Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Dyzia ciecia małe Conieco


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
474 odpowiedzi w tym temacie

#101 PanBoczek

PanBoczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3611 postów

Napisano 07 lis 2013 - 21:06

:clap:  :clap:  :clap:  :clap:  :clap:

Pięknie wyszła pieczeń, nie nazwę diabła po imieniu bo palce połamię hehe, kurchen szynken szwein chrupkien :D 

Skórka z tak wyśmienicie przyrządzonej świnki będzie nawet więcej niż dzień chrupiąca  :cool: można podjadać po kęsie z lodówki i przez tydzień hehe 

te warzywka piekły się pod spodem mięska? jakiś sosik na bazie smakowej z naczynia żaroodpornego powstał? 

mi zazwyczaj się już nie chce a tyle smaku się tam kumuluje :P ale wolę o tym nie myśleć o tej porze bo normalnie mi ślinka zaczyna buzować :P 10 w skali 'boforta' w ustach to znak, że czas na przekąskę albo sen  :devil:  :angel:

Fajna fotorelacja i piękny rezultat  :clap: Pozdrawiam



#102 Biotit

Biotit

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1576 postów
  • MiejscowośćW-wa

Napisano 07 lis 2013 - 21:13

Dyziu

rób opis pod zdjęciami i sprawdzaj ortografię.

Fajny wyrób.



#103 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 12 lis 2013 - 08:48

Witam.

 

Zachęcony przepisem Kol. Andrzeja K zamachnąłem się na Kiełbasę Pobiedziską.

 

Załączony plik  2013-11-01-745.jpg   51,86 KB   2 Ilość pobrań   Załączony plik  2013-11-03-747.jpg   51,38 KB   3 Ilość pobrań

 

Załączony plik  2013-11-11-755.jpg   39,73 KB   2 Ilość pobrań   Załączony plik  2013-11-11-756.jpg   30,51 KB   2 Ilość pobrań

 

Niestety, albo stety pan rzeźnik do zamówionego surowca dodał podgardle wędzone, które musiałem zamienić na świeży boczek. I to dla mojej Pani był strzał w dziesiątkę. Podeszła. Teściowej również, bo nic nie mówiła. A to, że nic nie powie, to najwyższa pochwała w Jej ustach.

 

 

 



#104 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5123 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 12 lis 2013 - 09:27

No nareszcie "Cieciu" drogi, Teściowa się znalazła, bo już byłem pełen obaw, ale kiełbaska jaknajbardziej cacy.



#105 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 22 lis 2013 - 10:11

Witam.

 

Postanowiłem ponownie zrobić coś z chrupiącą skórką.

 

Pieczone przez godzinę w 250 °C nastepnie godzinka w 180 °C, podlewajc Pilsnerem

 

Załączony plik  2013-11-21-757.jpg   37,52 KB   1 Ilość pobrań

 

Po Krustenbraten vom Schwein wrzuciłem chleb z orzechami laskowymi, słonecznikiem i siemieniem lnianym do piekarnika.

 

Załączony plik  2013-11-22-760.jpg   35,5 KB   1 Ilość pobrań

 

I taki efekt końcowy mnie wyszedł.

 

Załączony plik  2013-11-22-761.jpg   33,08 KB   3 Ilość pobrań

 

Teściowej na wygląd się podoba, ale nie je bo chrupkości nie wytrzymuje jakiś tam klej corega. Nie wiem o co chodzi.

 

 



#106 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5123 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 22 lis 2013 - 10:49

ale nie je bo chrupkości nie wytrzymuje jakiś tam klej corega. Nie wiem o co chodzi.

Dyziu niech Ci powie na ucho.

#107 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 14 gru 2013 - 13:44

Witam.

Kiełbasa pobiedziska zrobiła furorę. Spodziewałem się tego, biorąc już do ust jej pierwszy kęs. Właśnie się wędzi. Zrobiłem 18 kg, żeby jak mówi jej pomysłodawca, było coś na śniadanko.

Teściowa odwiedzi mnie jutro.



#108 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12680 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 14 gru 2013 - 14:14

Zrobiłem 18 kg, żeby jak mówi jej pomysłodawca, było coś na śniadanko.

 

 

  dyzio cieszę się że kiełbaska przypadła do gustu :thumbsup:    a dobre śniadanko to podstawa :tongue: :D :D

 

  Gorąco pozdrawiam



#109 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5123 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 14 gru 2013 - 14:29

Teściowa odwiedzi mnie jutro.

Miejmy nadzieję że się nie rozchoruje z przejedzenia, 18 kg. swoje robi.

#110 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 17 gru 2013 - 09:05

Witam.

Parę fotek z ostatniej sesji zdjęciowej.

W roli głównej - KIEŁBASA POBIEDZISKA

 

Załączony plik  2013-12-14-770.jpg   61,89 KB   4 Ilość pobrań

 

Załączony plik  2013-12-14-771.jpg   56,39 KB   3 Ilość pobrań

 

Załączony plik  2013-12-14-772.jpg   30,8 KB   3 Ilość pobrań

 

Załączony plik  2013-12-14-777.jpg   66,84 KB   4 Ilość pobrań

 

 



#111 menzur

menzur

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 335 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 17 gru 2013 - 09:15

No Pięknie to wygląda. :clap:

Ale powiem Ci że Teściowa da temu radę, taki typ jak się zaweźmie ... :devil:



#112 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2313 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 18 gru 2013 - 20:41

Dyzio , milo mi poznac takiego specjaliste :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:,pozdrawiam serdecznie.



#113 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12680 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 18 gru 2013 - 21:05

Parę fotek z ostatniej sesji zdjęciowej.

 

 

  dyzio  krępuję się przyklasnąć ale muszę  . :clap: :clap: :D   .    Z wyglądu bardzo mi się podoba .

 

 

 
Pozdrawiam



#114 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5123 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 18 gru 2013 - 21:58

Dyziu Cieciu drogi, Ty chyba Kiermasz Świąteczny z tymi pięknościami otwierasz, tylko miej oko na teściową, bo takiemu towarkowi oprzeć się ciężko.

#115 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2425 postów

Napisano 19 gru 2013 - 00:28

Dyzio gratki :thumbsup:



#116 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 13 sty 2014 - 09:25

Witam.

Nadrabiam własne zaległości.

 

Wigilijne Kruszynkowe śledzie po skandynawsku.

 

Załączony plik  2013-12-20-780.jpg   53,81 KB   2 Ilość pobrań   Załączony plik  2013-12-20-781.jpg   46,3 KB   2 Ilość pobrań

 

Na naszym wigilijnym stole drugi raz i z pewnością już tak dalej będzie. Gościom też bardzo zasmakowały i przepis pojechał w swoja  dalszą drogę do Zielonej Góry.

 

 



#117 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 14 sty 2014 - 11:59

Witam.

 

Dzieki uprzejmości Kolegów Forumowiczów udało mi się dzisiaj rano przygotować do spożycia i podać ikrę z łososia dla mojej LP. Przygotowana w tajemnicy stanowiła miłą poranna niespodziewankę.

Do sesji zdjęciowej wybrałem parę rekwizytów ale dla jasności sprawy dodam, że przed trzynastą nie spożywam, po pierwszym nie zapijam a po ostatnim nie zakąszam.

 

Załączony plik  2014-01-14-817.jpg   70,54 KB   3 Ilość pobrań

 

To co pozostanie postaram sie zakonserwować tak jak doradził Kol. Kruszynka.

Jeszcze raz DZIĘKI.

 

 

 

 

 

 



#118 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 14 sty 2014 - 12:06

Pięknie i smakowicie to wygląda :)

Pomimo Twojej deklaracji odnośnie godzin,zapijania i zakąszania to pod kawiorek zalecałbym zamiast Balsamu Ryskiego kieliszek zmrożonej czystej :D



#119 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 15 sty 2014 - 09:55

Witam.

 

Nadrabiam przedświąteczne zaległości.

Mam wielu przyjaciół, u których biała kiełbasa gości tylko na Wielkanoc. U mnie musi być na BN i Wielkanoc. Wyniesione z domu. 

 

Załączony plik  2013-12-21-782.jpg   35,39 KB   2 Ilość pobrań  Załączony plik  2013-12-21-784.jpg   60,4 KB   2 Ilość pobrań

 

Wędzonki jadało się u nas od święta. Jakoś się to wszystko pozmieniało.

 

Załączony plik  2013-12-24-786.jpg   41,65 KB   2 Ilość pobrań  Załączony plik  2013-12-24-788.jpg   45,74 KB   2 Ilość pobrań

 

No a boczek musi być przy każdym wędzeniu.

 

Załączony plik  2013-12-24-787.jpg   57,58 KB   2 Ilość pobrań



#120 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12680 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 15 sty 2014 - 10:00

Nadrabiam przedświąteczne zaległości.

 

 

 Wykonanie zajefajne , kolorki wędzonek moim zdaniem książkowe .  :clap: :clap: :)

 

 

 Gorąco pozdrawiam






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych