sverige2 Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 13 Września 2014 No ale naszemu "Cieciowi" jak sam o tym pisze, chodziło przecież o wyraźne uwidocznienie tych kostek tłuszczu."Od tłuściejszych kawałków boczku poodcinałem tłuszcz, bo chciałem aby jego kosteczki były widoczne w przekroju"I jak widać cel ten z powodzeniem osiągnął . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 13 Września 2014 ponieważ smakowo nie potrafię jej podporządkować pod kiełbasy, które znam. A już na pewno nie pod Pobiedziską, moją ulubioną. Dyzio sztuka, ważne że smakuje, kiełbaska super Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 14 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 14 Września 2014 Dziś niedziela. Dzień dla mnie o tyle szczególny, że rodzinka jak co tydzień zwala się, tzn. jest zaproszona na obiad. Już nawet nie wspomnę z kim na czele. A tak między nami. Ten na czele, tamten na czele, tamci na czele. Ludzie? Z czego my te czoła mamy?Nie będę gotował dwuch dań odiadowych z powodu, że jedna z osób jest weganką, czy jakoś tak. Nie mogę mieć na obiad golonki, jak Kol Arkadiusz na ten przykład. Musi być rybnie. O dziwo jeszcze nigdy nie powiedzieli, że im nie smakowało. Cieszę się jak nie wiem co. Deser też był. Kto ciekawy to na mojej conieco stolnicy. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 5 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 5 Października 2014 (edytowane) Dziś przyszła mnie ochota na pizzę. Będzie parę wariantów.Podstawą ciasto. Na cztery osoby.U mnie w zasadzie zawsze drożdżowe zwykłe, a więc 400 g mąki, 30g świeżych drożdży, 1 łyżka cukru, 1/4 litra letniej wody, 1/2 łyżeczki soli i dwie łyżki oliwki.Pomału zabieram sie do roboty. Edytowane 5 Października 2014 przez dyzio Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 5 Października 2014 Pomału zabieram sie do roboty Dobry kierunek obrałeś,zapodaj foto jak zrobisz Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 5 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 5 Października 2014 (edytowane) No na sam wpierw, przygotowałem sos i sery. Sos to czerwone wino z przecierem pomidorowym, czosnkiem, bazylia i oregano. Sery to Gouda, mozzarella i parmezan. Edytowane 5 Października 2014 przez dyzio Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 5 Października 2014 Co dalej??? Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 5 Października 2014 Dyzio,ale dozujesz napięcie Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 6 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 6 Października 2014 Dyzio,ale dozujesz napięcie Sorry mi bardzo very, ale musiałem dotrzymywać towarzystwa, bo kochana teściowa zaszczyciła nas swoją obecnością. Każden mógł sobie sam podobierać składniki. Były sułtanki zamiast ananasa, tuńczyk, jajka na twardo, kukurydza, brokuły, pieczarki, salami, własny boczek wędzony, własna szynka wędzona, oliwki w ziołach i suszone i normalne pomidory, no i trochę szczypiorka na koniec. Znikło wszystko. Miałem wielką radość w przygotowaniu. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 6 Października 2014 Doczekałem się,ale warto było.fajna pizza a nawet kilka Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 11 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 11 Października 2014 Uwiódł mnie. Zbój Mistrz Madej. A w zasadzie jego praca nad golonkami.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3071-zboj-madej-wyroby-parzone/?p=376412 Zakupiłem 7.oo kg i czekam aż odtaje, bo innych nie mieli na podorędziu. Trudno. Za chwilę emocje sportowe, a jutro moje emocje z golonkami. Psiaki już wyczuły kostki do zgryzienia. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 13 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 13 Października 2014 WP III oczyszczona z błon i ścięgien i przemielona na sitku 14. Z 7,oo kg surowca otrzymałem 77o g skórek i 3.2oo g mięsa. A na piecu koście dla psiaków się gotują. Może jeszcze jakaś zupa z wywaru powstanie.Pomyślałem, że zamiast 10% wody dodam właśnie wywaru. c.d.n. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 13 Października 2014 Kiedyś słyszałem, że dla psa zdrowsze i lepsze są kości surowe.Że w ogóle gotowanych nie powinno się dawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 13 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 13 Października 2014 Boję się im dawać surowiznę, bo się boję o własne podgardle. Ale dzięki za radę. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 13 Października 2014 bo się boję o własne podgardle Haha i to jest argument Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 13 Października 2014 surowe to chyba lepsze ale kosci wolowe ..wiepszowe to raczej gotowane,moj narazie jest na etapie papki "puppy",Ja na razie jakos nie mam czasu na wyroby ,ale jakos mieloneczke bym zjadla mniam ,robicie smaka Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 13 Października 2014 Jeśli już to lekko parzone Ale ja nawet dużą goleń wołową daję na surowo i to jest dopiero radocha cały dzień nie ma psa potem jest zakopywanie a za parę dni szukanie śmierdziela I tak miesiąc z taką kosteczką co to ją ciężko dźwignąć mija Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 13 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 13 Października 2014 ciąg dalszy. Spód, boki i górę wymościłem skórkami. Na spód i wierzch parę listków laurowych. Nie wiem czemu Zbój MIstrz Madej nazywa je listkami bobkowymi, ale może się wyjaśni. Docisk jak widać na maxa. Sam się dziwię pojemnością tego szynkowaru. Wejszło weń wszystko co miałem. 4,oo kg z małym okładem.Że pora już nie całkiem nieodpowiednia do moczenia praski w wodzie, postanowiłem, że noc w lodówce jej nie zaszkodzi. Ochłonie i ona i ja. A poza tym nie jestem koń, żeby tak ciężko pracować. Zapomniał bym dodać. Dzwoniła teściowa w czasie roboty i już się cieszy, że to coś, to w rodzaju mielonki jest. Podejrzewam, że chce zaoszczędzić na kleju Corega. c.d.n. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 13 Października 2014 Nie wiem czemu Zbój MIstrz Madej nazywa je listkami bobkowymi Tak się mówi u mnie na laurowe 4,oo kg Parzenie pewnie z 5 godz, albo lepiej. Ja 3.5 godz wsad 1.2 kg +woda+mąka kartoflana Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 13 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 13 Października 2014 Myślałem o sześciu godzinach parzenia nawet. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 13 Października 2014 Szynkę w takim dyziowym perszingu parzyłem 6 czy 7h do 66-67st Kup sobie dyziek skrzynkę ... powinna wystarczyć Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 13 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 13 Października 2014 (edytowane) Szynkę w takim dyziowym perszingu parzyłem 6 czy 7h do 66-67st Kup sobie dyziek skrzynkę ... powinna wystarczyć Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4Mam skrzynkę. Kupiłem właśnie z myślą o jutrzejszym parzeniu. Ale teraz jak piszesz, żę 7h to tak myślę że ta 24 x o,33 za mała jest. Powinna być 24 x o,5. No i jeszcze mecz jutro. Oj coś malizną ciągnie u mnie. Edytowane 13 Października 2014 przez dyzio Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 15 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 15 Października 2014 ciąg dalszy Wczoraj o 18.oo temperatura unormowała się na poziomie 72-73 °C. Dwadzieścia minut po 24.oo wyłączyłem podgrzewanie. Pojawił się wypływ galaretki, którego sie spodziewałem. Rano stwierdziłem, że wypływ galaretki jest jeszcze większy /miseczki do zupy z IK...eA/. Docisk na maxa zrobił swoje. Teraz do wieczora w ludówce. Ważenie i próba organoleptyczna. Jestem ciekaw jak wyjdzie. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 15 Października 2014 Jestem ciekaw jak wyjdzie. Nie ty jeden... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 16 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 16 Października 2014 Część ostatnia relacji z wyrobu Prasowanki z golonki. Po spędzonych 24h w lodówce oblałem formę gorącą wodą, aby wyrób dosłownie wyskoczył z praski. Folia do pieczenia w rękawie też wyśmienicie spełniła swe zadanie. Sprawdzona metoda. Następna czynność to ważenie. Wyjszło z wkładu 4,1kg 3,850kg gotowego produktu. Ilość galaretki widać na poprzednim zdjęciu. Częś jej poswędrowała już do wczorajszego sosu do nudli. Smakowo przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Skóra miękka, prawie rozpływa sie w ustach, a mięso zwięzłe. Pomiędzy zmielonymi kawałkami mięsa nie widać w zasadzie galaretki. Docisk zrobił swoje. Dziś wieczorem wzniosę toast za pomyślność Zbója Mistrza Madeja i całej Wędzarniczej Braci. Przepis polecam. Łatwy do wykonania. Mimo może długiego procesu technologicznego, mało pracochłonny. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.