Skocz do zawartości

Dyzia ciecia małe Conieco


dyzio

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tych warzyw nie dodałem do peklowania

No to jeszcze się poprawię :D do parzenia też już nie dodaję żadnych warzyw, kiedyś dawałem seler, marchew, pietruszkę, czosnek, teraz tylko woda :D

 

 

Tydzień po grzybozlecie robię udka i Pilosy, zamówienie do :rolleyes: Egiptu, nie wiem jak z towarem do samolotu wpuszczą :lol: :lol:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

Za czasów szlacheckich przy każdym dworku obowiązkowo musiało rosnąć drzewo derenia. Nasi dziadowie bardzo cenili jego owoce. Każdy szanujący się szlachcic musiał posiadać w swojej domowej apteczce wyśmienitą dereniówkę. Dlaczego więc i ja nie mogę poczuć się jak szlachcic ??? Wczoraj nastawiłem nalew. A co !!!

 

 

Nalew 0,8 l spirytusu 70% na 3 l owoców.

 

 

Każdy owoc potraktowany dwuspiczastym nożykiem z trzech stron. Byłem już prawie pewien, że kciuk od lewej dłoni mi odpadnie :wink:

 

 

Teraz sześć tygodni macerowania.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No pięknie wygląda ta szlachecka dereniówka. W związku z tym również śpieszę uprzejmie donieść szlachcicowi, że ja też nastawiłem przed trzema dniami taki 5l. gąsiorek, ale z aroniówką. Będzie nabierać teraz w Ciechocinku mocy urzędowej do przyszłych wakacji.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wyglada obiecujaco :-)

moja dereniowka jeszcze na drzewie, czekam az owoce zostana do domu dostarczone i szukam najlepszego przepisu na ta wytworna "krolowa" nalewek :-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

wyglada obiecujaco :-)

moja dereniowka jeszcze na drzewie, czekam az owoce zostana do domu dostarczone i szukam najlepszego przepisu na ta wytworna "krolowa" nalewek :-)

 

Może te przepisy Ci nieco pomogą.

 

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam.

 

Wczoraj nastąpiła u mnie smutna konstatacja. Ostała sie tylko jedna z zakupionych dwudziestu pięciu sztuk foremek do pasztetu Halusi. Wiem, że mi nikt nie podbierał. Nie podejrzewam teściowej, że wynosi mi puste foremki. Wynika z tego jasno, że dwadzieścia cztery pasztety już poza mną.

Aby więc było co na śniadanko, jak zwykł mawiać Kol. andrzej k, znowu następnych pięć.

 

post-51023-0-16011000-1380610120_thumb.jpg

 

 

post-51023-0-53245600-1380610171_thumb.jpg

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Aby więc było co na śniadanko, jak zwykł mawiać Kol. andrzej k, znowu następnych pięć.

 

 

  dyzio , śniadanko to podstawa .  Zawsze łatwiej zrobić 10 kg kiełbasy niż 1 kg :D :D

 

  Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

Zapowiadana mielonka boczkowa w/g Kol. Beiota. Za paręnascie godzin znajdzie miejcse w lodówce w Zielonej Górze. Mam nadzieję, że się uda i wraz z pasztetem Halusi i wlasnoręcznie wypieczonym chlebkiem, bedzie stanowić skromny prezent z mojej strony dla szacownego jubilata /85/.

Właśnie zacząłem parzenie. Mielonkę zamierzam jeszcze potraktować zimnym dymkiem przez 4 godzinki. Jakoś mi tak bardziej smakuje.

 

 

post-51023-0-53396000-1380794925_thumb.jpg

 

post-51023-0-51721800-1380794954_thumb.jpg

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

Właśnie się dwa batony wędzą.

 

post-51023-0-70691100-1380820634_thumb.jpg

 

post-51023-0-48230200-1380820659_thumb.jpg

 

 

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

mielonka boczkowa w/g Kol. Beiota.

dyzio , jeśli możesz to podaj proszę link do przepisu. i zaprezentuj przekrój.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

chudziak, przepis znajdziesz tutaj http://wyrobydomowe.blox.pl/tagi_b/100795/z-szynkowaru.html

 

Fotki wkleje jutro jeśli pozwolisz.

 

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

chudziak, przepis znajdziesz tutajhttp://wyrobydomowe....szynkowaru.html

 

Dzięki ,dyzio, zmyliła mnie Twoja nazwa

 

mielonka boczkowa w/g Kol. Beiota

  a to jest podgardle prasowane :D

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

chudziak, musisz tą stronę przerolować do dołu, to i najdziesz ten przepis. Pod tym linkiem jest parę wspaniałych przepisów Kol. Beiota.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

Obiecana fotka dla chudziak.

 

post-51023-0-56139200-1381315629_thumb.jpg

 

NIepotrzebnie, albo za mało dodałem papryki mielonej. Mój wniosek to: jeśli już, to dużo słodkiej. Przynajmniej w tym wyrobie.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

Obiecana fotka dla chudziak.

myślałam że dla Wszystkich ta fotka .... :( i też ją obejrzałam :facepalm: ale wyrób ładny :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No oczywiście, że dla wszystkich. Tak się tylko wyraziłem.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam.

 

Dzięki koledze Pan Boczek na moim stole po trzydziestu latach zagościło ponownie ciasto zwane pieguskiem.

 

post-51023-0-02439900-1382347010_thumb.jpg  post-51023-0-69582300-1382347044_thumb.jpg 

 

post-51023-0-31730200-1382347069_thumb.jpg  post-51023-0-38870800-1382347109_thumb.jpg

 

Nie wiem czemu nie zmieściło się do keksówki. Może jajka były za duże albo szklanki innego rozmiaru ???

 

Do tego za jednym bałaganem chlebek z orzechami laskowymi.

 

post-51023-0-42461500-1382347387_thumb.jpg  post-51023-0-18997700-1382347417_thumb.jpg

 

 

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam.

Mój pięćsetny post chcałem jakoś uczcić, więc postanowiłem spróbować zrobić coś na chrupko.

Trochę pobuszowałem w sieci i natknąłem się na Krustenbraten vom Schwein na stronce chefkoch.de. Proponują najsamwpierw, abym natarł mięso solą i osmarował je musztardą, a nastepnie wymoczył skórkę w wodzie, aż stanie sie w miarę biała./nawet do 4 godzin/

Jeśli będzie już bardzo biała, radzą abym ją, tą sztukę mięsa, obsmażył ze wszystkich stron, oprócz skóry! Obsmażenie dość mocne ma na celu zatrzymanie soków w mięsie.  W tym samym tłuszczu obsmażyć powinienem cebulę pokrojoną w krążki i warzywa, takie jak marchew i seler. Pomału przypalające sie warzywa podlać pierwszą butelką pilsnera i wyłączajac podgrzewanie.

Obsmażona sztukę mięsa nastepnie powinienem włożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika z włączoną grzałką górna/dolną o temperaturze 250 °C. Około godziny przetrzymać, bo w tym czasie powinny się pojawiać na powierzchni skóry pęcherzyki świadczące o uzyskiwaniu chrupkości.

Następnie powinienem obniżyć temperaturę do 180 °C i w zależności od wagi sztuki mięsa piec według wzoru 1h=1kg, podlewając od czasu do czasu zawartością drugiej flaszki pilsnera.

Po zakończeniu pieczenia powinienem połączyć warzywa w piwie z sosem od pieczenia i ewentualnie zredukować do żądanej egzystęcji sosu. Warzywa odcedzić lub przetrzeć w/g upodobań. Powstały sos zabielić odrobiną mąki i masła, lub wklarować , dodjąc żelatyny i przyprawy do zup Maggi. Tak przygotowaną miksturę wylać na blachę do pieczenia i pozostawić do zastygnięcia. Galaretkę w małych kostkach wraz z plasterkami upieczonego i wystudzonego mięsa podawać na pieczywie z odrobiną remoulady. Jeśli do obiadu to z sosem i najlepiej z pyzami.

Otwieram trzecią flaszkę pilsnera i jestem coraz to pewny, że mnie sie uda.

 

post-51023-0-11500100-1383135335.jpg

 

ps. fotka zapożyczona z sieci, bez zgody autora. Przyjęło się, że jeśli nie wolno, to autor zastrzega sobie prawo do niego.

Edytowane przez chudziak

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dyzio , pięknie ująłeś swe marzenie o przygotowaniu takiej pieczeni ,ale dlaczego tak szybko snisz ? :) , tanio Cie kosztuje takie wirtualne gotowanie -tylko trzy pilsnery  ;) , mysle ze bledem jest moczenie pieczeni po wczesniejszym posmarowaniu masztarda , chyba ze na odwrót to sie zrobi.Jesli zle zrozumialem , napisz czestpo robie  schab ze skóra chrupka , ale bez warzyw .Gratulacje z okazji pięćsetnego postu.Pozdrawiam  :clap:  :clap:  :clap:  :clap:

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dyzio chyba ta mielonka boczkowa spać mi nie daje hehe 

przesmacznie wygląda, a jeszcze podwędzana.. aromat musi zwalać z nóg :) 

piękne ciacho, chlebek z orzechami laskowymi jeszcze zacniej wygląda :) 

500 postów  :clap:  :clap:  :clap:  :thumbsup: zdjęć nie zapożyczaj, głowę daję, że Tobie zacniejsza skórka wyjdzie! 

na fotce bąbelków ni chrupkości nie widać, ciężko się doszukać też miłości do mięsiwa podając na zimno taką pieczeń z chrupiącą skórką.. 

także rób raczej wg własnej głowy i serca :D na pewno się w niczym nie pomylisz! 

Pozdrawiam bardzo gorąco  :D

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dyzio , mysle ze bledem jest moczenie pieczeni po wczesniejszym posmarowaniu masztardą .Jesli zle zrozumialem , napisz

 

Witam Kolegę.

Proponują najsamwpierw, abym natarł mięso solą i osmarował je musztardą, a nastepnie wymoczył skórkę w wodzie. Obsmarował MIĘSO, a nie ŚKÓRĘ.

 

 

dyzio , pięknie ująłeś swe marzenie o przygotowaniu takiej pieczeni ,ale dlaczego tak szybko snisz ? :)

 

Tego zdania to ja niestety nie rozumiem. W zasadzie pytania.

Ja jeżeli śnię, to tylko o potędze.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

Przystąpiłem do działania. Zmierzę się z tym Krustenbraten vom Schwein.

 

Skóra wybieleła.

post-51023-0-07070000-1383213866_thumb.jpg

 

Obsypałem solą morską.

post-51023-0-65096800-1383213925_thumb.jpg

 

i obtaplałem w musztardzie sarepskiej z dodatkiem świeżo utartego czarnego pieprzu.

post-51023-0-35747300-1383214018_thumb.jpg

 

Wiadomość dla Kol. Pacan Wojciech - skóra pozostała nietknięta, tzn. nie ma na niej musztardy.

Edytowane przez Maxell

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Ciąg dalszy mojej próby z  Krustenbraten vom Schwein.

 

post-51023-0-65892100-1383735496_thumb.jpg   post-51023-0-48699100-1383735528_thumb.jpg

 

post-51023-0-56924000-1383735579_thumb.jpg   post-51023-0-41721300-1383735622_thumb.jpg

 

post-51023-0-22376800-1383735659_thumb.jpg   post-51023-0-82999600-1383735710_thumb.jpg

 

Byłem szczerze mówiąc mile zaskoczony efektem końcowym. Na ciepło i na zimno skórka chrupiąca. Nawet na następny dzień po nocy spędzonej w lodówce. Dla jasności, to nie ja spędziłem noc w lodówce.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.