andrzej k Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Czerwca 2007 Witam Zakładając ten temat nie miałem na myśli nikogo przekonywać że parzona szynka uprzednio zamrożona jest lepsza od świeżej bo tutaj sprawa jest oczywista ,ale taka sytuacja może zaistnieć .Ja właśnie to robiłem w sobotę czyli parzyłem szynkę uwędzoną na początku marca i zamrożoną . Było to celowe bo miałem większą ilość i nie dało się wszystkiego zjeść a teraz jak znalazł . Szyneczkę wyjętą z zamrażarki rozmrażałem przez siedem godzin w chłodnej piwnicy następnie przez dwa dni na dolnej półce w lodówce . Szynka ważyła 2,2 kilograma i przed parzeniem odmierzyłem odpowiednią ilość wody wkładając szynkę do garnka, gdy woda odpowiednio ją przykryła szyneczkę wyjąłem z garnka i przystąpiłem do zagotowania wody . Po zagotowaniu wody szynkę włożyłem do garnka i gotowałem przez około 10 minut . Po tym okresie obniżyłem temperaturę do 85stopni i tak przez dwie godziny. Po sparzeniu szyneczka się chłodziła przez noc w piwnicy .W niedzielę rano podczas degustacji okazało się że szyneczka smakiem, soczystością i kolorkiem nie odbiega od świeżo uwędzonej i parzonej . Z wody po parzeniu powstał smaczny barszczyk. Resztę gorącej wody wlałem do dwóch słoików zakręcanych i po wystudzeniu trafiły do lodówki gdzie czekają na okazję do zrobienia barszczu . Po szyneczce nie ma śladu została tylko na fotkach . Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Czerwca 2007 jak najbardziej sie z Toba Andrzeju zgadzam,tez bym parzyl przedkonsumpcja.slonecznie pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoczny Smok Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Czerwca 2007 Wiele osob tak robi, co widac w ich postach, wiec nie ma problemu, Andrzeju. -- Smoczny Smok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grazia Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Czerwca 2007 Kilka razy tak robiłam i smakowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Października 2007 A czy nie dało by się upiec zamist parzyć ? Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Października 2007 Witam Tomuś . Uwielbiam parzone , są bardziej soczyste .Nie wspomnę o wędzonej surowej . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.