Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Rozmaitości kulinarne Ann..


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
113 odpowiedzi w tym temacie

#101 morfeusz300

morfeusz300

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1530 postów

Napisano 04 sty 2015 - 18:04

Ja mam tak zawsze heheee

#102 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6907 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 04 sty 2015 - 19:47

Przekrój chleba ....

 

Wygląda jak ciasto drożdżowe bez kruszonki, chlebek to kalorii ma dla mnie za dużo i za prosty do trawienia -  ale ogólnie  ciekawe doświadczenie... :cool:



#103 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6390 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 04 sty 2015 - 19:53

Anuś... po prostu szalejesz... wszystko wygląda bardzo smacznie  :)  :clap:

Chlebek piękny... pokusiłabym się by upiec, ale szkoda bo ja jadam tylko ciemny  :rolleyes:



#104 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1885 postów

Napisano 04 sty 2015 - 20:00

Chlebek piękny... pokusiłabym się by upiec, ale szkoda bo ja jadam tylko ciemny

Haluś ... będę robić też taki tylko z dodatkiem mąki żytniej i pewnie jakieś ziarna dodam ... jak się uda to pokażę :)



#105 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4969 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 04 sty 2015 - 23:59

Anus, chlebek ladny,  z reszta wszystko smacznie wyglada :thumbsup:



#106 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1885 postów

Napisano 21 cze 2015 - 15:59

Nie bardzo wiedziałam gdzie wstawić ten przepis. To nie wędlina, nie ciasto ani nie słoik z dżemem. Wyszperałam niedawno w necie przepis na nutellę z avocado i bananami. Dzisiaj postanowiłam ją zrobić. Wzorowałam się na tym przepisie http://uwagababciago...-i-awokado.htmlz małymi własnymi modyfikacjami. Dodałam orzechy włoskie, bo takie akurat miałam w domu, uważam że banany mają wystarczającą ilość słodyczy w sobie że niepotrzebny jest cukier. Nutella jest puszysta a nie twarda i  ''ciągnąca''. Można ją przechowywać w lodówce kilka dni i najważniejsze, ze nie zawiera konserwantów i chyba do polubienia przez dzieci :) Można ją użyć do naleśników, na pieczywo i do przełożenia ciasta.

Załączony plik  P1040199.JPG   49,6 KB   6 Ilość pobrań

Zmiksowany banany i avocado

Załączony plik  P1040202.JPG   51,71 KB   6 Ilość pobrań

Dodałam orzechy i ponownie użyłam blendera, aż uzyskałam gładką masę.

Załączony plik  P1040203.JPG   59,03 KB   4 Ilość pobrań

I gotowe :)

Załączony plik  P1040206.JPG   83,4 KB   4 Ilość pobrań

 

 



#107 Wieloś

Wieloś

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 575 postów
  • MiejscowośćWrześnia

Napisano 21 cze 2015 - 16:45

Hej Aniu, cieszę się że jesteś :D  i działasz :clap: , wygląda przepysznie, tak jak Twoja mielonka słoikowa, która dosłownie w chwilę zniknęła :laugh:  :thumbsup:



#108 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4969 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 21 cze 2015 - 20:23

Anus, dziekuje za grzebanie po necie i wyszukanie tego przepisu, rob tak dalej, to ja bede tylko kopiowac od ciebie. JUz wiem co dzisiaj zrobie k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,002_Rk_orig

 U nas teraz sezon avokado sie zaczyna,  wiec zrobie aby cos innego bylo dla slodyczojadow .

Twoja hn, czekoladowa pasta wyglada na prawde smacznie, tylko jesc k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,19_Zm_orig.



#109 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1885 postów

Napisano 23 gru 2015 - 16:03

Dostałam zlecenie od przyjaciółki .. pasztet z królika trzeba poczynić. Przyznam się, ze robiłam to pierwszy raz. :) Mój był drobiowy... a jej z królika. :)

Ugotowałam :cool: obok w słoiku vegeta zrobiona z moich warzyw :)

Załączony plik  P1040591.JPG   55,54 KB   6 Ilość pobrań

Mięsa było sporo .. bo nie jeden królik był :D

Załączony plik  P1040592.JPG   53,15 KB   6 Ilość pobrań

W foremkach ...mój jest nieco ciemniejszy .. dodałam boczku i grzyby suszone ugotowane.

Załączony plik  P1040595.JPG   75,76 KB   6 Ilość pobrań

I po upieczeniu :) obok śledzie po śródziemnomorsku oraz pokaźna ilość bigosu .. gotowany 4 dni :cool: z pomidorami .. z mojej spiżarni.

Załączony plik  P1040597.JPG   75 KB   6 Ilość pobrań

:)

 

 

 

 

 

 

 



#110 Ela K.

Ela K.

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 923 postów

Napisano 23 gru 2015 - 16:31

Anuś bigosik, śledziki, pasztecik wszystko cudne :)



#111 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5379 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 23 gru 2015 - 17:41

Smakowite :thumbsup: ,moje srodziemnomoeskie tez sie  maseruja..a ja rybe faszerowana robie w galarecie ,tez pierwszy raz :)



#112 Gość_ArkoGdynia_*

Gość_ArkoGdynia_*
  • Goście

Napisano 23 gru 2015 - 17:55

Ale "wypas" będzie na święta 🎄 :)
Paszteciki cudne a bigosem aż tutaj pachnie :) :clap:

#113 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1885 postów

Napisano 24 sty 2016 - 13:50

Pasztet w innej odsłonie .. bezmięsny :D z zielonej soczewicy i kaszy jaglanej.  Przepis dostałam od koleżanki. Trochę go zmieniłam na swój sposób. ;)

Składniki :

400 g zielonej soczewicy

szklanka (250 ml kaszy jaglanej ) ugotowana w 2 szklankach wody

5 sztuk śliwek suszonych

2 średnie cebule

pieczarki .. dałam 6 sporych okazów

4 ząbki czosnku

seler gotowany

3 jajka

Przyprawy :

sól

pieprz ziołowy

czubryca zielona

czubryca czerwona

majeranek

Soczewice zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na noc. następnie gotujemy do miękkości i odcedzamy na sitku.

Kaszę jaglaną przepłukujemy pod bieżącą wodą, w celu usunięcia goryczki  i zalewamy w garnku 2 szklankami wody i doprowadzamy do zagotowania. Po upływie kilku minut ( u mnie było to około 7 minut) zestawiamy z palnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia Łączymy kaszę z soczewicą, dodajemy pokrojone drobno śliwki oraz podsmażone na 2 łyżkach oliwy pieczarki cebulę i czosnek. Blenderem jest dość trudno połączyć w jednolitą masę wszystkie składniki, dlatego użyłam do tego robota kuchennego z miską i zamontowanym w środku ostrzem. Ilość przypraw zastosować wg własnego uznania .. może być wersja bardziej łagodna lub ostrzejsza.

Mimo, że nie dodawałam żadnego wywaru ( choć można by było dolać) pasztet jest wilgotny i dość smarowny.

Załączony plik  12633064_885114471606935_1607953476_o.jpg   63,89 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  12596664_885038518281197_273049484_o.jpg   56,47 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  12620552_885038508281198_621352336_o.jpg   75,42 KB   6 Ilość pobrań

:)

Załączone pliki


Użytkownik Anuś edytował ten post 24 sty 2016 - 13:54


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#114 Ela K.

Ela K.

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 923 postów

Napisano 24 sty 2016 - 14:01

Anuś wyglądają zacnie te pasztety, ale ja jakoś mam taki wewnętrzny opór przed takim jadłem. Kiedyś próbowałam, złe to w smaku nie było, ale....

Jakby jednak nie patrzył . Anuś :clap: :clap: :clap: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: :clap:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych