Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Peklowanie boczku.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
173 odpowiedzi w tym temacie

#161 wiejas

wiejas

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 425 postów
  • MiejscowośćPawłowice

Napisano 03 paź 2018 - 06:23

Ja też bardzo dziękuję za przepis. 



#162 Pingwin71

Pingwin71

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 51 postów
  • MiejscowośćKrotoszyn

Napisano 03 paź 2018 - 08:15

A pakowarka próżniowa jest? Jak tak to do wora i do gara.

To się podepnę z pytaniem, mam pakowarkę z lidla z dedykowanymi workami, czy w tym można parzyć po wędzeniu, i np. rozmrażać i podgrzewać wyroby z zamrażarki?



#163 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1274 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 03 paź 2018 - 08:55

i np. rozmrażać i podgrzewać wyroby z zamrażarki?

Nie wiem co masz na myśli pisząc "rozmrażać" jeżeli chodzi Ci o wyciąganie z zamrażalnika i pakowanie w worek do rozmrożenia to nie ma sensu - potrzebna tylko lodówka (półka na samym dole), jakiś talerzyk i cierpliwość.

Natomiast jeśli po wędzeniu chcesz pomrozić, to śmiało w worki i do zamrażalnika. Następnie worek do lodówki, jak się rozmrozi to do parzenia. Nie baw się przypadkiem w wędzenie+ parzenie+mrożenie+rozmrażanie+ podgrzewanie. Po pierwsze wyrób 2x parzony traci na smaku a co ważniejsze jest większe zagrożenie bakteriologiczne. 

Najprościej, po wędzeniu i ostudzeniu prosto do wora i zamrażalnik. A po rozmrożeniu dopiero parzenie. Wyrób będziesz miał jak świeżo po wędzeniu. Aha, i jest jeszcze jeden warunek, jak dobrze pamiętam dotyczy to tylko mięsa które nie było mrożone przed wędzeniem (żeby nie było 2 x mrożone)

No i pamiętaj że wyroby które zamierzasz parzyć w workach czy podpiekać (bez bezpośredniego kontaktu z  wodą) solimy mniej.



#164 Pingwin71

Pingwin71

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 51 postów
  • MiejscowośćKrotoszyn

Napisano 03 paź 2018 - 09:02

 

i np. rozmrażać i podgrzewać wyroby z zamrażarki?

Nie wiem co masz na myśli pisząc "rozmrażać" jeżeli chodzi Ci o wyciąganie z zamrażalnika i pakowanie w worek do rozmrożenia to nie ma sensu - potrzebna tylko lodówka (półka na samym dole), jakiś talerzyk i cierpliwość.

 

Nie, nie to.

 

 

Natomiast jeśli po wędzeniu chcesz pomrozić, to śmiało w worki i do zamrażalnika. Następnie worek do lodówki, jak się rozmrozi to do parzenia.

 

Rozumiem.

 

Nie baw się przypadkiem w wędzenie+ parzenie+mrożenie+rozmrażanie+ podgrzewanie. Po pierwsze wyrób 2x parzony traci na smaku a co ważniejsze jest większe zagrożenie bakteriologiczne. 

 

Tak własnie chciałem, dobrze że nie zdążyłem. Nie chodzi tyle o ponowne parzenie, a raczej o podgrzanie np. kurczaka parzonego,wędzonego, próżnia,zamrożone? oraz ryb, solone, wędzone,próżnia, zamrożone .

 

 

 

Najprościej, po wędzeniu i ostudzeniu prosto do wora i zamrażalnik. A po rozmrożeniu dopiero parzenie. Wyrób będziesz miał jak świeżo po wędzeniu. Aha, i jest jeszcze jeden warunek, jak dobrze pamiętam dotyczy to tylko mięsa które nie było mrożone przed wędzeniem (żeby nie było 2 x mrożone)

 

nie, nie robię z zamrożonego.

 

No i pamiętaj że wyroby które zamierzasz parzyć w workach czy podpiekać (bez bezpośredniego kontaktu z  wodą) solimy mniej.

 

ok.

 



#165 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2023 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 03 paź 2018 - 11:56

To się podepnę z pytaniem, mam pakowarkę z lidla z dedykowanymi workami, czy w tym można parzyć po wędzeniu, i np. rozmrażać i podgrzewać wyroby z zamrażarki?

 

Generalnie nie proponuje mrożenia po parzeniu. wyroby są twarde 

Tak jak pisał Wróbel 75 mrozić surowe, lub wędzone po ostygnięciu.

Z małą różnicą, ja parze w workach, tak jak było zamrożone (po rozmrożeniu w lodowce - powolne rozmrażanie ) / porcjowane przy pakowaniu / nigdy nie parz mrożonek (zamarzniętych), bardzo duże wycieki i są potem twarde

Wszystkie soki przyprawy, a niekiedy coś tam jeszcze dołożę (mam z jednej kiełbasy rożne "pododmiany smakowe" :) )  pozostają w środku, nie "wypłukują się"

Czyli w skrócie podobnie jak SV  

Zwróć tylko uwagę czy masz worki do parzenia czy tylko do mrożenia / dopuszczalny zakres temperatur  = WAŻNE !!!!


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 03 paź 2018 - 12:04


#166 Pingwin71

Pingwin71

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 51 postów
  • MiejscowośćKrotoszyn

Napisano 03 paź 2018 - 12:00

 

To się podepnę z pytaniem, mam pakowarkę z lidla z dedykowanymi workami, czy w tym można parzyć po wędzeniu, i np. rozmrażać i podgrzewać wyroby z zamrażarki?

 

Generalnie nie proponuje mrożenia po parzeniu. wyroby są twarde

Tak jak pisał Wróbel 75 mrozić surowe, lub wędzone po ostygnięciu.

Z małą różnicą, ja parze w workach, tak jak było zamrożone (po rozmrożeniu w lodowce) / porcjowane /

Wszystkie soki przyprawy, a niekiedy coś tam jeszcze dołożę (mam z jednej kiełbasy rożne "pododmiany smakowe" :) )  pozostają w środku, nie "wypłukują się"

Czyli w skrócie podobnie jak SV  

Zwróć tylko uwagę czy masz worki do parzenia czy tylko do mrożenia / dopuszczalny zakres temperatur  = WAŻNE !!!!

 

Hmmm, tylko gdzie to znaleźć, ten zakres temperatur?(EDIT: coś znalazłem "

  • Wytrzymałość w wysokich temp.: 70°C max. 2 h, 100°C max. 15 min."

) No i jak parzyć, normalnie parze z termometrem wbitym w środek,  w tym wypadku już odpada.


Użytkownik Pingwin71 edytował ten post 03 paź 2018 - 12:04


#167 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1274 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 03 paź 2018 - 12:36

No i jak parzyć, normalnie parze z termometrem wbitym w środek, w tym wypadku już odpada.

Temperatura wody + czas. Średnio 10min.na 1cm produktu



#168 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10540 postów

Napisano 03 paź 2018 - 13:12

Aż będzie miękka skórka.

#169 budoni

budoni

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • Miejscowośćmałopolska

Napisano 09 paź 2018 - 11:15

Ja często taki wędzony boczek pakuje w worek próżniowy i tak z 7 godz w temp ok 70 stopni. wychodzi "masełko"

Możesz napisać dokładnie jak to robisz, czy wędzisz w tem. 70 stopni czy też parzysz czyli inaczej gotujesz w tej temperaturze. O co chodzi z tymi workami próżniowymi jakbyś mógł wrzucić jakiego linka. Chyba że trzeba kupić maszynę do pakowania próżniowego. Jadłem kiedyś słoninę którą można było rozsmarowywać. Wrażenia bezcenne. :)



#170 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 09 paź 2018 - 12:52

 Napisane jasno :  wędzony boczek (czyli mięso uwędzone ale surowe) zapakowany w woreczek próżniowy (tak potrzebna maszyna do tego)   70 stopni woda w garnku czas parzenia 7godz.



#171 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6405 postów

Napisano 09 paź 2018 - 13:00

Napisane jasno
a jaka ma być temperatura wkładanego do woreczka boczku ?  :facepalm:  :facepalm:  :facepalm: 

#172 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 09 paź 2018 - 13:14

:laugh: - odpowiednia. 



#173 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2023 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 09 paź 2018 - 17:01

No to ostatnie pytanie trzeba zadać, żeby wszystko było jasne.

Jaka ma być temperatura woreczka ?

:facepalm:  :facepalm:  :facepalm:  :rolleyes:



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#174 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2154 postów

Napisano 09 paź 2018 - 18:48

:) pokojowa......
:D




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych