Skocz do zawartości

Biała Kiełbasa z peklowanej łopatki


grzes855

Rekomendowane odpowiedzi

Będąc ostatnio u znajomego rzeźnika kupiłem u niego 3kg łopatki peklowanej na mokro (wygląd i zapach wspaniały) po 10pln za kg bez kości i skóry.do tego dokupiłem 1kg boczku raczej bardziej chudy i to wszystko na szybko przerobiłem na białą parzoną , przemieliłem wszystko na sitku 10 , dodałem około 100g przygotowanej skórki wieprzowej woda przyprawy i dosyć długo wyrabiałem nadziałem w jelita, po 3 godzinach leżakowania w kuchni,na noc do lodówki i rano parzenie, wieczorem grillowanie.

Kiełbasa lekko tłusta(zbyt chudy boczek) smak inny niz przy tradycyjnym przepisie ale bardzo dobry, skórka i wyrabianie spowodowało to że kiełbasa bardzo zwiezła na zimno absolutnie sie nie kruszy nawet krojona na bardzo cienkie plasterki. Podsumowanie: pełna improwizacja w ramach psiadanej wiedzy - efekt wysmienity

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.