeczki soli ) i dodajemy łyżkę kurkumy, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy na małym ogniu około 5-7 minut. po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i podsmażamy jeszcze 2-3 minuty. Osobno podsmażamy na patelni mięso dodając przyprawy ( sól. pieprz,). Cukinie ze skórką kroimy w drobną kostkę. W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie ryż, następnie wykładamy mięso mielone, cukinie pokrojoną w kostkę i posypujemy obficie serem żółtym. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 30- 40 minut. Po wyjęciu zapiekanki polewamy ją ketchupem lub ajvarem. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 14 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Września 2013 kurkuma! wiedziałem, że o czymś zapomniałem! Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrupekln Opublikowano 14 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Września 2013 harapug napisał/a:Śliczny ten chlebuś, czy można zastąpić suszone drożdże takimi świeżymi? W sklepach tutaj suszonych nie dostanę a chętnie bym takiego chlebka zrobiła :clap: Ja na 1 kg mąki daję 5 dkg drożdży świeżych najczęściej Babuni z Biedronki i nie czuć ich w chlebku :wink: Cytuj Pozdrawiam i smacznego zadymiania !!! Leszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 14 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Września 2013 Aniu wiele, wiele rzeczy mogę o Tobie powiedzieć! zaje..fajnie było cię spotkać.. to raz nigdy nie zawodzisz robisz pyszne przetwory każdy człek dobrze się przy Tobie czuje Jesteś super pomagasz nawet za cenę własnego czasu ciągniesz lebiegi takie jak jak żeby były pozytywne ..i miały pozytywny humor skłaniasz każdemu nieba.. rozdajesz co masz i nie dbasz o siebie... ważne żeby inni byli zadowoleni słoikami, uściskami, przetworami, całusami Aniu Ty wiesz co Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 25 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 25 Grudnia 2013 Chleb na drożdżach po tym czasie ciasto wykładamy do blaszki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. pieczemy około 60 minut. być moze taki jest jakis tam przepis , ale chleb po włozeniu do blaszki powinien jeszcze wyrastać zanim zostanie włozony do pieczenia , tak mi się wydaje , ale ja tam mogę się nie znac Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 25 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 25 Grudnia 2013 być moze taki jest jakis tam przepis , ale chleb po włozeniu do blaszki powinien jeszcze wyrastać zanim zostanie włozony do pieczenia , tak mi się wydaje , ale ja tam mogę się nie znac Zawsze ten chleb robię w taki sposób, ale wiem że są różne techniki zrobię według Twojego sposobu kiedy będę piekła chleb na zakwasie Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 26 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 26 Grudnia 2013 zrobię według Twojego sposobu kiedy będę piekła chleb na zakwasie to nie jest mój sposób , to takie ABC pieczenia chleba , jednak uważam że skoro przy tym swoim popełniasz taki błąd to za ten na zakwasie nawet się nie bierz .Nad to chciałem nadmienić że z ilości produktów podanych w Twoim przepisie piecze się 2 chleby w takich foremkach ... zrobisz jak uważasz , ja tylko z dobrego serca chciałem poradzić Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 26 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 26 Grudnia 2013 Choć dzisiaj święto to miałam pracowity dzień. Piekłam chleb na drożdżach, z przepisu z początku mojego tematu. Przepis uległ nieco modyfikacji. Dałam 500 dag mąki pszennej i 500 gram mąki żytniej. chleb jest wg. tradycyjnego przepisu. Do bułeczek dodałam zioła prowansalskie a do plecionki z ciasta dodałam kminku.A to moje dzisiejsze wypieki to tylko część tego co upiekłam reszta spakowana już wyjeżdża do stolicy Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 26 Grudnia 2013 Choć dzisiaj święto to miałam pracowity dzień. To się napracowałaś Anuś... wczorajszy chlebek , który piekłam w/g twojego przepisu wyszedł smakowity Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 26 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 26 Grudnia 2013 Aniu,pieczywo pierwsza liga - gratuluje takich wypieków !Poproszę o dokładny przepis- mam kilka dni wolnego wiec może w końcu zrobię chlebek Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 28 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Aniu,pieczywo pierwsza liga - gratuluje takich wypieków !Poproszę o dokładny przepis- mam kilka dni wolnego wiec może w końcu zrobię chlebek świadziu dokładny przepis jest na początku tematu dodaj do ciasta jeszcze dwie łyżki oliwyżyczę powodzenia Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 2 Lutego 2014 Dzisiaj postanowiłam upiec pasztet według własnego przepisu, który znajduje się na pierwszej stronie tego tematu. Nie byłabym sobą gdybym coś nie zmieniłam. Wszystkie składniki są takie jak w przepisie, ale do jednej foremki dodałam jeszcze suszone pomidory pokrojone w cienkie plasterki oliwki, również pokrojone. Kiedy wstawiam ten post pasztet się jeszcze piecze, ale proszę mi wierzyć że te dodatki są w środku. Niestety ten z dodatkami nie jest dla mnie, dlatego mogę pokazać jutro przekrój tylko tego drugiego, za co przepraszam. Następnym razem zrobię tylko dla siebie i wstawię zdjęcie. Zrobiłam również dzisiaj również gołąbki z kaszą gryczaną prażoną z dodatkiem grzybków rozmrożonych, ugotowanych i podsmażonych z dodatkiem cebuli. Gołąbki te podaję z sosem grzybowo-śmietanowym. Zostało mi nieco farszu i jak zwykle przy takiej okazji resztę przeznaczyłam na kotlety. W przekroju są dość ciemne z powodu grzybów (w tym przypadku były to podgrzybki). Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtomaszko Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 2 Lutego 2014 mnima Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9352&postdays=0&postorder=asc&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 19 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 19 Marca 2014 Dzieciaczki dzisiaj pilnowałam i postanowiłam, że zrobię im coś niezwykłego a zarazem szybkiego na kolację. Poszperałam w sieci i znalazłam przepis na parówki zawijane w cieście. We wszystkich przepisach zastosowano ciasto albo drożdżowe, albo francuskie, a ja postanowiłam, że moje parówki będą w cieście kruchym.Przepis na ciasto-25 dag mąki pszennej-125 g masła schłodzonego-1 jajko-1 żółtko-3 łyżki jogurtu naturalnego-małą szczypta soli-pół łyżeczki proszku do pieczeniaWszystkie składniki ciasta zagniotłam i owinęłam folią spożywczą i na godzinkę do lodówki . To jest porcja ciasta którą przygotowałam.Następnie ciasto rozwałkowałam i pocięłam na paski o szerokości 1 cm. Zawijałam nimi parówki. Piekłam 20 minut w temperaturze 160 stopni.Paróweczki pozawijane w beciki .. w drugim rzędzie jest płeć męska ... mają czapeczki z daszkiem. A tak prezentują się po upieczeniuI jeszcze dwie dżdżownice, jednak tutaj ciasto należy przecinać w ten sposób i zawijać parówkową tak, aby nacięta część ciasta była na wierzchu.I gotowe ... jeszcze gorące.Maluszki wróciły do domu z pełnymi brzuszkami i obiecały, że niedługo wrócą. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 19 Marca 2014 I jak takie cudeńko zjeść ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.