Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Dyzia ciecia małe Conieco


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
474 odpowiedzi w tym temacie

#21 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5454 postów

Napisano 06 wrz 2013 - 15:33

Gonzo Wita.
Tusziaczek podejrzewam, że masz taki patent.Jak z opanowaniem bezwładności płyt grzejnych ?

Pozdrawiam - gonzo :wink:

Gonzo, mam nadzieję że chociaż podszywając się pod Luizę wkładasz na siebie jakiś jej fatałaszek coby autentyczności nadać :grin:
A co do parzenia to grzałki same w sobie bezwładności nie mają. Bezwładność elementom grzejnym nadają urządzenia sterujące - termostaty itp a ja pisałem o usunięciu tegoż. Po podłączeniu sterownika jaki ma dyzio a jest on zasilany grupowo i grzeje na zadanej mocy non stop a nie na zasadzie włącz/wyłącz jak termostaty czy sterowniki fazowe. I dzięki temu mamy stałą temperaturę bez wahań :cool: Jakbyś przyjechał tem hajłejem jak mówiłem to może jakieś goloneczki bym wstawił :cool:

#22 gens

gens

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 124 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 06 wrz 2013 - 16:22

Dyzio jedno mnie zaciekawiło-o co chodzi z taplaniem w jajku?
tak się to robi?
ja zazwyczaj schab normalnie pekluje kilka dni i bez jajcanych rewolucji do wędzoka, ale w sumie to moj pomysł z głowy, nigdzie nie czytany
nawet ostatnio robiłem w zeszły weekend
a potem
POLECAM
koreczki z łososiowki, mozareli i pomidorkow koktajlowych (ostatnio i lososiowka hand made a i pomidorki koktajlowe od rodziców z pola)

wykonanie:
maly kawalek mozareli-takiej co plywa w tych woreczkach te kule (powiedzmy jak pol palca albo mniej) zawijasz cienko pokrojona lososiowka nabijasz na wylakaczkie i dobijasz na góre pomidorek koktajlowy

BAJKA

#23 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 07 wrz 2013 - 10:59

Witam,
gens, nieopatrznie nie dodałem, że po peklowaniu wytaplałem w żółtku. Gdzies przeczytałem i postanowiłem wypróbować. LP nie jest do końca przeświadczona, czy to dobry pomysł.

Dołączona grafika

Osuszałem 1 h w temperaturze 333 K. Następnie wędzenie w 323 K przez 4 h

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Z niewiedzy i przed kompromitacłą nastrzyknąłem cztery godziny przed osuszaniem i z tąd na pewno te wycieki.
Poprawie się.

#24 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6808 postów

Napisano 07 wrz 2013 - 11:10

dyzio, jak dla mnie to wzorcowe ale niech wypowiedzą się eksperci :clap: :thumbsup:

#25 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 07 wrz 2013 - 12:03

Właśnie jesteśmy po dość późnym śniadaniu. Teściowa, z regóły bardzo krytyczna osoba, nic nie powiedziqała.
Odnotowałem sukces. :wink:
Ale czekam z drżeniem serca na ocenę forumowych ekspertów,, licząc jak zawsze na konstruktywną krytykę.

#26 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2529 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 07 wrz 2013 - 13:13

dyzio, temperature podajesz w Kelvinach , taki masz termometr czy zgodnie z jakąś norma :wink: , sposbu z zółtkiem nie znam,jak ma sie to do trwałości wyrobu - czy w informacji , którą czytałeś jest to napisane czy raczej chodzi o kolor i ładny wygląd .Pozdrawiam

#27 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5137 postów

Napisano 07 wrz 2013 - 13:30

sposbu z zółtkiem nie znam,jak ma sie to do trwałości wyrobu - czy w informacji , którą czytałeś jest to napisane czy raczej chodzi o kolor i ładny wygląd

Kiedyś na forum było o tym - poczytaj np tutaj https://wedlinydomow...der=asc&start=0

#28 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11050 postów

Napisano 07 wrz 2013 - 15:06

Z niewiedzy i przed kompromitacłą nastzyknąłem cztery godziny przed osuszaniem i z tąd na pewno te wycieki.


To już lepiej było nie ruszać.Taki nastrzyk już nie ma za bardzo sensu.Pokaż przekrój. :grin:

#29 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 07 wrz 2013 - 19:42

Witam ponownie

Rolady ciąg dalszy.
Wczoraj około siedemnastej postanowiłem wykorzystać moje szynkowary do sprasowania rolad. Pomysł podsunął był sverige2. THX. Chyba na granicy płaskości z grubością się udało. Rano na sniadanie były gotowe. Do zdjęć i sporzycia. :wink:

Dołączona grafika


Dołączona grafika


Dołączona grafika

Na tym zakończyła się moja pierwsza przygoda z roladą, ale na pewno nie ostatnia.

Wielkie dzięki Kol. Beiot

#30 Markerus

Markerus

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 52 postów
  • MiejscowośćPodkarpacie

Napisano 07 wrz 2013 - 19:59

Gratulacje! Roladki super! :clap: :clap: :clap:

#31 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5001 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 07 wrz 2013 - 20:36

:clap: :clap: :clap:

#32 PanBoczek

PanBoczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3610 postów

Napisano 07 wrz 2013 - 21:33

Dyzio, miszczu :) wszystko super!!!!!!!
ale napisz taki przepis dla idioty na tą łososiową.. żeby każdy mógł zrobić.
nawet taki bęcwał jak ja ;) smacznie to wygląda i chciałbym po Tobie papugować!
masz do tego rękę.. chciałbym tak z marszu robić wędzonki perwersyjne tfu perfekcyjne, jak w Twoim wykonaniu :) coś czuję, że ten temat powędruje na listę ulubionych!
Co dalej??? Pozdrawiam

#33 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 08 wrz 2013 - 16:06

dyzio, no jest na co popatrzeć :thumbsup: :clap: :clap: :clap:

#34 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11050 postów

Napisano 08 wrz 2013 - 16:13

ale napisz taki przepis dla idioty na tą łososiową.. żeby każdy mógł zrobić.


Jak chcesz zrobić łososiową to zajrzyj do 16-stki bo to co pokazał Dyzio to łososiową nie jest. :wink:
Dalej czekam na przekrój :sad:

#35 PanBoczek

PanBoczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3610 postów

Napisano 08 wrz 2013 - 17:39

Jak chcesz zrobić łososiową to zajrzyj do 16-stki bo to co pokazał Dyzio to łososiową nie jest.
Dalej czekam na przekrój

Kochany Arkadiuszu :D wiesz przecież co ja lubię ;) naśladować za innymi - to sprawa pierwszej wagi!
nie cenię, jak zapewne wiesz, czystości przepisu,.. kocham jadło we wszelkiej postaci :D
mam nadzieję, że będzie mi dane skosztować za równo łososiowej Dyzia jak i tej klasycznej z 16stki.. umownie bowiem tylko ta z 16stk jest lepsza, klasyczna ;)
we świecie gdzie wszystko jest umowne.. nie mów Arkadiuszu, że coś jest nie tak :D dobre jest wrogiem nowego, lepszego :D Pozdrawiam serdecznie

#36 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11050 postów

Napisano 08 wrz 2013 - 20:02

nie cenię, jak zapewne wiesz, czystości przepisu


Drogi Panie Boczku chyba nie jest Ci wszystko jedno co jesz :grin: .Jeśli chcesz jeść łososiową to nazwa ta jest zarezerwowana dla konkretnego wyrobu. Wszelki odstępstwa są jak najbardziej dopuszczalne ale to już jest a'la. :grin:

#37 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 09 wrz 2013 - 08:14

Witam,

Na obiad ponownie moje ulubione kalmary. Nie kupuję już krążków ale w całości. Kroję je na trzycentymetrowe kawałki i obracam na tzw. lewą stronę. Podczas smażenia ładnie się formują. Frytki to nie mój świat ,a le LP mniała życzenie, czytaj kaprys, na 1-2-3. Sałatka z serfety, pomidorów koktajlowych, białej kapusty, olivek i sosu "cykicaki". :wink:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#38 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 09 wrz 2013 - 10:30

Witam.

Sobota była długo oczekiwanym dniem. Zwłaszcz jej poranek. Na śniadanie miała być moja rolada lazdijajska i polędwica łososiowa. Co prawda Arkadiusz napisał, że ona nie taka całkiem łososiowa, ale teściowa znów nic nie mówiła, więc mniemam plus. Nawiasem mówiąc najwyższym słowem uznania w jej ustach jest milczenie. :wink:
Do tego parę plasterków szynki z tłuszczem z szynkowara i młody Gouda wędzony w 323 K cztery godziny. /nie popłynął był/.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#39 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5001 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 09 wrz 2013 - 10:43

No "Dyziu, Cieciu drogi" prawie jak tu:
http://www.radiojura...e-na-trawie.jpg
Piknie panocku, piknie.

#40 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4249 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 09 wrz 2013 - 13:02

Dyzio.. :clap: :clap: :clap:
Te "tonkanie" w jajku to chyba nadaje glancu wyrobom.. (pieczywie też).. :wink:
Prześliczne wyroby na śniadaniowym stole w ogrodzie tylko dlaczego raz fotka Ci wychodzi, a raz nie..? Fotografia stołu z wyrobami, przepiękna.. (ta ostra) :smile: :thumbsup:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych