Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Rozmaitości kulinarne Ann..


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
118 odpowiedzi w tym temacie

#41 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1910 postów

Napisano 10 kwi 2014 - 18:24

Nic nie piszesz, jakiego mleka użyłaś.

EAnno użyłam mleka prosto z porannego udoju, nie było schładzane tylko w ciągu 15 minut przywiezione do domu.

Teraz jestem mądrzejsza .. wiem, że powinnam dodać kefir. Ociekanie sera odbywało się w temperaturze pokojowej... ale skrzep przekładałam na sito łyżką wazową a nie łyżką cedzakową, a co za tym idzie oprócz skrzepu było również dużo serwatki i ociekanie nie przebiegało prawidłowo.

Dziękuję EAnno za cenne wskazówki :) w przyszłym tygodniu następne podejście. :)



#42 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9036 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 10 kwi 2014 - 19:08

użyłam mleka prosto z porannego udoju, nie było schładzane tylko w ciągu 15 minut przywiezione do domu.

Kiedy dokładnie zaczęłaś robić ten ser?

Dzisiaj jest czwartek.

Może nie dałaś  szansy tym dziurkom? :D



#43 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1910 postów

Napisano 10 kwi 2014 - 20:10

Kiedy dokładnie zaczęłaś robić ten ser? Dzisiaj jest czwartek. Może nie dałaś szansy tym dziurkom? :D

EAnno ... mleko dostałam rano w niedzielę i od razu zaczęłam robić. poczekałam tylko chwilę, aby ściągnąć śmietanę.

Dzisiaj już go nie ma, bo jest zjedzony :) w takim razie ile taki ser musi poleżeć, wyciągnięty wcześniej z solanki, aby powstały dziurki?



#44 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6455 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 10 kwi 2014 - 20:13

Dziś dalsza część zmagań z rybami... i nie tylko Pokusiłam się o wykonanie klopsików w zalewie pomidorowej wg Halusi.
 

Anuś ... jestem ciekawa jak smakowały Ci te klopsiki ... a jeszcze bardziej mnie interesuje smak kurczaka w tejże zalewie  :)

Co do sera to gratuluję odwagi i pierwszych kroków w produkcji mlecznych wyrobów. :)

Ja do tej pory nie mogę się za nie zabrać  :rolleyes:



#45 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1910 postów

Napisano 10 kwi 2014 - 20:35

Anuś ... jestem ciekawa jak smakowały Ci te klopsiki ... a jeszcze bardziej mnie interesuje smak kurczaka w tejże zalewie :)

Halineczko ... dla mnie te klopsiki rybne były super .. smak  kurczaka nieziemski :) tylko na drugi raz zrobię nieco mniejsze kawałki i lekko rozmasuje mięso przed smażeniem, Warto, abyś spróbowała.

Co do sera to gratuluję odwagi i pierwszych kroków w produkcji mlecznych wyrobów. :)

Próbuję swoich sił :) uczę się na własnych błędach i chętnie czytam uwagi innych. Nigdy nie przypuszczałam, że mając tyle lat będę robić swój pierwszy ser :facepalm: świat zwariował i ja też :laugh:



#46 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1910 postów

Napisano 21 kwi 2014 - 14:32

Postanowiłam nieco urozmaicić półmisek z wędlinami na wielkanocnym stole. Jestem autorem tego przepisu, choć pewnie w sieci są podobne.... nie sprawdzałam, bo ten przypadł mi do gustu. To schab nadziewany brokułami i żółtym serem.

Składniki

1.2 kg schabu

jeden średni brokuł

15 dag sera żółtego, najlepiej ementaler

2 łyżki miękkiego masła

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Schab wybieramy raczej szeroki, ponieważ tylko wtedy możemy umieścić w nim odpowiednią ilość nadzienia.

Mięso nacinamy. Brokuły obgotowujemy przez trzy minuty w wodzie z dodatkiem soli i cukru .. po pół łyżeczki każdego składnika. Następnie kroimy drobno same ''różyczki'' dodajemy starty na drobnej tarce żółty ser i masło. Z podanych składników ma powstać aksamitna i jednolita pasta. Doprawiamy solą i pieprzem, oraz gałką do smaku. Nadziewamy wcześniej przygotowane mięso. Moczyłam je w wodzie z dodatkiem soli. Następnie osuszyłam i nakładałam farsz.

Załączony plik  P1030456.JPG   68,51 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  P1030458.JPG   91,57 KB   4 Ilość pobrań

Mięso piekłam 80 min w temperaturze 160 stopni.

Przy okazji wpadł do piekarnika jeszcze jeden pasztet... trzy pozostałe upiekły się wcześniej.

Załączony plik  P1030459.JPG   48,74 KB   4 Ilość pobrań

Po wyjęciu z piekarnika należy pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie wstawiamy na noc do lodówki. Dopiero po tym czasie możemy wyjąć wykałaczki.

Tak wygląda w przekroju. Mięso podajemy na zimno, pokrojone w grubsze plastry.

Załączony plik  P1030460.JPG   48,27 KB   4 Ilość pobrań

 

Smacznego życzę :)



#47 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6455 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 21 kwi 2014 - 16:53

Anuś ale zrobiłaś piękny wachlarz schabowo- brokułowy  :)



#48 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1910 postów

Napisano 24 sie 2014 - 14:18

Dzisiaj skończyłam robić ser twarogowy :cool: ... z ziołami prowansalskimi .. następny będzie ze świeżą bazylią.

Załączony plik  P1030615.JPG   55,94 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  P1030616.JPG   36,53 KB   4 Ilość pobrań

Będę pracować dalej... aż któregoś dnia osiągnę sukces w robieniu sera twarogowego. :)

 

 



#49 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9036 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 24 sie 2014 - 15:03

skończyłam robić ser twarogowy

Dobra, nieziarnista struktura.

Kiedy dodajesz zioła?



#50 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1910 postów

Napisano 24 sie 2014 - 18:33

 

skończyłam robić ser twarogowy

Dobra, nieziarnista struktura.

Kiedy dodajesz zioła?

 

EAnno... cały czas bazuję na przepisie kolego EL GREGORA https://wedlinydomow...-pytanie/page-4 a zioła dodaję przed zbieraniem ziarna twarogowego łyżką cedzakową i wykładaniem go na sitko wyłożone kilkakrotnie złożoną gazą ( nie dorobiłam się jeszcze chusty serowarskiej),  :(  która jest tylko raz używana. Cześć ziół zostaje w serwatce i marnuję się.

Piszesz, że ''dobra, nieziarnista struktura''... to znaczy, że idzie mi coraz lepiej w tym temacie? th_0girl_dance.gif



#51 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 24 sie 2014 - 18:59

Sorry, że się dopnę do tematu. W/g mnie to stuktura bardzo ziarnista.



#52 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1910 postów

Napisano 24 sie 2014 - 19:05

Sorry, że się dopnę do tematu. W/g mnie to stuktura bardzo ziarnista.

To znaczy, że się za szybko cieszyłam ze swojego małego sukcesu :(



#53 EL GREGOR

EL GREGOR

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3832 postów
  • MiejscowośćBartoszyce

Napisano 24 sie 2014 - 20:06

:) ser bardzo dobry (nie widzę struktury ziarnistej tylko jednolitą,kraterki to za słabo odciśnięty,następnym razem po odcieknięciu połóż ser na desce do krojenia,drugą nakryj i dociśnij np. garnkiem z wodą tylko zrób to w zlewie bo może garnek się przewrócić i woda się wyleje wtedy do zlewu). :)

 

Rób swoje i nie bierz do głowy,po czyniasz wielkie postępy :) :clap:



#54 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 24 sie 2014 - 20:14

Ooo taki serek to przydał by się dziś na śniadanko :)



#55 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1910 postów

Napisano 24 sie 2014 - 20:22

:) ser bardzo dobry (nie widzę struktury ziarnistej tylko jednolitą,kraterki to za słabo odciśnięty,następnym razem po odcieknięciu połóż ser na desce do krojenia,drugą nakryj i dociśnij np. garnkiem z wodą tylko zrób to w zlewie bo może garnek się przewrócić i woda się wyleje wtedy do zlewu). :)

 

Rób swoje i nie bierz do głowy,po czyniasz wielkie postępy :) :clap:

Huuuuurayahoo.gif czyli nie jest tak źle :) Przyznaję, że niczym nie dociskałam, ale następnym razem zrobię według Twoich wskazówek. Będę dalej zgłębiać wiedzę i robić postępy... obiecuję. :)



#56 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1910 postów

Napisano 28 wrz 2014 - 11:44

Wczoraj zrobiłam pasztet w trzech odsłonach .. klasyczny, drugi z orzechami włoskimi, a trzeci z oliwkami :)

Załączony plik  P1030683.JPG   86 KB   4 Ilość pobrań              Załączony plik  P1030684.JPG   53,42 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  P1030693.JPG   89,83 KB   4 Ilość pobrań

Po upieczeniu poszły sobie na noc do lodówki, a dzisiaj przekroiłam jeden.. ten klasyczny.

Przepis jest na początku mojego tematu.

Załączony plik  P1030700.JPG   60,87 KB   4 Ilość pobrań

 

 



#57 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 28 wrz 2014 - 12:01

Szacun Anuś za to ostatnie zdjęcie :) Mimo słabego sprzętu jakim dysponujesz wyszło Ci bardzo dobrze. Ciekawa, intrygująca  kompozycja, troszeczkę tylko brak ostrości, ale to szczegół.

Bardzo mi się podoba :clap:



#58 boggi

boggi

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1364 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 28 wrz 2014 - 12:40

Anuś pasztet jak malowany aż mi ślina pociekła, ciekawe kto mi zwróci za klawiaturę ;)



#59 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2273 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 28 wrz 2014 - 12:47

Anus bardzo apetycznie wyglada :tongue: :clap: :clap:



#60 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1910 postów

Napisano 28 wrz 2014 - 20:57

Anuś pasztet jak malowany aż mi ślina pociekła, ciekawe kto mi zwróci za klawiaturę ;)

Boggi .. klawiaturę odkupisz sobie sam :tongue:, albo zacznij pisać list do św. Mikołaja :D mogę tylko zrekompensować tą stratę kilkoma zapełnionymi słoiczkami z mojej spiżarni :)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych