Todek Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 (edytowane) I trochę tego i owego na Wielkanoc. Chyba szynka, może łopatka i boczuś. Od lewej, kiełbasa na podstawie przepisu "sami swoi", żywiecka i taka moja z mięsem z dzika 50%.No i troszkę słoninki wędzonej, paprykowanej.To tylko część, tj. gdzies tak 1/2, reszta już zamrożona.Zrobiłem jeszcze ala ścinkową wg ElGregora. Fotki wstawię, jak pomyślnie przejdzie proces dojrzewania. Edytowane 19 Kwietnia 2014 przez Todek http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 I pozostaje życzyć Wesołych Świąt www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 14 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 14 Lipca 2014 Taka tam "pieczeń rzymska". Wykonana z wieprzowiny i sarniny w proporcji 60 : 40. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 23 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 23 Lipca 2014 Trochę wczorajszej produkcji. Szynka, boczek i kiełbasa a la bielska z sarniną zamiast wołowiny. Piszę, trochę, bo jest jeszcze kiełbasa z mięsem z dzika 50:50 i krakowska wg kostka, ale zanim wróciłem dzisiaj z pracy, to moja Pani już ją zapakowała. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 23 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 23 Lipca 2014 Eleganckie wyroby Todek. Niewątpliwie smaczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 1 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 1 Września 2014 Kilka dni temu miałem chwilę wolnego czasu to się pobawiłem i wyprodukowałem trochę salcesonu, białego i czarnego. Oczywiście było tego trochę więcej, w sumie jakieś 6 kg ( 2 kg czarnego i 4 kg białego), ale nie wszystko dla mnie. A i zapomniałbym, zrobiłem troszkę konserw słoikowych, po 6 szt. słoików. Od lewej: parzona trzykrotnie, tuszonka (otwarta) i zapiekana w piekarniku. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 25 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 25 Września 2014 (edytowane) Moja ostatnia produkcja, nazwana przeze mnie konserwa słoikowa boczkowo-mięsna. Przygotowany wsad do słoików. Parzenie słoików. A konserwa powstała z;1 kg boczku średniochudego,1 kg gulaszowego, łopatka. Mięso pokrojone w kostkę zapeklowane przez 48 h, solą/peklosolą 50/50 w ilości 18 g/kg. Ładniejsze kawałki boczku i gulaszowego pokrojone w kawałki 2x2 cm, 2x3 cm.Pozostały boczek zmielony na sitku 13 mm maszynka Zelmer 8).Pozostałe gulaszowe zmielone 50/50 na sitkach 8 mm i 10 mm.Skóra z boczku ugotowana, zmielona 3 razy na sitku 4.5 mm, następnie zmiksowana blenderem z rosołem pozostałym z jej gotowania.Dodane przyprawy:-pieprz 2 g/kg-majeranek 1 g/kg-papryka słodka 1 g/kg-czosnek 2-3 g/kg Zapakowane w słoiki 400 ml. Do każdego słoika na górę kawałek listka laurowego i 1 ziele ang. Pasteryzowane 3 razy w temp. około 80-90 C przez 40, 30 i 20 min.Jak smakuje, jeszcze nie wiem, bo teraz dojrzewa w lodówce. Edytowane 25 Września 2014 przez Todek http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 5 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 5 Listopada 2014 A tutaj trochę mortadeli, jakieś 2 kg. Na fotce jeden baton, a były trzy. Zrobionej z tego przepisu:http://wyrobydomowe.blox.pl/2014/02/Mortadela-morska.htmlTrochę go zmodyfikowałem, bo zamiast cielęciny dałem mięso z podudzi indyczych. Konsystencja jest OK, wypływu płynów praktycznie zero. Smak bardzo dobry, jedynie co, to zwiększyłbym ilość przypraw, bo jest bardzo łagodna. Ale może tak ma właśnie być. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 2 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Takie tam, ostatnie moje zabawy. Od góry "szynka" prasowana z udźca indyka. Niżej szynka konserwowa z wieprzowiny. Obok boczek zwijany, pieczony oraz salceson "biały" i "czarny." http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Wszystko piekne :clap: ,coto znaczy szynka prasowana? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 2 Grudnia 2014 ostatnie moje zabawy Super zabawa ,też tak lubię Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 2 Grudnia 2014 ostatnie moje zabawySuper zabawa ,też tak lubię Ja też lubię bawić się w te klocki. Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 2 Grudnia 2014 coto znaczy szynka prasowana? ...Eli55... Jak to..? Czy to ''chwilowa pomrocznośc jasna''...? Toż , to z praski - szynkowara , szyneczka jest Super wyroby Todek Pozdrawiam serdecznie Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 2 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 2 Grudnia 2014 ostatnie moje zabawySuper zabawa ,też tak lubię Ja też lubię bawić się w te klocki. Oj lubię, lubię. Czasami jak długo nic nie robię, to aż mnie zaczyna normalnie nosić i wtedy muszę się pobawić. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 22 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 22 Grudnia 2014 (edytowane) A dzisiaj sobie moją LP upiekliśmy taki oto chlebek z gotowej mieszanki zakupionej w Biedronce. Chlebek, ciemny, razowy, taki jakby lekko gorzkawy, ale spokojnie jadalny. Edytowane 22 Grudnia 2014 przez Todek http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Gorzkawy posmak daje im ten zakwas w proszku, te gotowe mąki to szajs. Brałem na próbę różne, w Polsce i w Szwecji z Lidla. jednakowe g....no i tu i tam. Wyrzucone w błoto pieniądze, oprócz tego że gorzkie, to jeszcze byle jaki zapach, nie podobny w ogóle do domowego naturalnego pieczywa na zakwasie, jeżeli komuś zależy na prawdziwym domowym, smacznym i pięknie pachnącym chlebie oczywiście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 23 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Gorzkawy posmak daje im ten zakwas w proszku Ale w tej mieszance nie ma zakwasu. Do tej mieszanki dodaje się drożdże i wodę, miesza i wypieka. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Tego Sądeckiego akurat nie próbowałem, nie mniej te prawie wszystkie z Lidla,biedronki czy Intermarche, i wszystkie niestety, smakują bardzo byle jak, i zapachu prawdziwego domowego chleba zero. Wszystkie gotowe mieszanki to jedna wielka lipa. Próbowałem też robić te mieszanki na dodatku własnego zakwasu, oraz drożdży, i podobna lipa. prawdziwy smak chleba można mieć tylko na dobrej chlebowej mące z tradycyjnego młyna. Reszta to wyroby chlebopodobne, ani smaczne, ani pachnące chlebem w czasie pieczenia. Dla miłośników prawdziwego pachnącego z chrupiącą skórką chleba, jaki piekły kiedyś nasze babcie, a dzisiaj my pieczemy, żadna taka gotowa mieszanka nie spełni niestety wymagań. Są jeszcze dobre mąki i można sobie kupić, jeżeli ktoś jest fanem prawdziwego, dobrego chleba. ta np. http://www.mlynwilkanowo.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Todek, prawdopodobnie w sklad tej mieszanki wchidzi slod z jakiegos zboza. To daje wlasnie ten ciemny kolor ale rowniez i gorycz. Sprawdz liste skladnikow jaka jest w tej mieszance. Jesli nie odpowiada Tobie taki smak, omijaj mieszanki wlasnie z tym skladnikiem. Sverige 2 , ale jednak od czegos trzea zaczac, albo czasem zobaczyc co oferuja niektore zaklady. U nas sa maaki, mieszanki a chle z nich dobry wychodzi. Nie trzeba tak od razu wszystko spisywac na straty. Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Słód powiadasz ... hmm ja stawiam na karmel albo kawowe zmiotki ... Tragedii z tymi mieszankami nie ma szczególnie jak ktoś korzysta z automatu ale do prawdziwego razowego niestety daleko Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Chlebek, ciemny, razowy, taki jakby lekko gorzkawy Ciemny - tak, od słodu żytniego litewskiego - dobrze, że nie jakiś karmel amoniakalny czy siarczynowy Razowy - nie, góra kilkanaście procent mąki 2000 nie robi z tego razowca. Ja robię swoją wariację na temat bułki wrocławskiej: 10% zakwasu z mąki 2000 + 10% mąki 1850 = 15% mąk ciemnych - bułka jest leciutko berzowa, ze względu na nierównomierność koloru miąszu nazywamy ją łaciatą Gorzkawy - musiał im się słód przypalic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 24 Grudnia 2014 T U nas sa maaki, mieszanki a chle z nich dobry wychodzi. Nie trzeba tak od razu wszystko spisywac na straty. Ależ oczywiście Anno. Ja pisałem o mąkach w Polsce, i gotowych mieszankach chlebowych w Szwedzkich marketach jak np. Lidl. Normalne typowe mąki w szwedzkich sklepach są doskonałej jakości i jakość ich jest całkowicie powtarzalna, co mogę stwierdzić na podstawie paru dziesięcioleci wypieku z tychże właśnie, o czym już parokrotnie pisałem. Mąki niby chlebowe , kupowane w polskich sklepach niestety nie wytrzymują porównania i pieczony z nich chleb jest nieporównywalny gorszy smakowo i zapachowo, jak choćby "mąka żytnia razowa do wypieku domowego chleba" f-my Melvit.com.pl którą mam właśnie przed sobą. http://melvit.pl/products/maki/#!/maka-zytnia-razowa-1kg wyrzucone pieniądze wg. mnie. Ot po prostu, zjeść się da, ale do chleba z mąki zakupionej we młynie to lata świetlne najzwyczajniej. Pozdrawiam świątecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Melvita kupiłem raz z desperacji z braku mojej mąki Z tego co jest dostępne w sklepach wybrałem Produkty z Młynów Stoisław http://www.mlynystoislaw.pl/index.php/maki-do-domowego-wypieku-chleba-c-324 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 24 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Todek, prawdopodobnie w sklad tej mieszanki wchidzi slod z jakiegos zboza. Dokładnie, w składzie jest podany słód, nie pamiętam teraz z jakiego zboża. Mieszankę tą kupiłem tak dla eksperymentu. Kupiłem tą i jeszcze inną z mąką orkiszową, w tej nie ma żadnego słodu, tylko trzy rodzaje mąki. Dzisiaj rano piekłem dwa rodzaje chleba.1. Z mąki pszennej 2/4, mąki pszennej razowej 1/4 i mąki żytniej 1/4.2. Chleb z żurkiem, wg tego przepisu.http://wyrobydomowe.blox.pl/2012/10/Chleb-z-zurkiem.htmlObydwa, moim zdaniem wyszły Ok, i będą podane za chwilę na stół wigilijny. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 9 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Moja kolejna próba z kiełbasą robioną na wzór "Bartoszyckiej" ElGregora. Moja LP, mówi, że jest jadalna. Jak dla mnie też. Kiełbasa robiona była przy okazji przedświątecznej zadymy, tak około 20 grudnia. Może kiedyś dane mi będzie spróbować oryginału, to miałbym porównanie. Edytowane 9 Stycznia 2015 przez Todek http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi