Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Dyzia ciecia małe Conieco


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
474 odpowiedzi w tym temacie

#121 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5008 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 15 sty 2014 - 10:02

U mnie musi być na BN i Wielkanoc. Wyniesione z domu. 

Unas rowniez. Do tego nie pazona a smazona .

 A wedzonki kolorek maja wspanialy,  :)



#122 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3066 postów

Napisano 15 sty 2014 - 10:33

Byłbym zapomniał.

Inspirowany Boczek parzony, a potem wędzony – rolowany Radka  pokusiłem się też o wykonanie z powodu, że boczek lubie bardzo dobrze.

 

Załączony plik  2013-12-24-785.jpg   33,39 KB   4 Ilość pobrań  Załączony plik  2014-01-13-814.jpg   40,33 KB   4 Ilość pobrań

 

Była też i szynka z tłuszczem bez skóry prasowana w mandolince.

 

Boczek rolowany wyszedł mi lekko za słony, bo chciałem być lepszy od autora. Parzyłem go w rękawie do pieczenia, więc cała zawartość soli została w nim. Nauczka. Następną razą, a będzie na pewno, zgodnie z przepisem Radka.



#123 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5131 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 15 sty 2014 - 10:49

No piękne te wędlinki "Cieciu" :clap: ale co na to teściowa :D ?



#124 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12682 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 15 sty 2014 - 10:51

arzyłem go w rękawie do pieczenia, więc cała zawartość soli została w nim.

 

 

  dyzio  Bo tak to czasami bywa :D   W przepisach branżowych  dla wyrobów parzonych jest dokładana ilość peklo lub soli  właśnie na "wymoczenie "  .  Jeżeli teraz taki wyrób będziemy parzyć zamknięty w foli to wiadomo że będzie słonawy :D  Oczywiście nie odnosiłem się do boczusia Radka tylko tak dla informacji . :D

 

 Pozdrawiam



#125 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3066 postów

Napisano 15 sty 2014 - 11:02

Teściowa z wędzonek najbardziej lubi pieczoną karkówkę nadziewaną czosnkiem i obtaczaną w ziołach, które w szawce.

Pamietam jak nie będąc jeszcze wśród Wędzarniczej Braci, dostałem od niej zjebkę bo białą kiełbasę podałem gotowaną a nie parzoną.

Podarowałem jej na nowy rok kalendarz WB, aby patrząc na niego co dnia, myślała o mnie. Bo ja jak cos robię /http://wedlinydomowe.pl/, to tylko z myśla o niej.



#126 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5131 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 15 sty 2014 - 11:06

No to już jestem spokojny Dyziu :D .



#127 Radek.

Radek.

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2424 postów
  • MiejscowośćBukowina Tatrzańska

Napisano 15 sty 2014 - 11:25

Dyziu :D ;) Wyroby Extraklasa :thumbsup: . A ten boczuś rolowany, to z masełkiem, cienko pokrojony i pójdzie raz dwa :D .



#128 PanBoczek

PanBoczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3611 postów

Napisano 20 sty 2014 - 08:31

Mistrzu! Jakie piękne kolory prezentujesz :D te świąteczne boczki cieszą oko na równi z podniebieniem pewnie hehe 

Była też i szynka z tłuszczem bez skóry prasowana w mandolince.

CUDO! obszerniejszy opis produkcji by się przydał :) wygląda bardzo smakowicie!

 czyżby to kawał szynki w całości? wykroiłeś pod wymiar do prasowania, usuwałeś coś czy w całości parzona? 

Boczuś rolowany Radziowy też wygląda super :D gastroporno ;) Pozdrawiam sedecznie



#129 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3066 postów

Napisano 21 sty 2014 - 14:31

Witam.

PB, sznkę kupuję w jednym kąsku /ok. 3 kg/, jak to mówią górale, skóruję, pekluję bez przypraw ale z nastrzykiem i wciskam na tzw. chama do praski z dwoma, trzema listkami laurowymi. Parzę trzy godziny w 72°C.

 

A poniżej, to co mi się wydażyło w sobotę. W zasadzie miał być wędzony boczek parzony dla kuzyna, któremu podarowałem na święta BN kawałek. Ostało się trochę więcej boczku, więc chciałem jeszcze  trochę kiełbaski. A w zasadzie parówek. Dokupiliśmy mięsa. Okazało się że za mało, więc parówki wypadły z programu. Wołowina zamiast do parówek trafiła do białej, którą postanowiliśmy podwędzić. Aby nie było za nudno, około 1,5 kg nadzialiśmy farsz w jelita baranie do kabanosów, dodając do farszu czerwonej papryki do koloru i pieprzu kajeńskiego dla ostrości. Pełna improwizacja.

Niestety okazało się, że wędzarnia nie jest z gumy. Trzeba było się nakombinować, aby sie wszystko pomieściło. I tu nauka dla mnie na przyyszłość. NIE UPYCHAĆ. Albo większa wędzarnia. KIjów nie miałem jak obrócić i nie równo się obdymiło. NIe mam zielonego niepojęcia jak zdołalem zawiesić jeszcze trzy serki żółte typu Gouda.

No i efekt wyszedł jak na fotkach.

 

Załączony plik  2014-01-18-819.jpg   41,44 KB   5 Ilość pobrań   Załączony plik  2014-01-18-820.jpg   26,15 KB   2 Ilość pobrań

 

Załączony plik  2014-01-18-822.jpg   47,67 KB   2 Ilość pobrań   Załączony plik  2014-01-18-821.jpg   56,59 KB   2 Ilość pobrań

 

Załączony plik  2014-01-18-824.jpg   70,75 KB   2 Ilość pobrań   Załączony plik  2014-01-18-823.jpg   64,84 KB   2 Ilość pobrań

 

Załączony plik  2014-01-18-825.jpg   42,99 KB   2 Ilość pobrań

 

 



#130 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5131 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 21 sty 2014 - 15:56

No pięknie Cieciu Drogi, oj będzie miała teściowa co próbować.



#131 menzur

menzur

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 335 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 22 sty 2014 - 08:10

A poniżej, to co mi się wydażyło w sobotę

 

 

Musisz uważać, bo sobota to taki zdradliwy dzień, myślisz że odpoczniesz po całym tygodniu harówki - a tu masz  :D



#132 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3066 postów

Napisano 27 sty 2014 - 14:36

Witam.

Zbliżała się niedziela. Oznaczało to, ni mniej ni wiecej, teściowa na obiadku. Zainspirowany i natchniony postem Kol. Zbója Mistrza Madeja, https://wedlinydomow...rzepisy/page-19. Pełny wiary we własne umięjętności kulinarne, nie namyślając się zbyt długo, pobiegłem w sobotę biegusiem po pieczarki, buraki i kiszoną kapustę. Własnej niestety nie mam.

I dokonałem.

 

Załączony plik  2014-01-26-831.jpg   52,04 KB   6 Ilość pobrań   Załączony plik  2014-01-26-832.jpg   73,59 KB   4 Ilość pobrań

 

Do tego obowiązkowo czysty barszcz na bulionie wolowo wędzono boczkowym. Nie takim jaki ONA serwuje na wigilję BN. /woda z burakami/

 

No i nastąpił cód. Nawet nie mniemany jak u Bogusławskiego. Jak powiedziałem, że to specjalnie dla mamusi, to przemówiła.

Pójdę tą drogą.

 

 

 

 



#133 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7174 postów

Napisano 28 sty 2014 - 08:14

Oznaczało to, ni mniej ni wiecej, teściowa na obiadku.

 

 

Jak powiedziałem, że to specjalnie dla mamusi, to przemówiła. Pójdę tą drogą.

 

Znaczy się mamusia zapowiedziała, że teraz częściej na obiadki będzie wpadać :laugh: :laugh:

 

Zbója Mistrza Madeja

 

Oj tam, :rolleyes: jaki mistrz, ja tylko skromny :angel:  Zbójniczek jestem :laugh: :laugh:


A paszteciki oczywiście wyglądają bardzo smaczniaście :D :D



#134 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4164 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 28 sty 2014 - 16:19

Dyzio w mistrze idziesz :) :clap:



#135 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3066 postów

Napisano 28 sty 2014 - 16:56

Czytać pochwały wychodzące z pod klawiatur Wielkich tego forum jest dla mnie wielkim zaszczytem i potwierdzeniem, że było warto tu kiedyś zajrzeć.

Wrodzona skromność nie pozwala mi na pisanie więcej superlatyw pod własnym adresem. :thumbsup:

THX.



#136 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5131 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 28 sty 2014 - 17:05

Jasne Dyziu, resztę to już teściowa to Twoje wrodzone skromnniutkie ego na swój sposób dopieści :D .



#137 PanBoczek

PanBoczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3611 postów

Napisano 29 sty 2014 - 08:49

PB, sznkę kupuję w jednym kąsku /ok. 3 kg/, jak to mówią górale, skóruję, pekluję bez przypraw ale z nastrzykiem i wciskam na tzw. chama do praski z dwoma, trzema listkami laurowymi. Parzę trzy godziny w 72°C.
 

wychodzące z pod klawiatur Wielkich tego forum

:thumbsup: Wielki Dyziu :D następnym razem zrobię chyba taką właśnie szyneczkę hehe 

Pełna improwizacja.

:clap:  :clap:  :clap: napisz jak kabanosiki wyszły 

też mam problem ostatnio z nierównomiernym owędzeniem :( i tu masz 100% racji - nie ma sensu upychać, trzeba większego sprzętu :D

Paszteciki mmmm jak malowane! Pozdrawiam serdecznie :D  



#138 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3066 postów

Napisano 11 lut 2014 - 10:07

Witam.

 

Ponownie przyszedł czas na Pasztet Halusi. /https://wedlinydomow...lusi/?p=131912/

 

Robię od razu podwójną ilość, bo ma w rodzinie i już nie tylko, ogromne wzięcie. Jeden to już obligatoryjnie dla teściowej. Troche się wycfaniłem, bo zamiast grzybków dodaje pieczarki /1 kg/ podsmażane na maśle. Po dość długim podsmażaniu zastaje ich około 1/3 wagowo. Woda poprostu z nich odparowuje. Cebulę podsmażam a w tłuszczu po niej obsmażam wątrobę.

 

Załączony plik  2014-02-07-847.jpg   57,26 KB   3 Ilość pobrań   Załączony plik  2014-02-07-849.jpg   65,97 KB   3 Ilość pobrań

 

 

Czas pieczenia tak jak w przepisie.

 

Załączony plik  2014-02-08-850.jpg   89,28 KB   3 Ilość pobrań   Załączony plik  2014-02-08-851.jpg   80,06 KB   3 Ilość pobrań

 

 

No i wreszcie upragnione śniadanie z PASZTETEM HALUSI w roli głównej.

 

Załączony plik  2014-02-08-852.jpg   57,34 KB   3 Ilość pobrań

 

 

 

 



#139 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3066 postów

Napisano 05 mar 2014 - 11:47

Witam.

Za parę dni kilkudniowy wypad w Alpy.

Kuferek w sieni stoi już zrychtowany, więc pomału wypada napełniać koszyk z wiktuałami.

Mam skromna nadzieję, że moja Pancetta naturale rotolo przypadnie współbiesiadnikom do gustu. Właśnie zdjąwszy ją po trzech miesiącach z haka.

 

Załączony plik  2014-03-05-867.jpg   41,13 KB   2 Ilość pobrań   Załączony plik  2014-03-05-868.jpg   51,47 KB   2 Ilość pobrań

 

Zawinąłem ją tym razem na lewą stronę. Tłuszczem do środka.Chyba zyskała na tym.

Może z ilościa przypraw trochę przesadziłem. Nie wszystko mięso wchłonęło.



#140 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5131 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 05 mar 2014 - 11:55

No piękna Dyziu ta Pancetta, ale na fotce nie mogę nigdzie dojrzeć "popychacza", bez którego przecież pochwały nie będą chyba takie zupełnie 100% :D .






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych