Pacan Wojciech Opublikowano 7 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 7 Września 2013 dyzio, temperature podajesz w Kelvinach , taki masz termometr czy zgodnie z jakąś norma :wink: , sposbu z zółtkiem nie znam,jak ma sie to do trwałości wyrobu - czy w informacji , którą czytałeś jest to napisane czy raczej chodzi o kolor i ładny wygląd .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 7 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 7 Września 2013 sposbu z zółtkiem nie znam,jak ma sie to do trwałości wyrobu - czy w informacji , którą czytałeś jest to napisane czy raczej chodzi o kolor i ładny wyglądKiedyś na forum było o tym - poczytaj np tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1005&postdays=0&postorder=asc&start=0 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 7 Września 2013 Z niewiedzy i przed kompromitacłą nastzyknąłem cztery godziny przed osuszaniem i z tąd na pewno te wycieki. To już lepiej było nie ruszać.Taki nastrzyk już nie ma za bardzo sensu.Pokaż przekrój. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 7 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 7 Września 2013 Witam ponownie Rolady ciąg dalszy. Wczoraj około siedemnastej postanowiłem wykorzystać moje szynkowary do sprasowania rolad. Pomysł podsunął był sverige2. THX. Chyba na granicy płaskości z grubością się udało. Rano na sniadanie były gotowe. Do zdjęć i sporzycia. :wink: Na tym zakończyła się moja pierwsza przygoda z roladą, ale na pewno nie ostatnia. Wielkie dzięki Kol. Beiot Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markerus Opublikowano 7 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 7 Września 2013 Gratulacje! Roladki super! :clap: :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 7 Września 2013 :clap: :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 7 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 7 Września 2013 Dyzio, miszczu wszystko super!!!!!!! ale napisz taki przepis dla idioty na tą łososiową.. żeby każdy mógł zrobić. nawet taki bęcwał jak ja smacznie to wygląda i chciałbym po Tobie papugować! masz do tego rękę.. chciałbym tak z marszu robić wędzonki perwersyjne tfu perfekcyjne, jak w Twoim wykonaniu coś czuję, że ten temat powędruje na listę ulubionych! Co dalej??? Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 8 Września 2013 dyzio, no jest na co popatrzeć :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 8 Września 2013 ale napisz taki przepis dla idioty na tą łososiową.. żeby każdy mógł zrobić. Jak chcesz zrobić łososiową to zajrzyj do 16-stki bo to co pokazał Dyzio to łososiową nie jest. :wink: Dalej czekam na przekrój :sad: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 8 Września 2013 Jak chcesz zrobić łososiową to zajrzyj do 16-stki bo to co pokazał Dyzio to łososiową nie jest. Dalej czekam na przekrójKochany Arkadiuszu wiesz przecież co ja lubię naśladować za innymi - to sprawa pierwszej wagi! nie cenię, jak zapewne wiesz, czystości przepisu,.. kocham jadło we wszelkiej postaci mam nadzieję, że będzie mi dane skosztować za równo łososiowej Dyzia jak i tej klasycznej z 16stki.. umownie bowiem tylko ta z 16stk jest lepsza, klasyczna we świecie gdzie wszystko jest umowne.. nie mów Arkadiuszu, że coś jest nie tak dobre jest wrogiem nowego, lepszego Pozdrawiam serdecznie Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 8 Września 2013 nie cenię, jak zapewne wiesz, czystości przepisu Drogi Panie Boczku chyba nie jest Ci wszystko jedno co jesz :grin: .Jeśli chcesz jeść łososiową to nazwa ta jest zarezerwowana dla konkretnego wyrobu. Wszelki odstępstwa są jak najbardziej dopuszczalne ale to już jest a'la. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 9 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 9 Września 2013 Witam, Na obiad ponownie moje ulubione kalmary. Nie kupuję już krążków ale w całości. Kroję je na trzycentymetrowe kawałki i obracam na tzw. lewą stronę. Podczas smażenia ładnie się formują. Frytki to nie mój świat ,a le LP mniała życzenie, czytaj kaprys, na 1-2-3. Sałatka z serfety, pomidorów koktajlowych, białej kapusty, olivek i sosu "cykicaki". :wink: Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 9 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 9 Września 2013 Witam. Sobota była długo oczekiwanym dniem. Zwłaszcz jej poranek. Na śniadanie miała być moja rolada lazdijajska i polędwica łososiowa. Co prawda Arkadiusz napisał, że ona nie taka całkiem łososiowa, ale teściowa znów nic nie mówiła, więc mniemam plus. Nawiasem mówiąc najwyższym słowem uznania w jej ustach jest milczenie. :wink: Do tego parę plasterków szynki z tłuszczem z szynkowara i młody Gouda wędzony w 323 K cztery godziny. /nie popłynął był/. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 9 Września 2013 No "Dyziu, Cieciu drogi" prawie jak tu:http://www.radiojura.com.pl/pliki/2012/07/sniadanie-na-trawie.jpgPiknie panocku, piknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 9 Września 2013 Dyzio.. :clap: :clap: :clap: Te "tonkanie" w jajku to chyba nadaje glancu wyrobom.. (pieczywie też).. :wink: Prześliczne wyroby na śniadaniowym stole w ogrodzie tylko dlaczego raz fotka Ci wychodzi, a raz nie..? Fotografia stołu z wyrobami, przepiękna.. (ta ostra) :smile: :thumbsup: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 9 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 9 Września 2013 Witam. Gregtom, dzięki za opinię. Firma N..IA mimo optyki od Carla Zeisa z Jeny nie prosta zadaniom. :grin: [ Dodano: Pon 09 Wrz, 2013 14:57 ]A wracając do sprawy wożnego to zapewne wiesz,że naszym najsłynniejszym wejherowskim wożnym był Pan Teofil Naczk z gimnazjum.Tak. Wiem. Zamordowany w lasach Piaśnicy.A czy Ty też kończyłeś wejherowskie Gimnazjum ??? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 9 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 9 Września 2013 Witam. Będąc we Władku jak co roku, trafiłem w sklepie Sieć 4-5-6 na ser żółty wędzony. Nazywało się to Rolada jakoś tam. Podeszło. LP również. U siebie w sklepie znalazłem ser Młody Gouda ok 400g w kulce. Postanowiliśmu uwędzić. Obdarliśmy z wosku, do siatki i do wędzarni. 323 K około 4 godzin. Efekt przerósł nasze oczekiwania. Na wskroś wędzony, nie popłynął i smakiem lepszy od tego z sieci 4-5-6. Polecam miłośnikom serów wędzonych. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 10 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 10 Września 2013 Witam. Kiełbasa chłopska i polędwiczki w moim wykonaniu. Dokładnie w/g przepisów. Ale podpowiedzi Klegów Miro i sverige2 skłoniły mnie do mielenia mięsa trochę inaczej. Zrobiłem podobnie jak Kol. Adam z RPA. Przy następnym razie poprawka będzie uwzględniona. W smaku i konstystencji jest OK. Teściowa nie marudzi, a co najważniejsze klej COREGA trzyma. :wink: Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 11 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 11 Września 2013 Witam. Odnośnie pasztetów. Ja również, nie chwalac się, robiłem różne inne. Przeszly bez echa. Ale od kiedy robię Pasztet Halusi to nawet teściowa mnie chwali i nie chce innego na talerzu. Wręcz domaga się i żąda. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 11 Września 2013 dyzio, znaczy się -Teściowa - motorem postepu :wink: . Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 11 Września 2013 Dyziu "Cieciu drogi" czyli wszystko zgodnie z sentencją jak na "obrazku" od Henia powyżej, a paszteciki wyglądają mniam, mniam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 11 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 11 Września 2013 Dzięki sverige2.Do przepisu Halusi dodałem trochę prawdziwków uprzednio pytajac czy mi będzie wolno. Odpowiedź była pozytywna więc się ośmieliłem. Przy ostatniej produkcji musiałem dokonać pewnej modyfikacji przepisu, bo zabrakło /kto by sie spodziewał/ suszonych prawdziwków. Udusiłem słuszna ilość pieczarek i boczniaków na patelni i dodałem zamiast powyższych. Jakież było moje zdziwienie kiedy po kunsumpcji teściowa nie stwierdziła zmiany smaku. :wink: Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 11 Września 2013 dyzio, znaczy się -Teściowa - motorem postepu :grin: Łoj tak Wojciechu łoj tak :clap: Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 11 Września 2013 I jak widać nie bez kozery jest to sławetne przysłowie że "Teściowa to skarb", tylko nie każdy potrafi go docenić. Vivat Teściowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 11 Września 2013 baca 48, sam nie dawno zostałem teściem , mam trochę trudności w porozumiewaniu sie - zień mówi w inny narzeczu , ale chyba bedzie musiał prześc na nasze .Moze kiedys o on napisze ,ze ktoreś z nas - motorem postepu .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.