sverige2 Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 17 Marca 2014 Ojtam, ojtam Dyziu, nadrobisz w trymiga . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 18 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 18 Marca 2014 Witam.Przed wyprawą na stok proponowałem śniadanie młodego zadymiacza. Nie mylić z zadymiarzem. Na wysokościach nie myślało się o wędlinach, wędzonkach i pasztecie Halusi. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/?p=131912 Do domu wróciliśmy w całości, jak by kto pytał. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 20 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 20 Marca 2014 dyzio, Mój lekarz pozwala mi na więcej gontek, wezmę sobie tą maksymę do serca.Co powie mój ? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zachciało mi się kiłbasy pobiedziskiej. Rzeźnik zamiast gulaszu z łopatki obdarował mnie gulaszem z szynki. Chudziutkie to jakoś takie. Dodałem więc boczek z podgardlem. Maszynka do mielenia mięsa, którą zawsze robiłem, zmieniła właściciela, a ta dostępna miała tylko sitko 5mm. Decyzja zapadła. Kroję gulasz z szynki /8kg/ na ścinki. Trochę trwało. Teraz idę nadziewać. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Decyzja zapadła. Kroję gulasz z szynki /8kg/ na ścinki. Idziesz na mistrza :D Kiełbacha będzie smaczna Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Właśnie nadziałem. Język mi uciekł do... Za chwilę wędzenie. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 24 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 24 Maja 2014 Muszę ponadrabiać troche zaległości. No a tu juz popakowane. Kiełbaski Pobiedziste rzecz jasna. Ścinki świetnie wyczuwalne i w smaku oceniona przez rodzinę jako poprawna. Skąd biedne dzieći mają pamiętacć jak powinna smakować wędlina ? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 24 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 24 Maja 2014 Zaległości ciąg dalszy. We wtorek po świetach postanowiłem przewietrzyć trochę moją zamrażarkę. Spoglądam teraz na kalendarz i widzę, że to juz ponad miesiąc temu. Czas niestety szybko umyka.Wracajac do mięsa. Do produkcji wędlin kupuję boczek w płatach razem z żeberkami. Odkrajam i jak się uzbiera robie je z suszonymi śliwkami w niskiej temperaturze. ZEBERKA PIECZONE ZE SLIWKA.pdf Danie to stanowi żelazną pozycję w moim repertuarze. W czasie robienia można spokojnie oddać się innym czynnościom. Jednakoż jestem zdania, że kiedy wykonuje się choćby dwie rzeczy na raz, to pewnym jest, że jedna znich będzie wykonana gorzej. Ten przypadek jest wyjatkiem od regóły. Udaje sie zawsze. Żebra balsamuję w przeddzień pieczenia wieczorem. Zajmuje to około 15 min. Następnego dnia około 9.oo rano odpalam piekarnik i wkładam to co na blaszce lub blachach. Czas operacji ok. 1 min.O godzinie 11.3o przewracam żebra na plecy. Czas wykonania ok. 5 min.W okolicach godz. 14.30 zmniejszam temperaturę do 100 C i blachę lub blachy okrywam alufolią. Zajmuje to jakiś 6 minut mojego cennego czasu.Operacją najbardziej czasochłonną jest obranie ziemniaków i przygotowanie surówki dla tej całej zgraji wygłodniałych sępów, która nie wiadomo jak wywęszyła, że akurat dziś znowu robię żeberka. Trwa to około jednej godziny. W zaciszu kuchennym z obieraczką w ręku zachodze w głowę jak oni to wyniuchali. Jestem już prawie pewien, ze to sprawka teściowej. No i obiadek rodzinny punktualnie na godz.16.oo zrobiony. Nie może być później, bo inaczej teściowa musiała by kolacje jeść o 2o.oo a to niezdrowe przecież jest. Jak wynika z powyższego, czasu na przyżądzenie żeberek nie marnuje sie zbyt wiele. Je się w miarę długo, bo kosteczki treba wylizać do białej kości, że się tak wyrażę. Roskosz z jedzenia trwa w miare długo. W tak zwanych międzyczasach mam sposobność zajęcia się pieleniem w przydomowym ogródku. Miejsca, które już bardzo zaniedbałem wskazuje...... zgadliście. Tesćiowa. Nikt lepiej w rodzinie nie zna się na przydomowej uprawie owoców i warzyw jak ONA. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 24 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 24 Maja 2014 No nie tylko Cieciu Drogi, nie tylko, a atesty na te wszystkie smakowitości, golonki i kichy co to nieustannie kręcisz, to co, ksiądz proboszcz wydaje ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 24 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 24 Maja 2014 Piękne wyroby!!!Fachowa ręka Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 24 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 24 Maja 2014 Dyziek kiedy wpadasz z tymi żebrami ? Popitkę mam w ilości tzw nie do przejścia Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 25 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 25 Maja 2014 Witam. W innym temacie wspomniałem co na niedzielę na tapecie. Krustenbraten vom Schwein czyli pieczeń wieprzowa z chrupiącą skórką. Najsamwpierw obsolone, obtaplane w musztardzie i opieprzone. Moczenie od strony skóry przez conajmniej 4 godz. Następnie obsmażanie. Ale nie skóry. I do piekarnika o temperaturze 250 C, aż pokażą się bombelki na skórze. /krosty/. Potem obniżam do 180°C i dalej w/g regóły 1kg mięsa -1 godz. w piekarniku. Krustenbraten vom Schwein.pdf Mam nadzieję, że atest i tym razem też uzyskam. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Wreszcie cóś zrobiwszy. Wielkie dzięki Koledze BEIOT za boczek. Boczek mielony.pdf. Musi być w lodówce zawsze.Małe, nie własnej produkcji serki żółte dla mnie, polędwiczki i schab dla LP Boczek podwędzam na zimno. Wkrajam do niego warkocze ze schabu po Fi 8mm, mizdrze po Fi 2mm i skórkach od boczku lekko sparzonych po Fi 2mm x 2. Popijam w zależności od pory dnia piwem, co go bardzo lubię, albo destylatem z owocami, które wokół rosną. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Wreszcie cóś zrobiwszy Dyzio ładny zestaw Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Boczek podwędzam na zimno Kiedy go podwędzasz Napisz po kolei jak robisz. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 24 Sierpnia 2014 (edytowane) No naj sam wpierw moczę w gorącej wodzie, odpowiednio do Fi batonu, a następnie wędzę na zimno. Idzie o smaczek wędzonego. Po samym parzeniu jest też bardzo smaczne.Boczku nie mielę. Kroję w większą kostkę lub plastry. Edytowane 24 Sierpnia 2014 przez dyzio Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Oj będzie się dzisiaj działo jak mawia Pan Owsiak.Kochana Teściowa obchodzi dziś swoje urodziny.Zażyczyła sobie Krustenbraten vom Schwein.pdf.Nie byłem w stanie odmówić. Wczoraj z wieczora zabalsamowałem i skórą do wody. Odmoczyła sie wyśmienicie. Teraz na patelnię. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 7 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 7 Września 2014 (edytowane) No i tak się skończyło. Teściowa miała trochę problemów z pogryzieniem, ale byłem dumny, że dostała to co chciała. Edytowane 7 Września 2014 przez dyzio Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 11 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 11 Września 2014 Witam.Nadrabiam trochę zaległości.MIanowicie na obiad placki ziemniaczane z wiórków i z rozmarynem. Do popicia krem z GDyni Hokkaido z mlekiem kokosowym i imbirem. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 11 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 11 Września 2014 placki ziemniaczane z wiórków Moje ulubione. Ja dodaję jeszcze pokrojony w kostkę i zesmażony z cebulką boczek wędzony lub mocno wędzoną kiełbasę. A do popicia najlepsza zimna maślanka mrągowska lub pifko Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 11 Września 2014 Jagra ,przestan ! placuszki pychota ,ja najlepiej lubie posypane cukrem Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 13 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 13 Września 2014 (edytowane) Zaległości ciąg dalszy. Kiełbasa powstała z powodu, że musiałem zrobić przeciąg w zamrażarce.Jako, że jeszcze nie robiłem bez konkretnego przepisu, byłem pełen obaw wyniku.Znalazłem boczek, szynkę i wołowinę. Postarałem się to jakoś sklasyfikować. Od tłuściejszych kawałków boczku poodcinałem tłuszcz, bo chciałem aby jego kosteczki były widoczne w przekroju.Z klasy III zrobiłem klej przepuszczając poprzednio 2 x na 2mm, boczek 1 x 10mm i szymkę z wołowiną w klasie I 1 x 13mm.Wołowiny około 1 kg, szynki około 1,4 kg i boczku 2,5 kg.W/g Tabeli Rogera dodałem przypraw. Nieopatrznie chyba papryki.Wędzenie 50 °C, parzenie do 72 °C w kiełbasie.W miarę zwięzła, tłusta trochę i dla tego pewnie smaczna.Zawodolony nie jestem. ponieważ smakowo nie potrafię jej podporządkować pod kiełbasy, które znam. A już na pewno nie pod Pobiedziską, moją ulubioną. Edytowane 13 Września 2014 przez dyzio Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 13 Września 2014 (edytowane) Dyzio ja bym to tłuste zmielił na mniejszym oczku,poprawiło by to wygląd kiełbaski i faktycznie mniej papryki,ale jak piszesz smak OKi to Edytowane 13 Września 2014 przez kostek61 Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 13 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 13 Września 2014 Kostek, a są jakies żelazne proporcje w klasach mięsa? Gdzieś wyczytałem, że tłuszczu powinno być około 30 %. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 13 Września 2014 a są jakies Przy wykonie określonej nazwą kiełbasy to tak np. szynkowa,kabanosy a wykonanej z norm np.16 to tak.Wykonując kiełbasę bez nazwy,swojską interpretacja dowolna.Tłuszcz w składzie na poziomie 25-30% jest Ok,tylko nieraz poprzez odpowiednie mielenie można go wizualne ukryć,oczywiscie jeżeli komuś na tym zależy. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.