KURP Opublikowano 14 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Robiłem też polędwicę al'a parmeńską, szynkę wg. rzeźnika i boczek dojrzewający.zapeklowałem też dzięki koledze pis67 sielawę do uwędzenia za tydzień a dzisiejszy dzień zleciał mi na przygotowywaniu farszy do pierogów (wigilijnych i ruskich), ciasta do tych pierogów i pieczeniu keksów. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zaszalałeś Rybki o nazwie sielawa nie znam , bo na Kurpiach to tylko laski , piaski i karaski , z czego laski są prześliczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 14 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Henio to jak by była przed wyjazdem do Parzęc to zakupię i uwędzę skoro tej rybki nie znasz. jest smaczna, fajnie odchodzi od ości i je się ze skórką. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 14 Grudnia 2013 zapeklowałem też d Mniemam, że zasoliłeś? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 14 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 14 Grudnia 2013 zapeklowałem też d Mniemam, że zasoliłeś? Przecież nie inaczej - stoją na balkonie - dziś było 4stopnie więc nie powinno to im zaszkodzić. Zapowiadają jednak temperaturę coś -1. Czy owijać w koc czy dać się na spokój? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Dać spokój, taki mróz to jak by je piórkiem łaskotał. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 15 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 15 Grudnia 2013 A ja dzisiejszy dzień spędziłem na... lepieniu pierogów w sumie wyszło 9kg pierogów z kapusta i grzybami.Jutro kolej na pierogi ruskie w podobnej ilości Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 15 Grudnia 2013 A ja dzisiejszy dzień spędziłem na... lepieniu pierogów super !!! ale fajna sprawa Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 15 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 15 Grudnia 2013 A ja dzisiejszy dzień spędziłem na... lepieniu pierogów super !!! ale fajna sprawa 220pierogów 5 godzin mi to zajęło (z przerwami) - średnio to jest fajna sprawa gdy plecy siadają od siedzenia Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 15 Grudnia 2013 Kurp a ja nie umiem z tym ustrojstwem robic pierogow( tego czegos bialego ). Zawsze recznie lepie . Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 15 Grudnia 2013 brawo pięknie i pysznie to wygląda . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 15 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 15 Grudnia 2013 Kurp a ja nie umiem z tym ustrojstwem robic pierogow( tego czegos bialego ). Zawsze recznie lepie . Ja z kolei ręcznie nie umiem, a tą formeką nawet mi nieźle idzie Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Kurp007 za ilosc i jakośc pierogów , patrzac czym wykrawasz ciasto , przypomina sie mi mój ojciec , ktory tez robił takie duze pierogi-wykrawal duza filizanka , a owczesna moja narzeczona - dzis zona , na pytanie mojego ojca ile zje pierogów odpowiedziala 5 -7 , kiedy jej podal ma talerzu miala mietega mine , nie ze wzgledu na smak ale na ilosc .Podziwiam Cię.Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 16 Grudnia 2013 @ANNAM,ja tez robie taka foremka , tylko nia nie wykrawam tylko ciut wieksza metalowa obrecza jest latwiej bo ciasto nie ucieka przy zamykaniu tego ustrojstwa,recznie potrafie ale tylko z taka "falbanka " ale to powstaje taki dosc gruby rant i domownicy krzycza ze za duzo ciasta niestety ja nie potrafie lepic na siedzaco ..czeka mnie wiec zarowno walkowanie i lepienie ale to dopiero w czwartek Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 21 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 21 Grudnia 2013 Efekt dzisiejszego świątecznego zadymienia - sielawa i dzwonki z karpia, oscypki, szynka dojrzewająca wg kolegi rzeźnika i pancetta (podobno się jej nie wędzi o czym przeczytałem już po fakcie, ale co tam - ryzyk-fizyk) Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 21 Grudnia 2013 sielawa Napisz coś więcej o niej ,jak wyszła,czy solenie się sprawdziło? Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 21 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 21 Grudnia 2013 solenie zalecane przez pis67 sprawdziło się, 30g soli na kg rybki i tydzień w chłodzie rybka bez problemu postoi. Potem 30minutowe moczenie w wodzie i ryba nie przesolona ale i nie słona - akurat Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 21 Grudnia 2013 szynka dojrzewająca wg kolegi rzeźnika A gdzie można znleźć ten przepis? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 21 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 21 Grudnia 2013 na tej stronie znajdziesz przepis który cię interesuje (wpis 2) http://wedlinydomowe...rzeznika/page-3 Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 22 Grudnia 2013 Ładne pierogi, a z kapustą i grzybami właśnie uwielbiam. Będę prosił żonę żeby mi nalepiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 22 Grudnia 2013 (edytowane) Potem 30minutowe moczenie w wodzie i ryba nie przesolona ale i nie słona - akurat Mimo wszystko nie jestem za moczeniem tak delikatnej rybki . Zobaczcie jak moczymy śledzia - filety ile tłuszczu na garach . Dowód na to że jednak coś dobrego się z ryby wypłucze . Może można dać 20gsoli na kg rybki i byłoby bez moczenia Gorąco pozdrawiam i :clap: za rozmach :D Edytowane 22 Grudnia 2013 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_ Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 22 Grudnia 2013 Bardzo ładnie wyglądają te pierogi nam jakoś nie idzie ich lepienie to znaczy lepimy ale nie wyglądają tak rewelacyjnie Cytuj Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 22 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 22 Grudnia 2013 Potem 30minutowe moczenie w wodzie i ryba nie przesolona ale i nie słona - akurat Mimo wszystko nie jestem za moczeniem tak delikatnej rybki . Zobaczcie jak moczymy śledzia - filety ile tłuszczu na garach . Dowód na to że jednak coś dobrego się z ryby wypłucze . Może można dać 20gsoli na kg rybki i byłoby bez moczenia Gorąco pozdrawiam i :clap: za rozmach :D andrzejku ale rybki leżały 8 dni zasolone z ręki 30g/kg ryby. moczenie to tylko 30min. no nie miałem możliwości uwędzić jej od razu - miałem inne wędzonki pilniejsze do wykonania, a rybka była jedynym rzutem przed świętami - dowiadywałem się w sklepie i po moim zakupie już nie było kolejnej dostawy. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 22 Grudnia 2013 O cholerka... dawno tu nie zaglądałam do Ciebie Sylwek Ale dałeś czadu... wszystko wygląda bardzo smacznie Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 4 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Efekt dzisiejszego kucharzenia - KUGIEL(kurpśioska nazwa tej potrawy), baba ziemniaczana lub rejbak zwane w innych częściach kraju. Do tego tak przygotowane zasmażane buraczki i modra kapusta (to miałem pod ręką). Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.