dyzio Posted September 18, 2012 Report Share #1 Posted September 18, 2012 (edited) Witam.Od dawna marzyłem o zadymiarstwie. Czas jakiś minął, ale marzenia się spełniły jak to często bywa przez przypadek. Tym przypadkiem było to, że wraz z kolegą wejszliśmy w posiadanie pięknej, wysłużonej wędzarni, która jeździła ze swoim właścicielem od miasta do miasta i drażniła na targowiskach nozdża przechodniów.Początkiem wszystkiego było zrobienie białej, i paru wędzonek, oczywiście wg przepisów znalezionych na stronach WB.I wreszcie niedawno, całkiem świadomie wszedłem w posiadanie pięknych intrumętów do tworzenia smakowitości. Do próby przygotowywałem się w miarę sumiennie. Brak doświadczenia jest oczywiście widoczny gołym okiem. Za wszystkie uwagi krytyczne będę oczywiście bardzo wdzięczny.Nastawiłem się na około 9 kg wyrobów spoglądając krytycznym okiem na wymiary foremek. O dużo się nie pomyliłem. Nadmiar szybko do kolejnej osłonki. Parzenie, studzenie i upragniona próba organoleptyczna. Wyroby główne musiały pocyekać jeszcze do jutra.http://images35.fotosik.pl/1621/7004473b7d077255med.jpghttp://images46.fotosik.pl/1768/8c73167ca7d8908bmed.jpgNastepnego dnia z jeszcze większą ochotą i z niemniejszą ciekawością przystąpiłem do dokończenia swego dzieła.http://images49.fotosik.pl/1612/065f153590bf8dd9med.jpghttp://images50.fotosik.pl/1666/c318ca25ba5aed47med.jpghttp://images47.fotosik.pl/1551/8d386eb56975cf43med.jpghttp://images37.fotosik.pl/1774/a6e16d0d27d260a9med.jpghttp://images41.fotosik.pl/1756/9297c1cf941336f3med.jpgI tak skończyła się moja pierwsza przygoda z szynkowarami. Serdeczne dzięki za wspaniałą pomoc i smaczne przepisy na wyroby, których przyznaję się, nie do końca przestrzegałem. Oglądając własne wyroby stwierdziłem, że moją słabą stroną jest klasyfikacja mięska. Ale to już temat chyba na następny post.PZDR.[ Komentarz dodany przez: EAnna: Wto 18 Wrz, 2012 22:42 ]Masz spore osiągnięcia kolego; dobrze, że do nas dołączyłeś.Na przyszłość: nie pisz proszę wytłuszczoną czcionką podstawowego tekstu.Już poprawiłam.Pozdrawiam, EAnna Edited May 10, 2018 by dyzio Quote Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted September 3, 2013 Author Report Share #2 Posted September 3, 2013 Witam. Plan na nadchodzące dni to rolada lazdijajska i polędwica łososiowa. Właśnie dowiozłem trzy słuszne golonki tylne o masie wspólnej 4,5kg. Polędwice już się moczą w solance. Quote Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted September 4, 2013 Author Report Share #3 Posted September 4, 2013 Witam. Ciąg dalszy rolady. Waga mięsa 2.880g, waga skór 660g. Przyprawy to czosnek, kolendra i pieprz. Quote Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
PanBoczek Posted September 4, 2013 Report Share #4 Posted September 4, 2013 Dyzio, fajne foteczki, wszędzie profesjonalizm widać hehe rzeczowy i pouczający temat się zapowiada :clap: :clap: :clap: rolada lazdijajska i polędwica łososiowa.hehe rolady 'zad i jajska' nie robiłem.. i polędwicy łososiowej też nie :blush: jedno z dwóch (chyba bardziej tą łososiową..) chętnie bym po Tobie powtórzył także jednego bacznego widza, czytelnika i powielacza masz już w banku Życzę powodzenia i pozdrawiam serdecznie :grin: Quote Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted September 4, 2013 Report Share #5 Posted September 4, 2013 Czekamy na dalsza relacje , by naśladować .Pozdrawiam Quote Wojciech Pacan Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted September 6, 2013 Author Report Share #6 Posted September 6, 2013 Witam. Ciąg dalszy rolady. Trochę mi nie wyszło ich bandażowanie, ale jak potrenuję, to będzie lepiej. I powędrowały do wędzenia. Tzn ja je zaniosłem, bo te nóżki już nie mogą chodzić :grin: Quote Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted September 6, 2013 Author Report Share #7 Posted September 6, 2013 Witam. Ciąg dalszy rolady. Tuż po wędzeniu. Wędziłem 8 godzin w temperaturze 323 K I przyszedłczas na kąpiel. 353 K jakieś 8 godzin do 17.oo Już nie mogę się doczekać, a trzeba je jeszcze sprasować. Cóż za udręka :wink: Quote Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted September 6, 2013 Report Share #8 Posted September 6, 2013 No piękne te "Cieciowe" kolanka.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted September 6, 2013 Report Share #9 Posted September 6, 2013 Dyzio, a ja tak z czystej ciekawości zapytam o co z tym "cieciem" się rozchodzi? Toż Ty przecież Baran chyba jesteś .... :grin: Quote "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted September 6, 2013 Author Report Share #10 Posted September 6, 2013 tusiaczek, moja droga zawodowa pchnęła mnie w obięcia oświaty szeroko pojętej i szkolnictwa. Zostałem cieciem w szkole. Szczęśliwym na dodatek. sverige2, jeszcze są pod bandażami i mało co widać. Zobaczymy co będzie po zdjęciu opatrunków. :wink: Quote Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted September 6, 2013 Report Share #11 Posted September 6, 2013 No to mnie zadziwiłeś. Znam takich co robią dokładnie to co Ty ale jakby ich określić cieciem to by się strasznie obrazili Kiedyś, w czasach kiedy szkolnictwo stało jeszcze wysoko to się pedel nazywało ..... Quote "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted September 6, 2013 Report Share #12 Posted September 6, 2013 tusiaczek, "pedel" chyba to nie to samo co "cieć " w dodatku szczesliwy zazdroszczę Ci posady kolego Dyzio .Pozdrawiam Quote Wojciech Pacan Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted September 6, 2013 Report Share #13 Posted September 6, 2013 tusiaczek, "pedel" chyba to nie to samo co "cieć " w dodatku szczesliwy zazdroszczę Ci posady kolego Dyzio .Pozdrawiam Pedel to określenie dotyczące woźnego (pierwowzór wywodzi się od woźnego sądowego a potem przeszedł także do oświaty). Wydaje mi się że dyzio piastuje posadę woźnego w szkole? No chyba że pod pojęciem cieć rozumie się stróża ? Zresztą co za różnica? Żadna praca nie hańbi a jak widać dyzio zadowolony jest ... Quote "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted September 6, 2013 Report Share #14 Posted September 6, 2013 tusiaczek, dzieki za szczegółowe wyjaśnienia.Pozdrawiam Quote Wojciech Pacan Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted September 6, 2013 Author Report Share #15 Posted September 6, 2013 Plan na te dni był rolada i polędwica łosośowa. O Roladzie już trochę było, więc teraz o łososiu. Oczyszczony w miarę przez amatora z mizdry i warkocza wytaplany w jajku. Osuszanie przez godzinę w 333 K. W kadrze miała być widoczna temperatura, ale cóż, firma N..IA mimo optyki od Carla Zeisa z Jeny nie prosta zadaniom. cdn... ps. do siedemnastej jeszcze tyle godzin....... Quote Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted September 6, 2013 Report Share #16 Posted September 6, 2013 Dyzio to ja Ci podpowiem sposób na automatyczne parzenie. Kup używaną kuchenkę elektryczną dwupalnikową, taką turystyczna. Wywal termostat i podłącz obie grzałki bezpośrednio pod wtyczkę. A potem podepnij pod sterownik (ten ze zdjęcia lub ten od kolumny) i wrzuć czujnik do gara. I masz spokój z parzeniem, pilnowaniem temperatury, czasu itp Quote "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Luiza Posted September 6, 2013 Report Share #17 Posted September 6, 2013 Dyzio to ja Ci podpowiem sposób na automatyczne parzenie. Kup używaną kuchenkę elektryczną dwupalnikową, taką turystyczna. Wywal termostat i podłącz obie grzałki bezpośrednio pod wtyczkę. A potem podepnij pod sterownik (ten ze zdjęcia lub ten od kolumny) i wrzuć czujnik do gara. I masz spokój z parzeniem, pilnowaniem temperatury, czasu itp Gonzo Wita. Tusziaczek podejrzewam, że masz taki patent.Jak z opanowaniem bezwładności płyt grzejnych ? Pozdrawiam - gonzo :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kotunia Posted September 6, 2013 Report Share #18 Posted September 6, 2013 A ja podpowiem jak prosto "nabić " "....bijkę " w opatrunek:1. korzystamy z uciętego wazona z plastiku do kwiatów (jak do szynek)2. wkładamy opatrunek do wazona3. skóra4. pokrojona mięsko5. wyciskamy do siatki znajdującej sie na zewnątrz wazonika i po balu panno lalu .Wypróbowałem 3x wrażenia super (lekko, łatwo i przyjemnie) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted September 6, 2013 Report Share #19 Posted September 6, 2013 Dyzio piękne wyroby,ja jakoś do tej pory za ten litewski smakołyk się nie brałem :lol: A wracając do sprawy wożnego to zapewne wiesz,że naszym najsłynniejszym wejherowskim wożnym był Pan Teofil Naczk z gimnazjum. Jego trzy wnuczki są moimi bardzo dobrymi znajomymi. :lol: Quote "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 6, 2013 Report Share #20 Posted September 6, 2013 Trochę mi nie wyszło ich bandażowanie, ale jak potrenuję, to będzie lepiej. Kup folię celulozową taką co to przepuszcza dym i parę i będziesz miał z głowy.Zapakujesz jak cukierka i do siatki. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted September 6, 2013 Report Share #21 Posted September 6, 2013 Gonzo Wita. Tusziaczek podejrzewam, że masz taki patent.Jak z opanowaniem bezwładności płyt grzejnych ? Pozdrawiam - gonzo :wink:Gonzo, mam nadzieję że chociaż podszywając się pod Luizę wkładasz na siebie jakiś jej fatałaszek coby autentyczności nadać :grin: A co do parzenia to grzałki same w sobie bezwładności nie mają. Bezwładność elementom grzejnym nadają urządzenia sterujące - termostaty itp a ja pisałem o usunięciu tegoż. Po podłączeniu sterownika jaki ma dyzio a jest on zasilany grupowo i grzeje na zadanej mocy non stop a nie na zasadzie włącz/wyłącz jak termostaty czy sterowniki fazowe. I dzięki temu mamy stałą temperaturę bez wahań Jakbyś przyjechał tem hajłejem jak mówiłem to może jakieś goloneczki bym wstawił Quote "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Link to comment Share on other sites More sharing options...
gens Posted September 6, 2013 Report Share #22 Posted September 6, 2013 Dyzio jedno mnie zaciekawiło-o co chodzi z taplaniem w jajku?tak się to robi?ja zazwyczaj schab normalnie pekluje kilka dni i bez jajcanych rewolucji do wędzoka, ale w sumie to moj pomysł z głowy, nigdzie nie czytanynawet ostatnio robiłem w zeszły weekenda potemPOLECAMkoreczki z łososiowki, mozareli i pomidorkow koktajlowych (ostatnio i lososiowka hand made a i pomidorki koktajlowe od rodziców z pola) wykonanie:maly kawalek mozareli-takiej co plywa w tych woreczkach te kule (powiedzmy jak pol palca albo mniej) zawijasz cienko pokrojona lososiowka nabijasz na wylakaczkie i dobijasz na góre pomidorek koktajlowy BAJKA Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted September 7, 2013 Author Report Share #23 Posted September 7, 2013 Witam, gens, nieopatrznie nie dodałem, że po peklowaniu wytaplałem w żółtku. Gdzies przeczytałem i postanowiłem wypróbować. LP nie jest do końca przeświadczona, czy to dobry pomysł. Osuszałem 1 h w temperaturze 333 K. Następnie wędzenie w 323 K przez 4 h Z niewiedzy i przed kompromitacłą nastrzyknąłem cztery godziny przed osuszaniem i z tąd na pewno te wycieki. Poprawie się. Quote Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted September 7, 2013 Report Share #24 Posted September 7, 2013 dyzio, jak dla mnie to wzorcowe ale niech wypowiedzą się eksperci :clap: :thumbsup: Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted September 7, 2013 Author Report Share #25 Posted September 7, 2013 Właśnie jesteśmy po dość późnym śniadaniu. Teściowa, z regóły bardzo krytyczna osoba, nic nie powiedziqała. Odnotowałem sukces. :wink: Ale czekam z drżeniem serca na ocenę forumowych ekspertów,, licząc jak zawsze na konstruktywną krytykę. Quote Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.