Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Parzenie szynki


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
28 odpowiedzi w tym temacie

#21 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2426 postów

Napisano 13 mar 2013 - 14:04

parzylem raz w czystej wodzie i wydawalo mi sie ze wygotowalem smak wedzonka zrobila sie troche jalowa woda pachniala bardziej niz szynka dlatego sprobowal bym dodac jakiegos listka laurowego i jalowiec jest dobrym pomyslem, tak zrobie tym razem "nie probujesz nie bedziesz wiedzial"

Zawsze możesz jeszcze raz po parzeniu podwędzić w wędzarni :wink:

#22 Pawel.K

Pawel.K

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 22 postów
  • Miejscowośćszwecja

Napisano 13 mar 2013 - 14:41

bardzo dziekuje za pomoc ! w sobote wedzenie postaram sie dobrze wszystko wysuszyc zobaczymy co bedzie jak cos to bede pytal bo jak wy mi nie pomozecie to kto ?? jak mowi stare przyslowie" kto pyta ten ma pyszne wedzonki" dzieki jeszcze raz za porady zrobie jak radzicie

#23 waz_2000

waz_2000

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 61 postów
  • MiejscowośćWawa

Napisano 13 mar 2013 - 15:13

Potrzebuję porady odnośnie szyneczki.

Jak do tej pory wędziłem kilka razy w ten sposób:
Temp: 45-55 stopni około 3h, potem parzenie, zastrzeżeń brak.

Czy wędzenie szynki/baleronu w temp około 20-25 stopni przez 8-10 h przyniesie coś pożytecznego w praktyce?
Czy raczej nie warto. Nie chodzi mi o teorię tylko praktycznie będzie lepiej, gorzej czy bez różnicy.

Ps. najbardziej lubię szyneczkę miękką i soczystą. Oczywiście najważniejszy jest smak, zapach i zdrowie.

#24 osid

osid

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 741 postów

Napisano 13 mar 2013 - 15:48

kolego waz_2000 proponuję poczytać stronę główną i zacznij od "Akademii Dziadka", wiem że to pokój "dla początkujących" a ja nie chcę nikogo zniechęcać, ale naprawdę wszytko jest super opisane na stronie, a wy "nowi" na forum pytacie o oczywiste oczywistości, poczytaj o rodzajach wędzenia, w jakich temp. się je prowadzi to będziesz wiedział co ci da w praktyce wędzenie zimne, a czy będzie lepiej ?! ... zależy tylko i wyłącznie od twojego podniebienia i kubków smakowych !! ja osobiście jak wędzę na zimno to 2x12H (weeknd), a w nocy mięsiwo odpoczywa na kijach, na początek polecam ci przepisy na schinkenspeck oraz polędwicę łososiową kolegi Ligawy. sprawdzone przez wielu i naprawdę pyszne

#25 waz_2000

waz_2000

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 61 postów
  • MiejscowośćWawa

Napisano 13 mar 2013 - 16:06

No właśnie o te przepisy mi chodzi, tylko chcę przy okazji takiego zimnego wędzenia specjałów Ligawy zrobić też normalną szynkę, ale boje się że coś nie wyjdzie.

#26 andrzejmysłowic

andrzejmysłowic

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 232 postów
  • MiejscowośćMysłowice

Napisano 27 mar 2013 - 17:51

Witam po dłuższej przerwie! Obserwując forum stwierdziłem że wszyscy szynki parzą w wodzie. I tu mam pytanie czy jest ktoś kto ma doświadczenie w parzeniu szynki w parowniku /parzenia samą parą wodną/. Przykładowo mam szynkę ważącą 1kg jak długo parzymy taką szynkę w parowniku? Za podpowiedz z góry serdecznie dziękuję.

#27 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27456 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 27 mar 2013 - 17:54

Pewnie będzie wiedział Dziadek, Bagno, Marek z Bielska i osoby, które miały kontakt z komorami wędzarniczo-parzelniczymi.

#28 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5877 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 27 mar 2013 - 19:49

Do temperatury 68-72 st C w środku batonu .A czas- trudno określić jak się nie zna urządzenia .

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#29 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4144 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 27 mar 2013 - 19:52

andrzejmysłowic,
Tak, jak napisał Dziadek. Nigdy nie powinno obrabiać się mięsa na czas.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych