sverige2 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 15 Stycznia 2014 No to już jestem spokojny Dyziu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Dyziu Wyroby Extraklasa . A ten boczuś rolowany, to z masełkiem, cienko pokrojony i pójdzie raz dwa . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 20 Stycznia 2014 Mistrzu! Jakie piękne kolory prezentujesz te świąteczne boczki cieszą oko na równi z podniebieniem pewnie hehe Była też i szynka z tłuszczem bez skóry prasowana w mandolince. CUDO! obszerniejszy opis produkcji by się przydał wygląda bardzo smakowicie! czyżby to kawał szynki w całości? wykroiłeś pod wymiar do prasowania, usuwałeś coś czy w całości parzona? Boczuś rolowany Radziowy też wygląda super gastroporno Pozdrawiam sedecznie Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Witam.PB, sznkę kupuję w jednym kąsku /ok. 3 kg/, jak to mówią górale, skóruję, pekluję bez przypraw ale z nastrzykiem i wciskam na tzw. chama do praski z dwoma, trzema listkami laurowymi. Parzę trzy godziny w 72°C. A poniżej, to co mi się wydażyło w sobotę. W zasadzie miał być wędzony boczek parzony dla kuzyna, któremu podarowałem na święta BN kawałek. Ostało się trochę więcej boczku, więc chciałem jeszcze trochę kiełbaski. A w zasadzie parówek. Dokupiliśmy mięsa. Okazało się że za mało, więc parówki wypadły z programu. Wołowina zamiast do parówek trafiła do białej, którą postanowiliśmy podwędzić. Aby nie było za nudno, około 1,5 kg nadzialiśmy farsz w jelita baranie do kabanosów, dodając do farszu czerwonej papryki do koloru i pieprzu kajeńskiego dla ostrości. Pełna improwizacja.Niestety okazało się, że wędzarnia nie jest z gumy. Trzeba było się nakombinować, aby sie wszystko pomieściło. I tu nauka dla mnie na przyyszłość. NIE UPYCHAĆ. Albo większa wędzarnia. KIjów nie miałem jak obrócić i nie równo się obdymiło. NIe mam zielonego niepojęcia jak zdołalem zawiesić jeszcze trzy serki żółte typu Gouda.No i efekt wyszedł jak na fotkach. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 21 Stycznia 2014 No pięknie Cieciu Drogi, oj będzie miała teściowa co próbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 22 Stycznia 2014 A poniżej, to co mi się wydażyło w sobotę Musisz uważać, bo sobota to taki zdradliwy dzień, myślisz że odpoczniesz po całym tygodniu harówki - a tu masz Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 27 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Witam.Zbliżała się niedziela. Oznaczało to, ni mniej ni wiecej, teściowa na obiadku. Zainspirowany i natchniony postem Kol. Zbója Mistrza Madeja, https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page-19. Pełny wiary we własne umięjętności kulinarne, nie namyślając się zbyt długo, pobiegłem w sobotę biegusiem po pieczarki, buraki i kiszoną kapustę. Własnej niestety nie mam. I dokonałem. Do tego obowiązkowo czysty barszcz na bulionie wolowo wędzono boczkowym. Nie takim jaki ONA serwuje na wigilję BN. /woda z burakami/ No i nastąpił cód. Nawet nie mniemany jak u Bogusławskiego. Jak powiedziałem, że to specjalnie dla mamusi, to przemówiła.Pójdę tą drogą. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Oznaczało to, ni mniej ni wiecej, teściowa na obiadku. Jak powiedziałem, że to specjalnie dla mamusi, to przemówiła. Pójdę tą drogą. Znaczy się mamusia zapowiedziała, że teraz częściej na obiadki będzie wpadać :laugh: Zbója Mistrza Madeja Oj tam, jaki mistrz, ja tylko skromny Zbójniczek jestem :laugh:A paszteciki oczywiście wyglądają bardzo smaczniaście :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Dyzio w mistrze idziesz Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 28 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Czytać pochwały wychodzące z pod klawiatur Wielkich tego forum jest dla mnie wielkim zaszczytem i potwierdzeniem, że było warto tu kiedyś zajrzeć.Wrodzona skromność nie pozwala mi na pisanie więcej superlatyw pod własnym adresem. THX. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Jasne Dyziu, resztę to już teściowa to Twoje wrodzone skromnniutkie ego na swój sposób dopieści . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 29 Stycznia 2014 PB, sznkę kupuję w jednym kąsku /ok. 3 kg/, jak to mówią górale, skóruję, pekluję bez przypraw ale z nastrzykiem i wciskam na tzw. chama do praski z dwoma, trzema listkami laurowymi. Parzę trzy godziny w 72°C. wychodzące z pod klawiatur Wielkich tego forum Wielki Dyziu następnym razem zrobię chyba taką właśnie szyneczkę hehe Pełna improwizacja. napisz jak kabanosiki wyszły też mam problem ostatnio z nierównomiernym owędzeniem i tu masz 100% racji - nie ma sensu upychać, trzeba większego sprzętu Paszteciki mmmm jak malowane! Pozdrawiam serdecznie Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 11 Lutego 2014 Witam. Ponownie przyszedł czas na Pasztet Halusi. /https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/?p=131912/ Robię od razu podwójną ilość, bo ma w rodzinie i już nie tylko, ogromne wzięcie. Jeden to już obligatoryjnie dla teściowej. Troche się wycfaniłem, bo zamiast grzybków dodaje pieczarki /1 kg/ podsmażane na maśle. Po dość długim podsmażaniu zastaje ich około 1/3 wagowo. Woda poprostu z nich odparowuje. Cebulę podsmażam a w tłuszczu po niej obsmażam wątrobę. Czas pieczenia tak jak w przepisie. No i wreszcie upragnione śniadanie z PASZTETEM HALUSI w roli głównej. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 5 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 5 Marca 2014 Witam.Za parę dni kilkudniowy wypad w Alpy.Kuferek w sieni stoi już zrychtowany, więc pomału wypada napełniać koszyk z wiktuałami.Mam skromna nadzieję, że moja Pancetta naturale rotolo przypadnie współbiesiadnikom do gustu. Właśnie zdjąwszy ją po trzech miesiącach z haka. Zawinąłem ją tym razem na lewą stronę. Tłuszczem do środka.Chyba zyskała na tym.Może z ilościa przypraw trochę przesadziłem. Nie wszystko mięso wchłonęło. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 5 Marca 2014 No piękna Dyziu ta Pancetta, ale na fotce nie mogę nigdzie dojrzeć "popychacza", bez którego przecież pochwały nie będą chyba takie zupełnie 100% . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 6 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 6 Marca 2014 Witam.Czasu do wyjazdu jakby coraz mniej, a przede mną jeszcze trochę pracy, aby napełnić koszyk z wiktuałami.Dzisiaj tzw. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7807-niemcy-sauerfleisch-mieso-na-kwasno-z-reumolada/?p=266179. sauerfleisch. Wyrób w śród znajomków zyskał na renomie, ze względu na swą niskokaloryczność.Właśnie parzę baton, który wyląduje w moim koszyku. Niestety nie przewidziałem porcji dla teściowej. Wczoraj, na święto teściowych dostała coś z zamrażarki. Wydaje mi się, że była to kiełbasa pobiedziska. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 6 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 6 Marca 2014 bardzo ladny batonik musze kiedy pomyslec o takim czyms bo mozna wykozystac karkowke jak juz sie przeje pod inna postacia Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 7 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 7 Marca 2014 Witam.Do mojego wyjazdu jeszcze 16 godzin. Kosz z wiktuałami pomału się wypełnia. Przed chwilą odwinąłem z pończoch po trzech miesiącach Polędwicę suszoną a'la wędliny parmeńskie i breasolę. Polędwica nie była dla mnie tak rajcująca, bo to nie pierwszy już raz, ale wołowina zwana breasolą stanowiła wyzwanie. Różnica smaków oczywista, ale smak wyśmienity. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 7 Marca 2014 No teraz nareszcie nieco dyskretny, acz piękny ten komplet Dyziu, i muszę Ci powiedzieć że jezyk do ....ucieka patrząc na te smakowitości. Śniegu po pachy życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 7 Marca 2014 Pomidory wypucowane jak bile do snookera Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 17 Marca 2014 Witam.Przed wyjazdem nie zdążyłem wrzucić paru fotek krakowskiej, http://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1379&Itemid=4, która też wylądowała w koszyku. Cieszyła się wielkim wzięciem wśród współbiesiadników ku mojemu wielkiemu zadowoleniu, bo wykonana pierwszy raz. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 17 Marca 2014 Bo na pewno niepoślednią rolę w trakcie konsumpcji i degustacji, odgrywały te jakże ważne, by nie rzec obowiązkowe ręcz "dodatki" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 17 Marca 2014 Współbiesiadnicy byli zagorzałymi abstynętami. Uległem im. Myślę sobie, że jeden tydzień w roku można sobie na to pozwolić. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 17 Marca 2014 dyzio piękna piękna Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 17 Marca 2014 Współbiesiadnicy byli zagorzałymi abstynętami. Uległem im. Myślę sobie, że jeden tydzień w roku można sobie na to pozwolić. dyzio, nie umartwiaj się! Jeden tydzień w roku??? Mój lekarz pozwala mi na więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.