Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyroby Electry z szynkowarki i nie tylko...


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
539 odpowiedzi w tym temacie

#81 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5118 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 13 lis 2013 - 08:23

Uda się na pewno, patrząc na Twoją roladę nie mam najmniejszych wątpliwości.

#82 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 13 lis 2013 - 09:28

Boczek rolowany bez skory z szynkowara 

peklowany 19 g/kg peklosoli -48 godzin

2 zabki czasnku w plasterkach

 

Witam.

 

Jeśli dobrze widzę, rolada miała około 1 kg. Elektra, czy sprawdziła sie regóła  1 cm przekroju = 10 min parzenia ?



#83 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 13 lis 2013 - 09:41

dyzio,nie potrafie Ci powiedziec bo ja parze wedlog termometu w srodku miesa ,ale nastepnym razem jak bede robic sprawdze czas



#84 renesi

renesi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 446 postów

Napisano 13 lis 2013 - 10:34

Ach ten boczuś przepięknej urody Co do kaszanki możesz pominąć krew Zawsze robię bez krwi Golonkę nogę kości z 2 odkrojonych polędwic i karczku wraz ze skórami tłusty boczek czasem podgardle  gotuję do miękkości oddzielam mięsko od kości 3 serca około 0,5 kg wątróbki gotuję oddzielnie do tego 80dkg  kaszy jęczmiennej i 80dkg kaszy gryczanej 5 cebul uwierz jest luks kaszanka



#85 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5118 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 13 lis 2013 - 10:53

Krew można oczywiście pominąć, tylko pytanie po co ? skoro już ją mamy, a kaszanka bez krwi jest oczywiście smaczna, tylko że smakowo to niestety, absolutnie nie to samo co normalna tradycyjna kicha.



#86 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 13 lis 2013 - 11:10

no krew mam suszona ,specjalnie byla zakupiona w PL  a wszystko w swoim czasie bo ja w takim tepie to z kuchni nie wyjde :laugh:

 

Dzis przyszla pora na "Piernik staropolski"

pierwsza faza - teraz niech sobie lezakuje i  dojrzewa

 

Załączony plik  IMG_2019.JPG   60,45 KB   3 Ilość pobrań



#87 renesi

renesi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 446 postów

Napisano 13 lis 2013 - 11:19

Napisałam że krew można pominąć tak na przyszłość gdyby nam się chciało kaszanki a krwi by nie było 0 smaku dyskutować nie będę nie pamiętam jak smakuje kaszanka z krwią pamiętam że kaszanę zawsze lubiłam i lubię  porównania smakowego nie przetestuje zdaje się na opinie innych

Elektra a przepisik gdzieś znajdę na ten piernik ? Myślę że w kuchni czujesz się bardzo dobrze , więc po co z niej wychodzić :thumbsup:



#88 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 13 lis 2013 - 11:22

@renesi, piernik robie z przepisu z tej strony http://www.mojewypie...nik-staropolski,

robie go juz nie pierwszy raz i zawsze mi wychodzi.



#89 renesi

renesi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 446 postów

Napisano 13 lis 2013 - 11:37

Powiedz mi gdzie ty trzymasz ten piernik i czy mogę go wpakować w plastikową miskę ?



#90 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 13 lis 2013 - 12:03

ja mam taka zimna garderobe to trzymam tam ,ale u was jest dosc cieplo to mozesz na balkonie 

co do plastiku to raczej nie ,w szklana miske lepiej



#91 renesi

renesi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 446 postów

Napisano 13 lis 2013 - 12:07

Dam w szklaną miskę dziś go zrobię i postawię na ogródku a w nocy będę zabierać do domu  czasem w nocy jest 3C więc pewnie by zmarzł



#92 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 13 lis 2013 - 12:11

jak masz duza lodowke to mozesz i w lodowce trzymac,

to ciasto jak zrobisz jest dosc zadkie ale twardnieje jak dojrzewa,



#93 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11394 postów

Napisano 13 lis 2013 - 19:05

a smakowo tez nie?

 

Nie odróżnisz ,ale możesz zrobić fanazję na temat i nie dodawać krwi.Będziesz wtedy masę miała białą a ozorki czerwone bo peklowane.Też ciekawie wygląda. Robiąc z krwią musisz dokładnie dobrać kolor ,żeby Ci nie wyszedł taki czekoladowy jak mnie a nie jest to łatwe


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 13 lis 2013 - 19:07


#94 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 22 lis 2013 - 15:12

zachcialo mi sie cos slodkiego ....

i natrafilam na ciekawy przepis  okazalo sie ze niestety nie posiadam wszystkich skladnikow wiec pozmienialam troche  a wyszlo calkiem niezle smakowo 

babeczki miodowe z cynamonem i zurawina

 

Załączony plik  IMG_2025.JPG   91,1 KB   2 Ilość pobrań



#95 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 01 gru 2013 - 14:28

Dzis pierwsza niedziela Adventu 

postanowlam wiec polaczyc smaki szwedzko / polskie  i wyszedl zawijaniec szafranowy z jablkami szarlotkowymi  :)

Załączony plik  IMG_2030.JPG   168,17 KB   1 Ilość pobrań



#96 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5007 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 01 gru 2013 - 18:58

Elecra co jest olskie a co szwedzkie w twoim przepisie. Ciekawie wyglada czy ciasto drozdzowe?



#97 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 01 gru 2013 - 19:07

ciasto jest drozdzowe, typowy szwedzki  warkocz z szfranem  zazwyczaj w srodku jest masa migdalowa 

a ja dalam powidla z jablek jakie zazwyczaj daje do szarlotki :)



#98 Alltid

Alltid

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1008 postów

Napisano 04 gru 2013 - 11:19

zawijaniec szafranowy z jablkami szarlotkowymi

Proszę podaj ten przepis na zawijaniec szafranowy :)



#99 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 04 gru 2013 - 11:54

Zawijaniec szafranowy z jablkami szarlotkowymi
Ciasto:
100 g masla
3 dl mleka
2 x 0,5 g paczki szafranu
25 g drozdzy 
1 dl cukru
okolo 1 litr maki pszennej
 
Nadzienie:
3 dl duszonych jablek na szarlotke
1 dl rodzynek
troche cynamonu
1- jajko do smarowania(rozbeltane)
cukier perlowy
 
1) Rozpusc maslo w malym garnku i wlej mleko. Odsun garnek od goraca aby temperatura byla w sam raz.
 
2) Rozkrusz drozdze w misce. 
 
3) Rozetrzyj szafran z lyzeczka cukru w mozdzierzu na proszek
 
4) Wsyp zproszkowany szafran do drozdzy
 
5) wlej rozczyn mleka z maslem do drozdzy z szafranen, dodaj cukier i make
 
6) Wyrób ciasto, niech rosnie 30 min 
 
7) Wyrób ciasto jeszcze raz, podziel na dwie czesci
 
8) Kazda polówke wywalkuj na dlugi prostokat, ulóz na blasze wylozonej papierem do pieczenia
 
9) wyloz uduszona mase jablkowa 
 
10) rozsmaruj ja na calej powierzchni
 
12) Posyp  rodzynkami, cynamonem ( jak lubisz)
 
13) Warkocz: Zawin ciasto w rulon , miejsce polaczenia pod spod ,a teraz nozyczkami nacinasz od gory i kazde naciecie przekladasz raz na prawo raz na lewo.
zalacznik filmik jak to robic http://youtu.be/Go6e_utujbs
 
14) Zostaw ciasto do wyrosniecia pod recznikiem 30 min
 
15) Posmaruj utrzepanym jajkiem i posyp cukrem perlowym migdalami
 
16) Piecz 20 min 200 stopni C, pod koniec przykryj papierem aby sie nie spalilo, dogladaj
Zamrozic to co sie nie zje tego samego dnia bo smaczne swieze. Odmrozone nawet smaczniejsze bo jablka dodaja wilgoci
ciasto to mozna zrobic z masa migadalowa zamiast jablek  rownie pyszne
 


#100 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 10 gru 2013 - 18:48

Moje pierwsze podejscie do salcesonu ..moze nie taki profesjaonalny jakie tu widzialam no ale wazniejsze ze to moj  :)

i nawet mi smakuje ..ten moj "cwaniaczek" :tongue:

Załączony plik  IMG_2038 (2).jpg   56,69 KB   2 Ilość pobrań






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych