Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyroby Electry z szynkowarki i nie tylko...


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
539 odpowiedzi w tym temacie

#521 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6795 postów

Napisano 16 lip 2018 - 13:19

Fajna taka zwarta.

#522 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5523 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 16 lip 2018 - 13:39

no mozna cieniutko kroic , z tym zeby si enie rozpadala to nie mam problemu , ciezko tylko w oslonki nabic , i jeszcze mi zabraklo to musialam taka jedna grubsza zrobic ,ale akurat formatem do chlebka pasuje :laugh:



#523 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6464 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 16 lip 2018 - 17:17

tak wyszla , smaczna jest bo

 

Ja wcale bym nie pogardziła , bardzo mi się podoba Twój wyrób  :clap:



#524 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 976 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 17 lip 2018 - 18:06

Bardzo fajna.  :thumbsup:



#525 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5523 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 27 sty 2019 - 20:51

Kielbasa experymentalna

 Załączony plik  20190127_203614 (1024x719).jpg   43,04 KB   6 Ilość pobrań

 

I mieso z poledwicy i lopatki/ 50%
boczek 35%
III z lopatki i warkocz z poledwicy 15% 
mieso peklowane kazde osobno w kawalkach
peklowanie 48 h 16g /kg peklosoli 
Przyprawy :
pieprz czarny 2,5 g /kg 
czosnek 5 g/kg 
cukier 2g/kg
gorczyca cala 2g/kg 
 
rozdrobnienie ..(posiadam maszynke nr 5)
I krojona w  kawalki ok 2-3 cm 
Boczek na sitku 13mm
 
III 3x na najmniejszym( makowe)
 
Mieszanie III z przyprawami i 10 % wody do uzyskania kleistosci dodany boczek i I calosc wymieszana.
Nadziewana w oslonki bialkowe fi65
Osadzanie 2h w temp pokojowej
"wedzenie" - dymem w plynie / altrnatywne-zamiarowane 50st c do uzyskania koloru , podpiekane w temp 90st C do uzyskania 68 st w batonie .
Teraz ma sie troche podsuszyc ..jesli zdazy :)


#526 Fahmann13

Fahmann13

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 21 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 28 sty 2019 - 06:46

Wygląda świetnie, a ta gorczyca to strzał w dziesiątkę jak dla mnie :)

Użytkownik Fahmann13 edytował ten post 28 sty 2019 - 06:46


#527 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1568 postów

Napisano 28 sty 2019 - 07:13

Kielbasa experymentalna
 

Bardzo ładny wyrób Elektro.  :clap:



#528 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6791 postów

Napisano 28 sty 2019 - 07:44

experymentalna
:thumbsup:  

#529 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3340 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 28 sty 2019 - 09:13

Kielbasa experymentalna

 

"Extrementalna " to pewnie dla tego że "farbowana" , bo skład idealny .  



#530 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5523 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 28 sty 2019 - 09:40

Dziekuje za pochwaly  :blush: Heniu tak wlasnie jest "malowana "robilam troche takiej kielbaski na bialo do barszczyku i z uwagi ze bedzie lekko za tlusta a boczku mialam wiecej to postanowilam pomalowac , smak wyszedl bardzo dobry wiec zrobie taka jak bede mogla wedzic .

Mam jeszcze 2 petka tej drugiej tez podpiekanej tylko jeszcze nie opisana i nie fotografowana , czekam az obeschnie bo taki byl zamiar  to tez sie "pochwale" :tongue:



#531 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5523 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 06 lut 2019 - 14:17

No i prawie juz zapomnialam o niej ..a zostal malutki kawalek ale jakas zdjecie przekroju jest .

 

 

Experymentalna cienka pieczona.
 
II mieso z lopatki i poledwicy 65%
boczek 20%
III z lopatki i warkocz z poledwicy 15% 
mieso peklowane kazde osobno w kawalkach
peklowanie 48 h 16g /kg peklosoli 
Przyprawy :
pieprz czarny 2,5 g /kg 
czosnek 5 g/kg 
cukier 2g/kg
 
rozdrobnienie ..(posiadam maszynke nr 5)
II na sitku 13mm 
Boczek na sitku 13mm
 
III 3x na najmniejszym( makowe)
 
Mieszanie III z przyprawami i 10 % wody do uzyskania kleistosci dodany boczek i II calosc wymieszana.
Nadziewana w jelita wieprzowe .
Osadzanie 2h w temp pokojowej
"wedzenie" - dymem w plynie / altrnatywne-zamiarowane 50st c do uzyskania koloru , 
 
podpiekane w temp 90st C do uzyskania 68 st w srodku kielbasy .
Załączony plik  20190206_124735 (1024x768).jpg   35,39 KB   3 Ilość pobrań


#532 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1299 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 06 lut 2019 - 14:42

Fajna :thumbsup: :clap:



#533 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5523 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 06 lut 2019 - 14:49

Fajna
fotka straszna ale mialam tylko tel pod reka jak TZ kroil ostatni kawalek , inaczej byloby po ptokach :)  

#534 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4981 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 06 lut 2019 - 23:21

fotka straszna ale mialam tylko tel pod reka
 

 

 Fotka straszna  nie straszna. najwazniejsze, ze kielasa dobra  :thumbsup:



#535 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5523 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 11 kwi 2019 - 09:52

Dawno nic nie robilam z szynkowaru ...dietetycznie przed swietami ..drobiowa latwa i prosta  :)

Zelmer 5 

peklowane 18 g p-soli na 1/kg -(uzywam peklo bo chodzi mi o lepsza trwalosc ) 24h w temp +6 st C

2 g bialy pieprz /kg

piersi mielone na szarpaku z nozem 2-skrzydlowym

uda na 8

po dokladnym wyrobieniu do sznkowara i na 12 h do lodowki

nastepnego dnia parzenie w temp 75-78st C do osiagniecia temp wsadu 72 st C

chlodzenia w zimnej wodzie ok 10 min i do lodowki . 

 

i taki to efekt:

Załączony plik  IMG_0592 (808x1024).jpg   59,88 KB   3 Ilość pobrań



#536 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9041 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 11 kwi 2019 - 10:06

dietetycznie przed swietami ..drobiowa latwa i prosta

Niezwykle apetyczna, zachęcająca do  jedzenia  :tongue:  :clap:

Ładne te Twoje mielonki @electra  :thumbsup:



#537 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5523 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 11 kwi 2019 - 10:13

@EAnna, dziekuje  :)

Musi ladnie pachniec ..bo pies przybiega jak sie wyjmuje z lodowki na inne wyroby tak nie reaguje , mozna swobodnie mu powiesic przed nosem i nie ruszy :D jak robilimy biala kielbase to nawet w kuchni nie przebywal.



#538 Rozyczka60

Rozyczka60

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćKrakow

Napisano 08 cze 2019 - 18:47

Twoja wędlina pychota brawo ja także dojdę do perfekcji ha ha

#539 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5523 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 08 cze 2019 - 18:51

Dzieki , :) napewno dojdzisz , ja wczesniej nigdy nie robilam ani nigdy nie widzialam jak sie robi ..dzieki forum i metoda prob i bledow staram sie robic coraz ladniejsze i smaczniejsze wyroby,



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#540 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2276 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 09 cze 2019 - 05:57

:clap: :clap: ladna mielonka






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych