miro Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Września 2013 Forumowicze mają swoje mini blogi, to i czemu ja nie miałbym mieć. Postaram się tu powklejać moje dzieła rozproszone po forum. Dziś robiłem kiełbasę którą mogę nazwać ..... na czuja. Nie podpierałem się żadną recepturą a tylko własnym przeczuciem. Będąc w sklepie zauważyłem niezły kawałek boczku, obok leżała całkiem tłuściutka łopatka i tak mnie tknęło ..... będzie kiełbasa. Do całości dobrałem golonko i do roboty. Mięso sklasyfikowane, zapeklowane na sucho, trzy dni w lodówce, masaż klejowy, nadziewanie i cała reszta procedury. Dziś z ręką na ramieniu bo pogoda płakała dziś figle zabrałem się za wędzenie. Mimo niesprzyjających warunków obyło się bez przeszkód, a po wędzeniu jak wiadomo parzonko w wodzie: Po parzeniu na talerz, fota dla potomnych i .... konsumpcja degustacyjna. Jest spoko. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Września 2013 :grin: po mojemu za mały garnek do parzenia (za ciasno upchana kiełbasa). Kiełbasa wygląda apetycznie. :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Września 2013 Miro na pewno będę śledził z przyjemnością jako, że Twoje przepisy zawsze wychodzą i już miałem okazję się o tym przekonać kiełbaska 'z połcia' ajt? wygląda bardzo zacnie i soczyście Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Września 2013 miro, ladna kiełbasa z "czucia " tez parzę w szybkowarze , ale troche maja luzniej u mnie , w zasadzie czekam do wypłyniecia -sparzone na wskroś pływaja, wtedy wujmuje schladza w zimnej wodzie lub na kijach , czasu jednak marnuj e wiecej .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Września 2013 po mojemu za mały garnek do parzenia (za ciasno upchana kiełbasa).Macie rację Panie EL G jednak Miro mało robi, tylko dla siebie, żonki i syna, to i gara w domu wielkiego nie mam. Może zdjęcie trochę przekłamuje, ale aż tak ciasno kiełbaski nie mają. Z zakupionego prawie 5kg wsadu połowa poszła na białą, a druga połowa na wędzoną kiełbaskę. Z pozostałości w nadziewarce napchałem słoiczek i na konserwę poszło. Wolę częściej i na świeżo. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Września 2013 Konserwa słoikowa z tłustej peklowanej łopatki. Tym razem posłuchałem kolegi Dziadka i pasteryzowałem: - pierwszy raz 120 min - drugi raz 60 min - trzeci raz 40 min Temperatura wody ok 85-90C. Galaretki znacznie mniej niż przy poprzedniej wersji pasteryzacji (120, 120, 120). Mięso ok, smak ok. Dziadku Twoim zdaniem wygląda poprawnie ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 14 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Września 2013 Postaram się tu powklejać moje dzieła No i CACY :clap: :thumbsup: :clap: Kiełbaska apetyczna , a i konserwa...niczego sobie :grin: !!! Pozdro :grin: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 15 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Września 2013 (edytowane) Ja zrobiłem konserwę Mira tyndalizacja 120, 60, 40 min. i stała u mnie pół roku. Pół na pół w piwnicy i w garażu a powiem że garaż nie ma ocieplonego dachu i w lato jest gorąco. Zjadłem była smaczna i żyje :grin: Edytowane 15 Listopada 2013 przez miro Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 15 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Września 2013 Chciałbym tylko dodać ze na "nowym świecie", tyndalizacja jest w stanie wymarłym, i naprawdę nieznana. Z ciekawością, i przyjemnością czytam o tej metodzie konserwowania mięs. Co roku konserwujemy około 30 słoiczków łososi, ale to w szybkowarze, przez 100 minut. Musze się przyznać ze nie znam nikogo w moim gronie kto był miał ochotę poświecić tyle czasu na procedurę tyndalizacji. Gratki Miro że należysz do zwolenników anty fast-food! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 15 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Września 2013 (edytowane) jak widać tyndalizacja mimo swojego założenia może nie usunąć skutków np złej jakości surowca..... bo to ten jest akurat w tym przypadku podejrzany... tę wersję mielonki mam niejako "w stałym programie" i choć zazwyczaj nie miałem tak ekstremalnych warunków przechowywania to były jednak dość zbliżone i nigdy nic się nie działo.... ja też robił będę jednak już baczniej będę wybierał surowiec a i do samego przechowywania bardziej się przyłożę Edytowane 15 Listopada 2013 przez miro Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Września 2013 Niedziela pochmurna, a w wędzarni zadymiona atmosfera. Kiełbasa Szynkowa, na trochę starczy. Parzenie do 70C w środku: Jeszcze nie całkiem wystudzona: Z dedykacją dla Arkadiusza, dziura na 11-tej.: :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Września 2013 miro, no fajniucha ta twoja szynkowa :clap: , jakos takiej ślicznej jeszcze nie udało mi się zrobić , Z jakiego to przepisu ? Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Września 2013 Przepis zaprzyjaźnionego masarza z długoletnią praktyką.Zapytałem go ostatnio jak robił szynkową i aż się zdziwiłem .... powiedział mi.Może temu, że przeszedł na emeryturę. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Września 2013 miro, podejrzanie ładna , dziura chyba zrobiona specjalnie :wink: :clap: :clap: Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Września 2013 Mireczku, dlaczego w tej części są przebarwienia ? Poproszę przepis Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 22 Września 2013 Na zdjęciu wygląda jak brąz, a w rzeczywistości się mieni na złoto.Przypuszczam, że to zasługa izo-askorbinianu który dodałem do mięsa. Przepis za chwilę, muszę ogarnąć wędzarnię. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 22 Września 2013 (edytowane) Kiełbasa szynkowa wg. Miro z przepisu Edwarda.Składniki:Mięso wieprzowe z szynki kl. I – 1kgMięso wieprzowe z golonki kl. I -30 dkgPeklosól- 26 gCukier- 5gPieprz biały mielony - 1-2gIzo-askorbinian sodu- 3gWoda – ok.100mlOsłonki białkowe średnica 65mm (mogą być innego kalibru, wg. uznania)Mięso wieprzowe I klasy kroimy na kawałki (kostka 2-3cm) i delikatnie tłuczemy tłuczkiem.Do mięsa dodajemy:peklosól 20 g,cukier 3g,pieprz biały 2gizo-askorbinian 2g,woda ok.100mlI teraz mieszamy, mieszamy i mieszamy, aż mięso puści klej.Ja mieszałem ok. 10 min, a potem "masowałem" w mojej mini masownicy ok. 1h.(Jak nie ma opcji masowania, mieszamy dłużej ok. 20 minut)Mięso wieprzowe z golonki kroimy na kawałki do późniejszego zmielenia.Do mięsa dodajemy:peklosól 6gcukier 2gizo-askorbinian sodu 1gMięsa peklujemy osobno 72h, codziennie chwilę mieszając.Po zapeklowaniu:Mięso wieprzowe kl. I ponownie dobrze mieszamy.Mięso z golonki mielimy dwa razy na sitku 4mm.Łączymy mięsa, porządnie mieszamy i nadziewamy w osłonkę białkową.Osadzanie: 12h w temperaturze 6-8CNastępnie osuszamy i wędzimy ciepłym dymem ok.3h. (55-65C)Po uwędzeniu parzymy w temperaturze ok. 75C do uzyskania w środku batonu 70C.Schładzamy wkładając wyrób do wody o temperaturze ok.30-40C.Po schłodzeniu się wyrobu pozostawiamy na powietrzu do wystygnięcia.Kuniec .... Link do przepisu w wersji pdf.http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/Przepisy/Szynkowa_wg_Edwarda_B.pdf Edytowane 9 Stycznia 2014 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 22 Września 2013 Muszę i ja się pokusić o wyrób tej przecudnej urody kiełbaski, bo u mnie to ciągle krakowska :grin: miro, wyrób klasa, Pieprz biały mielony - 10g nie dominuje ? jak jest wyczuwalny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wal.dek59 Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 23 Września 2013 Super kielbaska, spróbuje ją zrobic Cytuj Waldek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 23 Września 2013 Dla mnie wygląda OK i przepis już sobie wydrukowałem. :thumbsup: Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 23 Września 2013 (edytowane) Jak smakuje, nie ma problemu, dla mnie tylko ten pieprz i ten izo, który i tak nie wiem, w czym ma pomóc. Póki co moja szynkowa w wędzarni, przepis z 16-ki, mało nowatorskie, ale cóż, otworzyłem, przeczytałem i zrobiłem. Edytowane 15 Listopada 2013 przez miro Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 23 Września 2013 (edytowane) Witam, wyrób super a smak będzie taki jak go sobie przygotujemy. Panowie klasyfikacja mięsa wg mnie jest dobra do produkcji seryjnej, powtarzalnej. My w warunkach domowych powinniśmy kierować się tradycją i ją zachować dla naszych potomnych.Miro tak trzymaj. Edytowane 15 Listopada 2013 przez miro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 24 Września 2013 Ale muszę się przyznać do błędu, choć nie był świadomy. Zawsze pekluję w normalnej starej lodówce która jest przeznaczona tylko na moje wyroby. Tym razem ze względu na małą ilość mięso peklowałem w naszej lodówce domowej. Tylko zapomniałem o tym, że jest to lodówka typu NO FROST i ta cholera wysysa wilgoć ze wszystkiego co się da. Mieszałem mięso i jakieś takie inne było, jakby za suche. Nadziałem w osłonkę, włożyłem do lodówki i jak wyciągałem ..... zonk. Mięso tuż pod osłonką było podsuszone, a osłonka w dotyku przypominała papier ! Tak więc nie peklujcie na sucho w lodówkach tego typu ! :grin: Ps. Może jest to też podpowiedź dla osób które narzekają na suche, twarde jelito na kiełbasie. Może macie podobne lodówki i kiełbasa zostaje osuszona już w lodówce ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 24 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 24 Września 2013 miro, i tu masz moze rację , nowe doświadczenie , stare lodówki wracja do łask . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 28 Września 2013 Dzisiejsza przygoda z wędzeniem, mały przegląd całości. Wędzi się, a właściwie już dopieka. Zdjęcie mi się cholerka zamazało ...... Kiełbaska wyjęta wcześnie w fazie parzenia.Jadę na dwa gary bo ....... jeden nie uciągnął. Przekrój całości ..... I eksperyment, mam nadzieję że udany już po pieczeniu w piekarniku.Wygląda, że wyszło .... poprawnie. Jutro będzie kosztowane. Pozdrawiam Miro. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.