Todek Opublikowano 1 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 1 Lutego 2015 (edytowane) A to mój wyrób, popełniony kilka w czwartek. Nie wiem jak nazwać, ale chyba będzie pasowało "wiejski". Do wyrobu użyto: mięsa z głów wieprzowych, podgardla wp., nóżek wp., skórek wp., ozorów wp., serc z dziczyzny oraz golonek z dziczyzny. Mięso i podroby peklowane. Z przypraw czosnek, pieprz czarny i majeranek. Edytowane 1 Lutego 2015 przez Todek http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 21 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 21 Marca 2015 Dawno nic nie wstawiałem, to coś zapodam. Tak wyszło, że znowu tzw. przeze mnie "salceson wiejski".Akurat trafił się taki przekrój, że praktycznie jest sama masa wypełniająca. PS. Oczywiście salcesonów było ze trzy razy tyle, ale jakoś tak wyszło, że nie miałem jak zrobić fotki zaraz po produkcji. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 (edytowane) Trochę mojej produkcji na Wielkanoc 2015. Było tego trochę więcej, to już po podzieleniu na poszczególnych "udziałowców" i zamrożeniu części.. Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez Todek http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 31 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 31 Maja 2015 (edytowane) Dawno nic nie wstawiałem. Ostatnio "wyprodukowałem" salceson który nazywam po prostu "mój salceson", a to dlatego, że jego skład nie opiera się na jakimś konkretnym przepisie, robię go z tego co akurat mam nazbierane. Oczywiście jest robiony zgodnie z recepturami parzenia i doprawiania salcesonu: 2 g/kg pieprzu, 2 g/kg majeranku, 2 g/kg czosnku i 1.5 g/kg suszonej/mielonej cebuli. Serca i ozory peklowane, pozostałe składniki solone. Parzenie w temp. około 80-85C przez 1.5 godz.Ten akurat powstał, z: 1/3 łba, 3 ozorów wieprzowych, 2 1/2 serca wieprzowego, jednej nerki, około 200 g skórek, 3 kolanek wieprzowych i 3 nóżek. Serca, ozory i chude mięso krojone w paski, trochę tłustych kawałków w kostkę 1x1 cm, reszta sitko 4.5 mm. Do czarnego dodałem 20 g suszonej krwi na 1 kg farszu.A wygląda tak: Edytowane 31 Maja 2015 przez Todek http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 31 Maja 2015 No Todek, wygląda ładnie, ale kminek gdzie ??? Toć kminek to przyprawa nadająca ten charakterystyczny smak prawdziwego tzw. "przedwojennego" salcesonu jak za czsów PRLu, ze Służewca czy Żerania, cała reszta podanych w opisie przypraw też, lecz salceson bez kminku ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 31 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 31 Maja 2015 ale kminek gdzie ??? No ja bym jeszcze ten kminek przeżył, ale pozostali zjadacze salcesonu nie za bardzo. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 31 Maja 2015 No ale pisałeś o tradycji, a salceson bez kminku, to raczej trochę jak "bezmięsna kiełbasa" w przenośni oczywiście, mając na uwadze tradycję prawdziwego salcesonu oczywiście. To jest właśnie ten typowy błąd popełniany przy produkcji salcesonu. W salcesonie można raczej zrezygnować z majeranku, choć osobiście go też lubię, ale kminek to podstawa salcesonu. Musi być jednak tak skomponowany, aby nie dominował, a tworzył właśnie ten prawdziwy bukiet smakowo zapachowy salcesonu. Tak jak pisałem wcześniej, za czasów PRLu, w państwowych zakładach, gdzie produkcja oparta była na ówczesnych normach, które dziś są naszą "Biblią", wiedzieli jak się robi salcesony i kaszanki. To były można by dziś rzec , wyroby luksusowe. Tam kminek w salcesonie był obowiązkowo, a salceson, nie był wyrobem salcesono podobnym . Porozmawiaj z naszym forumowym "guru" w tej materii Arkadiuszem, On wie naprawdę sporo na ten temat i warto z jego porad korzystać .Popatrz, nawet Wikipedia o tym pisze. http://pl.wikipedia.org/wiki/Salceson. . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 19 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 19 Czerwca 2015 A ja sobie dzisiaj zadymiam tak. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma!! Adam Słodowy by się tego nie powstydził Z Dymnym pozdrowieniem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma!! Nawet takie .. ale swoje. Tylko jak zaglądać do tej beczki ? Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 19 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Nawet takie .. ale swoje. Tylko jak zaglądać do tej beczki ? Oczywiście z góry. Reszta się produkuje. Na razie mam wyheblowane listwy na konstrukcję skrzynki i przygotowane do wyrobienia deski na obicie zewnętrzne i wewnętrzne. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Tylko Ci pogratulować Todek, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 19 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 19 Czerwca 2015 (edytowane) Tylko Ci pogratulować Todek, Myślę, że w tym roku uda mi się dokończyć budowę i następna zadyma będzie już przeprowadzona w kompletnym "kibelku". Edytowane 19 Czerwca 2015 przez Todek http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 21 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 21 Czerwca 2015 (edytowane) A z "zadymiania" w beczce-wędzarce wyszło takie coś. Oczywiście jest tego troszkę więcej. Edytowane 21 Czerwca 2015 przez Todek http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 21 Czerwca 2015 A z "zadymiania" w beczce-wędzarce wyszło takie coś. Smacznie wyszło. Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 21 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 21 Czerwca 2015 Smaczne wyszlo. A to takie tlusciutkie po lewej stronie to co? Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 23 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 23 Czerwca 2015 A to takie tlusciutkie po lewej stronie to co? A to podgardle. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Todek kolorek wędzonek piekny. Wedzarenka też zanosi się na ładną W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 25 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 25 Czerwca 2015 Wedzarenka też zanosi się na ładną Po niedzieli chcę ruszyć ze stawianiem szkieletu i obiciem z zewnątrz. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 19 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 19 Lipca 2015 Taka tam kiełbasa podwędzana-podsuszana-dojrzewająca, robiona na wzór "ścinkowej" ElGregora. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 19 Lipca 2015 Faktycznie - "taka tam". „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 19 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 19 Lipca 2015 Taka tam kiełbasa podwędzana-podsuszana-dojrzewająca, robiona na wzór "ścinkowej" ElGregora. Moje wyzwanie. Ty jesteś już po. Powiedz jak było. Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 19 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 19 Lipca 2015 Faktycznie - "taka tam". Oczywiście, ze doskonała nie jest, ale któż z nas jest doskonały ("No bodys perfect"). Najważniejsze, że jest "zjadliwa" i smakuje domownikom. Moje wyzwanie. Ty jesteś już po. Powiedz jak było. Tzn, chodzi Ci o opis produkcji? http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 21 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 21 Lipca 2015 Kilka fotek z montażu mojego "kibelka". http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 21 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 21 Lipca 2015 Zapowiada się super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi