Szynkowar przydaje się jak będziesz robił np z całego mięśnia, rolady, prasowane boczki czy słoninę. Zanim do tego dojrzejesz uwierz nam na słowo osłonki sprawdzą się bardzo dobrze. Z resztą nie bardzo rozumiem Twoje obawy. Szynkowar zawsze zdążysz sobie kupić. Koszt osłonek to kilka złotych. Kup, spróbuj a potem ładnie podziękuj.....
Witaj na forum Wędzarniczej Braci

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.
Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.
Zachęcamy do rejestracji!!!

Kupuję szynkowar-co i jakie należy kupić jeszcze
#21
Napisano 14 lis 2013 - 11:36
#22
Napisano 14 lis 2013 - 11:36
Jeśli chodzi o klasyczny szynkowar w formie walca to osłonki zastępują go w zupełności. Natomiast ty pokazujesz praskę a to już inna sprawa, w prasce zrobisz dodatkowo bloki mięsne, blok ozorkowy, prasowaną golonkę czy szynkę konserwową a w osłonkach tego nie uzyskasz. Zamiast owalnego szynkowaru np do mielonek polecam osłonki ale prasa najlepiej prostokątna tez się bardzo przydaje.
#23
Napisano 14 lis 2013 - 11:49
Szynkowar przydaje się jak będziesz robił np z całego mięśnia, rolady, prasowane boczki czy słoninę.
I o to mi głównie chodzi. Raczej nie forma rozdrobnionej kiełbasy, mielonki tylko szynka z kawałka mięsa.
Dodano: 14 listopad 2013 - 11:46
Jeśli chodzi o klasyczny szynkowar w formie walca to osłonki zastępują go w zupełności. Natomiast ty pokazujesz praskę a to już inna sprawa, w prasce zrobisz dodatkowo bloki mięsne, blok ozorkowy, prasowaną golonkę czy szynkę konserwową a w osłonkach tego nie uzyskasz. Zamiast owalnego szynkowaru np do mielonek polecam osłonki ale prasa najlepiej prostokątna tez się bardzo przydaje.
No właśnie o to chodzi. Chyba się nieprecyzyjnie wyrażam, ale o duże kawałki mięsa mi chodzi.
Już się ślinię na taką szynkę z dzika.
Użytkownik leśnik edytował ten post 14 lis 2013 - 11:47
#24
Napisano 14 lis 2013 - 12:11
Po co Ci szynkowar.?.Kup sobie osłonki barierowe ( termokurczliwe) i one zastąpią Ci szynkowar.
I ja używam tylko osłonek termokurczliwych. Odpada mycie, nie potrzeba dodatkowego miejsca na nowy sprzęt a za jednym parzeniem można zrobić nawet trzy różne wyroby.
#25
Napisano 14 lis 2013 - 12:39
Bandolini
Robisz w nich też szynki, golonkę?
#26
Napisano 14 lis 2013 - 13:04
Trochę tańszy od tego Mirowego a wygląda chyba identycznie.
To jest ten sam co u Miro.
#27
Napisano 14 lis 2013 - 13:38
No to który kupić?
Ten Adelmann za 250 plus 15zł przesyłka czy ten prostokątny za 184 plus przesyłka?
#28
Napisano 14 lis 2013 - 15:00
Bandolini
Robisz w nich też szynki, golonkę?
Robię szynki, golonki nie robię bo nie lubię. Nie trzeba używać całego mięśnia by zrobić dobrą szynkę, ważny jest sposób produkcji. W moim kąciku jest taka jedna.
#29
Napisano 14 lis 2013 - 20:34
Mam do sprzedania praskę którą kupiłem u Mirka: http://www.wyroby-do...stal-p-286.html , raz używana.
Cena 170 złotych
Koszt wysyłki kurierem 12 złotych
#30
Napisano 14 lis 2013 - 20:49
No i to jest ciekawa propozycja. Za 170 z przesyłką biorę.
#31
Napisano 14 lis 2013 - 21:01
Leśnik,
182 z przesyłką
Jutro wystawiam na allegro więc jak się decydujesz pisz na PW
#32
Napisano 15 lis 2013 - 05:11
#33
Napisano 15 lis 2013 - 08:19
Leśnik,
182 z przesyłką
Jutro wystawiam na allegro więc jak się decydujesz pisz na PW
Tylko że nowe ze sklepu kosztują 184zł:
http://www.swiatwoko...od=3073&cat=148
#34
Napisano 15 lis 2013 - 08:26
I tak mi leży więc 170 z przesyłką
#36
Napisano 15 lis 2013 - 10:08
W tych modelach nie ma możliwości regulacji siły docisku w zależności od ilości wkładu.
#37
Napisano 15 lis 2013 - 10:13
Te modele to najzwyklejsze pojemniki na kaszę, cukier, czy inne produkty sypki, plus nawiercony otwór w pokrywce na sondę termometru.Takich pudelek w sklepach AGD , lub na Allegro, ile dusza zapragnie.
Sam uzywam takich do przechowywania cukru, soli, kawy ziarnistej.
Użytkownik sverige2 edytował ten post 15 lis 2013 - 10:14
#38
Napisano 15 lis 2013 - 10:19
ja mam taki i jak na moje potrzeby starcza,wyroby z jego pomoca sa w moich wyrobach
http://img09.allegro...7/67/3580276777
#39
Napisano 15 lis 2013 - 10:25
Oczywiście że puszkę można zaadoptować tak jak Ty Electro, ja tylko wyjaśniłem po prostu co to jest, aby każdy mógł sobie to wykonać we włnym zakresie, posiadamy przecież w domach najróżniejsze pojemniki. Sam też oczywiście robiłem z nimi próby i dawało radę, wcale tego nie neguję. Kolega jednak, jak pisze jest zainteresowany czymś bardziej profsjonalnym.
#40
Napisano 15 lis 2013 - 10:29
puszka co mam to niestety nie do wszystkiego wiec teraz czekam na praske zeby zrobic blok ozorkowy
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: szynkowar, akcesoria, termometr, osłonki
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych