Zbój Madej Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 18 Września 2013 Ja tych warzyw nie dodałem do peklowaniaNo to jeszcze się poprawię do parzenia też już nie dodaję żadnych warzyw, kiedyś dawałem seler, marchew, pietruszkę, czosnek, teraz tylko woda Tydzień po grzybozlecie robię udka i Pilosy, zamówienie do :rolleyes: Egiptu, nie wiem jak z towarem do samolotu wpuszczą :lol: :lol: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 22 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 22 Września 2013 Witam. Za czasów szlacheckich przy każdym dworku obowiązkowo musiało rosnąć drzewo derenia. Nasi dziadowie bardzo cenili jego owoce. Każdy szanujący się szlachcic musiał posiadać w swojej domowej apteczce wyśmienitą dereniówkę. Dlaczego więc i ja nie mogę poczuć się jak szlachcic ??? Wczoraj nastawiłem nalew. A co !!! Nalew 0,8 l spirytusu 70% na 3 l owoców. Każdy owoc potraktowany dwuspiczastym nożykiem z trzech stron. Byłem już prawie pewien, że kciuk od lewej dłoni mi odpadnie :wink: Teraz sześć tygodni macerowania. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 22 Września 2013 No pięknie wygląda ta szlachecka dereniówka. W związku z tym również śpieszę uprzejmie donieść szlachcicowi, że ja też nastawiłem przed trzema dniami taki 5l. gąsiorek, ale z aroniówką. Będzie nabierać teraz w Ciechocinku mocy urzędowej do przyszłych wakacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 22 Września 2013 wyglada obiecujaco :-) moja dereniowka jeszcze na drzewie, czekam az owoce zostana do domu dostarczone i szukam najlepszego przepisu na ta wytworna "krolowa" nalewek :-) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 22 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 22 Września 2013 Witam wyglada obiecujaco :-) moja dereniowka jeszcze na drzewie, czekam az owoce zostana do domu dostarczone i szukam najlepszego przepisu na ta wytworna "krolowa" nalewek :-) Może te przepisy Ci nieco pomogą. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian Ciunel Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 22 Września 2013 Też mam nastawioną dereniówkę z własnych owoców. Cytuj Maryś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 1 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 1 Października 2013 Witam. Wczoraj nastąpiła u mnie smutna konstatacja. Ostała sie tylko jedna z zakupionych dwudziestu pięciu sztuk foremek do pasztetu Halusi. Wiem, że mi nikt nie podbierał. Nie podejrzewam teściowej, że wynosi mi puste foremki. Wynika z tego jasno, że dwadzieścia cztery pasztety już poza mną.Aby więc było co na śniadanko, jak zwykł mawiać Kol. andrzej k, znowu następnych pięć. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 1 Października 2013 Aby więc było co na śniadanko, jak zwykł mawiać Kol. andrzej k, znowu następnych pięć. dyzio , śniadanko to podstawa . Zawsze łatwiej zrobić 10 kg kiełbasy niż 1 kg :D Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 3 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 3 Października 2013 Witam. Zapowiadana mielonka boczkowa w/g Kol. Beiota. Za paręnascie godzin znajdzie miejcse w lodówce w Zielonej Górze. Mam nadzieję, że się uda i wraz z pasztetem Halusi i wlasnoręcznie wypieczonym chlebkiem, bedzie stanowić skromny prezent z mojej strony dla szacownego jubilata /85/.Właśnie zacząłem parzenie. Mielonkę zamierzam jeszcze potraktować zimnym dymkiem przez 4 godzinki. Jakoś mi tak bardziej smakuje. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 3 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 3 Października 2013 Witam. Właśnie się dwa batony wędzą. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 3 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 3 Października 2013 mielonka boczkowa w/g Kol. Beiota. dyzio , jeśli możesz to podaj proszę link do przepisu. i zaprezentuj przekrój. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 6 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 6 Października 2013 Witam. chudziak, przepis znajdziesz tutaj http://wyrobydomowe.blox.pl/tagi_b/100795/z-szynkowaru.html Fotki wkleje jutro jeśli pozwolisz. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 6 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 6 Października 2013 (edytowane) chudziak, przepis znajdziesz tutajhttp://wyrobydomowe....szynkowaru.html Dzięki ,dyzio, zmyliła mnie Twoja nazwa mielonka boczkowa w/g Kol. Beiota a to jest podgardle prasowane Edytowane 6 Października 2013 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 7 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 7 Października 2013 Witam.chudziak, musisz tą stronę przerolować do dołu, to i najdziesz ten przepis. Pod tym linkiem jest parę wspaniałych przepisów Kol. Beiota. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 9 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 9 Października 2013 Witam. Obiecana fotka dla chudziak. NIepotrzebnie, albo za mało dodałem papryki mielonej. Mój wniosek to: jeśli już, to dużo słodkiej. Przynajmniej w tym wyrobie. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 9 Października 2013 Witam. Obiecana fotka dla chudziak.myślałam że dla Wszystkich ta fotka .... i też ją obejrzałam ale wyrób ładny Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 9 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 9 Października 2013 No oczywiście, że dla wszystkich. Tak się tylko wyraziłem. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 21 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 21 Października 2013 Witam. Dzięki koledze Pan Boczek na moim stole po trzydziestu latach zagościło ponownie ciasto zwane pieguskiem. Nie wiem czemu nie zmieściło się do keksówki. Może jajka były za duże albo szklanki innego rozmiaru ??? Do tego za jednym bałaganem chlebek z orzechami laskowymi. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 30 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 30 Października 2013 (edytowane) Witam.Mój pięćsetny post chcałem jakoś uczcić, więc postanowiłem spróbować zrobić coś na chrupko.Trochę pobuszowałem w sieci i natknąłem się na Krustenbraten vom Schwein na stronce chefkoch.de. Proponują najsamwpierw, abym natarł mięso solą i osmarował je musztardą, a nastepnie wymoczył skórkę w wodzie, aż stanie sie w miarę biała./nawet do 4 godzin/Jeśli będzie już bardzo biała, radzą abym ją, tą sztukę mięsa, obsmażył ze wszystkich stron, oprócz skóry! Obsmażenie dość mocne ma na celu zatrzymanie soków w mięsie. W tym samym tłuszczu obsmażyć powinienem cebulę pokrojoną w krążki i warzywa, takie jak marchew i seler. Pomału przypalające sie warzywa podlać pierwszą butelką pilsnera i wyłączajac podgrzewanie.Obsmażona sztukę mięsa nastepnie powinienem włożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika z włączoną grzałką górna/dolną o temperaturze 250 °C. Około godziny przetrzymać, bo w tym czasie powinny się pojawiać na powierzchni skóry pęcherzyki świadczące o uzyskiwaniu chrupkości.Następnie powinienem obniżyć temperaturę do 180 °C i w zależności od wagi sztuki mięsa piec według wzoru 1h=1kg, podlewając od czasu do czasu zawartością drugiej flaszki pilsnera.Po zakończeniu pieczenia powinienem połączyć warzywa w piwie z sosem od pieczenia i ewentualnie zredukować do żądanej egzystęcji sosu. Warzywa odcedzić lub przetrzeć w/g upodobań. Powstały sos zabielić odrobiną mąki i masła, lub wklarować , dodjąc żelatyny i przyprawy do zup Maggi. Tak przygotowaną miksturę wylać na blachę do pieczenia i pozostawić do zastygnięcia. Galaretkę w małych kostkach wraz z plasterkami upieczonego i wystudzonego mięsa podawać na pieczywie z odrobiną remoulady. Jeśli do obiadu to z sosem i najlepiej z pyzami.Otwieram trzecią flaszkę pilsnera i jestem coraz to pewny, że mnie sie uda. ps. fotka zapożyczona z sieci, bez zgody autora. Przyjęło się, że jeśli nie wolno, to autor zastrzega sobie prawo do niego. Edytowane 30 Października 2013 przez chudziak Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 30 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 30 Października 2013 (edytowane) dyzio , pięknie ująłeś swe marzenie o przygotowaniu takiej pieczeni ,ale dlaczego tak szybko snisz ? , tanio Cie kosztuje takie wirtualne gotowanie -tylko trzy pilsnery , mysle ze bledem jest moczenie pieczeni po wczesniejszym posmarowaniu masztarda , chyba ze na odwrót to sie zrobi.Jesli zle zrozumialem , napisz czestpo robie schab ze skóra chrupka , ale bez warzyw .Gratulacje z okazji pięćsetnego postu.Pozdrawiam Edytowane 30 Października 2013 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 31 Października 2013 Dyzio chyba ta mielonka boczkowa spać mi nie daje hehe przesmacznie wygląda, a jeszcze podwędzana.. aromat musi zwalać z nóg piękne ciacho, chlebek z orzechami laskowymi jeszcze zacniej wygląda 500 postów zdjęć nie zapożyczaj, głowę daję, że Tobie zacniejsza skórka wyjdzie! na fotce bąbelków ni chrupkości nie widać, ciężko się doszukać też miłości do mięsiwa podając na zimno taką pieczeń z chrupiącą skórką.. także rób raczej wg własnej głowy i serca na pewno się w niczym nie pomylisz! Pozdrawiam bardzo gorąco Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 31 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 31 Października 2013 dyzio , mysle ze bledem jest moczenie pieczeni po wczesniejszym posmarowaniu masztardą .Jesli zle zrozumialem , napisz Witam Kolegę.Proponują najsamwpierw, abym natarł mięso solą i osmarował je musztardą, a nastepnie wymoczył skórkę w wodzie. Obsmarował MIĘSO, a nie ŚKÓRĘ. dyzio , pięknie ująłeś swe marzenie o przygotowaniu takiej pieczeni ,ale dlaczego tak szybko snisz ? Tego zdania to ja niestety nie rozumiem. W zasadzie pytania.Ja jeżeli śnię, to tylko o potędze. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 31 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 31 Października 2013 (edytowane) Witam. Przystąpiłem do działania. Zmierzę się z tym Krustenbraten vom Schwein. Skóra wybieleła. Obsypałem solą morską. i obtaplałem w musztardzie sarepskiej z dodatkiem świeżo utartego czarnego pieprzu. Wiadomość dla Kol. Pacan Wojciech - skóra pozostała nietknięta, tzn. nie ma na niej musztardy. Edytowane 7 Listopada 2013 przez Maxell Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 31 Października 2013 teraz rozumiem ze nie snisz a robisz wyrób , w tlumaczeniu ktore przedstawiles wczesniej byal zaznazona inna kolejnosc , ale niema to znaczenia , licze ze pokazesz kontynujac efekt po pieczeniu .Gratuluje Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 6 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 6 Listopada 2013 Witam.Ciąg dalszy mojej próby z Krustenbraten vom Schwein. Byłem szczerze mówiąc mile zaskoczony efektem końcowym. Na ciepło i na zimno skórka chrupiąca. Nawet na następny dzień po nocy spędzonej w lodówce. Dla jasności, to nie ja spędziłem noc w lodówce. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.