Jump to content

Todkowe zadymianie, a może i nie tylko


Recommended Posts

Tak sobie pomyślałem, że może założę swój "temacik" i będę w nim, co jakiś czas, opisywał co udało mi się wykonać.

Na początek przedstawię mój sprzęt wędzarniczy. :grin: Tak stara, może z 15 letnia beczka, ale daję radę. Na placu panuje lekki bałagan, bo jest to tak prawdę mówiąc plac budowy. Rozpoczynam pomaleńku budowę wiaty/altany, widać zabetonowaną kotwę, pod którą stanie taka bardziej fachowa wędzarka i grill.

Dołączona grafika

 

Dołączona grafika

 

Tutaj wędzenie "Zywieckiej" wg przepisu halusi, paseczka żeberek i powiedzmy "kiełbasy zwyczajnej".

Dołączona grafika

Po wędzeniu:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Po parzeniu, w spiżarce:

Dołączona grafika

Kiełbasa smakowo wyszła bardzo dobra, chociaż "cienka" miała być bardziej tłusta, a wyszła prawie jak szynkowa. :grin:

Jeden baton "żywieckiej" nie był parzony tylko podpiekany. Troche za krótko i wyszedł lekko niedopieczony, ale moi lubią takie więc już go praktycznie nie ma. Jednakże następnym razem podpiekanie zrobie trochę dłuższe.

Aha, wędziłem drewnem dębu i akacji.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 434
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Wszystko fajnie . Masz fajne miejsce na wędzarnię w rogu koło budynku z suporeksu .U mnie tez była pierwsza beczka . Już po drugim wędzeniu zrozumiałem ,że to nie to .Nie ma to jak drzwi w wędzarni .
Link to comment
Share on other sites

Z wyglądu wyroby pierwsza klasa, gdybyś tak pokazał w przekroju to dopiero zobaczymy czy za sucha :thumbsup: :clap:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Link to comment
Share on other sites

Wg mnie cienka jest OK, co do żywieckiej to chyba trochę za dużo tłuszczu, ale to tylko może być złudzenie :grin:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Wczoraj zrobiłem takie oto rzeczy. :grin:

Dołączona grafika

Z lewej słonina parzona, wg Ligawy. Zamiast osłonki barierowej, osłonka białkowa.

Z prawej boczek parzony w osłonce barierowej. Wg tego przepisu:

http://wyrobydomowe.blox.pl/2012/03/Boczek-mielony.html

Boczek wyszedł trochę za tłusty, ale taki akurat miałem pod ręką.

Link to comment
Share on other sites

A wczoraj wykonałem ser z tego przepisu:

http://wyrobydomowe.blox.pl/2013/08/Ser-suwalski-z-czosnkiem.html

 

Dołączona grafika

 

Dołączona grafika

 

Ser zrobiłem z 3 litrów mleka prosto od krowy. :grin:

Wyszło około 0.5 kg sera.

W smaku Ok, myślę, ze jutro na sniadanko zostanie skonsumowany w całości.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 weeks later...

 Przedwczoraj, wyprodukowałem taką oto mielonkę, a'la "luncheonmeat". Użyto 1 kg mięsa z łopatki/szynki, 30 dag średniotłustego boczku i 30 dag mięsa z golonki. Mięso pokrojone w sredniej wielkości kawałki i zapeklowane na sucho przez około 36 h, 20 g/kg sól/peklosól 50/50. Następnie mięso z łopatki/szynki i boczek na sitku 8 mm, a golonka 2 razy na sitku 4.5 mm. Dodano: cukier, czosnek, pieprz czarny, woda, mąka pszenna, gotowa przyprwa do mielonki i 2 łyżeczki żelatyny. Parzenie przez 1.5 h w temp 72-75C, część w osłonce termokurczliwej,a część w prasce.

post-55626-0-65968800-1380458274.jpg

 

Produkt smakowo OK, moim dziewczynom smakuje. :D

Edited by Todek
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Tak sobie dzisiaj troszkę podymiłem, i wyprodukowałem trochę kiełbasy wg tego przepisu:

http://wyrobydomowe.blox.pl/2013/04/Kielbasa-mysliwska-z-jelenia.html

kawałeczek boczku i kilka kawałków słoninki. :D

Słoninka, bo za cienka na słoninę :tongue: , została po wędzeniu posypana papryką i taką ukraińską przyprawą do "sała".

post-55626-0-67244100-1382116282_thumb.jpg

post-55626-0-22536200-1382116293.jpg

Edited by Todek
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 1 month later...

A tak to wygląda w przekroju. :) Na dole pasztet, boczek, szynka, baleron wędzony w osłonce białkowej, a na górze kiełbasa wieprzowo-dzikowa i wieprzowo-indykowa. :)

post-55626-0-00218700-1387970154_thumb.jpg

 

A tutaj ścinkowa z przepisu ElGregora, po wędzeniu, przed podsuszaniem.

 

post-55626-0-58361300-1387970235_thumb.jpg

post-55626-0-33237800-1387970202_thumb.jpg

Edited by Todek
Link to comment
Share on other sites

jak przechowujesz ścinkową?

Nie wiem czy dobrze robię, ale trzymam ją w takiej normalnej lodówce, starym Mińsku Atlant.

W lodówce od wczoraj, a wcześniej wisiała w pomieszczeniu, w którym jest temp. około 15C. Niestety nie wiem jaka jest wilgotność bo nie mam czym zmierzyć, ale wszystkie wyroby ładnie tam podsychają.

Edited by Todek
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.