Skalar50 Opublikowano 1 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 1 Października 2018 Wyobraź sobie 10 ludzi i jeden niewybuch. Dziewięciu go kopnęło i nic, dziesiątemu natomiast przy kopnięciu urwało nogę. I co usłyszysz gdy zapytasz czy można bezpiecznie kopnąć niewybuch? Dziewięciu Ci powie że można (może nawet usłyszysz... ale w dobrym obuwiu, ale w odpowiednim ubraniu itd) natomiast dziesiąty powie kategorycznie nie można! No ale wtedy wybór należy do Ciebie. Dziękuję dokładnie o to mi chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 2 Października 2018 się urwali? Mirku - nt. peklowania i tradycyjnego na mokro i sucho i w vacum -jest naprawdę na forum chyba (albo też) wszystko i nie wiem po co dalej tutaj toczyć dyskusję Żeby w 100% mieć pewność,że to dobra metoda.Tej pewności nie mam, więc nie stosuje.Też miałem problem z miejscem w lodówce, dlatego za 100 zł kupiłem używkę i ta jest tylko do peklowania. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 2 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 2 Października 2018 (edytowane) A wiecie co.......jak już szalejecie z tym boczkiem to mam pytanie?co zrobić z boczku jak nie ma szynkowara i wędzoka? Tylko proszę bez opier…...u . Edytowane 2 Października 2018 przez wiejas Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 2 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 2 Października 2018 (edytowane) Piec w niskiej temperaturze (najlepiej w piekarniku w naczyniu pod przykryciem aby był taki soczysty ) a długo i zeżreć Tak taki ciepły a i na zimno jest dobry , ale na ciepło lepszy przypraw nie za dużo ciut ciut sól , pieprz , czosnek Edytowane 2 Października 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 2 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 2 Października 2018 A pakowarka próżniowa jest? Jak tak to do wora i do gara. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 2 Października 2018 Piec w niskiej temperaturze (najlepiej w piekarniku w naczyniu pod przykryciem aby był taki soczysty ) a długo a pod koniec podpiec na chrupką skórkę Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 2 Października 2018 co zrobić z boczku jak nie ma szynkowara i W słoiki upchać + sól,pieprz,ziele,liść laurowy, czosnek,gorczyca, majeranek, żelatyna. Pasteryzować na wolnym ogniu... jak za dawnych lat.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 2 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 2 Października 2018 Pięknie brzmi. A dokładny przepis można gdzieś wyczytać? Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 2 Października 2018 Boczek 1kg, 20 g soli, 2g pieprzu, 2g gorczyca, 2g majeranek, 2g czosnek - natrzeć i na 24godziny lodówka. Ułożyć ciasno w słoiku, dodać liść, ze dwa trzy ziarna ziela, trochę żelatyny, łyżkę, dwie wody, zamknąć słoik - pozostawić w temp. pokojowej na dwie - trzy godziny, po tym do garnka i pasteryzacja -temp. około 80 stopni - godzinkę do dwóch w zależności od wielkości słoika. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 3 Października 2018 Brzmi zachęcająco taka konserwa boczkowa. Trzeba popełnić. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 3 Października 2018 Ja też bardzo dziękuję za przepis. Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwin71 Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 3 Października 2018 A pakowarka próżniowa jest? Jak tak to do wora i do gara.To się podepnę z pytaniem, mam pakowarkę z lidla z dedykowanymi workami, czy w tym można parzyć po wędzeniu, i np. rozmrażać i podgrzewać wyroby z zamrażarki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 3 Października 2018 i np. rozmrażać i podgrzewać wyroby z zamrażarki? Nie wiem co masz na myśli pisząc "rozmrażać" jeżeli chodzi Ci o wyciąganie z zamrażalnika i pakowanie w worek do rozmrożenia to nie ma sensu - potrzebna tylko lodówka (półka na samym dole), jakiś talerzyk i cierpliwość.Natomiast jeśli po wędzeniu chcesz pomrozić, to śmiało w worki i do zamrażalnika. Następnie worek do lodówki, jak się rozmrozi to do parzenia. Nie baw się przypadkiem w wędzenie+ parzenie+mrożenie+rozmrażanie+ podgrzewanie. Po pierwsze wyrób 2x parzony traci na smaku a co ważniejsze jest większe zagrożenie bakteriologiczne. Najprościej, po wędzeniu i ostudzeniu prosto do wora i zamrażalnik. A po rozmrożeniu dopiero parzenie. Wyrób będziesz miał jak świeżo po wędzeniu. Aha, i jest jeszcze jeden warunek, jak dobrze pamiętam dotyczy to tylko mięsa które nie było mrożone przed wędzeniem (żeby nie było 2 x mrożone)No i pamiętaj że wyroby które zamierzasz parzyć w workach czy podpiekać (bez bezpośredniego kontaktu z wodą) solimy mniej. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwin71 Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 3 Października 2018 i np. rozmrażać i podgrzewać wyroby z zamrażarki?Nie wiem co masz na myśli pisząc "rozmrażać" jeżeli chodzi Ci o wyciąganie z zamrażalnika i pakowanie w worek do rozmrożenia to nie ma sensu - potrzebna tylko lodówka (półka na samym dole), jakiś talerzyk i cierpliwość. Nie, nie to. Natomiast jeśli po wędzeniu chcesz pomrozić, to śmiało w worki i do zamrażalnika. Następnie worek do lodówki, jak się rozmrozi to do parzenia. Rozumiem. Nie baw się przypadkiem w wędzenie+ parzenie+mrożenie+rozmrażanie+ podgrzewanie. Po pierwsze wyrób 2x parzony traci na smaku a co ważniejsze jest większe zagrożenie bakteriologiczne. Tak własnie chciałem, dobrze że nie zdążyłem. Nie chodzi tyle o ponowne parzenie, a raczej o podgrzanie np. kurczaka parzonego,wędzonego, próżnia,zamrożone? oraz ryb, solone, wędzone,próżnia, zamrożone . Najprościej, po wędzeniu i ostudzeniu prosto do wora i zamrażalnik. A po rozmrożeniu dopiero parzenie. Wyrób będziesz miał jak świeżo po wędzeniu. Aha, i jest jeszcze jeden warunek, jak dobrze pamiętam dotyczy to tylko mięsa które nie było mrożone przed wędzeniem (żeby nie było 2 x mrożone) nie, nie robię z zamrożonego. No i pamiętaj że wyroby które zamierzasz parzyć w workach czy podpiekać (bez bezpośredniego kontaktu z wodą) solimy mniej. ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 3 Października 2018 (edytowane) To się podepnę z pytaniem, mam pakowarkę z lidla z dedykowanymi workami, czy w tym można parzyć po wędzeniu, i np. rozmrażać i podgrzewać wyroby z zamrażarki? Generalnie nie proponuje mrożenia po parzeniu. wyroby są twarde Tak jak pisał Wróbel 75 mrozić surowe, lub wędzone po ostygnięciu.Z małą różnicą, ja parze w workach, tak jak było zamrożone (po rozmrożeniu w lodowce - powolne rozmrażanie ) / porcjowane przy pakowaniu / nigdy nie parz mrożonek (zamarzniętych), bardzo duże wycieki i są potem twardeWszystkie soki przyprawy, a niekiedy coś tam jeszcze dołożę (mam z jednej kiełbasy rożne "pododmiany smakowe" ) pozostają w środku, nie "wypłukują się"Czyli w skrócie podobnie jak SV Zwróć tylko uwagę czy masz worki do parzenia czy tylko do mrożenia / dopuszczalny zakres temperatur = WAŻNE !!!! Edytowane 3 Października 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwin71 Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 3 Października 2018 (edytowane) To się podepnę z pytaniem, mam pakowarkę z lidla z dedykowanymi workami, czy w tym można parzyć po wędzeniu, i np. rozmrażać i podgrzewać wyroby z zamrażarki? Generalnie nie proponuje mrożenia po parzeniu. wyroby są twardeTak jak pisał Wróbel 75 mrozić surowe, lub wędzone po ostygnięciu.Z małą różnicą, ja parze w workach, tak jak było zamrożone (po rozmrożeniu w lodowce) / porcjowane /Wszystkie soki przyprawy, a niekiedy coś tam jeszcze dołożę (mam z jednej kiełbasy rożne "pododmiany smakowe" ) pozostają w środku, nie "wypłukują się"Czyli w skrócie podobnie jak SV Zwróć tylko uwagę czy masz worki do parzenia czy tylko do mrożenia / dopuszczalny zakres temperatur = WAŻNE !!!! Hmmm, tylko gdzie to znaleźć, ten zakres temperatur?(EDIT: coś znalazłem "Wytrzymałość w wysokich temp.: 70°C max. 2 h, 100°C max. 15 min.") No i jak parzyć, normalnie parze z termometrem wbitym w środek, w tym wypadku już odpada. Edytowane 3 Października 2018 przez Pingwin71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 3 Października 2018 No i jak parzyć, normalnie parze z termometrem wbitym w środek, w tym wypadku już odpada. Temperatura wody + czas. Średnio 10min.na 1cm produktu Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 3 Października 2018 Aż będzie miękka skórka. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
budoni Opublikowano 9 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 9 Października 2018 Ja często taki wędzony boczek pakuje w worek próżniowy i tak z 7 godz w temp ok 70 stopni. wychodzi "masełko"Możesz napisać dokładnie jak to robisz, czy wędzisz w tem. 70 stopni czy też parzysz czyli inaczej gotujesz w tej temperaturze. O co chodzi z tymi workami próżniowymi jakbyś mógł wrzucić jakiego linka. Chyba że trzeba kupić maszynę do pakowania próżniowego. Jadłem kiedyś słoninę którą można było rozsmarowywać. Wrażenia bezcenne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 9 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 9 Października 2018 Napisane jasno : wędzony boczek (czyli mięso uwędzone ale surowe) zapakowany w woreczek próżniowy (tak potrzebna maszyna do tego) 70 stopni woda w garnku czas parzenia 7godz. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 9 Października 2018 Napisane jasno a jaka ma być temperatura wkładanego do woreczka boczku ? Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 9 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 9 Października 2018 - odpowiednia. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 9 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 9 Października 2018 No to ostatnie pytanie trzeba zadać, żeby wszystko było jasne.Jaka ma być temperatura woreczka ? Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 9 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 9 Października 2018 pokojowa...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.