Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Todkowe zadymianie, a może i nie tylko


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
353 odpowiedzi w tym temacie

#341 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 980 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 09 cze 2019 - 18:33

:clap: Brawa, słonina wygląda ponętnie.



#342 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1513 postów

Napisano 11 cze 2019 - 09:04

Tuszonka Wp + Woł. :)

Załączony plik  DSCF0019.JPG   84,22 KB   5 Ilość pobrań



#343 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 980 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 11 cze 2019 - 17:37

Wygląda że będzie "na bogato". Super.



#344 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1513 postów

Napisano 13 cze 2019 - 13:08

I mielonka a'la tyrolska po otwarciu. :)

Załączony plik  DSCF0019.JPG   69,43 KB   5 Ilość pobrań



#345 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1513 postów

Napisano 15 cze 2019 - 08:21

No to otworzyłem tuszonkę wp.-woł.

Tak wygląda w puszce.

Załączony plik  DSCF0019.JPG   86,34 KB   5 Ilość pobrań

I na talerzyku.

Załączony plik  DSCF0020.JPG   96,68 KB   6 Ilość pobrań

Tuszonka była robiona wg tej receptury.

z 1000 g wp.z łopatki i 500 g wołowiny (szponder).

 

Skład konserwy:
1. Mięso wieprzowe (lub wołowe) najwyższej jakości, o zawartości tłuszczu nie większej niż 6%, stanowi 97,50% wsadu konserwy.
2. Cebula świeża zmielona – 1,33 % (można zastąpić ją suszem cebulowym w ilości 4 razy mniejszej od ilości cebuli świeżej).
3. Pieprz czarny mielony – 0,01 %
4. Liść laurowy – 0,02 % cały. Wygodniej jest używać mielonego, ale wtedy w ilości 4 razy mniejszej nić liścia całego.
5. Sól (warzonka) – 1,14 %
Sterylizacja konserw lub pasteryzacja słoików – wg obowiązujących u nas norm.

Sterylizowana była w szybkowarze 20 + 70 +20

Konserwa jest bardzo dobra, tyle, że jakby lekko za mało słona, i jakby za krótko sterylizowana. Następnym razem dodam z 10 min.

 



#346 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1513 postów

Napisano 17 lip 2019 - 15:11

Konserwa turystyczna.

 

Załączony plik  DSCF0021.JPG   82,27 KB   6 Ilość pobrań



#347 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6803 postów

Napisano 17 lip 2019 - 20:43

Konserwa turystyczna
Co tam zaaplikowałeś  ;) 

#348 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1513 postów

Napisano 17 lip 2019 - 21:49

Co tam zaaplikowałeś ;)

A takie tam, co znalazłem w zamrażarce. :)

Kawałek łopatki, kawałek boczku i skórki wp.

Wp. II około 70%

Wp. III około 20 %

I skórki około 8 %

Na wzór 19.

Tylko chyba trochę za chuda będzie :D



#349 nestor

nestor

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 897 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 17 lip 2019 - 22:40

A przyprawy jakie dodałeś?



#350 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1513 postów

Napisano 18 lip 2019 - 07:44

A przyprawy jakie dodałeś?

 

Przyprawy:

- pieprz – 0.7 g/kg

- papryka – 1 g/kg

- ziele ang. – 0.3 g/kg

- cukier – 2 g/kg

- woda 3% - 30 g/kg



#351 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6803 postów

Napisano 18 lip 2019 - 07:53

Przyprawy:
To bardzo delikatna   ;)

#352 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1513 postów

Napisano 18 lip 2019 - 07:56

To bardzo delikatna ;)

No tak jest w 19. :) To tak dałem. Zobaczymy jak wyjdzie smakowo.Za kilka dni, jak się przegryzie, otworzę i zdegustuję.


Użytkownik Todek edytował ten post 18 lip 2019 - 07:57


#353 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6803 postów

Napisano 18 lip 2019 - 08:06

No tak jest w 19
:facepalm: Tak - ale to nie te przyprawy tamte były naturalne a te modyfikowane  - a nalewki robisz mocne  ;)   :thumbsup:

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#354 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1513 postów

Napisano 18 lip 2019 - 08:37

Tak - ale to nie te przyprawy tamte były naturalne a te modyfikowane

Pieprzu i ziela używam tylko w ziarnach, a nie mielonych.

A ten przywiozłem osobiście z Maroka.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych