tusiaczek Opublikowano 25 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 25 Września 2013 No to lecim z tem koksem :wink: http://img4.imageshack.us/img4/6771/66jv.jpg Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 25 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 25 Września 2013 tusiaczek, jak masz dużo tej dyni... to zrób purre z dyni w słoiki... zimą jest to baza do zupy dyniowej... sama tak robię ponieważ nie mam gdzie jej przechować w całości... Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 25 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 25 Września 2013 tusiaczek, jak masz dużo tej dyni... to zrób purre z dyni w słoiki... zimą jest to baza do zupy dyniowej... sama tak robię ponieważ nie mam gdzie jej przechować w całości...Le przepis s’il vous plait :grin: Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 25 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 25 Września 2013 Dynia w zalewie już po pasteryzacji, zupka własnie "dochodzi" http://img545.imageshack.us/img545/4066/jfd8.jpg Dzięki Wam będą jeszcze ze mnie ludzie :grin: Czemu ja nigdy wcześniej przetworów nie robiłem? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 25 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 25 Września 2013 Zupa już gotowa :thumbsup: Zrobiłem niejako kompilację przepisu chudziaka i Dziadka Maćka Do przepisu Olgi dodałem łyżkę miodu i trochę chilli jak radził Dziadek Maciek (pasty paprykowej akurat nie miałem) i wyszło rewelacyjnie :thumbsup: Dziękuję Wam bardzo za przepisy :clap: :clap: Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 25 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 25 Września 2013 tusiaczek, Czemu ja nigdy wcześniej przetworów nie robiłem? ..... bo dyni nie miałeś..... :grin: :grin: :grin: Le przepis s’il vous plait :grin:proszę bardzo.... :wink: Przepis bardzo prosty. Obraną dynię kroję w kostkę około 3 kg wrzucam do garnka i podlewam szklanką wody i duszę pod przykryciem. W zależności od gatunku dyni i jej miąższu... można dodać nawet 2 szklanki wody. Ugotować do miękkości. Następnie blenderem zmiksować całość. Wlać do słoików., które należy pasteryzować około pół godziny. Tego purre ani nie słodzę ani nie solę... bo ma zastosowanie zarówno do zupy dyniowej na ''słodko'' albo na ''ostro'' i wtedy dopiero przyprawiam kiedy ją gotuję. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 25 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 25 Września 2013 ..... bo dyni nie miałeś..... :grin: :grin: :grin: Oj tam oj tam :grin: Dyń zawsze leżało koło drogi mnóstwo tylko jakoś tak mnie nie natchnęło żeby kupić i coś z niej zrobić. A tu tyle możliwości ...... I nie dość że smaczne, tanie to i diabelnie łatwe w obróbce Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rmir Opublikowano 25 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 25 Września 2013 a jakiś przepis na dynie makaronową :question: :question: :question: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tusiaczkowa Opublikowano 25 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 25 Września 2013 Zupa czadowa :thumbsup: . Wciągam drugi talerz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 25 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 25 Września 2013 Ela dała sok z cytryny , a ja daje trawę cytrynową. Poza tym na koniec dodaję płatki chilli..no ale to dla ostrości,nie kwasowości Tu jest podany mój przepis na zupę -krem z dyni https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2878&postdays=0&postorder=asc&start=15 Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 25 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 25 Września 2013 a jakiś przepis na dynie makaronową :question: :question: :question:proszę bardzo... :wink: http://www.znajdzprzepisy.pl/s/dynia-makaronowa.html jest w czym wybierać... :grin: Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 25 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 25 Września 2013 Ela dała sok z cytryny , a ja daje trawę cytrynowąTrawę mam ale dam następnym razem. Teraz dodam soku z limonek bo akurat są na stanie :grin: A zupka podana z pietruchą (następnym razem dam kolendrę) i prażoną dynią boska :thumbsup: http://img39.imageshack.us/img39/7254/8dzf.jpg Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 25 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 25 Września 2013 i prażoną dynią boskaZ grzankami też jest dobra :lol: :thumbsup: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 25 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 25 Września 2013 Kaziu, to już wiesz co będzie na następny spęd spółdzielców :grin: Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 27 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 27 Września 2013 Skoro już można pisać na tym wypasionym forum to napiszę jedno - Pokemonu, zrobiłem dynię w zalewie wg Twojego przepisu i jest to idealnie to czego szukałem. Połowę słoików delikatnie zmodyfikowałem bo dodatkowo dodałem po kilka płatków chilli. Efekt rewelacyjny. Zarówno dynia z jak i bez chilli jest rewelacyjna. Dlatego zamówiłem jeszcze dwie takie sporawe Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 27 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 27 Września 2013 Skoro rozmawiamy o dyniach to przypomną że w zwszłym roku był dyskutowany temat nalewki z dynihttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7459-nalewka-dyniowa/wiedziony tym impulsem spróbowałem zrobić taka nalewkę i przedstawiłem do degustacji na II zlocie dolnośląsko opolskimOcena była gremialna i jednoznaczna :wink: :facepalm: :facepalm: TRUCIZNA cóz to była ostatnia nalewka z dyni jaką zrobiłem Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 27 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 27 Września 2013 To dobrze ze się nie skusiłem na zrobienie. A już było blisko ...... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 27 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 27 Września 2013 moja nalewka dyniowa już dawno spłynęła wisłą do bałtyku :sad: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 27 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 27 Września 2013 Jak ja lubię uczyć się na błędach Innych ...... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 18 Października 2013 LP zrobiła dżem z dyni i jabłek jonagold, nawet dobry, ja fanem dżemów nie jestem. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 18 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 18 Października 2013 A ja wczoraj zrobiłem sos z dyni.Dynię pokrojiłem ok. 2 kg.,potem potraktowałem blenderem.W drugim garnku ugotowa łem cebulę 4 szt.,potem dodałem czerwone papryki i 5 szt pomidorów bez skórki a potem znowu blender.Potem wszystko połączyłem,dodałem szklankę octu winnego zmielonej kolendry ,pieprz ,sól cukier,wszystko do smaku ,(improwizacja) na końcu imbir.Zagotowałem,potem do słoików i do gotowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 19 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 19 Października 2013 Dynia ogólnie fajna jest .... Żałuję że "odkryłem" ją tak późno http://emotikona.pl/emotikony/pic/0pleasantry.gifA ta marmolada z przepisu Annam podejrzanie szybko schodzi, zaraz trzeba będzie dorabiać .... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viva Opublikowano 27 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 27 Października 2013 Dynię obieram,kroję na kawałki,gotuję na parze i takie porcje jak mi odpowiadają zamrażam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 28 Października 2013 Dynię obieram,kroję na kawałki,gotuję na parze Można śmiało zamrażać bez gotowania. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viva Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 28 Października 2013 Dynię obieram,kroję na kawałki,gotuję na parzeMożna śmiało zamrażać bez gotowania. Dzięki.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.