Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Todkowe zadymianie, a może i nie tylko


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
344 odpowiedzi w tym temacie

#21 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1488 postów

Napisano 26 gru 2013 - 13:43

A tutaj jeszcze dwa produkty dojrzewające: :)

Schab karkowy zrobiony na wzór polędwicy a'la parmeńskiej.

Załączony plik  Zadyma 22-23.12.13 001.jpg   29,42 KB   16 Ilość pobrań

 

i polędwiczka zrobiona wg przepisu miro.

Załączony plik  Zadyma 22-23.12.13 005.jpg   37,98 KB   16 Ilość pobrań



#22 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1488 postów

Napisano 03 sty 2014 - 11:45

A tutaj "scinkowa" wg przepisu ElGregora. :) Wyprodukowana w dniu 22.12.2013 r.

 

Załączony plik  Ścinkowa.jpg   43,84 KB   15 Ilość pobrań


Użytkownik Todek edytował ten post 03 sty 2014 - 11:45


#23 SIVON

SIVON

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1414 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 03 sty 2014 - 11:52

Fajna taka młodziutka a już tak ładnie podsuszona, jak przechowujesz ścinkową?



#24 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1488 postów

Napisano 03 sty 2014 - 12:27

jak przechowujesz ścinkową?

Nie wiem czy dobrze robię, ale trzymam ją w takiej normalnej lodówce, starym Mińsku Atlant.

W lodówce od wczoraj, a wcześniej wisiała w pomieszczeniu, w którym jest temp. około 15C. Niestety nie wiem jaka jest wilgotność bo nie mam czym zmierzyć, ale wszystkie wyroby ładnie tam podsychają.


Użytkownik Todek edytował ten post 03 sty 2014 - 12:29


#25 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1488 postów

Napisano 12 kwi 2014 - 20:13

Trochę białej na święta. :)

Załączone pliki



#26 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1488 postów

Napisano 19 kwi 2014 - 13:47

I trochę tego i owego na Wielkanoc. :D

Chyba szynka, może łopatka i boczuś. ;)

Załączony plik  Wędzonki I 002.jpg   59,41 KB   15 Ilość pobrań

Od lewej, kiełbasa na podstawie przepisu "sami swoi", żywiecka i taka moja z mięsem z dzika 50%.

Załączony plik  Wędzonki I 003.jpg   67,39 KB   16 Ilość pobrań

No i troszkę słoninki wędzonej, paprykowanej.

Załączony plik  Wędzonki I 006.jpg   59,88 KB   15 Ilość pobrań

To tylko część, tj. gdzies tak 1/2, reszta już zamrożona.

Zrobiłem jeszcze ala ścinkową wg ElGregora. Fotki wstawię, jak pomyślnie przejdzie proces dojrzewania. :)


Użytkownik Todek edytował ten post 19 kwi 2014 - 13:48


#27 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13849 postów

Napisano 19 kwi 2014 - 13:47

I pozostaje życzyć Wesołych Świąt  :thumbsup:



#28 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1488 postów

Napisano 14 lip 2014 - 13:21

Taka tam "pieczeń rzymska". :) Wykonana z  wieprzowiny i sarniny w proporcji 60 : 40.

 

Załączone pliki



#29 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1488 postów

Napisano 23 lip 2014 - 20:17

Trochę wczorajszej produkcji. :) Szynka, boczek i kiełbasa a la bielska z sarniną zamiast wołowiny. Piszę, trochę, bo jest jeszcze kiełbasa z mięsem z dzika 50:50 i krakowska wg kostka, ale zanim wróciłem dzisiaj z pracy, to moja Pani już ją zapakowała.

Załączone pliki



#30 redzed

redzed

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 957 postów

Napisano 24 lip 2014 - 00:40

Eleganckie wyroby Todek. Niewątpliwie smaczne.



#31 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1488 postów

Napisano 01 wrz 2014 - 21:42

Kilka dni temu miałem chwilę wolnego czasu to się pobawiłem i wyprodukowałem trochę salcesonu, białego i czarnego. :)

Załączony plik  Wyroby 08.14 001.jpg   76,29 KB   9 Ilość pobrań

 

Oczywiście było tego trochę więcej, w sumie jakieś 6 kg ( 2 kg czarnego i 4 kg białego), ale nie wszystko dla mnie.

 

A i zapomniałbym, zrobiłem troszkę konserw słoikowych, po 6 szt. słoików. :)

Załączony plik  Wyroby 08.14 003.jpg   59,9 KB   9 Ilość pobrań

Załączony plik  Wyroby 08.14 005.jpg   51,55 KB   9 Ilość pobrań

 

Od lewej: parzona trzykrotnie, tuszonka (otwarta) i zapiekana w piekarniku.



#32 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1488 postów

Napisano 25 wrz 2014 - 10:29

Moja ostatnia produkcja, nazwana przeze mnie konserwa słoikowa boczkowo-mięsna. :tongue:

 

Przygotowany wsad do słoików.

Załączony plik  Konserwa 22.09 001.jpg   84,02 KB   7 Ilość pobrań

 

Parzenie słoików.

Załączony plik  Konserwa 22.09 002.jpg   54,62 KB   7 Ilość pobrań

 

A konserwa powstała z;

1 kg boczku średniochudego,

1 kg gulaszowego, łopatka.

 

Mięso pokrojone w kostkę zapeklowane przez 48 h, solą/peklosolą 50/50 w ilości 18 g/kg.

 

Ładniejsze kawałki boczku i gulaszowego pokrojone w kawałki 2x2 cm, 2x3 cm.

Pozostały boczek zmielony na sitku 13 mm maszynka Zelmer 8).

Pozostałe gulaszowe zmielone 50/50 na sitkach 8 mm i 10 mm.

Skóra z boczku ugotowana, zmielona 3 razy na sitku 4.5 mm, następnie zmiksowana blenderem z rosołem pozostałym z jej gotowania.

Dodane przyprawy:

-pieprz 2 g/kg

-majeranek 1 g/kg

-papryka słodka 1 g/kg

-czosnek 2-3 g/kg

 

Zapakowane w słoiki 400 ml. Do każdego słoika na górę kawałek listka laurowego i 1 ziele ang. Pasteryzowane 3 razy w temp. około 80-90 C przez 40, 30 i 20 min.

Jak smakuje, jeszcze nie wiem, bo teraz dojrzewa w lodówce.


Użytkownik Todek edytował ten post 25 wrz 2014 - 10:30


#33 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1488 postów

Napisano 05 lis 2014 - 21:10

A tutaj trochę mortadeli, jakieś 2 kg. Na fotce jeden baton, a były trzy. :)

Załączony plik  Mortadela 003.jpg   39,54 KB   9 Ilość pobrań

 

Zrobionej z tego przepisu:

http://wyrobydomowe....ela-morska.html

Trochę go zmodyfikowałem, bo zamiast cielęciny dałem mięso z podudzi indyczych. Konsystencja jest OK, wypływu płynów praktycznie zero. Smak bardzo dobry, jedynie co, to zwiększyłbym ilość przypraw, bo jest bardzo łagodna. Ale może tak ma właśnie być. :)



#34 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1488 postów

Napisano 02 gru 2014 - 13:28

Takie tam, ostatnie moje zabawy. :)

Załączony plik  Mielonka a 002.jpg   48,32 KB   9 Ilość pobrań

 

Od góry "szynka" prasowana z udźca indyka. Niżej szynka konserwowa z wieprzowiny. Obok boczek zwijany, pieczony oraz salceson "biały" i "czarny." 



#35 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2218 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 02 gru 2014 - 13:49

Wszystko piekne :clap: :clap: ,coto znaczy szynka prasowana? :blush:



#36 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2418 postów

Napisano 02 gru 2014 - 13:51

ostatnie moje zabawy
Super zabawa ,też tak lubię :) 

#37 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 02 gru 2014 - 14:29

 

ostatnie moje zabawy
Super zabawa ,też tak lubię :) 

 

Ja też lubię bawić się w te klocki. :thumbsup:



#38 Einshell

Einshell

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 02 gru 2014 - 18:15

coto znaczy szynka prasowana? :blush:
...Eli55... :w00t: Jak to..? Czy to ''chwilowa pomrocznośc jasna''...? :rolleyes: Toż , to z praski - szynkowara , szyneczka jest :D ;) :thumbsup: Super wyroby Todek :clap:  Pozdrawiam serdecznie :)

#39 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1488 postów

Napisano 02 gru 2014 - 18:18

 

 

ostatnie moje zabawy
Super zabawa ,też tak lubię :) 

 

Ja też lubię bawić się w te klocki. :thumbsup:

 

Oj lubię, lubię. :D Czasami jak długo nic nie robię, to aż mnie zaczyna normalnie nosić i wtedy muszę się pobawić. :D



#40 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1488 postów

Napisano 22 gru 2014 - 23:01

A dzisiaj sobie moją LP upiekliśmy taki oto chlebek z gotowej mieszanki zakupionej w Biedronce. :)

Załączony plik  Chleb S.jpg   51,49 KB   8 Ilość pobrań

 

Chlebek, ciemny, razowy, taki jakby lekko gorzkawy, ale spokojnie jadalny. :)


Użytkownik Todek edytował ten post 22 gru 2014 - 23:02





Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych