eli55 Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 22 Listopada 2013 Ja znalazlam dosc dawno w internecie przepis na ciesto z dynia , jest bardzo dobre ,jezeli kogos interesuje to podam przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 20 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 20 Listopada 2020 Dzisiaj ulubiona potrawa: zupa z dyni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 20 Listopada 2020 zupa z dyni Można prosić o przepis Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 20 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 20 Listopada 2020 Dzisiaj ulubiona potrawa: zupa z dyni. Na bulionie czy na mleku z zacierkami ? Kilkadziesiąt lat temu śp. Babcia robiła na mleku do dziś nie mogę tego smaku odtworzyć . Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 20 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 20 Listopada 2020 (edytowane) Zupę z dyni gotuje moja żona,ale dzisiaj ja zabrałem się za gotowanie Małą dynię pokroiłem i gotowałem z marchewkami i cebulami gotowałem do miękkosci.Pózniej użyłem blender .Potem połączyłem wszystko z wczorajszym rosołem,Do tej zupy dodałem łyżeczkę gałki muszkatołowej,kurkumy a zagęściłem zupę kaszką manną.Zapomniałem dodać ,że użyłem trochę pieprzu ,bo nie miałem imbiru. Edytowane 20 Listopada 2020 przez nestor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 22 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 22 Listopada 2020 (edytowane) U nas w domu dynie przerabiamy przede wszystkim na dwa sposoby.Pierwszy to zupa na mleku.1 litr mlekaKawałek dyni ok 1kg (zależy od upodobań).szczypta solicukier do smakulane kluski:2 jajka4 łyżki mąki (czubate)Dynie obrać, wykroić miąższ, pokroić w kostkę, zalać wodą(wody ma być tyle, żeby dynia była przykryta)odrobinę posolić. Gotować około 10 min, odlać wodę troszkę na dnie zostawić, zmiksować blenderem na papkę. Mleko zagotować ,na gotujące mleko lać garnuszkiem kluseczki ,chwilę pogotować.. Do gotowych lanych klusek, wlać zmiksowaną dynie, wszystko delikatnie wymieszać, możemy lekko posłodzić do smaku ,lub posolić, jak kto lubi. Drugi sposób to pyszne ciasto.1 szklanka (160g) mąki pszennej3/4 szklanki (200g) purée z dyni (nie hokkaido)2/3 szklanki (130g) cukru1/2 szklanki (120ml) oleju2 jajka1 łyżeczka przyprawy do piernika1 łyżeczka (5g) proszku do pieczenia1/2 łyżeczki (3g) sody oczyszczonej1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka cukru wanilinowego (lub ekstraktu z wanilii)cukier puder do oprószenia ciastaPurée przygotowuję zawsze piekąc umytą, nieobraną, ale pokrojoną na mniejsze kawałki i pozbawioną pestek dynię. Temperatura pieczenia to 180-200 stopni, a czas, w jakim dynia staje się miękka, uzależniony jest od wielkości kawałków (zazwyczaj 45-60 minut). Po pieczeniu miąższ łyżką oddzielam od skórki i blenduję. Można go bez problemu mrozić później i stosować do tego ciasta.Wykonanie:- składniki powinny mieć temperaturę pokojową- do większej miski przełożyć purée z dyni, cukry (lub cukier i ekstrakt), wlać olej, wbić jajka, składniki wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (ręczną trzepaczką lub widelcem)- do mniejszej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać sól, przyprawę do piernika, wymieszać- do mokrej mieszanki dodawać stopniowo produkty suche, krótko mieszając, tylko do połączenia się składników- formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wyrównać- piec w 170-180 stopniach przez 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, po częściowym ostygnięciu zdjąć obręcz tortownicy, ciasto całkowicie ostudzić- przed podaniem oprószyć cukrem pudrem Edytowane 22 Listopada 2020 przez Woytas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 22 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 22 Listopada 2020 U nas w domu dynie przerabiamy przede wszystkim na dwa sposoby. To wypróbuj jeszcze zupy z dynii na ostro . 3/4 szklanki (200g) purée z dyni (nie hokkaido) Dlaczego nie hokkaido ? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 22 Listopada 2020 @chudziak, tez jestem ciekawa uwazam ze ta najlepsza do ciasta , jest bardzo slodka , sama w sobie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 22 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 22 Listopada 2020 (edytowane) Hokkaido po upieczeniu jest za sucha i purre nie jest takie jakie być powinno.@chudziak trzeba będzie spróbować na ostro. Edytowane 22 Listopada 2020 przez Woytas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 22 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 22 Listopada 2020 (edytowane) Ale wodnita wpłynie na konsystencje ciasta...nie wiem co to za dynia - ale tak wyszedł mi zakalec Hokkaido smakiem pasuje do mięs, to jaką wziąć do wypieków? Edytowane 22 Listopada 2020 przez ReniaS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 22 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 22 Listopada 2020 Robiłem według tego przepisu już sam nie wiem ile razy i nigdy nie miałem zakalca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 22 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 22 Listopada 2020 Robiłem według tego przepisu już sam nie wiem ile razy i nigdy nie miałem zakalca. Woytas, to nie był ten przepis, piekłam z innego. Poprostu nie zwróciłam uwagi na dyńkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 22 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 22 Listopada 2020 Hmmm - co prawda wielkiego doświadczenia z ciastami z dodatkiem dyni nie mam ale jak już piekę to używałam albo hokkaido ew. butternut bo takie akurat generalnie uprawiam i na szczęście wychodziło ok choć mi ten dyniowy aromat w cieście średnio pasuje . Woytas to jeszcze spróbuj do tego ciasta dodać bakalie ( jeśli lubisz) - przede wszystkim orzechy włoskie i rodzynki Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.