Jump to content
Przypominam Państwu, iż celem ochrony naszych unikatowych zasobów, dostęp do działu z recepturami branżowymi możliwy jest dopiero po osiągnięciu liczby co najmniej 35 postów na forum. ×

Recommended Posts

Tak sobie pomyślałem, że może założę swój "temacik" i będę w nim, co jakiś czas, opisywał co udało mi się wykonać.

Na początek przedstawię mój sprzęt wędzarniczy. :grin: Tak stara, może z 15 letnia beczka, ale daję radę. Na placu panuje lekki bałagan, bo jest to tak prawdę mówiąc plac budowy. Rozpoczynam pomaleńku budowę wiaty/altany, widać zabetonowaną kotwę, pod którą stanie taka bardziej fachowa wędzarka i grill.

Dołączona grafika

 

Dołączona grafika

 

Tutaj wędzenie "Zywieckiej" wg przepisu halusi, paseczka żeberek i powiedzmy "kiełbasy zwyczajnej".

Dołączona grafika

Po wędzeniu:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Po parzeniu, w spiżarce:

Dołączona grafika

Kiełbasa smakowo wyszła bardzo dobra, chociaż "cienka" miała być bardziej tłusta, a wyszła prawie jak szynkowa. :grin:

Jeden baton "żywieckiej" nie był parzony tylko podpiekany. Troche za krótko i wyszedł lekko niedopieczony, ale moi lubią takie więc już go praktycznie nie ma. Jednakże następnym razem podpiekanie zrobie trochę dłuższe.

Aha, wędziłem drewnem dębu i akacji.

  • Replies 434
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Wszystko fajnie . Masz fajne miejsce na wędzarnię w rogu koło budynku z suporeksu .U mnie tez była pierwsza beczka . Już po drugim wędzeniu zrozumiałem ,że to nie to .Nie ma to jak drzwi w wędzarni .
Z wyglądu wyroby pierwsza klasa, gdybyś tak pokazał w przekroju to dopiero zobaczymy czy za sucha :thumbsup: :clap:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Wg mnie cienka jest OK, co do żywieckiej to chyba trochę za dużo tłuszczu, ale to tylko może być złudzenie :grin:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

  • 2 weeks later...

Wczoraj zrobiłem takie oto rzeczy. :grin:

Dołączona grafika

Z lewej słonina parzona, wg Ligawy. Zamiast osłonki barierowej, osłonka białkowa.

Z prawej boczek parzony w osłonce barierowej. Wg tego przepisu:

http://wyrobydomowe.blox.pl/2012/03/Boczek-mielony.html

Boczek wyszedł trochę za tłusty, ale taki akurat miałem pod ręką.

Peklowałem 48 h, mieszanką sól/peklosól-50/50 w ilości 18 g/kg. Dałem także czosnek 1 zb./kg, pieprz 3 g/kg, majeranek 2 g/kg i 2 łyżeczki żelatyny/kg.

A wczoraj wykonałem ser z tego przepisu:

http://wyrobydomowe.blox.pl/2013/08/Ser-suwalski-z-czosnkiem.html

 

Dołączona grafika

 

Dołączona grafika

 

Ser zrobiłem z 3 litrów mleka prosto od krowy. :grin:

Wyszło około 0.5 kg sera.

W smaku Ok, myślę, ze jutro na sniadanko zostanie skonsumowany w całości.

  • 1 month later...

Wczoraj, tak na próbę wyprodukowałem 2 pętka chorizo domowego. Tak z 0.5 kg wieprzowiny /łopatka/ i 17.5 dag słoniny. :grin:

Po wyprodukowaniu:

Dołączona grafika

 

W "dojrzewalni":

Dołączona grafika

  • 2 weeks later...

 Przedwczoraj, wyprodukowałem taką oto mielonkę, a'la "luncheonmeat". Użyto 1 kg mięsa z łopatki/szynki, 30 dag średniotłustego boczku i 30 dag mięsa z golonki. Mięso pokrojone w sredniej wielkości kawałki i zapeklowane na sucho przez około 36 h, 20 g/kg sól/peklosól 50/50. Następnie mięso z łopatki/szynki i boczek na sitku 8 mm, a golonka 2 razy na sitku 4.5 mm. Dodano: cukier, czosnek, pieprz czarny, woda, mąka pszenna, gotowa przyprwa do mielonki i 2 łyżeczki żelatyny. Parzenie przez 1.5 h w temp 72-75C, część w osłonce termokurczliwej,a część w prasce.

post-55626-0-65968800-1380458274.jpg

 

Produkt smakowo OK, moim dziewczynom smakuje. :D

Edited by Todek
  • 3 weeks later...

Tak sobie dzisiaj troszkę podymiłem, i wyprodukowałem trochę kiełbasy wg tego przepisu:

http://wyrobydomowe.blox.pl/2013/04/Kielbasa-mysliwska-z-jelenia.html

kawałeczek boczku i kilka kawałków słoninki. :D

Słoninka, bo za cienka na słoninę :tongue: , została po wędzeniu posypana papryką i taką ukraińską przyprawą do "sała".

post-55626-0-67244100-1382116282_thumb.jpg

post-55626-0-22536200-1382116293.jpg

Edited by Todek
  • 1 month later...

Trochę zadymiłem i wyprodukowałem trochę salcesonu. :)

post-55626-0-14347800-1385194831_thumb.jpg

 

Żywiecka wg przepisu pisv 67, cienka z głowy, z tego co miałem, karkówka, łopatka, golonka, boczek i różne ścinki mięs. Saleson domowy. :D

  • 1 month later...

Tak sobie trochę wczoraj pozadymiałem. :)

Żywiecka.

post-55626-0-07455700-1387797169_thumb.jpg

Taka tam zwyczajna, wieprzowo-drobiowa (indyk).

post-55626-0-01065500-1387797242_thumb.jpg

Też jak zwyczajna, tyle, że wieprzowo-dzikowa.

post-55626-0-02748600-1387797302_thumb.jpg

I początek dzisiejszego dymienia.

post-55626-0-26541300-1387797351_thumb.jpg

 

A tak to wygląda w przekroju. :) Na dole pasztet, boczek, szynka, baleron wędzony w osłonce białkowej, a na górze kiełbasa wieprzowo-dzikowa i wieprzowo-indykowa. :)

post-55626-0-00218700-1387970154_thumb.jpg

 

A tutaj ścinkowa z przepisu ElGregora, po wędzeniu, przed podsuszaniem.

 

post-55626-0-58361300-1387970235_thumb.jpg

post-55626-0-33237800-1387970202_thumb.jpg

Edited by Todek

A tutaj jeszcze dwa produkty dojrzewające: :)

Schab karkowy zrobiony na wzór polędwicy a'la parmeńskiej.

post-55626-0-51995300-1388061740_thumb.jpg

 

i polędwiczka zrobiona wg przepisu miro.

post-55626-0-53674700-1388061798_thumb.jpg

Fajna taka młodziutka a już tak ładnie podsuszona, jak przechowujesz ścinkową?

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

jak przechowujesz ścinkową?

Nie wiem czy dobrze robię, ale trzymam ją w takiej normalnej lodówce, starym Mińsku Atlant.

W lodówce od wczoraj, a wcześniej wisiała w pomieszczeniu, w którym jest temp. około 15C. Niestety nie wiem jaka jest wilgotność bo nie mam czym zmierzyć, ale wszystkie wyroby ładnie tam podsychają.

Edited by Todek
  • 3 months later...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.