Skocz do zawartości

KURP'iowska zadyma w kuchni


KURP

Rekomendowane odpowiedzi

Robiłem też polędwicę al'a parmeńską, szynkę wg. rzeźnika i boczek dojrzewający.post-45680-0-30065200-1387058756_thumb.jpgpost-45680-0-87513900-1387058779_thumb.jpgpost-45680-0-18836000-1387058796_thumb.jpgpost-45680-0-25451700-1387058814_thumb.jpgpost-45680-0-22351700-1387058882_thumb.jpgpost-45680-0-31758000-1387058913_thumb.jpgpost-45680-0-88187400-1387058924_thumb.jpg


zapeklowałem też dzięki koledze pis67 sielawę do uwędzenia za tydzień

post-45680-0-64456700-1387059151_thumb.jpg

 

 

 


a dzisiejszy dzień zleciał mi na przygotowywaniu farszy do pierogów (wigilijnych i ruskich), ciasta do tych pierogów i pieczeniu keksów. :)

post-45680-0-40388500-1387059566_thumb.jpgpost-45680-0-57149700-1387059601_thumb.jpgpost-45680-0-22203400-1387059618_thumb.jpgpost-45680-0-35889900-1387059582_thumb.jpg

 

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 864
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Henio to jak by była przed wyjazdem do Parzęc to zakupię i uwędzę skoro tej rybki nie znasz. jest smaczna, fajnie odchodzi od ości i je się ze skórką. :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

zapeklowałem też d

 

Mniemam, że zasoliłeś?  :cool:  

 

Przecież nie inaczej - stoją na balkonie - dziś było 4stopnie więc nie powinno to im zaszkodzić. Zapowiadają jednak temperaturę coś -1. Czy owijać w koc czy dać się na spokój?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja dzisiejszy dzień spędziłem na... lepieniu pierogów ;)

 

post-45680-0-20068700-1387142228_thumb.jpgpost-45680-0-24384800-1387142237_thumb.jpgpost-45680-0-26938700-1387142245_thumb.jpg

 

w sumie wyszło 9kg pierogów z kapusta i grzybami.

Jutro kolej na pierogi ruskie w podobnej ilości ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

A ja dzisiejszy dzień spędziłem na... lepieniu pierogów ;)

super !!! ale fajna sprawa :)

 

220pierogów ;) 5 godzin  mi to zajęło (z przerwami) - średnio to jest fajna sprawa gdy plecy siadają od siedzenia  :hmm:

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

brawo :clap:  pięknie i pysznie to wygląda  :D

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kurp a ja nie umiem z tym ustrojstwem robic pierogow( tego czegos bialego ). Zawsze recznie lepie .  

Ja z kolei ręcznie nie umiem, a tą formeką nawet mi nieźle idzie ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kurp007  :clap:  :clap:  :clap:  za ilosc i jakośc pierogów , patrzac czym wykrawasz ciasto , przypomina sie mi mój ojciec , ktory tez robił takie duze pierogi-wykrawal duza filizanka  , a owczesna moja narzeczona - dzis zona , na pytanie mojego ojca ile zje pierogów odpowiedziala 5 -7 , kiedy jej podal ma talerzu miala mietega mine , nie ze wzgledu na smak ale na ilosc .Podziwiam Cię.Pozdrawiam

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@ANNAM,ja tez robie taka foremka , tylko nia nie wykrawam tylko ciut wieksza metalowa obrecza jest latwiej bo ciasto nie ucieka przy zamykaniu tego ustrojstwa,

recznie potrafie ale tylko z taka "falbanka " ale to powstaje taki dosc gruby rant i domownicy krzycza ze za duzo ciasta :hmm:

niestety ja nie potrafie lepic na siedzaco ..czeka mnie wiec zarowno walkowanie i lepienie ale to dopiero w czwartek :)  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Efekt dzisiejszego świątecznego zadymienia - sielawa i dzwonki z karpia, oscypki, szynka dojrzewająca wg kolegi rzeźnika i pancetta (podobno się jej nie wędzi o czym przeczytałem już po fakcie, ale co tam - ryzyk-fizyk)

post-45680-0-80729600-1387662086_thumb.jpg

post-45680-0-99361900-1387662094_thumb.jpg

post-45680-0-44602700-1387662103_thumb.jpg

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

solenie zalecane przez pis67 sprawdziło się, 30g soli na kg rybki i tydzień w chłodzie rybka bez problemu postoi. Potem 30minutowe moczenie w wodzie i ryba nie przesolona ale i nie słona - akurat :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

na tej stronie znajdziesz przepis który cię interesuje (wpis 2) http://wedlinydomowe...rzeznika/page-3

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Potem 30minutowe moczenie w wodzie i ryba nie przesolona ale i nie słona - akurat :)

 

 Mimo wszystko nie jestem za moczeniem tak delikatnej rybki . Zobaczcie jak moczymy śledzia - filety   ile tłuszczu na garach  . Dowód na to że jednak coś dobrego  się z ryby wypłucze .    Może można dać 20gsoli na kg rybki i byłoby bez moczenia :question: 

 

 Gorąco pozdrawiam i  :clap: :clap:   za rozmach   :D :D

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Potem 30minutowe moczenie w wodzie i ryba nie przesolona ale i nie słona - akurat :)

 

 Mimo wszystko nie jestem za moczeniem tak delikatnej rybki . Zobaczcie jak moczymy śledzia - filety   ile tłuszczu na garach  . Dowód na to że jednak coś dobrego  się z ryby wypłucze .    Może można dać 20gsoli na kg rybki i byłoby bez moczenia :question:

 

 Gorąco pozdrawiam i  :clap: :clap:   za rozmach   :D :D

 

andrzejku ale rybki leżały 8 dni zasolone z ręki 30g/kg ryby. moczenie to tylko 30min. no nie miałem możliwości uwędzić jej od razu - miałem inne wędzonki pilniejsze do wykonania, a rybka była jedynym rzutem przed świętami - dowiadywałem się w sklepie i po moim zakupie już nie było kolejnej dostawy.

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Efekt dzisiejszego kucharzenia - KUGIEL(kurpśioska nazwa tej potrawy), baba ziemniaczana lub rejbak zwane w innych częściach kraju. Do tego tak przygotowane zasmażane buraczki i modra kapusta (to miałem pod ręką).

post-45680-0-15781700-1388871769_thumb.jpgpost-45680-0-54871900-1388871781_thumb.jpgpost-45680-0-11422900-1388871790_thumb.jpgpost-45680-0-56634900-1388871799_thumb.jpgpost-45680-0-10117900-1388871808_thumb.jpg

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.