Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Todkowe zadymianie, a może i nie tylko


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
344 odpowiedzi w tym temacie

#1 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1488 postów

Napisano 30 lip 2013 - 08:41

Tak sobie pomyślałem, że może założę swój "temacik" i będę w nim, co jakiś czas, opisywał co udało mi się wykonać.
Na początek przedstawię mój sprzęt wędzarniczy. :grin: Tak stara, może z 15 letnia beczka, ale daję radę. Na placu panuje lekki bałagan, bo jest to tak prawdę mówiąc plac budowy. Rozpoczynam pomaleńku budowę wiaty/altany, widać zabetonowaną kotwę, pod którą stanie taka bardziej fachowa wędzarka i grill.
Dołączona grafika

Dołączona grafika

Tutaj wędzenie "Zywieckiej" wg przepisu halusi, paseczka żeberek i powiedzmy "kiełbasy zwyczajnej".
Dołączona grafika
Po wędzeniu:
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Po parzeniu, w spiżarce:
Dołączona grafika
Kiełbasa smakowo wyszła bardzo dobra, chociaż "cienka" miała być bardziej tłusta, a wyszła prawie jak szynkowa. :grin:
Jeden baton "żywieckiej" nie był parzony tylko podpiekany. Troche za krótko i wyszedł lekko niedopieczony, ale moi lubią takie więc już go praktycznie nie ma. Jednakże następnym razem podpiekanie zrobie trochę dłuższe.
Aha, wędziłem drewnem dębu i akacji.

#2 nord55

nord55

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 35 postów
  • MiejscowośćSzczecin -Międzywodzie

Napisano 30 lip 2013 - 11:09

Wszystko fajnie . Masz fajne miejsce na wędzarnię w rogu koło budynku z suporeksu .U mnie tez była pierwsza beczka . Już po drugim wędzeniu zrozumiałem ,że to nie to .Nie ma to jak drzwi w wędzarni .

#3 zbig3133

zbig3133

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 961 postów
  • MiejscowośćBorowa Góra

Napisano 30 lip 2013 - 11:50

Z wyglądu wyroby pierwsza klasa, gdybyś tak pokazał w przekroju to dopiero zobaczymy czy za sucha :thumbsup: :clap:

#4 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1488 postów

Napisano 30 lip 2013 - 14:17

gdybyś tak pokazał w przekroju

Proszę bardzo, oto przekroje:
Dołączona grafika
Od lewej:cienka, żywiecka podpiekana i żywiecka parzona. :grin:

#5 zbig3133

zbig3133

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 961 postów
  • MiejscowośćBorowa Góra

Napisano 30 lip 2013 - 14:36

Wg mnie cienka jest OK, co do żywieckiej to chyba trochę za dużo tłuszczu, ale to tylko może być złudzenie :grin:

#6 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1488 postów

Napisano 13 sie 2013 - 21:16

Wczoraj zrobiłem takie oto rzeczy. :grin:
Dołączona grafika
Z lewej słonina parzona, wg Ligawy. Zamiast osłonki barierowej, osłonka białkowa.
Z prawej boczek parzony w osłonce barierowej. Wg tego przepisu:
http://wyrobydomowe....ek-mielony.html
Boczek wyszedł trochę za tłusty, ale taki akurat miałem pod ręką.

#7 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4153 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 13 sie 2013 - 21:54

Todek, ale mi teraz dałeś "pomysła" z tym boczkiem... dzięki !!! peklowałeś jaka ilością peklosoli na kg ?

#8 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1488 postów

Napisano 13 sie 2013 - 22:06

Peklowałem 48 h, mieszanką sól/peklosól-50/50 w ilości 18 g/kg. Dałem także czosnek 1 zb./kg, pieprz 3 g/kg, majeranek 2 g/kg i 2 łyżeczki żelatyny/kg.

#9 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1488 postów

Napisano 14 sie 2013 - 20:51

A wczoraj wykonałem ser z tego przepisu:
http://wyrobydomowe....-czosnkiem.html

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Ser zrobiłem z 3 litrów mleka prosto od krowy. :grin:
Wyszło około 0.5 kg sera.
W smaku Ok, myślę, ze jutro na sniadanko zostanie skonsumowany w całości.

#10 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1488 postów

Napisano 17 wrz 2013 - 21:07

Wczoraj, tak na próbę wyprodukowałem 2 pętka chorizo domowego. Tak z 0.5 kg wieprzowiny /łopatka/ i 17.5 dag słoniny. :grin:
Po wyprodukowaniu:
Dołączona grafika

W "dojrzewalni":
Dołączona grafika

#11 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1488 postów

Napisano 29 wrz 2013 - 13:38

 Przedwczoraj, wyprodukowałem taką oto mielonkę, a'la "luncheonmeat". Użyto 1 kg mięsa z łopatki/szynki, 30 dag średniotłustego boczku i 30 dag mięsa z golonki. Mięso pokrojone w sredniej wielkości kawałki i zapeklowane na sucho przez około 36 h, 20 g/kg sól/peklosól 50/50. Następnie mięso z łopatki/szynki i boczek na sitku 8 mm, a golonka 2 razy na sitku 4.5 mm. Dodano: cukier, czosnek, pieprz czarny, woda, mąka pszenna, gotowa przyprwa do mielonki i 2 łyżeczki żelatyny. Parzenie przez 1.5 h w temp 72-75C, część w osłonce termokurczliwej,a część w prasce.

Załączony plik  Mielonka V.jpg   22,46 KB   29 Ilość pobrań

 

Produkt smakowo OK, moim dziewczynom smakuje. :D


Użytkownik Todek edytował ten post 29 wrz 2013 - 13:40


#12 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1488 postów

Napisano 16 paź 2013 - 10:52

Trochę kaszanki, oczywiście pieczonej. :D

Załączone pliki


Użytkownik Todek edytował ten post 16 paź 2013 - 10:53


#13 wies

wies

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 65 postów
  • Miejscowośćuk

Napisano 16 paź 2013 - 12:04

Witam.Wyroby wyglądają świetnie i napewno extra smakują.Pozwoliłem sobie na dodanie wyników wczorajszego wędzenia w nowej wędzarni { jeszcze nie opanowana } Pozdrawiam i rzyczę przyjemnego dymnienia

Załączone pliki



#14 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1488 postów

Napisano 18 paź 2013 - 18:11

Tak sobie dzisiaj troszkę podymiłem, i wyprodukowałem trochę kiełbasy wg tego przepisu:

http://wyrobydomowe....-z-jelenia.html

kawałeczek boczku i kilka kawałków słoninki. :D

Słoninka, bo za cienka na słoninę :tongue: , została po wędzeniu posypana papryką i taką ukraińską przyprawą do "sała".

Załączone pliki


Użytkownik Todek edytował ten post 18 paź 2013 - 18:13


#15 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1488 postów

Napisano 23 lis 2013 - 09:22

Trochę zadymiłem i wyprodukowałem trochę salcesonu. :)

Załączony plik  Żywiecka i inne.jpg   42,75 KB   25 Ilość pobrań

 

Żywiecka wg przepisu pisv 67, cienka z głowy, z tego co miałem, karkówka, łopatka, golonka, boczek i różne ścinki mięs. Saleson domowy. :D



#16 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1488 postów

Napisano 23 gru 2013 - 12:16

Tak sobie trochę wczoraj pozadymiałem. :)

Żywiecka.

Załączony plik  Zadyma 22-23.12.13 002.jpg   49,88 KB   22 Ilość pobrań

Taka tam zwyczajna, wieprzowo-drobiowa (indyk).

Załączony plik  Zadyma 22-23.12.13 003.jpg   49,96 KB   21 Ilość pobrań

Też jak zwyczajna, tyle, że wieprzowo-dzikowa.

Załączony plik  Zadyma 22-23.12.13 004.jpg   32,58 KB   21 Ilość pobrań

I początek dzisiejszego dymienia.

Załączony plik  Zadyma 22-23.12.13 006.jpg   45,76 KB   20 Ilość pobrań

 



#17 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1488 postów

Napisano 25 gru 2013 - 12:19

A tak to wygląda w przekroju. :) Na dole pasztet, boczek, szynka, baleron wędzony w osłonce białkowej, a na górze kiełbasa wieprzowo-dzikowa i wieprzowo-indykowa. :)

Załączony plik  Zadyma 22-23.12.13 II 002.jpg   42,4 KB   18 Ilość pobrań

 

A tutaj ścinkowa z przepisu ElGregora, po wędzeniu, przed podsuszaniem.

 

Załączony plik  Zadyma 22-23.12.13 II 001.jpg   44,28 KB   20 Ilość pobrań

Załączone pliki


Użytkownik Todek edytował ten post 25 gru 2013 - 12:21


#18 Jan30

Jan30

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 181 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 25 gru 2013 - 14:38

Apetycznie wyglądają

#19 redzed

redzed

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 957 postów

Napisano 25 gru 2013 - 17:53

Todek, naprawdę masz dar.  Wyroby wspaniałe, i tyle rozmaitości! :clap:



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2218 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 25 gru 2013 - 18:29

Todek , piekne wyroby :clap: :clap: :clap: :clap:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych