Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Dyzia ciecia małe Conieco


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
474 odpowiedzi w tym temacie

#81 Marian Ciunel

Marian Ciunel

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 98 postów
  • MiejscowośćOlsztyn

Napisano 22 wrz 2013 - 15:40

Też mam nastawioną dereniówkę z własnych owoców.

#82 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 01 paź 2013 - 07:57

Witam.

 

Wczoraj nastąpiła u mnie smutna konstatacja. Ostała sie tylko jedna z zakupionych dwudziestu pięciu sztuk foremek do pasztetu Halusi. Wiem, że mi nikt nie podbierał. Nie podejrzewam teściowej, że wynosi mi puste foremki. Wynika z tego jasno, że dwadzieścia cztery pasztety już poza mną.

Aby więc było co na śniadanko, jak zwykł mawiać Kol. andrzej k, znowu następnych pięć.

 

Załączony plik  2013-09-30-682.jpg   63,89 KB   6 Ilość pobrań

 

 

Załączony plik  2013-09-30-683.jpg   74,36 KB   6 Ilość pobrań



#83 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12635 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 01 paź 2013 - 21:08

Aby więc było co na śniadanko, jak zwykł mawiać Kol. andrzej k, znowu następnych pięć.

 

 

  dyzio , śniadanko to podstawa .  Zawsze łatwiej zrobić 10 kg kiełbasy niż 1 kg :D :D

 

  Gorąco pozdrawiam



#84 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 03 paź 2013 - 11:10

Witam.

 

Zapowiadana mielonka boczkowa w/g Kol. Beiota. Za paręnascie godzin znajdzie miejcse w lodówce w Zielonej Górze. Mam nadzieję, że się uda i wraz z pasztetem Halusi i wlasnoręcznie wypieczonym chlebkiem, bedzie stanowić skromny prezent z mojej strony dla szacownego jubilata /85/.

Właśnie zacząłem parzenie. Mielonkę zamierzam jeszcze potraktować zimnym dymkiem przez 4 godzinki. Jakoś mi tak bardziej smakuje.

 

 

Załączony plik  2013-10-03-684.jpg   38,12 KB   5 Ilość pobrań

 

Załączony plik  2013-10-03-686.jpg   39,4 KB   5 Ilość pobrań



#85 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 03 paź 2013 - 18:18

Witam.

 

Właśnie się dwa batony wędzą.

 

Załączony plik  2013-10-03-687.jpg   42,32 KB   5 Ilość pobrań

 

Załączony plik  2013-10-03-688.jpg   26,92 KB   5 Ilość pobrań

 

 



#86 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5170 postów

Napisano 03 paź 2013 - 22:57

mielonka boczkowa w/g Kol. Beiota.

dyzio , jeśli możesz to podaj proszę link do przepisu. i zaprezentuj przekrój.



#87 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 06 paź 2013 - 17:37

Witam.

 

chudziak, przepis znajdziesz tutaj http://wyrobydomowe....szynkowaru.html

 

Fotki wkleje jutro jeśli pozwolisz.

 



#88 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5170 postów

Napisano 06 paź 2013 - 20:53

chudziak, przepis znajdziesz tutajhttp://wyrobydomowe....szynkowaru.html

 

Dzięki ,dyzio, zmyliła mnie Twoja nazwa

 

mielonka boczkowa w/g Kol. Beiota

  a to jest podgardle prasowane :D


Użytkownik chudziak edytował ten post 06 paź 2013 - 20:54


#89 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 07 paź 2013 - 09:34

Witam.

chudziak, musisz tą stronę przerolować do dołu, to i najdziesz ten przepis. Pod tym linkiem jest parę wspaniałych przepisów Kol. Beiota.



#90 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 09 paź 2013 - 11:50

Witam.

 

Obiecana fotka dla chudziak.

 

Załączony plik  2013-10-09-694.jpg   34,33 KB   5 Ilość pobrań

 

NIepotrzebnie, albo za mało dodałem papryki mielonej. Mój wniosek to: jeśli już, to dużo słodkiej. Przynajmniej w tym wyrobie.



#91 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1929 postów

Napisano 09 paź 2013 - 12:12

Witam.

 

Obiecana fotka dla chudziak.

myślałam że dla Wszystkich ta fotka .... :( i też ją obejrzałam :facepalm: ale wyrób ładny :)



#92 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 09 paź 2013 - 12:23

No oczywiście, że dla wszystkich. Tak się tylko wyraziłem.



#93 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 21 paź 2013 - 10:25

Witam.

 

Dzięki koledze Pan Boczek na moim stole po trzydziestu latach zagościło ponownie ciasto zwane pieguskiem.

 

Załączony plik  2013-10-19-700.jpg   50,14 KB   4 Ilość pobrań  Załączony plik  2013-10-19-701.jpg   43,65 KB   4 Ilość pobrań 

 

Załączony plik  2013-10-19-703.jpg   45,65 KB   4 Ilość pobrań  Załączony plik  2013-10-21-707.jpg   40,5 KB   4 Ilość pobrań

 

Nie wiem czemu nie zmieściło się do keksówki. Może jajka były za duże albo szklanki innego rozmiaru ???

 

Do tego za jednym bałaganem chlebek z orzechami laskowymi.

 

Załączony plik  2013-10-19-706.jpg   49,13 KB   4 Ilość pobrań  Załączony plik  2013-10-21-708.jpg   35,85 KB   4 Ilość pobrań

 

 



#94 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 30 paź 2013 - 13:26

Witam.

Mój pięćsetny post chcałem jakoś uczcić, więc postanowiłem spróbować zrobić coś na chrupko.

Trochę pobuszowałem w sieci i natknąłem się na Krustenbraten vom Schwein na stronce chefkoch.de. Proponują najsamwpierw, abym natarł mięso solą i osmarował je musztardą, a nastepnie wymoczył skórkę w wodzie, aż stanie sie w miarę biała./nawet do 4 godzin/

Jeśli będzie już bardzo biała, radzą abym ją, tą sztukę mięsa, obsmażył ze wszystkich stron, oprócz skóry! Obsmażenie dość mocne ma na celu zatrzymanie soków w mięsie.  W tym samym tłuszczu obsmażyć powinienem cebulę pokrojoną w krążki i warzywa, takie jak marchew i seler. Pomału przypalające sie warzywa podlać pierwszą butelką pilsnera i wyłączajac podgrzewanie.

Obsmażona sztukę mięsa nastepnie powinienem włożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika z włączoną grzałką górna/dolną o temperaturze 250 °C. Około godziny przetrzymać, bo w tym czasie powinny się pojawiać na powierzchni skóry pęcherzyki świadczące o uzyskiwaniu chrupkości.

Następnie powinienem obniżyć temperaturę do 180 °C i w zależności od wagi sztuki mięsa piec według wzoru 1h=1kg, podlewając od czasu do czasu zawartością drugiej flaszki pilsnera.

Po zakończeniu pieczenia powinienem połączyć warzywa w piwie z sosem od pieczenia i ewentualnie zredukować do żądanej egzystęcji sosu. Warzywa odcedzić lub przetrzeć w/g upodobań. Powstały sos zabielić odrobiną mąki i masła, lub wklarować , dodjąc żelatyny i przyprawy do zup Maggi. Tak przygotowaną miksturę wylać na blachę do pieczenia i pozostawić do zastygnięcia. Galaretkę w małych kostkach wraz z plasterkami upieczonego i wystudzonego mięsa podawać na pieczywie z odrobiną remoulady. Jeśli do obiadu to z sosem i najlepiej z pyzami.

Otwieram trzecią flaszkę pilsnera i jestem coraz to pewny, że mnie sie uda.

 

Załączony plik  braten.jpg   49,26 KB   4 Ilość pobrań

 

ps. fotka zapożyczona z sieci, bez zgody autora. Przyjęło się, że jeśli nie wolno, to autor zastrzega sobie prawo do niego.


Użytkownik chudziak edytował ten post 30 paź 2013 - 22:05


#95 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2539 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 30 paź 2013 - 18:58

dyzio , pięknie ująłeś swe marzenie o przygotowaniu takiej pieczeni ,ale dlaczego tak szybko snisz ? :) , tanio Cie kosztuje takie wirtualne gotowanie -tylko trzy pilsnery  ;) , mysle ze bledem jest moczenie pieczeni po wczesniejszym posmarowaniu masztarda , chyba ze na odwrót to sie zrobi.Jesli zle zrozumialem , napisz czestpo robie  schab ze skóra chrupka , ale bez warzyw .Gratulacje z okazji pięćsetnego postu.Pozdrawiam  :clap:  :clap:  :clap:  :clap:


Użytkownik Pacan Wojciech edytował ten post 30 paź 2013 - 19:00


#96 PanBoczek

PanBoczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3611 postów

Napisano 31 paź 2013 - 03:28

Dyzio chyba ta mielonka boczkowa spać mi nie daje hehe 

przesmacznie wygląda, a jeszcze podwędzana.. aromat musi zwalać z nóg :) 

piękne ciacho, chlebek z orzechami laskowymi jeszcze zacniej wygląda :) 

500 postów  :clap:  :clap:  :clap:  :thumbsup: zdjęć nie zapożyczaj, głowę daję, że Tobie zacniejsza skórka wyjdzie! 

na fotce bąbelków ni chrupkości nie widać, ciężko się doszukać też miłości do mięsiwa podając na zimno taką pieczeń z chrupiącą skórką.. 

także rób raczej wg własnej głowy i serca :D na pewno się w niczym nie pomylisz! 

Pozdrawiam bardzo gorąco  :D



#97 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 31 paź 2013 - 08:18

dyzio , mysle ze bledem jest moczenie pieczeni po wczesniejszym posmarowaniu masztardą .Jesli zle zrozumialem , napisz

 

Witam Kolegę.

Proponują najsamwpierw, abym natarł mięso solą i osmarował je musztardą, a nastepnie wymoczył skórkę w wodzie. Obsmarował MIĘSO, a nie ŚKÓRĘ.

 

 

dyzio , pięknie ująłeś swe marzenie o przygotowaniu takiej pieczeni ,ale dlaczego tak szybko snisz ? :)

 

Tego zdania to ja niestety nie rozumiem. W zasadzie pytania.

Ja jeżeli śnię, to tylko o potędze.



#98 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 31 paź 2013 - 11:10

Witam.

 

Przystąpiłem do działania. Zmierzę się z tym Krustenbraten vom Schwein.

 

Skóra wybieleła.

Załączony plik  2013-10-31-721.jpg   40,49 KB   3 Ilość pobrań

 

Obsypałem solą morską.

Załączony plik  2013-10-31-717.jpg   55,33 KB   3 Ilość pobrań

 

i obtaplałem w musztardzie sarepskiej z dodatkiem świeżo utartego czarnego pieprzu.

Załączony plik  2013-10-31-725.jpg   55,38 KB   3 Ilość pobrań

 

Wiadomość dla Kol. Pacan Wojciech - skóra pozostała nietknięta, tzn. nie ma na niej musztardy.


Użytkownik Maxell edytował ten post 07 lis 2013 - 21:22


#99 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2539 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 31 paź 2013 - 21:55

teraz rozumiem ze nie snisz a robisz wyrób , w tlumaczeniu ktore przedstawiles wczesniej byal zaznazona inna kolejnosc , ale niema to znaczenia , licze ze pokazesz kontynujac efekt po pieczeniu .Gratuluje Pozdrawiam 



#100 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 06 lis 2013 - 12:07

Witam.

Ciąg dalszy mojej próby z  Krustenbraten vom Schwein.

 

Załączony plik  2013-10-31-735.jpg   39,21 KB   1 Ilość pobrań   Załączony plik  2013-10-31-737.jpg   50,14 KB   1 Ilość pobrań

 

Załączony plik  2013-10-31-739.jpg   30,77 KB   1 Ilość pobrań   Załączony plik  2013-10-31-740.jpg   45 KB   1 Ilość pobrań

 

Załączony plik  2013-10-31-741.jpg   41,55 KB   1 Ilość pobrań   Załączony plik  2013-10-31-742.jpg   36,67 KB   1 Ilość pobrań

 

Byłem szczerze mówiąc mile zaskoczony efektem końcowym. Na ciepło i na zimno skórka chrupiąca. Nawet na następny dzień po nocy spędzonej w lodówce. Dla jasności, to nie ja spędziłem noc w lodówce.

 

 

 

 

 

 

 

 

 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych