Skocz do zawartości

Parzenie szynek uprzednio zamrożonych


andrzej k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Zakładając ten temat nie miałem na myśli nikogo przekonywać że parzona szynka uprzednio zamrożona jest lepsza od świeżej bo tutaj sprawa jest oczywista ,ale taka sytuacja może zaistnieć .Ja właśnie to robiłem w sobotę czyli parzyłem szynkę uwędzoną na początku marca i zamrożoną . Było to celowe bo miałem większą ilość i nie dało się wszystkiego zjeść a teraz jak znalazł . Szyneczkę wyjętą z zamrażarki rozmrażałem przez siedem godzin w chłodnej piwnicy następnie przez dwa dni na dolnej półce w lodówce . Szynka ważyła 2,2 kilograma i przed parzeniem odmierzyłem odpowiednią ilość wody wkładając szynkę do garnka, gdy woda odpowiednio ją przykryła szyneczkę wyjąłem z garnka i przystąpiłem do zagotowania wody . Po zagotowaniu wody szynkę włożyłem do garnka i gotowałem przez około 10 minut . Po tym okresie obniżyłem temperaturę do 85stopni i tak przez dwie godziny. Po sparzeniu szyneczka się chłodziła przez noc w piwnicy .W niedzielę rano podczas degustacji okazało się że szyneczka smakiem, soczystością i kolorkiem nie odbiega od świeżo uwędzonej i parzonej . Z wody po parzeniu powstał smaczny barszczyk. Resztę gorącej wody wlałem do dwóch słoików zakręcanych i po wystudzeniu trafiły do lodówki gdzie czekają na okazję do zrobienia barszczu . Po szyneczce nie ma śladu została tylko na fotkach .

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.