Maxell Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Podam jeszcze wielokrotnie wypróbowany sposób na zawsze świeży pasztet. Pewnie już to było, ale przypomnę. Otóż my robimy zawsze więcej pasztetu, niż aktualnie potrzebujemy. Reszta, w stanie surowym doprawionym, wędruje do keksówek, owijana jest folią i do zamrażarki. Po rozmrożeniu do piekarnika i mamy świeżutki, pachnący pasztecik. Robimy tak, gdyż sami wiecie, że robienie pasztetu, to duży bałagan i sporo roboty. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Anuś, będzie super, Mariusz jak dla mnie jest super nie wytrzymałam i musiałam dzisiaj otworzyć jeden słoiczek ten akurat z suszonym czosnkiem niedźwiedzim. Jak dla mnie bardzo dobry w smaku i smarowny . Zapomniałam dopisać wczoraj, że żadnych jajek nie dodawałam, a boczku było 20 dag więcej niż w przepisie Halusi. I przy takim przepisie zostaje Ostatnio zrobiliśmy eksperyment i dodaliśmy boczek oraz słoninę, wszystko dobrze i mocno uwędzone No tego akurat swojego nie posiadam, ale pewnie smakuje wybornie Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Spojrzałem na słoiczek i przypomniało mi się, że jeśli będziesz rozrzedzała farsz pasztetowy rosołem "ze spodu" garnka, to nie będzie tyle tłuszczu pod wieczkiem. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Ciąg dalszy Wyrób z praski z indyka. Jako surowca użyłam golonkę z indyka bez skóry i udziec. Peklowanie 18 g 50/50. Parzenie w temperaturze 75-80 stopni. Do osiągnięcia temp w środku wsadu 72 stopnie Przez chwilkę woda miała 81 stopni . Jako dodatek dałam pieprz zielony . Nie miałam marynowanego, więc, namoczyłam w wodzie taki ''suchy'' Mielonka z galaretką. Wzięłam sobie do serca wszystkie rady Kolegów Andrzeja i DZIADKA z filmu przedstawiającego wykonanie tego wyrobu. Problem ciągle mam z napełnianiem słoików Cenne uwagi i krytyka mile widziana Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Cenne uwagi i krytyka mile widziana Napisz jaki smak, bo język ucieka do ..... Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Anuś, mam podać adres? Zrobiłaś to co lubię najbardziej, czyli mięsko z zielonym pieprzem Odnośnie słów krytyki to mam jedną.... żałuję że mieszkamy od siebie dość daleko, w innym przypadku byłbym Twoim degustatorem Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Anuś , piękne wyroby. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 nie wytrzymałam i musiałam dzisiaj otworzyć jeden słoiczek Anuś, bardzo pysznie wygląda ten pasztet w słoiczku Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Napisz jaki smak, bo język ucieka do .. Maxell bardzo dobre Zrobiłaś to co lubię najbardziej, czyli mięsko z zielonym pieprzem Mariusz robiłam pierwszy raz z zielonym pieprzem, ale na pewno nie ostatni smak wyborny Anuś , piękne wyroby. Anuś, bardzo pysznie wygląda ten pasztet w słoiczku Dzięki dziewczyny za miłe słowa Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Anuś, smakowitości......jak zawsze Serdeczne pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Wyrób z praski z indyka. ..... Jako dodatek dałam pieprz zielony . Znakomity, apetycznie wyglądający wyrób Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 20 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 20 Czerwca 2020 Dziękuję Wszystkim za łaskawe spojrzenie na mój wyrób z praski. Myślę, że niedługo zrobię coś nowego Kilka dni temu poczyniłam coś innego, a mianowicie kiełbaski smyrneńskie. Składniki : 70 dag zmielonej wołowiny ( najlepsza jest jagnięcina, ale to nie ta pora roku) miąższ z jednej bułki pszennej, ja dałam około 7 dagjedna średnia cebula drobno posiekana2 ząbki czosnku3 czubate łyżki posiekanej drobno natki pietruszki 1 płaska łyżeczka mielonego kminkupół łyżeczki mielonego cynamonu1 jajkosól i pieprz do smaku3 łyżki oliwy ( dodałam do mięsa )Wszystkie składniki dokładnie łączymy i formujemy kiełbaski. Następnie smażymy na maśle klarowanym około 5-7 minut, dodając posiekaną cebulę. Dodajemy sos pomidorowy, sól, pieprz, natkę pietruszki i mielony kminek. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 15-20 minut.I gotowe Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 20 Czerwca 2020 Kilka dni temu poczyniłam coś innego, a mianowicie kiełbaski smyrneńskie. Zrobię na bank. Dziękuję Anuś za inspiracje. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 20 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 20 Czerwca 2020 zapraszasz? :facepalm: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 24 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 24 Lipca 2020 Pokusiłam się o wykonanie tego przepisu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17468-rosja-pierś-drobiowa-macerowana-w-koniaku/#entry6715Mięsa było równo kilogram. Z przypraw dodałam pół łyżeczki papryki wędzonej, suszony rozmaryn, pół łyżeczki pieprzu ziołowego i garść tymianku cytrynowego ( z własnej uprawy). Alkoholu nie żałowałam wlałam całe 400 ml Znalazłam patent na suszenie Ruszt z kuchenki, podłożona folia aluminiowa ( nie stykała się z mięsem) i balkon w godzinach przedpołudniowych i wczesnopopołudniowych, a wieczorem w kuchni wentylator w odpowiedniej odległości. I tak od środy wczesnego świtu, aż do dzisiaj. Pogoda mi sprzyjała, w środę i wczoraj było wietrznie i nie upalnie. Próba degustacji wypadła pomyślnie. Kilka moich skromnych uwag :- następnym razem dodam więcej przypraw ( lubię bardziej wyraziste smaki )- do suszenia przydały by się kij i haki do wędzenia, byłby wtedy jeszcze lepszy przepływ powietrza- mięso należy przykryć jedną cienką warstwą nowej gazy, ponieważ owady, a głównie osy i pszczoły strasznie ciągnęły do aromatu tego mięsa Czy mogę zapakować to próżniowo i przechowywać w lodówce ? Myślę, że alkohol dobrze zadziała jako środek konserwujący ?Na pewno zrobię powtórkę Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 24 Lipca 2020 (edytowane) Dlatego oni zawsze do kiełbas suszonych i tego typu mięs dodają alkohol. W zupełności zastępuje peklosól. Przy suszonych wyrobach nie kładzie się nacisku na kolor, gdyż mięso nie poddawane obróbce termicznej, za bardzo się nie zmieni. Najwyżej ściemnieje. Edytowane 24 Lipca 2020 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.