Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Dyzia ciecia małe Conieco


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
474 odpowiedzi w tym temacie

#1 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 18 wrz 2012 - 21:29

Witam.

Od dawna marzyłem o zadymiarstwie. Czas jakiś minął, ale marzenia się spełniły jak to często bywa przez przypadek. Tym przypadkiem było to, że wraz z kolegą wejszliśmy w posiadanie pięknej, wysłużonej wędzarni, która jeździła ze swoim właścicielem od miasta do miasta i drażniła na targowiskach nozdża przechodniów.

316c1d8d17a55507med.jpg


Początkiem wszystkiego było zrobienie białej, i paru wędzonek, oczywiście wg przepisów znalezionych na stronach WB.

372561bf12e39a3fmed.jpg

fd47531f6db79d46med.jpg

d24546df0c1d0d35med.jpg

927b0a8a57c84b1bmed.jpg

ebbbd2cc90c10f30med.jpg

95626736a2ebd297med.jpg


I wreszcie niedawno, całkiem świadomie wszedłem w posiadanie pięknych intrumętów do tworzenia smakowitości. Do próby przygotowywałem się w miarę sumiennie. Brak doświadczenia jest oczywiście widoczny gołym okiem. Za wszystkie uwagi krytyczne będę oczywiście bardzo wdzięczny.

bab3083f1680b85fmed.jpg

9ed37fe803ccd662med.jpg


Nastawiłem się na około 9 kg wyrobów spoglądając krytycznym okiem na wymiary foremek. O dużo się nie pomyliłem. Nadmiar szybko do kolejnej osłonki. Parzenie, studzenie i upragniona próba organoleptyczna. Wyroby główne musiały pocyekać jeszcze do jutra.

63c0bf20018866f5med.jpg

http://images35.foto...7d077255med.jpg

http://images46.foto...a7d8908bmed.jpg


Nastepnego dnia z jeszcze większą ochotą i z niemniejszą ciekawością przystąpiłem do dokończenia swego dzieła.



http://images49.foto...90bf8dd9med.jpg

http://images50.foto...ba5aed47med.jpg

http://images47.foto...6975cf43med.jpg

http://images37.foto...27d260a9med.jpg

http://images41.foto...941336f3med.jpg

I tak skończyła się moja pierwsza przygoda z szynkowarami. Serdeczne dzięki za wspaniałą pomoc i smaczne przepisy na wyroby, których przyznaję się, nie do końca przestrzegałem. Oglądając własne wyroby stwierdziłem, że moją słabą stroną jest klasyfikacja mięska. Ale to już temat chyba na następny post.
PZDR.

[size=9][ Komentarz dodany przez: [b]EAnna
: Wto 18 Wrz, 2012 22:42 ][/size]
Masz spore osiągnięcia kolego; dobrze, że do nas dołączyłeś.
Na przyszłość: nie pisz proszę wytłuszczoną czcionką podstawowego tekstu.
Już poprawiłam.
Pozdrawiam, EAnna


Użytkownik dyzio edytował ten post 10 maj 2018 - 10:47


#2 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 03 wrz 2013 - 15:50

Witam.

Plan na nadchodzące dni to rolada lazdijajska i polędwica łososiowa.
Właśnie dowiozłem trzy słuszne golonki tylne o masie wspólnej 4,5kg.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Polędwice już się moczą w solance.

#3 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 04 wrz 2013 - 13:06

Witam.

Ciąg dalszy rolady. Waga mięsa 2.880g, waga skór 660g. Przyprawy to czosnek, kolendra i pieprz.

Dołączona grafika

#4 PanBoczek

PanBoczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3610 postów

Napisano 04 wrz 2013 - 13:19

Dyzio, fajne foteczki, wszędzie profesjonalizm widać hehe :)
rzeczowy i pouczający temat się zapowiada :clap: :clap: :clap:

rolada lazdijajska i polędwica łososiowa.

hehe rolady 'zad i jajska' nie robiłem.. i polędwicy łososiowej też nie :blush:
jedno z dwóch (chyba bardziej tą łososiową..) chętnie bym po Tobie powtórzył :D
także jednego bacznego widza, czytelnika i powielacza masz już w banku ;)
Życzę powodzenia i pozdrawiam serdecznie :grin:

#5 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2529 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 04 wrz 2013 - 15:33

Czekamy na dalsza relacje , by naśladować .Pozdrawiam

#6 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 06 wrz 2013 - 07:44

Witam.

Ciąg dalszy rolady.

Dołączona grafika


Dołączona grafika

Trochę mi nie wyszło ich bandażowanie, ale jak potrenuję, to będzie lepiej.

I powędrowały do wędzenia. Tzn ja je zaniosłem, bo te nóżki już nie mogą chodzić :grin:

#7 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 06 wrz 2013 - 09:05

Witam.

Ciąg dalszy rolady.

Tuż po wędzeniu. Wędziłem 8 godzin w temperaturze 323 K
Dołączona grafika

I przyszedłczas na kąpiel. 353 K jakieś 8 godzin do 17.oo

Dołączona grafika


Dołączona grafika

Już nie mogę się doczekać, a trzeba je jeszcze sprasować. Cóż za udręka :wink:

#8 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5001 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 06 wrz 2013 - 09:33

No piękne te "Cieciowe" kolanka.
Pozdrawiam

#9 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5454 postów

Napisano 06 wrz 2013 - 09:35

Dyzio, a ja tak z czystej ciekawości zapytam o co z tym "cieciem" się rozchodzi? Toż Ty przecież Baran chyba jesteś .... :grin:

#10 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 06 wrz 2013 - 09:53

tusiaczek,
moja droga zawodowa pchnęła mnie w obięcia oświaty szeroko pojętej i szkolnictwa. Zostałem cieciem w szkole. Szczęśliwym na dodatek.

sverige2,
jeszcze są pod bandażami i mało co widać. Zobaczymy co będzie po zdjęciu opatrunków. :wink:

#11 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5454 postów

Napisano 06 wrz 2013 - 09:56

No to mnie zadziwiłeś. Znam takich co robią dokładnie to co Ty ale jakby ich określić cieciem to by się strasznie obrazili :cool: Kiedyś, w czasach kiedy szkolnictwo stało jeszcze wysoko to się pedel nazywało .....

#12 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2529 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 06 wrz 2013 - 11:53

tusiaczek, "pedel" chyba to nie to samo co "cieć " w dodatku szczesliwy zazdroszczę Ci posady kolego Dyzio .Pozdrawiam

#13 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5454 postów

Napisano 06 wrz 2013 - 12:17

tusiaczek, "pedel" chyba to nie to samo co "cieć " w dodatku szczesliwy zazdroszczę Ci posady kolego Dyzio .Pozdrawiam

Pedel to określenie dotyczące woźnego (pierwowzór wywodzi się od woźnego sądowego a potem przeszedł także do oświaty). Wydaje mi się że dyzio piastuje posadę woźnego w szkole? No chyba że pod pojęciem cieć rozumie się stróża ? Zresztą co za różnica? Żadna praca nie hańbi a jak widać dyzio zadowolony jest ...

#14 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2529 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 06 wrz 2013 - 12:25

tusiaczek, dzieki za szczegółowe wyjaśnienia.Pozdrawiam

#15 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 06 wrz 2013 - 12:49

Plan na te dni był rolada i polędwica łosośowa. O Roladzie już trochę było, więc teraz o łososiu.

Oczyszczony w miarę przez amatora z mizdry i warkocza wytaplany w jajku.

Dołączona grafika

Osuszanie przez godzinę w 333 K. W kadrze miała być widoczna temperatura, ale cóż, firma N..IA mimo optyki od Carla Zeisa z Jeny nie prosta zadaniom.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

cdn...

ps. do siedemnastej jeszcze tyle godzin.......

#16 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5454 postów

Napisano 06 wrz 2013 - 12:59

Dyzio to ja Ci podpowiem sposób na automatyczne parzenie. Kup używaną kuchenkę elektryczną dwupalnikową, taką turystyczna. Wywal termostat i podłącz obie grzałki bezpośrednio pod wtyczkę. A potem podepnij pod sterownik (ten ze zdjęcia lub ten od kolumny) i wrzuć czujnik do gara. I masz spokój z parzeniem, pilnowaniem temperatury, czasu itp :cool:

#17 Gość_Luiza_*

Gość_Luiza_*
  • Goście

Napisano 06 wrz 2013 - 13:59

Dyzio to ja Ci podpowiem sposób na automatyczne parzenie. Kup używaną kuchenkę elektryczną dwupalnikową, taką turystyczna. Wywal termostat i podłącz obie grzałki bezpośrednio pod wtyczkę. A potem podepnij pod sterownik (ten ze zdjęcia lub ten od kolumny) i wrzuć czujnik do gara. I masz spokój z parzeniem, pilnowaniem temperatury, czasu itp :cool:


Gonzo Wita.
Tusziaczek podejrzewam, że masz taki patent.Jak z opanowaniem bezwładności płyt grzejnych ?

Pozdrawiam - gonzo :wink:

#18 kotunia

kotunia

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 412 postów
  • MiejscowośćLeszno, wielkopolska

Napisano 06 wrz 2013 - 14:44

A ja podpowiem jak prosto "nabić " "....bijkę " w opatrunek:
1. korzystamy z uciętego wazona z plastiku do kwiatów (jak do szynek)
2. wkładamy opatrunek do wazona
3. skóra
4. pokrojona mięsko
5. wyciskamy do siatki znajdującej sie na zewnątrz wazonika i po balu panno lalu .
Wypróbowałem 3x wrażenia super (lekko, łatwo i przyjemnie)

#19 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 06 wrz 2013 - 14:46

Dyzio piękne wyroby,ja jakoś do tej pory za ten litewski smakołyk się nie brałem :lol:
A wracając do sprawy wożnego to zapewne wiesz,że naszym najsłynniejszym wejherowskim wożnym był Pan Teofil Naczk z gimnazjum. Jego trzy wnuczki są moimi bardzo dobrymi znajomymi. :lol:

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11050 postów

Napisano 06 wrz 2013 - 14:53

Trochę mi nie wyszło ich bandażowanie, ale jak potrenuję, to będzie lepiej.


Kup folię celulozową taką co to przepuszcza dym i parę i będziesz miał z głowy.Zapakujesz jak cukierka i do siatki.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych