ziezielony Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #326 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Boczki... mistrzówka Todek te haki w szynkę.... ała.... Można za samą siatkę czepiać, dziurwy nie będzie...chyba, że to tak z premedytacją to nie wnikam .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #327 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 te haki w szynkę.... ała.... To jest męska, hardkorowa masarka Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #328 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 To jest męska, hardkorowa masarka .... i tylko haków szkoda... :laugh: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #329 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 (edytowane) Todek te haki w szynkę.... ała.... Można za samą siatkę czepiać, dziurwy nie będzie...Ałłła, to fakt, straszne to jest. Może jakoś to przeżyję. Duży jestem, to się nie potnę.Spoko, luzik. To taka wiejska robota. Edytowane 17 Kwietnia 2019 przez Todek http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #330 Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Trochę białej zrobiłem. I się smaży z cebulką przed podaniem na stół. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #331 Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Piękne, faktycznie dobry szwagier jesteś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 3 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #332 Opublikowano 3 Maja 2019 No to zrobiłem i ja. Drobiowa z serem feta i szpinakiem na grilla. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #333 Opublikowano 3 Maja 2019 (edytowane) Drobiowa z serem feta i szpinakiem na grilla. Jak ją oceniasz?I jakiej "fety" użyłeś?Ja do swojej użyłam oryginalnej greckiej, czyli z kozo-owcy.W czasie parzenia spod osłonek puściło białko mleczne.Wydaje mi się, że lepsza byłaby krowia - jak pisze @redzed, może typu twardy solan?. Na zdjęciu widać to białko na powierzchni wody w 28-litrowym garnku: Edytowane 3 Maja 2019 przez EAnna Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #334 Opublikowano 3 Maja 2019 No to zrobiłem i ja. Pięknie, ale mam pytanie. Czy tę kiełbasę należy sparzyć przed grillowaniem? Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 3 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #335 Opublikowano 3 Maja 2019 (edytowane) Jak ją oceniasz?I jakiej "fety" użyłeś?Ja do swojej użyłam oryginalnej greckiej, czyli z kozo-owcy. Oceniam bardzo dobrze. Wszystkim smakowała. Użyłem do niej mięsa z udek. Lepsze kawałki zmielone na sitku 8, a gorsze i wszystkie skórki na sitku 4.5. Maszynka zelmer nr 8.Użyłem fety owczo-koziej,Takiej.Ja nie parzyłem, poszła na grill surowa. Edytowane 3 Maja 2019 przez Todek http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 8 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #336 Opublikowano 8 Maja 2019 No to i ja zrobiłem chipsy ze skórek. Są całkiem całkiem, tylko trochę za słone. Następnym razem dam mniej soli do gotowania skórek. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 9 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #337 Opublikowano 9 Czerwca 2019 (edytowane) No to wczoraj powstały moje pierwsze konserwy w puszkach. Słonina.Mielonka.Która po otwarciu wygląda tak.Jedną puszke otworzyłem dzisiaj rano. Może jeszcze za wczesnie bo pewnie powinna podojrzewac kilka dni. Zauważyłem, że wsad mocno się skurczył. Ale może to dlatego, że ta puszka nie była napełniona w całości, było tylko 200 g wsadu zamiast 300g ( Tyle mi zostało, coś żle obliczyłem ilość). Jeżeli chodzi o smak, to jest bardzo dobra, lepsza niż ze słoika.Na śniadaniu została pożarta w jednej chwili. Skład mielonki to:Wp I łopatka 550 g sitko 13 mmWp II boczek 400 g sitko 8 mmWp III okrawki z łopatki 250 g sitko 4,5 mmSkórki gotowane około 50 g sitko 2 mmRosół z gotowania skórek około 100 mlMaka ziem. 30 g.Na tą ilość składników:Peklosól 14 gpieprz 1,2 gczosnek, płatki 1,2 gziele ang. 0,24 garomat tyr. 1 gSterylizacja w szybkowarze 15 + 40 + 20. Edytowane 9 Czerwca 2019 przez Todek http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #338 Opublikowano 9 Czerwca 2019 Masz strasznie niski próg słoności Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 9 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #339 Opublikowano 9 Czerwca 2019 Masz strasznie niski próg słoności No nie wiem. może i tak. Ale Wszyscy co jedli mówili, że jest dobra i, że nie trzeba dawać więcej soli.Soli dałem tyle co mi poradził Zbój Madej. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 9 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #340 Opublikowano 9 Czerwca 2019 (edytowane) A tak wygląda słoninka.Nie wytrzymałem i otworzyłem. Co mogę powiedzieć. Dla mnie jest super. Mięciutka, można praktycznie smarować na chlebie,aromatyczna.Robiłem taką w słoiku, ale ta to jest zupełnie co innego.Była zasolona dawką 23 g/kg i nie jest za słona. Sól jest wyczuwalna, ale jest ok. Edytowane 9 Czerwca 2019 przez Todek http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 9 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #341 Opublikowano 9 Czerwca 2019 Brawa, słonina wygląda ponętnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 11 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #342 Opublikowano 11 Czerwca 2019 Tuszonka Wp + Woł. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 11 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #343 Opublikowano 11 Czerwca 2019 Wygląda że będzie "na bogato". Super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 13 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #344 Opublikowano 13 Czerwca 2019 I mielonka a'la tyrolska po otwarciu. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 15 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #345 Opublikowano 15 Czerwca 2019 No to otworzyłem tuszonkę wp.-woł.Tak wygląda w puszce.I na talerzyku.Tuszonka była robiona wg tej receptury.z 1000 g wp.z łopatki i 500 g wołowiny (szponder). Skład konserwy: 1. Mięso wieprzowe (lub wołowe) najwyższej jakości, o zawartości tłuszczu nie większej niż 6%, stanowi 97,50% wsadu konserwy.2. Cebula świeża zmielona – 1,33 % (można zastąpić ją suszem cebulowym w ilości 4 razy mniejszej od ilości cebuli świeżej).3. Pieprz czarny mielony – 0,01 %4. Liść laurowy – 0,02 % cały. Wygodniej jest używać mielonego, ale wtedy w ilości 4 razy mniejszej nić liścia całego.5. Sól (warzonka) – 1,14 %Sterylizacja konserw lub pasteryzacja słoików – wg obowiązujących u nas norm.Sterylizowana była w szybkowarze 20 + 70 +20Konserwa jest bardzo dobra, tyle, że jakby lekko za mało słona, i jakby za krótko sterylizowana. Następnym razem dodam z 10 min. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 17 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #346 Opublikowano 17 Lipca 2019 Konserwa turystyczna. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #347 Opublikowano 17 Lipca 2019 Konserwa turystyczna Co tam zaaplikowałeś Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 17 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #348 Opublikowano 17 Lipca 2019 Co tam zaaplikowałeś A takie tam, co znalazłem w zamrażarce. Kawałek łopatki, kawałek boczku i skórki wp.Wp. II około 70%Wp. III około 20 %I skórki około 8 %Na wzór 19.Tylko chyba trochę za chuda będzie http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 17 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #349 Opublikowano 17 Lipca 2019 A przyprawy jakie dodałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 18 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #350 Opublikowano 18 Lipca 2019 A przyprawy jakie dodałeś? Przyprawy:- pieprz – 0.7 g/kg- papryka – 1 g/kg- ziele ang. – 0.3 g/kg- cukier – 2 g/kg- woda 3% - 30 g/kg http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi