Skocz do zawartości

Szybkie polędwiczki wędzone..


Gregtom

Rekomendowane odpowiedzi

Możesz podać link do tego przepisu, bo coś mi tu nie pasuje ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam wszystkich zadymiarzy... Mam takie pytanie dotyczące wykonania schabu na surowo w tydzień, była tam mowa o trzech etapach peklowania po 36godzin-cukier/mieszanka peklująca/zioła czy można zmieszać wszystkie składniki i skrócić całkowity czas peklowania do 36 godzin w sumie? Pozdrawiam i liczę na poradę

Oczywiście masz na myśli _ polędwicę _

Pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł  :devil:

 

Możesz podać link do tego przepisu, bo coś mi tu nie pasuje ?

Myślę,że kolega się nie obrazi, pewnikiem chodzi o to

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9656-pol%C4%99dwica-wieprzowa-surowa-niekoniecznie-dojrzewaj%C4%85ca-i-niekoniecznie-w%C4%99dzona/

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jesli w kartonie po TV mozesz wedzic (jest na forum), to tym bardziej w wedzarce teleskopowej.. 

W "owej" robilem juz: Kielbache, poledwice, rybki,  poledwiczki, serki, szynki oraz siebie.. Lubie pachniec na dymek  i dlatego jakos mi sie to udaje.. ;-)

Wiedza tylko z WD, a fotki moje i prawdziwe.. 

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

odgrzewając kotleta  ;)   po kilkukrotnym peklowanie polędwiczek i polędwicy w vacum - zastanawiam się czy polędwice i polędwiczki -  na Święta - peklować na mokro w solance 7 % czy pozostać przy vacum  17gr/kg ?

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja tego dylematy nie mam.Peklowanie na sucho wyciąga wodę z wyrobu.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Peklowanie na sucho wyciąga wodę z wyrobu.

Tyle, że ci co peklują w workach "próżniowych" twierdzą, że w tym przypadku nie wyciąga  :) 

Ale powiem coś więcej po niedzieli - bo przygotowałem część wsadu tradycyjnie a część w workach - takie samo mięso, razem będzie wędzone - zobaczę co wyjdzie. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Peklowanie na sucho wyciąga wodę z wyrobu.
Arku...... chyba nie całą  :D  ;) 
[Dodano: 08 gru 2017 - 16:40]

 

 

mało to tego pewnie nie będzie... Sugerowane rozczęściowienie
Nie wiem czy dobrze Cie zrozumiałem  ale jak powiedziałeś ..... pociąłem wszystkie wzdłuż :facepalm:  po pół  tu a drugie pół tam , następnie potraktuję tłuczkiem, skleję i będzie hybryda  ;)  :D  ale będzie bajer :w00t:  :frantics: kanapka suchego i mokrego :blush:  :D  ;) 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:laugh: :laugh: :laugh::clap: :clap:  :clap: 

Część na mokro, część na sucho... :blush:

Z tą wodą.... czy wyssana/wyciągnięta to jest do ustalenia... :thumbsup:

Kwestia skali utraty wagi... lecz czy również smaku???

Jak wędzonek zbyt odwodniony... zawsze można se popić... :thumbsup::D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja robię dodatkowo mały nastrzyk. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.