Skocz do zawartości

Todkowe zadymianie, a może i nie tylko


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 434
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

te haki w szynkę.... ała....

To jest męska, hardkorowa masarka  :thumbsup:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Todek te haki w szynkę.... ała.... :D Można za samą siatkę czepiać, dziurwy nie będzie...

Ałłła, to fakt, straszne to jest. :tongue: Może jakoś to przeżyję. :D Duży jestem, to się nie potnę.

Spoko, luzik. To taka wiejska robota. :D

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Drobiowa z serem feta i szpinakiem na grilla.

 

Jak ją oceniasz?

I jakiej "fety" użyłeś?

Ja do swojej użyłam oryginalnej greckiej, czyli z kozo-owcy.

W czasie parzenia spod osłonek puściło białko mleczne.

Wydaje mi się, że lepsza byłaby krowia - jak pisze @redzed, może typu twardy solan?.

 

Na zdjęciu widać to białko na powierzchni wody w 28-litrowym garnku:

post-40040-0-70419900-1536953883_thumb.j

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak ją oceniasz?

I jakiej "fety" użyłeś?

Ja do swojej użyłam oryginalnej greckiej, czyli z kozo-owcy.

 

Oceniam bardzo dobrze. :)  Wszystkim smakowała. :) Użyłem do niej mięsa z udek. Lepsze kawałki zmielone na sitku 8, a gorsze i wszystkie skórki na sitku 4.5. Maszynka zelmer nr 8.

Użyłem fety owczo-koziej,

Takiej.

post-55626-0-45862000-1556906348_thumb.jpg

Ja nie parzyłem, poszła na grill surowa. :)

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

No to wczoraj powstały moje pierwsze konserwy w puszkach. :D

Słonina.

post-55626-0-28484800-1560065348_thumb.jpg

Mielonka.

post-55626-0-57906600-1560065334_thumb.jpg

Która po otwarciu wygląda tak.

post-55626-0-02094600-1560065363_thumb.jpg

Jedną puszke otworzyłem dzisiaj rano. Może jeszcze za wczesnie bo pewnie powinna podojrzewac kilka dni. Zauważyłem, że wsad mocno się skurczył. Ale może to dlatego, że ta puszka nie była napełniona w całości, było tylko 200 g wsadu zamiast 300g ( Tyle mi zostało, coś żle obliczyłem ilość). Jeżeli chodzi o smak, to jest bardzo dobra, lepsza niż ze słoika.Na śniadaniu została pożarta w jednej chwili. :D

Skład mielonki to:

Wp I łopatka 550 g sitko 13 mm

Wp II boczek 400 g sitko 8 mm

Wp III okrawki z łopatki 250 g sitko 4,5 mm

Skórki gotowane około 50 g sitko 2 mm

Rosół z gotowania skórek około 100  ml

Maka ziem. 30 g.

Na tą ilość składników:

Peklosól 14 g

pieprz 1,2 g

czosnek, płatki 1,2 g

ziele ang. 0,24 g

aromat tyr. 1 g

Sterylizacja w szybkowarze 15 + 40 + 20.

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Masz strasznie niski próg słoności

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Masz strasznie niski próg słoności

No nie wiem. może i tak. Ale Wszyscy co jedli mówili, że jest dobra i, że nie trzeba dawać więcej soli.

Soli dałem tyle co mi poradził Zbój Madej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A tak wygląda słoninka.

post-55626-0-85418600-1560081389_thumb.jpg

Nie wytrzymałem i otworzyłem. :)

Co mogę powiedzieć. Dla mnie jest super. Mięciutka, można praktycznie smarować na chlebie,aromatyczna.

Robiłem taką w słoiku, ale ta to jest zupełnie co innego.

Była zasolona dawką 23 g/kg i nie jest za słona. Sól jest wyczuwalna, ale jest ok. :)

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to otworzyłem tuszonkę wp.-woł.

Tak wygląda w puszce.

post-55626-0-58248200-1560582371_thumb.jpg

I na talerzyku.

post-55626-0-70022500-1560582393_thumb.jpg

Tuszonka była robiona wg tej receptury.

z 1000 g wp.z łopatki i 500 g wołowiny (szponder).

 

Skład konserwy:
1. Mięso wieprzowe (lub wołowe) najwyższej jakości, o zawartości tłuszczu nie większej niż 6%, stanowi 97,50% wsadu konserwy.
2. Cebula świeża zmielona – 1,33 % (można zastąpić ją suszem cebulowym w ilości 4 razy mniejszej od ilości cebuli świeżej).
3. Pieprz czarny mielony – 0,01 %
4. Liść laurowy – 0,02 % cały. Wygodniej jest używać mielonego, ale wtedy w ilości 4 razy mniejszej nić liścia całego.
5. Sól (warzonka) – 1,14 %
Sterylizacja konserw lub pasteryzacja słoików – wg obowiązujących u nas norm.

Sterylizowana była w szybkowarze 20 + 70 +20

Konserwa jest bardzo dobra, tyle, że jakby lekko za mało słona, i jakby za krótko sterylizowana. Następnym razem dodam z 10 min.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

 

 

Konserwa turystyczna
Co tam zaaplikowałeś  ;) 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co tam zaaplikowałeś ;)

A takie tam, co znalazłem w zamrażarce. :)

Kawałek łopatki, kawałek boczku i skórki wp.

Wp. II około 70%

Wp. III około 20 %

I skórki około 8 %

Na wzór 19.

Tylko chyba trochę za chuda będzie :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.