Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Dyzia ciecia małe Conieco


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
474 odpowiedzi w tym temacie

#41 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 09 wrz 2013 - 13:11

Witam.

Gregtom, dzięki za opinię. Firma N..IA mimo optyki od Carla Zeisa z Jeny nie prosta zadaniom. :cry: :grin:

[size=9][ Dodano: Pon 09 Wrz, 2013 14:57 ][/size]

A wracając do sprawy wożnego to zapewne wiesz,że naszym najsłynniejszym wejherowskim wożnym był Pan Teofil Naczk z gimnazjum.

Tak. Wiem. Zamordowany w lasach Piaśnicy.
A czy Ty też kończyłeś wejherowskie Gimnazjum ???

#42 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 09 wrz 2013 - 17:16

Witam.

Będąc we Władku jak co roku, trafiłem w sklepie Sieć 4-5-6 na ser żółty wędzony. Nazywało się to Rolada jakoś tam. Podeszło. LP również. U siebie w sklepie znalazłem ser Młody Gouda ok 400g w kulce. Postanowiliśmu uwędzić. Obdarliśmy z wosku, do siatki i do wędzarni. 323 K około 4 godzin. Efekt przerósł nasze oczekiwania. Na wskroś wędzony, nie popłynął i smakiem lepszy od tego z sieci 4-5-6. Polecam miłośnikom serów wędzonych.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#43 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 10 wrz 2013 - 15:14

Witam.

Kiełbasa chłopska i polędwiczki w moim wykonaniu. Dokładnie w/g przepisów. Ale podpowiedzi Klegów Miro i sverige2 skłoniły mnie do mielenia mięsa trochę inaczej. Zrobiłem podobnie jak Kol. Adam z RPA. Przy następnym razie poprawka będzie uwzględniona.
W smaku i konstystencji jest OK. Teściowa nie marudzi, a co najważniejsze klej COREGA trzyma. :wink:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#44 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 11 wrz 2013 - 07:42

Witam.

Odnośnie pasztetów. Ja również, nie chwalac się, robiłem różne inne. Przeszly bez echa. Ale od kiedy robię Pasztet Halusi to nawet teściowa mnie chwali i nie chce innego na talerzu. Wręcz domaga się i żąda.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#45 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2529 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 11 wrz 2013 - 08:50

dyzio, znaczy się -Teściowa - motorem postepu :wink: . Pozdrawiam

#46 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4947 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 11 wrz 2013 - 08:55

Dyziu "Cieciu drogi" czyli wszystko zgodnie z sentencją jak na "obrazku" od Henia powyżej, a paszteciki wyglądają mniam, mniam.

#47 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 11 wrz 2013 - 10:39

Dzięki sverige2.
Do przepisu Halusi dodałem trochę prawdziwków uprzednio pytajac czy mi będzie wolno. Odpowiedź była pozytywna więc się ośmieliłem. Przy ostatniej produkcji musiałem dokonać pewnej modyfikacji przepisu, bo zabrakło /kto by sie spodziewał/ suszonych prawdziwków. Udusiłem słuszna ilość pieczarek i boczniaków na patelni i dodałem zamiast powyższych. Jakież było moje zdziwienie kiedy po kunsumpcji teściowa nie stwierdziła zmiany smaku. :wink:

#48 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1953 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 11 wrz 2013 - 10:42

dyzio, znaczy się -Teściowa - motorem postepu

:grin: Łoj tak Wojciechu łoj tak :clap:

#49 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4947 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 11 wrz 2013 - 10:50

I jak widać nie bez kozery jest to sławetne przysłowie że "Teściowa to skarb", tylko nie każdy potrafi go docenić. Vivat Teściowe.

#50 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2529 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 11 wrz 2013 - 10:56

baca 48, sam nie dawno zostałem teściem , mam trochę trudności w porozumiewaniu sie - zień mówi w inny narzeczu , ale chyba bedzie musiał prześc na nasze .Moze kiedys o on napisze ,ze ktoreś z nas - motorem postepu .Pozdrawiam

#51 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 11 wrz 2013 - 11:00

Ja słyszałem to przysłowie w nieco innej wersji. A mianowicie, że dobra teściowa jest jak balsam.
Niestety. U mnie się to nie sprawdziło.
Ubolewam nad tym faktem.

Ale jak już jesteśmy przy teściowych, to słyszałem ostatno taki wic. Ile zębów powinna mieć dobra teściowa ? DWA. Pierwszy, by ją ciągle bolał, a drugi, by miała czym otwierać piwo zięciowi.

#52 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4947 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 11 wrz 2013 - 11:41

Pierwszy, by ją ciągle bolał, a drugi, by miała czym otwierać piwo zięciowi.

No i jeszcze aby mogła dla dobra rodziny, dorabiać na 1/2 etatu przy kasowaniu biletów w autobusie.

#53 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 11 wrz 2013 - 12:34

Chcę zamiescic sprostowanie.
To nie jest moje zdanie o mojej teściowej. To tylko zasłyszany ostatnio wic. Nie identyfikuję się z nim. :wink:

#54 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4947 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 11 wrz 2013 - 13:26

Chcę zamiescic sprostowanie. To nie jest moje zdanie o mojej teściowej. :wink:

Ależ Dyziu "Cieciu drogi" nikomu z nas nawet przez myśl by nie przeszło, ale jak pokazuje ta mnogość wiców różnistych, najprzeróżniejszych, te nasze kochane teściowe, to "sprzęt" w rodzinie po prostu nie zastąpiony :grin:

#55 andy

andy

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2991 postów
  • MiejscowośćPoraj k/Częstochowy

Napisano 11 wrz 2013 - 14:02

To nie jest moje zdanie o mojej teściowej. To tylko zasłyszany ostatnio wic. Nie identyfikuję się z nim.

UUU! Żona przeczytała Twojego posta o teściowej? Łączymy się z Tobą w bólu :cry: (całe szczęście, że tylko duchowo :grin: )

#56 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1953 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 11 wrz 2013 - 15:23

UUU! Żona przeczytała Twojego posta o teściowej? Łączymy się z Tobą w bólu

Jajecarz :wink: :lol:

Chcę zamiescic sprostowanie.

Zawsze możesz posta skasować :wink: :lol:

#57 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6390 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 11 wrz 2013 - 17:47

Odnośnie pasztetów. Ja również, nie chwalac się, robiłem różne inne. Przeszly bez echa. Ale od kiedy robię Pasztet Halusi to nawet teściowa mnie chwali i nie chce innego na talerzu. Wręcz domaga się i żąda.

dyzio proszę pozdrowić Teściową :wink:
Co do Twoich wyrobów to należą się :clap: :clap: wyglądają pysznie :thumbsup:

[size=9][ Dodano: Sro 11 Wrz, 2013 18:49 ][/size]

te nasze kochane teściowe, to "sprzęt" w rodzinie po prostu nie zastąpiony :grin:

Dziękuję Ci bardzo kolego :tongue: :wink:

#58 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 12 wrz 2013 - 08:44

Witam.

Parę razy robiłem szynkę gotowaną z tłuszczem z szynkowara. W śród domowników, rodziny dalszej i bliższej i znajomych cieszy się ona niezmiennie ogromnym wzięciem. No bo jak daję to nie odmawiają i biorą. :wink:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Peklowana na mokro ale bez przypraw. Poszedłem za poradą Zbója Madeja i jestem zawodolony z tego rozwiązania.

ps. teściowa tej szynki nie jada.

#59 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4947 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 12 wrz 2013 - 09:10

ps. teściowa tej szynki nie jada.

Dyziu, co prawda bez tej małej ale jakże znaczącej i ważnej kropki nad i, to w zasadzie nie to samo, ale już i tak sam wygląd, to klękajcie narody :clap: :clap: :clap: .

#60 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2614 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 12 wrz 2013 - 11:07

Parę razy robiłem szynkę gotowaną z tłuszczem z szynkowara. W śród domowników, rodziny dalszej i bliższej i znajomych cieszy się ona niezmiennie ogromnym wzięciem. No bo jak daję to nie odmawiają i biorą.

Dyzio szynka super :thumbsup: :clap: :clap: :clap: szczególnie przekrój powala na kolana mistrzostwo. Nie odmawiają bo musi być pyszna :thumbsup:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


    Bing (1)