Skocz do zawartości

Wyroby Electry z szynkowarki i nie tylko...


electra

Rekomendowane odpowiedzi

dzisi odbyla sie degustacja probki poledwicy a'la parmenska

zdecydowanie nastepna bedzie juz nie tak minimalistyczna  :)

 na razie tylko ja smakowalam ,reszta domownikow dopiero dostanie jak ja "przezyje" :tongue:

  post-58387-0-08796800-1383229401_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 562
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Przeżyjesz. I nie dziel się !!!

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Druga polowka juz smakowala 

stwierdzil ze" niezle ,pikantne" z tym ze on ogolnie nie przepada za takimi wedlinami ..

moja mama lubi wiec czekam jeszcze na jej opinie 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Brumia mozdzierz kupiony w Szwecji, jest od Jamie Oliver sadze ze w sklepach z jego kolekcja znajdziesz rowniez i w Polsce.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wczoraj byl przeglad zamrazalki :-)

mialy byc pierogi z miesem ale ze okazalo sie ze w sumie nazbieralo sie tego za duzo, postanowilam zrobic pasztet:-)ale 

nie taki tradycyjny" nasz  "

do pasztetu uzylam miesa i warzyw "porosolowe " +karkowke i watrobke drobiowa 

Do jednego pasztetu dodalam  uduszonych suszonych prawdziwkow i suszonego lejkowca detego w postaci proszku,

Pasztet wyszedl znakomity ,zdecydowanie bedzie kolejny na swieta

 

tu przed pieczeniem:

post-58387-0-63648500-1383846108_thumb.jpg

po pieczeniu:

post-58387-0-41574500-1383846296_thumb.jpg

 a tak wyglada final ( z lewej z grzybami)

post-58387-0-98992000-1383846386_thumb.jpg

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dziekuje:-) 

hmm technologie wykonania powiadasz...

mieso z kurczaka i wolowina i warzywa( pietruszka marchw i seler ) byly ugotowane bo z rosolu

karkowke obsmazylam zalalam resztka rosolu co zostal (w innym przypadku bylaby woda do tego wrzucilam 2 obrane cebule posolilam

dusilam do miekkosci 

watrobke obsmazylam na masle i zostawilam az wystygnie 

w pozostalym sosie  po duszeniu karkowki namoczylam bulke ,mialam akurat bagietke

naszaczona bagietke zmielilam 

pozniej zmielilam 2 razy mieso watrobke i warzywa 

polaczylam razem z bagietka i 8 jajkami wymieszalam wszystko bardzo dokladnie.

wszystko doprawialam do smaku galka  sol pieprz czarny i dodalam jeszcze zredukowany sos po duszeniu karkowki.podzielilam na 2 porcje .

 

 poniewaz czesc pasztetu miala byc z grzybami wiec osobno dusilam suszone prawdziwki staralam sie tak zeby prawie caly plyn sie zredukowal.

do jednej czesci masy dodalam pokrojo negrzyby i sos  z ich duszenia do tego  jeszcze ok  1 lyzeczki startych w mozdziezu suszonych lejkowcow.

farsze przelozylam do brytwanek wysmarowanych maslem i obsypanych bulka tarta 

pieklam w 200 stopniach ok 60 min.

po wyjeciu studzilam na kratce  a pozniej do lodowki ,nastepnego dnia wyjelam z brytwanki i ...juz polowa zniknela

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie , waga juz ugotowanych mies:

watrobki bylo ok 300 g

drob  350 g

wolowe 550 g

karkowka 650 g 

warzywa 350 g

 

i ok 3/4 szklanki juz posiekanych uduszonych grzybow 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Boczek rolowany bez skory z szynkowara 

peklowany 19 g/kg peklosoli -48 godzin

2 zabki czasnku w plasterkach 

majeranek i przeprz do smaku,

A tu to co jeszcze zostalo  :)

 

post-58387-0-01145300-1384253549_thumb.jpg

 dziurka- po termometrze

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 Dziekuje :) 

hehe no "model" z niego jak nie wiem..w kazdym razie zostal zatwierdzony jako dobry i moze byc wykonywany alternatywnie do pieczonego :)

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@ANNAM, ja wczesniej robilam pieczony w folji lub bez ,

ale ten tez smakuje niezle ,jest mieciutki i rozplywa sie w ustach  :tongue:

czekam na praske wiec kolejny pewnie bedzie prasowany.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dziurka- po termometrze

 

Najbardziej to podoba mi się ta dziurka :D .Żartowałem.Boczek pierwsza klasa :clap:  

 

P.S

Praska a szynkowar to takie samo urządzenie tylko o innej nazwie. :)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Arkadiuszu wiem ze to prawie to samo tylko forma inna ,

ale boczek nie bedzie musial byc rolada o odpowiedzniej srednicy ,tylko odpowiednio przyciety .

no i taka prostokatna praska potrzebna mi do zrobienia bloku ozorkowego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Boczek rolowany bez skory z szynkowara  peklowany 19 g/kg peklosoli -48 godzin 2 zabki czasnku w plasterkach  majeranek i przeprz do smaku, A tu to co jeszcze zostalo 

 

Wygląda smakowicie :clap:   :tongue:  Jak długo i w jakiej temperaturze parzyłaś.

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mi do zrobienia bloku ozorkowego

 

No do tego to tylko praska.Będę niedługo robił.Pamiętaj ,że masz ok.30% strat i musisz odpowiednio dobrać ilość surowca coby nie zabrakło bo nie sprasujesz.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@jagra,woda 75-78 stopni a parzylam do temperatury w srodku boczku72 stopnie

@arkadiusz,

jak bede robila chetnie skorzystam z Twoich porad ,niestety mam tylko suszona krew

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

niestety mam tylko suszona krew
to w niczym nie przeszkadza :)
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

niczym

a smakowo tez nie?  w sumie nie wiem jak smakuje ze swiezej wiec nie bede miala odniesienia 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.