Skocz do zawartości

Szynka z niespodzianką ....


tusiaczek

Rekomendowane odpowiedzi

W schabach od strony biodrówki,i w szynkach;często pracowałem na tzw.rozcinaniu jak nazwa wskazuje rozcinałem wytrybowane szynki na poszczególne mięśnie i zdarzało się to wielokrotnie tzn wyglądało identycznie a czy było tym samym to nie wiem.Niestety nie pamiętam w których konkretnie mięśniach to się zdarzało.W Polsce to były tylko szynki natomiast w UK nagminnie się to zdarzało w schabach
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Harnaś gdyby ktoś wcześniej z taką pewnością i praktyką jak ty masz, napisał skąd te czarne miejsca, nie byłoby szukania w innych przyczyn.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szkoda, że w naszych szeregach nie ma praktykujących lekarzy weterynarii.

Ciekaw jestem. Jaka substancja wstrzyknięta do mięśnia jest koloru czarnego lub staje się czarna w mięśniach?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miro tu nie chodzi o pewność i praktykę tylko o ilości które przeszły przez moje ręce.

Kilka lat pracy w zakładach przerabiających ok 5000 świń dziennie i sobie pooglądasz nie tylko takie kwiatki.

A co do pytania kol Bagno to ja bym głowy nie dał,że to jest czarne jak jest surowe tzn te zmiany są najczęściej jakieś takie brunatnociemnozielone w surowym mięsie.Czarne to chyba się stają po obróbce termicznej.

To chyba wszystko z mojej strony

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miro tu nie chodzi o pewność i praktykę tylko o ilości które przeszły przez moje ręce.

No dokładnie o wszystkie te trzy elementu chodzi.

Wskazałeś drogę i teraz jestem mądrzejszy.

Mogę jedynie podziękować.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szkoda, że w naszych szeregach nie ma praktykujących lekarzy weterynarii.

Większość lekarzy weterynarii niestety nie da nam na to odpowiedzi

 

Ciekaw jestem. Jaka substancja wstrzyknięta do mięśnia jest koloru czarnego lub staje się czarna w mięśniach?

Nie sądzę żeby ktoś czy jakiś zakład wstrzykną w mięsień koncentrat. Bez oględzin produktu możemy tylko gdybać.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak czysto teoretycznie to powinno być zapeklowane dobrze. Solanka robiona była zgodnie z tabelą i nawet przetrzymana jeden dzień dłużej. Oczywiście nastrzykiwana. :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

bez wątpienia wewnętrzny krwiak...

Czemu akurat wewnętrzny, po czym ?

Dlaczego, częsciowo nieupeklowany?

Bo zaschnął po uboju i martwa tkanka się nie zapeklowała ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.